Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

Sinem_asgel

Yeni Üye
Katılım
23 Ağu 2013
Mesajlar
11
Öncelikle iyi günler arkadaşlar. Acımasız şartlarda bakılan bir kaplumbağa buldum. Yaklaşık 1-2 aydır ben bakıyorum. Bu foruma bir türlü üye olamamıştım o yüzden başka bir su kaplumbağası sitesine şikayetlerimi yazdım fakat ilgilenen olmadı. Ve sonunda buraya üye oldum. ^^ Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür diliyorum.

Arkadaşlar evdeki sepeti parçalayarak kuru alan yaptım komandoma. Fakat kuru alana hiç çıkmıyordu. 15w beyaz ışık ve okuma lambası koydum fakat istediğim ısıyı sağlamadı.
Bende 30w aldım. yine istediğim ısıyı sağlamadı + boyutu büyük olduğu için masa lambası yuvasından yarısı taşıyor. bende aleminyum folyoyla taşan kısmı kapatmaya çalıştım bu seferde kötü koku geliyor lambadan.. Ayrıca çok ışık yayıyor, hayvana zarar vermesinden korkuyorum, ne yapabilirim?

Akvaryumum 60 litre, başlangıç için aldım üniversite başlayınca 150litrelik bir tane alacağım.

1-Arkadaşlar evdeki sepeti parçalayarak kuru alan yaptım komandoma. Fakat kuru alana hiç çıkmıyordu. 30w tasarruflu beyaz spiral ampul aldım. 20 cm uzaklıkta tutmama rağmen yine istediğim ısıyı sağlamadı + boyutu büyük olduğu için masa lambası yuvasından yarısı taşıyor. bende aleminyum folyoyla taşan kısmı kapatmaya çalıştım bu seferde kötü koku geliyor lambadan.. Ayrıca çok ışık yayıyor gibi geldi bana(kafasından 20 cm yukarıda oda ışığı yanıyor, kör olabilir diye korkuyorum,birşey olur mu? ne yapabilirim?

Akvaryumum 60 litre, başlangıç için aldım üniversite başlayınca 150litrelik bir tane alacağım.

2- Uv-b lamba aldım birtane şu : mailto:/assets/PetShop/500/PetShop_2586563.jpg
uv-b lambayla ilgili problemim : 40w destekleyen masa lambasına takıp çalıştırdığımda ışık vermediğini gördüm. bozuk sandım iade edecektim ama son bir kez odamın lambasına takıp çalıştırmayı denedim ve çalıştı :haha: ne yapacağım bu lambayla bozukta değil anlamadım birşey..


3- Bu hayvanı hangi koşullarda beslediler bilmiyorum, yaklaşık 2-3 yaşlarında sanırım.(kabuk boyu 10cm eni 8 cm). sizce kaç yaşındadır :148:

4- Akvaryumdaykende hep dışarı çıkmak istiyor beni görünce bana doğru yüzmeye başlıyor su sıçratıyor. Elimle almaya gittiğimdede ayaklarını kafasını vs içeri çekiyor(almamı izin veriyor) ama dışardan içeri koymak için gittiğimde benden kaçmaya başlıyor.
Bir sorunumda evde dolaşmaya bırakırken hep karanlık kuytu neresi varsa oraya gidip dakikalarca duruyor. Zar zor çıkartıyorum ve artık evde dolaşmasına izin vermiyorum.
+ ve bu oraya buraya kendini sıkıştırmasından dolayı kabuğunun tırtıllı kısmının birinde minik bir aşınma oluştu, bu ileride sorun çıkarır mı?

Komando :

mailto:/1d/k/rlp5s.jpg

rlp1s.jpg


mailto:/1d/k/rlp2j.jpg

mailto:/1d/k/rlp2w.jpg

Kuru alan :

rlp3k.jpg


mailto:/1d/k/rlp3z.jpg

Güneşlendirirken :

mailto:/1d/k/rlp4j.jpg

Mamaları ve çalışıp çalışmadığını sorduğum uv-b ampul:

mailto:/1d/k/rlp5f.jpg


Zaman ayırıp cevap yazan arkadaşlara teşekkür ediyorum.
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

Öncelikle hoşgeldin Sinem.

Kuru alan ısıtması olarak yanlış taktik yürütüyorsunuz ve bahsettiğiniz çok ışık yayması kaplumbağaların gözlerine zarar verebilir. Çoğu uvb ampullerinin uvb+ uva ışığı ektisi verdiğinden dolayı bu ampulun yanına sadece ısıtmak için kulandığımız basit ve ucuz yöntemimiz Bauhaus tipi yerlerde rahatca bulabileceğiniz "Ecolite 52w halasoft ampul" kullanıyoruz. Ve bunu kaldırabilecek yapıda olan yine aynı yerlerde bulunan "Massive beyaz mandallı ampul" alabilirsiniz. Bunun avantajı diğer bir çok masa lambaları 40 w kadar kaldırıyor ama bu masa lambası 60 w kadar kaldırıyor ve ecolite ampulu kullabilme imkanı sağlıyor bize. Bir diğer mesajınızda sanırsam bulunduğunuz mevki düzeyinde bu tip yerlere ulaşamamanızdan bahsettiniz. Ecolite 52 w ampulu internetten bulabiliyorsunuz ama açıkcası bu massive beyaz mandallıyı bilmiyorum hiç aramadım. Siz bir bakarsınız olmadı şu başlık altında yazmıştım bu malzemeleri temin edebilme imkanım olduğundan kargo ile gönderim yapabilirim.
mailto:/forum/Konu-merkezi-yerlerde-oturamayanlar-icin.html

Akvaryum konusunda sizin söylemiş olduğunuz litreye geçerseniz kaplumbağanız için en mutlu olabileceği haber olur bu çünkü en sevdikleri şey bolca geniş alanda yüzmeleridir ki bunun yanında ömürlük olarak doğru bir litre kararına varmışsınız.

Üzülerek belirtmeliyim ki aldığınız uvb ampul (exo terra repti glo 10.0) yanlış. Bu uvb ampul kertenkele ve kara kaplumbağası vb hayvanlarda kullanılan bir uvb ampulüdür. Çöl hayvanları için. Bizim su kaplumbağaları için kullanılamaz. Bizimkiler yağmur ormanları adı altında (exo terra repti glo 5.0) olan uvb ampulu kullanıyoruz. Aşağıdaki linkteki.
http://f1210.hizliresim.com/12/j/f02fh.jpg

Şu anda bu tür ampulleri (bir çok marka ) ülkemizde bulmakta sıkıntı çekmekteyiz. Şu anda tek bir yerde mevcut (benim bildiğim) ve oda tükenirse ne yapacağımız hakkında pek bilgim yok tam karaborsaya düşecek :/ Ampul linki:
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w

Bu uvb ampullere her masa lambası uymuyor. Uc kasmından olsa gerek ama bunun içinde ucuz ve kullanışlı bir masa lambası mevcut. mailto:/ofis-kirtasiye-malzemeleri/portatif-kiskacli-masa-lambasi-kitap-okuma-vb-89816825

Öncelikle belirteyim ki su kaplumbağalarını kesinlikle zaruri bir durum olmadığı sürece akvaryumdan çıkartmayınız. Bu hem ruhsal dengelerini bozabilir hemde dış ortamdan mikrop kapma riskini artırır ki mazallah hastalığa yakalanma riski artar. Evinizde de karanlık yerlere gitmesinin sebebi tamamen korunma psikolojisindendir. Akvaryumunuzda da ipek bitkilerden alırsanız istedikleri zaman arkasına geçip kendilerini rahat hissedebilirler. Bir diğer durumda boyu itibari ile kabuk deri değişimleri başlamıştır. Bu dönemi rahat atlatabilmeleri için akvaryum dibine altında geçebileceği bir mango kökü almanız onlarım utlu edecektir. Sırtlarını kolaylıkla bu köke sürtecek ve kolay bir kabuk deri değişim yaşayacaktır. Ve bu arada akvaryumunuzun dibine 0.7 mm silis kum almanız hem görüntü açısından hemde yine kabuk deri değişimi açısından çok iyi olacaktır. Ayrıca sindirim kolaylığı için arada bir taş veya kum yerler. Taşın boğazda kalma tehlikesine karşı kum daha iyidir. Ayrıca dipte oluşacak kir ve pislikleride taş gibi barındırmaz yüzeyde tutar kolayca dip temizliği dahilinde alabilirsiniz.

Bu hayvanlarda su sıcaklığı yazın 26-28 derece arası olması gerekirken kuru alan ısısı daima sudan daha sıcak olmalıdır. 31-33 derece arası kafidir.

Kuru alanınızdaki paspas tipi dipteki ürünün uc kısımları kaplumbağanızın gözüne veya derisine zarar verebilir. Bunun yerine halıkaydırmaz önerebilirim daha kullanızlı olur, sabitlemeniz durumunda.

Yemleri konusunda Sera raffy p ana yemdir. Bunun yanına bir tanede Sera raffy I ek yem almanız daha iyi olur. Sera minerali de haftada 1 kez vermeniz yeterlidir. Ayrıca bu raffy P nin içerisinde az sayıda değişik renkteki yemler mineraldir. Beslenme başlığı altında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Acaba rampa niyetine kullanıldığını düşündüğüm o sepetin ucundaki cisim nedir ?

Kaplumbağanızın kabuğunu ve yüz çevresini ve alt kısmının net fotoğraflarını çekip yüklerseniz size sağlığı açısından daha net bilgiler verebiliriz.


Bu arada yeni aklıma geldi. Uvb ampul alana kadar eczaneden geçici bir süre için devit 3 alıp agız yoluyla haftada bir verebilirisin. Birde vitamin alıp yine haftada bir yemlerine verebilirsin.
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

Merhaba, öncelikle hoş geldiniz.

3- Yavru olarak almadığınız çin bu hayvanın yaşını bilmeniz imkansız. 1,5 yaşında dfa olabilir, 10 yaşında da olabilir. Bakım şartlarına göre büyüme değişir.

1- 40-60 w soft ampulü 15-20 cm mesafeden takın, sorun olmaz. Ama ampul soft olsun. Bauhausta ecolite 52 w halosoft ampul var, uygundur.

2- O uvb lamba zaten işe yaramaz. Çöl hayvanları için üretilenlerden. Üzerinde desert uvb yazıyor. Bu markanın UVB100 olanını almalısınız ki bulmak bayağı zordur.

4- Hayvanın evde dolaşması hem onun ezdeki tozdan vs hemde evde yaşayanların ondan bakteri ve mikrop kapmasına yol açar. Hayvanı istemsiz akvaryumdan çıkarmak ayrıca stres sebebidir. Doğal güneşlendirme yaptığınız zamanlar dışında sadece akvarum temizliğinde hayvanı çıkartın. Kabuktaki aşınma kalkma yoksa sorun olmaz. Plaka değişiminde gider.

Bunun dışında hayvana aldığınız yemler güzel ancak eksik. Sera raffy I ve Sera vital yemleride almalısınız. Hayvan bitkisel olarakta beslenmeli.

Bence artık doğal güneşlendirme yapmayın. Havalar serinlemeye ve esmeye başladı.

Ayrıca kuru alan fikir olarak güzel ama seçilen ürünün plastiği ince ve çok kalitesiz gibi geldi. Şu şeffaf olanlar daha kalın plastikten olabilir. Yada balkondaki su kabı gibi daha sert plastik kullanmak uygun olur. Salınım minimize edilir.
Kuru alan rampası nasıl bir malzemeden yapılmış? Onuda değerlendirmekte fayda var.

Ayrıca akvaryum tabanına ince silis kum sermek iyi olur. Bu kum dışkı ve yem artıklarının uçuşmasını engeller, ancak arasına da almaz. Böylece su değerleri bozulmaz. Bu kuma sürtündükçe deri değişiminde eski derileri daha rahat atar. Bu kumu yiyerek sindirime katkıda bulunurlar. Ayrıca doğal olarakta gayet güzel olur.
Kaya yerine de bence mango kökü çok güzel olur. Hem ağırlık yapmaz, hemde zaman zaman kaşınır.

Sorulara biraz karışık cevap vermiş olabilirim. Sonradan numaralandırdım.


Emin benden önce davranmış zaten. Akvaryum hacmi konusunda da katılıyorum.
Ancak vitamine gerek yok Emin. Mineral yemi var.
 
Haklisin abi.

Sinem seninde anlayacagin üzere vitamin, minerel varken olmasa da oluyor ;)
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

İkimizinde dikkatini çeken rampanın neden yapıldığı olmuş. Ben gerçekten ne olduğunu merak ediyorum :)
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

AEK' Alıntı:
İkimizinde dikkatini çeken rampanın neden yapıldığı olmuş. Ben gerçekten ne olduğunu merak ediyorum :)

Okadar yakından da baktım ama yorum yapamadım :)

Abi bu arada şu benim zamanlayıcı konusuna mesaj yazmıştım ama belki yoğunluktan bakamadın. Aklım hala evde ve tedirginim. Olmadı anneme çektireceğim zamanlayıcıyı.
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

Cevaplarınızı okudum Emin ve Emre bey size çok ama çok teşekkürler.
İşten gelirken cevap yazacaktım ama sevinçten hemen cevap yazıyorum:whistling:
Beni nasıl bir yükten kurtardınız bilemezsiniz!

Bütün sorunlarıma çare oldunuz ya boşa diğer forumlarda saatlerce konumu yeniliyordum komandomla ekrana böyle ^^ bakıp duruyorduk:haha:

Emin bey inanın burada spot lamba(masa lambası) bulmak için bile gitmediğim yer kalmadı onu bile bulamadım(Siirt) İnsanlar yaptıkları işten haberleri yok. Ta Diyarbakır'da bulabildim spot lamba.. Babam geçen yıl masa lambası almıştı onu sordurttum şansıma max 60w destekliyormuş mesajı yazarken öğrendim :whistling: bir tane de 40w luk var Emre beyin linkini attığının aynısından(uv-b ampülü çalıştırmayan, ama zaten yanlış ampülmüş)
Soft helojen ampül için sizi yormak istemiyorum Emin bey dediğiniz gibi 5 liralık şeymiş, zor durumda olan insanları düşünmeniz bile yeterde artar bile. çok sağolun:133:

Eksik yemlerini en kısa sürede tamamlayacağım, uv-b lambasını en kısa zamanda alacağım o zamana kadar damlayla idare etmeye çalışacağız. aldığım ampulde kalsın belki ileride sürüngenlere merak salarım :haha:

Ben konumu açtıktan sonra forumu iyice okudum konuları inceledim inanın çok şey bildiğimi sanıyordum ama çok az şey biliyormuşum, çok iyi oldu.

Artık akvaryumundan çıkarmak yok! zaten sevdirmiyor kendini gıcık :D ama gıdısı o kadar yumuşakki okşamadan duramıyorum çok yumuşak off canım çekti eve gidince yine okşuycam :D

Forum sayesinde su kaplumbağaların vahşi olduklarını evcilleştirilemediklerini öğrendim halen içim acıyor keşke bu bilgiyi okumasaydım :'( meğer hep stres yapıyormuş onla oynadığımda :'(

rampa olarak sepetten kestiğim alanı eğdim ama üzerine ne örttüğümü söylemek istemiyorum :haha: neyse söyliyim babamın çoraplarını :haha: çok saçma bir yöntem biliyorum. gittim çim halı aldırdım ama hiç çıkmak istemedi. sevmedi hiç. hiç ısınmıyorduda.. zaten sizde demişsiniz olmaz diye. onu halı kaydırmazla değiştireceğim(nereden bulabilirim acaba)!

Mango kökünü ve ince boyasız silis kumunu kesin alacağım çünkü kabukları soyulmaya hazır farkettim.

Aklımda 3 soru daha oluştu. Yeni konu açıp konu kirliliği yapmamak adına buradan devam etmek istiyorum.

Kuru alanımın derecesini nasıl ölçebilirim acaba? Kırmızı civalı termometre var ama dikey tutmam lazım anlamak için zemine uzandıramıyorum:) zeminin sıcaklığını ölçmek istiyorum.

Şelale filtre aldım ve gayet memnunum, tüm pislikler filtre içindeki elyafta birikiyor bende diş fırçasıyla haftada bir o pislikleri temizliyorum. elyaf yavaştan yıpranmaya başladı. acaba yedek parçası filan var mıdır? yoksa yeni elyaf alıp oraya monte mi etmeliyim?(nasıl edeceksem artık :D)
ŞELALE FİLTRE LİNKİM

akvaryumum 70 litre, şimdilik. Yeni eve taşındığımda camcıyı getirtip evin bir köşesini akvaryum yaptırtma planım var. 2 metre karelik. siz bana güzel güzel cevap yazıp şımartın eve geçtiğim zaman başınızı çok ağrıtacağım:haha:

iyi forumlar!
bir soru daha soracaktım aklıma gelmedi bir türlü gelirse yazacağım:133:


şelale filtre linkim çalışmıyormuş. markası Atman Şelale Filtre - HF-0400
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

Ecolite ampulü internettenden sipariş edebilirsiniz. Hepsiburada dan link verince çalışmıyor genellikle. Ana sayfada arama bölümüne "ecolite" yazıp arattıkdan sonra 2. sayfaya geçin, alttan üçüncü ampul uygundur.

Rampa konusunda birşey söylemek istemiyorum ben en kısa zamanda değiştirmen dileğiyle :) Bak mesela rampaya da halı kaydırmaz düşünebilirsin. Sağ ve sol uclarına delik açıp ip yardımıyla bağlayabilirsinde altlı üstü. Veya buna benzer bir şekilde.

Valla buralarda istediğin her yerde bulabiliyorsun, herşey 1 milyon türü yerlerde de bulunabiliyor var mı oralarda bilmiyorum. İnternetten de arayabilirsiniz.

Silis kumunu alırken 0.7 mm olmasına dikkat edin. Keza bizim için uygun boyutu budur. Üretici firmanın linki: http://www.vitasand.com/tr/urun/detail/2/70.html

Kuru alanı ölçmek konusunda da bildiğimiz cam derecelerle ölçmeniz mümkündür. Bu arada şimdi aklıma geldi, akvaryumunuzda bulunan o dereceyi bilmiyorum ama bir kaç kişiden vantuzla cama yapıştırılan cam dereceler ısıyı net yansıtabilme konusunda daha iyilerdir.

Filtre konusunda bahsettiğiniz sanırsam bu. Kartuş diye geçiyor ama ? mailto:/evcil-hayvan-petshop/atman-hf-400-selale-filtre-yedek-kartusu-44887684?keyword=_inurl:mailto:/evcil-hayvan-petshop/&gclid=CJPdk_rKrLkCFchX3godiEkANQ&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

Akvaryum konusunda zamanı gelince detaylı bilgi alışverişi yapılır burada cam kalınlığı olsun diğer konular olsun.

Hayvanların sağlığı için baş ağrısı söz konusu dahi olmaz. Bize emanet olan canları iyi bakılmalı.
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

mailto:/urun_detay.aspx?urn=13212&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-190-kompakt-surungen-terraryum-lambasi-15-w
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w

Emin vermişti. Ben iki w seçeneğinide veriyorum. Türkiye de kalan tek uygun uvb bu ampul. Bundan petshopta bulursanız elinizdeki ile değiştirmeyi deneyin. Yanlış almışım diyebilirsiniz. Zaten bu verdiğimiz daha pahalı.

Rampaya çok güldüm :) orjinal olmuş. Bence rampa kaplaması yerine kuru alan için komple bir alternatif düşünmeli. O kalitesiz boyalı ve kalitesiz plastikten bir ürüne benziyor.

Dereceyi yatık koysanız olur. Cam dereceyi zemine hayvan yokken koyun, bir süre sonra ölçümü kontrol edersiniz.

Emin filtre kartuşunu vermiş. Performansından memnunsanız şelale kalsın ama bence iç filtreler daha kullanışlı. Yada yeni sisteme geçince dış filtre düşünülür.

Yeni akvaryum yapılacağı zaman tet tek tüm ayrıntılara gireriz.
 
Cvp: Aldığım Uvb Lamba Ve Kuru Alanım Hakkında

uvb lamba uyumlu değil. kutusu duruyorsa temiz şekilde koyup iade et. tropical olanı alacaksın. ampulün üstüne bak 110-120 volt yazıyorsa dönüştürücü gerekli bizim elektrik çıkışımız 220-230 volttur. sırf bu sebeple de değiştirme ya da iade olanağın var. eğer dediğim gibiyse ampulü kullanma yakarsın. ısıtıcı ampul öncelikli olmak üzere bunu sonrada alabilirsin.

arkadaşlar her şeyi açıklamış. keşke şelale filtre almasaydın. o gürültülü çalışır. neyse bundan sonra alacakların konusunda önceden haber verirsen uygun olanı söyleriz gereksiz masraf yapmazsın.

derece olarak jbl veya roxin içi sarı camdan iç derece alabilirsin.
 
Geri
Üst