Tarçın~ Nickli Kullanıcıdan Alıntı:Kaplumbağalarda çok sık görülen bir hastalıktır.Ölüm fanuslarında bakılan kaplumbağaların bir çoğu kaçınılmaz olarak bu hastalığa yakalanır.Ciddi ve hemen müdahele gerektiren bir hastalıktır.Genel olarak düşük su sıcaklığından kaynaklanır.Bunun yanında hava akımına maruz kaldığında da bu hastalık görülebilir.Yani kaplumbağamızı güneşlendirirken hava akımına maruz kalmamasına dikakt etmeliyiz.
Belirtileri Nelerdir?
-Eğri eğri yüzmek.
-Alt kabukta pembeleşmek.
-Suya koyulduğunda dibe çökmesi ve suyun dibinde hiç hareket etmemesi.
-Burundan veya da ağızdan salya gelmesi.
-Çift gözün kapanması.
-Nefes alırken hırıltılı sesler çıkarmak.
-İştahsızlık.
-Gözlerde çapak veya da şişme.
-Zor nefes almak.
-Hapşırmak.
-Kuru alanda normalden çok daha fazla vakit geçirmek.
Yapmanız Gerekenler Nelerdir?
-Suyun sıcaklığını 2 derece yukarıya çıkarmak.
-Suya ve yeme biraz daha fazla vitamin damlatmak.(Unutmayınız ki bu vitaminler kaplumbağa sağlıklıyken onun vücut direncini korumasına yardımcı olmak amacıyla kullanılır yani hastalıklarda ilaç görevi görmez.)
-Veterinere götürerek fikrini almak.
-Veteriner kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulamak.
-Eğer gözlerinde problem varsa çok ince bir tabaka olmak üzere günde 1 kere iyileşene dek "Terramycin" merhem kullanabilirsiniz.Krem emene dek kuru ve sıcak bir yerde ilacın etkisini göstermesini beklemelisiniz.
.Merhaba akciğer enfeksiyonu belirtileri içinde "kuru alanda normalden çok daha fazla vakit geçirmek" bu durum diğer belirtilerle birlikte olduğu durumlar içinmi geçerli yoksa tek başına olduğu durumlarda olması durumunda bir akciğer enfeksiyonu belirtisimi?Açıkcası böyle bir durumun bilimsel bir açıklaması varmı veteriner hekimlerin bu durumla ilgili bir çalışması vaya açıklaması varmı yoksa sadece kişilerin kendi gözlemlerine dayanan bir belirtimi.Ansiklopedik olarak bilgileneceğimiz bir bilgi kaynağı varmı varsa bilgi kaynağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.(benim kapluşlarım ısıtıcı lamba ve uvb lamba altında bir kaç saate varan zamanlar için karasal alan da kalıyor 4 adet kapluş paludaryum içinde)
ben cevap vereym isterseniz hazır görmüşken mesajı.. kuru alanda fazla durma tek başına akciğer belirtisi değil.. özellikle alt kabukta pembeleşme ve yem yememe akciğer enfeksiyonundaki en bariz belirtilerdir ve ilk başta bunlar rehber alınmalıdır.. bilimsel açıklamasını ise şöyle yapmaya çalışayım.. akciğer enfeksiyonu durumunda kaplumbağada halsizlik görülecektir ve suyun içinde durmak için yüzmek için belli bir enerji harcaması gerekmektedir bu yüzden suda durmaktansa karada durmayı tercih eder.. ikinci bir nedeni de nefes alış veriş sırasında zorluk yaşadığı için suyun içinde olması durumunda daha da zorlanacaktır solunum yapmak için bu yüzden karada geçirir vaktinin çoğunluğunu.. bu iki nedenden dolayı akciğer enfeksiyonu olduklarında karada zaman geçirirler.. bilgili veterinerlere sorarsanız böyle bir durumun doğruluğunu tasdikleyeceklerdir.. ancak çoğu veteriner sukaplumbağaları konusunda bilgisiz çünkü sukaplumbağalarından kazancakları ücret oldukça az bu yüzden çoğunun sukaplumbağaları hakkında bilgisi yok.. bunu bizzat veteriner bir arkadaşım söyledi bana.. ve zaten normal olarak kuru alanda kalma süreleri en az 2 saattir sağlıklı bir sukaplumbağasının.. genelde 2-4 saat arasında kalırlar.. yani uzun süre kuru alanda kaldğını görmeniz normaldir endişe edilcek bi durum değildir. . uzun kalmaları kaplumbağalarınız için oldukça uygun bir kuru alanınız olduğunun işaretidir.. yeterince uygun olmayan kuru bölgelerde zaten çok az zaman geçirirler.. yani hastalık belirtisi konusunda endişelenmenize hiç gerek yok

umarım yardımcı olabilmişimdir..
aragorn Nickli Kullanıcıdan Alıntı:ben cevap vereym isterseniz hazır görmüşken mesajı.. kuru alanda fazla durma tek başına akciğer belirtisi değil.. özellikle alt kabukta pembeleşme ve yem yememe akciğer enfeksiyonundaki en bariz belirtilerdir ve ilk başta bunlar rehber alınmalıdır.. bilimsel açıklamasını ise şöyle yapmaya çalışayım.. akciğer enfeksiyonu durumunda kaplumbağada halsizlik görülecektir ve suyun içinde durmak için yüzmek için belli bir enerji harcaması gerekmektedir bu yüzden suda durmaktansa karada durmayı tercih eder.. ikinci bir nedeni de nefes alış veriş sırasında zorluk yaşadığı için suyun içinde olması durumunda daha da zorlanacaktır solunum yapmak için bu yüzden karada geçirir vaktinin çoğunluğunu.. bu iki nedenden dolayı akciğer enfeksiyonu olduklarında karada zaman geçirirler.. bilgili veterinerlere sorarsanız böyle bir durumun doğruluğunu tasdikleyeceklerdir.. ancak çoğu veteriner sukaplumbağaları konusunda bilgisiz çünkü sukaplumbağalarından kazancakları ücret oldukça az bu yüzden çoğunun sukaplumbağaları hakkında bilgisi yok.. bunu bizzat veteriner bir arkadaşım söyledi bana.. ve zaten normal olarak kuru alanda kalma süreleri en az 2 saattir sağlıklı bir sukaplumbağasının.. genelde 2-4 saat arasında kalırlar.. yani uzun süre kuru alanda kaldğını görmeniz normaldir endişe edilcek bi durum değildir. . uzun kalmaları kaplumbağalarınız için oldukça uygun bir kuru alanınız olduğunun işaretidir.. yeterince uygun olmayan kuru bölgelerde zaten çok az zaman geçirirler.. yani hastalık belirtisi konusunda endişelenmenize hiç gerek yok
umarım yardımcı olabilmişimdir..
.Teşekkür ederim,tahmin ettiğim gibi bir cevap aldım acaba çok farklı etik bir açıklaması varmı diye düşündüm.(Söylediğiniz üzere veterinerlerin büyük bir kısmı kaplumbağalardan bahsettiğiniz nedenden dolayı maddi manevi ilgilerini çekmediği için konu dışı oluyorlar)konu gelmişken bu konuda Veteriner fakültelerin'de bir,iki tane ilgili veteriner hekim çıkıyor (Egzotik hayvanlarla ilgili ihtisas yapan ) Uludağ ünv.bu konuda ihtisas yapan veteriner doktora bizim kapluşları senede bir kaç kez kontrola götürüyorum.İyi geceler.
evet maalesef çoğu veteriner ilgilenmiyor bu hayvanlarla.. inşallah bu durum düzelir tüm veteriner fakültelerine yayılarak.. rica ederim.. iyi geceler
Arkadaşlar benim kaplubağalardan birinin sağ yanağında küçük bir şişlik var. Daha önce yoktu birkaç gündür başladı. İlk başta akvaryumda bir yere çarptığını düşünmüştüm. Ama oldscout un yazısını okuduktan sonra kulak iltihabı olabileceğini de düşündüm. Başka belirtileri var mı? lütfen bana yardımcı olun. Akşamın bu saatinde bütün keyfim kaçtı

Gerekirse yanağının fotoğrafını da çekip gönderirim
maalesef çok büyük ihtimalle iltihap

veterinere göstermeniz en iyi ve tek çözüm.. ufak bir cerrahi müdahele ile tedavi edecektir.. belli bir büyüklüğe ulaşana kadar iltihap bir müdahelede bulunamyolar daha sonra da cerrahi müdahele ile iyileştirecektir.. geçmiş olsun imkanınız varsa mutlaka bir veterinere gösterin..
Dün gece çok telaşa kapıldım ve hemen buraya yazdım. Biraz sitede araştırma yaptıktan sonra bir arkadaşın kaplumbağasında da aynı sorun varmış. Kesinlikle bir veterinere götürmem gerektiğini anladım. Ancak ben Elazığ'da yaşıyorum. Büyük kentlerde bile kaplumbağalarla ilgilenen bir veteriner bulmak zorken burada nasıl bılacağımı ben de bilemiyorum. Araştırma yapmaya başladım. Veteriner fakültesinde araştırma görevlisi olan uzak bir akrabamız varmış. Ona ulaşacam önce. Bir de tedavi ortalama ne kadar tutar bir fikri olan var mı? Aslında parası da önemli değil öğrenim kredilerimin hepsini onlar için harcarım ve gerekirse borç para da bulabilirim.
Pek Bir Bilgim yok ama çok fazla tutacağını sanmıyorum Krediler,Borç para falan o kadar gerek olduğunu da sanmıyorum.
Fakat kaplumBağanızla Bu kadar ilglilendiğiniz için ve onu sevdiğiniz için Ben çok teşekkür ederim =) Siz araştırmanıza devam edebilirsiniz ama Bu arada kaplumBağaya çok iyi Bakılmalı.Veteriner tedavisi görülene kadar billinen tedaviler uygulanmalı.Pek yardım edemedim ama bilgisi olan arkadaşlarımız yazacaktır diye umuyorum =)
tedavi çok tutmayacaktır.. veteriner fakültesinde ücretsz bile tedavi edebilirler hatta.. fakülteye götürüp göstermeniz en iyisi olacaktır elazığda dediğniz gibi kaplumbağlar hakkında bilgili bir veteriner bulmak zor olabilir.. geçmiş olsun şimdiden..
Bence internette veya bununla ilgisi olan(veteriner vb.) kişilere sormanın faydası olabilirrrr;)