Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryumum ve mdf şişme sorunu

aytekingoksoy

Platin 4 Üye
Katılım
23 Şub 2014
Mesajlar
343
Merhaba arkadaşlar foruma girmeyeli uzun zaman oldu. Bir sorunla karşılaştım sizin fikriniz benim için önemli olduğu için paylaşmak istiyorum. Öncelikle sorunum akavaryumumum altındaki mdf nin sol tarafı yaklaşık 40 cm şişti 2-3mm kadar yani akvaryumun sol tarafı yukarda ortası boş sağ taraf zeminde. ara boşta kalıyor. resimlerle ayrıntılı paylaşacağım. 150x60x60 10mm akvaryum. Araya kağıt katlayıp koydum bi nevi destek için ama heralde 1 yıldır böyle yeni farkettim yada birden şişti anlamadım. Hatırlamıyorum yada farketmedim. Şimdi resimlerle adım adım :)

Bu önce akvaryumun uzaktan hali
mailto:/82l3jW.jpg


Evet akvaryum sumplu bi akvaryum olduğundan fakat sump biraz pahalı olduğundan eniştemin verdiği hediye dış filtre kullanıyorum öğrenci evi falan oluncada çarşaf sermek gayet normal oluyor öyle mobilyalarla uğraşamam öğrencinin halini öğrenci olan bilir :D
Gelelim yakın plana

mailto:/P65AL6.jpg

bi 20 cm daha sağa kayalım  

mailto:/r8gaWz.jpg


bi 20 daha ilerleyelim

mailto:/aMoAJR.jpg


ve sonrası böyle düz devam ediyor açıklık kapanıyor. Aman ha alttakine bakamyın o mdfnin altı üst taraf akvaryumla  temas eden yer önemli. bi 10 cm daha gidersek akvaryumla mdf arasında 1-2 mm boşluk var işte bötyle 60 cm devam edip geri 50 cm tekrar oturuyor. Demek istediğim arasına karton falan katlayıp koydum azda olsa destek olsun diye. Fakat çokmu sağlıksız her an patlayabilirmi. Kafamdaki çözüm önerisi 

1- Tüm suyu boşalt ( süre önemli değil)
2- Kumu boşalt ( aşırı yorucu )
3- git 150x60 strafor kestir ( nerden bulcam ayrıca bulsam bile sağ salim getirecek aracım yok metro metrobüsde o kesin kırılacak )
4- altına ser silikonla mdfye
5- akvaryumu üstüne koy
6- kumu tekrar koy su doldur diz iş tamamdır

Fakat benim sorum şu bu bi sıkıntı yaratırmı ortadan patlama riski çok fazla varmıdır. Ayrıca kaplumbağamın kabuğu baya beyazlıyor resimlerden anlarmısınız uzaktan biraz ama belki farkedersiniz. Yakın resminide çekip atabilirim. sırt kenarlarında beyazlama oluyor. Anlamadığım millet bakmıyor bile dandik mama falan veriyor ısıtıcı yok vs yok hayvanın kabuğu yemyeşil gayet düzgün görünüyor belki iç organları kötü ama. Benimkinin dışı insanı üzüyor bi sorunu varmış gibi kabuğu beyaz. Kazıyorum gelmiyor. Fırçalıyorum çıkmıyor. Bu arada benim kaplumbapa 7-8 aydır neon zebra ve lepisteslerle yaşıyor alıştı sıkıntı olmuyor :)

mailto:/nmADrM.jpg


Buda evin bi diğer prensesi duruşunu sevdiğim :D
mailto:/0N7ZER.jpg
 
Cvp: Akvaryumum ve mdf şişme sorunu

bu konu hakkında fazla bir bilgim yok aama mdf bildiğim kadarıyla ağaçın liflerinden yapılıyor yani buda tahta demek dolayısıylada tahtanız su alıyorsa şişer normaldir yapıcağınız şey yeni bir mdf almak yoksa onun onarılma gibi bir imkanı yoktur birde mdf belki marangozcularda vardır inşallah bir an önce onarırsınız
 
Cvp: Akvaryumum ve mdf şişme sorunu

durum kötü. temizleme ve su değişim sırasında su camdan akıp temas ettiyse kaplama atar. böyle bir durum olursa hemen bez ile bu ıslanan kısmı temizlemek gerekir. eğer suyu emmiş ise güneş görmeyecek biçimde o kısım gölgelenmelidir. güneşi alıp ısınırsa ahşap yamulur. tabanda parke veya laminantın su almasında dahi alan ısı görmemeli bu kabarma ve şişmesini ciddi oranda azaltır.

dolabın orta noktasında destek ayağı var mı ? bu büyüklükte akvaryum için 2 adet dikme destek olmalı. iki kenardan 50 cm içerde böylece her destek aralığı 50 cm'lik boşluğu destekler. eğer orta bölgede bu dediğim destekler yok ise durum sıkıntılı hal alır. ortadaki boşluk akvaryumun yükünü kenarlara basar. eğer ayaklar varsa sadece eğri olan yerler ile açılan kaplamayı değiştirirsin.

akvaryum cam kalınlığı o ölçüdeki akvaryum için çok az. en azından 15 mm olmalıydı. orta kısımdaki boşluk taban camını esnetecektir. kısaca riskli durum var mobilyanın elden geçmesi lazım. eğer yok ise kenarlarda dahil iskelette 4 dikme ayak lazım.

büyük akvaryumlu sistemlerde mobilya altında koridor halısı ayarında ölçüsüne göre halı konulmalı 150'ye 60 gibi hatta bir iki santimde uzun; akvaryum ile mobilya arasına da laminant şiltesi. böylece tabandaki veya mobilya üstündeki eğrilikler kaybedilmiş olur. ağırlık tam ve eşit yayılır.

laminant şiltesi genelde yeşil ve 3 mm 'lik satılıyor. bu değil italyan malı beyaz 6-8 milimlik şiltelerden bulup alman daha sağlıklı olur. straforda en incesi 3 cm'dir bu fazla gelir ve serttir. bu dediğim şilte ağırlıkla ezileceği için boşluğu kapar ve taban yükünü tam yayar. bulamazsan 2-3 tane yeşilden al. mobilya üstüne koy akvaryumu koy ve maket bıçağı ile kenar fazlalıklarını al. kesip akvaryumu üstüne koymaya çalışırsan kayıp duruyor uğraştırır. akvaryumun ağırlığı az değil kaldır indir zor iş.

şebeke suyu kullanıyorsan bu beyazlıklar kireçtir. kabuğa devit sürüp yumuşamasını sağla arada karbonat tozu ile fırçala. en azından bir miktar çare olur. bu akvaryuma içme suyu yetmez.

dış filtren olduğuna göre carbon filtre malzemesi de kullanabilirsin. kireci süzer. ama döngü yapan bakteri üreten malzemeleri çıkarman lazım. carbon her türlü bakteriyel oluşumu öldürür. yalnız carbonu sürekli kullanmayacaksın. bir kez kullandıktan sonra diğerine dönersin sonraki su değişiminde tekrar kullanırsın. akvaryumun büyük uzun süre su değişmene gerek yok. sadece su değişim dönemlerinde kullansan yeterli. filtre temizleme zamanlarında carbonu çıkarır diğer lav taşı substart vb kullanırsın.
 
Cvp: Akvaryumum ve mdf şişme sorunu

Verdiğiniz bilgiler için çok sağolun
1. Akvaryumda 6 tane ayak var demir profil. 2 sağ 2 orta 2 sol da
2. bunların tamamı için akvaryumun tamamen boşalması lazım çünkü gerçekten çok ağır ve mdf yi bu yakınlarda bulmam çok zor. Marangoz yok etrafta
3. Laminant şiltesini hallederim
4. mdf akvaryum arasına strafor koysam sorun düzelirmi ?


Hem abi dediğin çok doğru içme suyu yetmez doldurmam için 15-20 damacana lazım abi oda maddi olarak yük abi şebeke suyu kullanıp hydrosafe kullanıyorum kloru götürsün diye ama kireç için bi çare bulamıyorum. İlerde bi meslek sahibi olunca zaten yapacağım akvaryum akvaryum değil şato olacakta bakalım :D
 
Cvp: Akvaryumum ve mdf şişme sorunu

eğer iskelet profil ise sadece kaplamayı yenilemen yeterli. dolabın üst tabanının altına bak. eğilme sadece ön kısımda mı yoksa orta kısımda komple eğilmemi var. orta kısım komple çökmüşse üst kısmın komple yenilenmesi iyi olur sadece ön kısım ise öne kaplama yeterli. şu aşamada silikon ile açılan kısmın üstünden geçmen iyi olur yine su almasını önlersin. ya da diğer çözüm o açılan kısma bu kaplamaların şerit bant biçiminde aynı renkli parçaları vardır ondan alıp üstüne dümdüz yapıştırabilirsin. o görüntüyü kaybettirir sırıtmaz açılan kısım fazla değil. ama o ön kısım idare edebilecek gibi ise bunu yap. yinede strafor için akvaryumu indirmen gerekecek. o zaman hasarı daha net görüp ona göre halletmen daha iyi olur. da o akvaryum içinde en azından 3 tane sağlam adam lazım. 4 kişi daha iyi indir kaldır başına iş gelmesin. yere indirirsende altı yumuşak birşey olsun misal birkaç halı üst üste gibi. bırakırken yere sert vurabilir.

straforun dediğim gibi ezilme payı fazla olmaz. ama akvaryumun ağırlığı yarım tonun üzerinde 3 cm'lik olan strafor şimdi düşününce kurtarabilir. 2 cm'lik var mıydı emin değilim varsa iki cm'lik olanından al. görünen kısımdaki boşluk için 1-2 milim demişsin ama alt kısımda daha fazla boşluk varsa şiltede kurtarmayabilir. esas yükü yan camlar alır ama tabandaki boşluk esneme yapacağı için o hizaya gelen yan camı alt kısmından zorlar. kumu da düz ve eşit olarak tabana yay ortada tepe olmuş.
 
Geri
Üst