Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Amfibi Rehberi

Restart

Gümüş 4 Üye
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
156
Amfibiler Rehberi

mailto:/ZYlqrZz.jpg

Amfibiler (İki Yaşamlılar) : İki yaşamlılar ya da ikiyaşayışlılar, amfibiler, amfibyumlar (Latince: Amphibia), amniyotik yumurtaya sahip olmayan, iki yaşamlılar, değişkensıcaklı (ektotermik) hayvanlardır ve yaşamlarının bir kısmını karada bir kısmını suda geçirdikleri için "iki yaşayışlı" ismini almışlardır. Günümüzde yaşayan 6,022 adet iki yaşayışlı türü olduğu bilinmektedir. İki yaşayışlıları ve sürüngenleri inceleyen bilim dalına herpetoloji denir.

Amfibi diyince çoğumuzun aklına can dostlarımız su kaplumbağaları geliyor . Peki başka ne tür iki yaşamlı canlılar vardır ? Sizler için bir kaç araştırma yaptım ve evlerimizde besleyeceğimiz ya da doğada görebileceğimiz amfibi canlılar hakkında bir kaç bilgi paylaşmak istedim.


Kurbağalar

Amfibi diyince bir çok insanın aklına gelen ilk canlıdır . Bana göre de en iyileridir. Erişkinlerinin uzun arka bacaklar, tıknaz gövde, araları zarlı parmaklar, çıkık gözler ve kuyruksuzluk gibi özellikleri bulunan kurbağaların büyük çoğunluğu yarı sucul bir yaşam sürer ama tırmanarak ya da zıplayarak karada da rahatça hareket edebilirler.

mailto:/TQKvOgG.jpg

Yumurta ile çoğalırlar. Yumurtalarını tipik olarak su birikintileri, gölcük ya da göllere bırakan kurbağaların iribaş adı verilen ve suda gelişen larvalarında ön ve arka bacaklar yokken, su içinde soluyabilmek için solungaçlar ve yüzebilmek için yüzgeçli kuyruk vardır. Çoğunluğu otçul olan ve solungaçlarından süzülen alglerle beslenen iribaşlardan başkalaşan erişkin kurbağalar, sıklıkla eklem bacaklıları, karından bacaklıları ve halkalı solucanları içeren etçil bir yaşam sürerler.


Evde ne tür kurbağa besleye biliriz ?

Ev koşullarında akvaryum ortamlarında kurbağa bakımı çok zordur . En yaygın beslenen kurbağalar ise çoğu pet shoplarda bulunmayan Albino Kurbağasıdır. Türkiyede en fazla beslenen kurbağa çeşididir . Çok ürkek olduklarından insanlara alışması çok zordur . Su seviyesini az tutmaya da özen göstermelisiniz nedeni ise bu kurbağaların yüzme yetenekleri yeteri kadar evrime uğramamış ve bu yüzden suyun yüzeyine çıkmakta zorlanmaktadırlar. Hem karada hem de suda yaşamasının haricinde hem et hem de ot yemeleri de onların bakımını çok az olsun kolaylaştırır.



Semenderler

Kuyruklu kurbağalar ya da Semenderler (Caudata ya da Urodela), iki yaşamlıların yaklaşık 500 türünün ortak adıdır.Vücutları uzunlamasına ve uzun kuyrukludurlar.

mailto:/0Sz1xa6.jpg

Nesli tükenmemiş olanlar Urodela olarak gruplandırılırken bilinen tüm fosil kalıntıları ve nesli tükenmiş türleri ile beraber Caudata adı altında gruplandırılırlar.

Ev ortamında semender bakmak kurbağa bakmaktan daha kolaydır . Gerek su ısısı gerek su seviyesi olarak kurbağaları bakacağınız ortamdan daha düşük olduğundan daha yükseklik olarak daha düşük boy olarak daha büyük bir akvaryuma ihtiyacınız olacaktır.


Timsah

Timsahlar (Latince: Crocodilia), sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir takım. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae (Gavyaller)'dir.


mailto:/9fulKqp.jpg

Crocodilia takımı, Kretase döneminin sonlarında, yaklaşık 84 milyon yıl önce ortaya çıkmış iri sürüngenlerdir. Kuşların yaşayan en yakın akrabalarıdır. Kuşlar ve timsahlar, Archosauria grubunun[1] yaşayan son üyeleridir. Crocodilia takımı, 220 milyon yıl önce Trias Döneminde ortaya çıkmış olan ve Mezozoik dönemde çok çeşitli şekillere ayrılan Crurotarsi grubunun[1] üyelerindendir.

mailto:/Jg608lu.jpg


Ev ortamında timsah bakımı .

Kulağa ilginç gelmesine nazaran Türkiyede çok az insan evlerinde cüce timsahlardan beslemektedir en fazla 1 buçuk metereye ulaşan cüce timsahlar diğer timsahlar gibi yırtıcı özelliğini de doğdukları günden beri geliştirmektedirler. O yüzden yem verirken dikkat etmelisiniz. Ben sadece cüce timsah satan İstanbulda bir yer gördüm ondan sonra daha da göremedim fakat bakımı oldukça zordur.


mailto:/Odqbvoy.jpg?1

Su kaplumbağası

Evet hepimizin ev arkadaşları ve can dostları su kamplumbağaları . Arkadaşlarımız hakkında bu kategoride bilgi vermeyi doğru bulmadım.


Ayaksız iki yaşamlılar

Ayaksız iki yaşamlılar ya da Ayaksızlar (Gymnophiona), iki yaşamlılar sınıfından, Güney ve Orta Amerika'da, Afrika ve Güney Asya'da yaşayan, 10 familyada toplam 200 türü bulunan, yılansı ya da solucanımsı iki yaşamlı takımı. Yer altında ya da suda yaşarlar. Türkiye'de bulunmaz.

mailto:/w7iTIb4.jpg


Deniz yılanları da bunlara örnek verilebilir. Vücutları solucan biçiminde boyuna uzamış, üyeleri hatta omuz ve kalça kemerleri dahi olmayan amfibilerdir. Derileri bilezik şeklinde kıvrımlar ve bazen kemik pullar taşır. Kloakları arka alt kısımdadır. Kafataslarında dişli damaklara ve geriye doğru kıvrılmış dişlere sahiptir. Ortakulak ve kulak zarı yoktur. Gözleri körelmiştir. Bir çift dokunma organı bulunur. Kuyrukları körelmiş ya da kaybolmuştur.

mailto:/E3U3HjH.jpg



Kaynakça

Google

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kurba%C4%9Fa

http://tr.wikipedia.org/wiki/Semender

http://tr.wikipedia.org/wiki/Timsahlar

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ayaks%C4%B1z_iki_ya%C5%9Faml%C4%B1lar
 
Cvp: Amfibi Rehberi

Ellerine sağlık Emre.

Sen bahsedince aklıma geldi. Geçen izlediğim amfibi belgeselinde Komodo ejderine vardı. Sağda solda hep fotoğraf ve kısa videolarına denk gelirdim ama belgeselde detaylı izleyince hayran kaldım açıkçası. Koca mandayı bileğinden tek bir ısırık alarak 1 hafta uzaktan takip etti. Ağız yapısında bulunan bir zehir türü ısırdığı hayvanın bağışıklık sistemini bozuyor ve yavaş yavaş ölüme doğru getiriyor. 1 Hafta sonunda mandanın yere yığılmasıyla ailecek kendi tabirleriyle ziyafet çektiler. Maalesef ki artık amfibi denildiği an aklıma ilk gelen Kaplumbağadan sonra bu canlılar oluyor :)
 
Aynen çok fazla türü var 5binin üstünde.Hepsi de muhteşem .Komodo ejderinide biliyorum beni de hayran bırakmıştı. Evde bakılabilecek olanları yazmaya çalıştım.
 
Teşekkürler Emre. Çok güzel bir genel bilgilendirme yapmışsın.

Emin bildiğim kadarıyla komodo ejderi amfibi değildi. Yanlış hatırlamıyorsam tabi. Bu hayvan yaşayan en büyük kertenkele olarak geçiyor. Ben defalarca belgeselini seyretmiştim. Ağzındaki zehrin özelliği yılan yada diğer zehirli hayvanlardan farklı. Ağzında diş etkerindeki toksin madde ısırdığında kurbanın kan dolaşımına yayılıp yavaş yavaş etkisini gösteriyor. Normal zehirlerden farkı bu toksin 40 çeşit ve türlerinin en iyi bakterilerinden oluşuyor. Yediği çürümüş hayvanlar diş etkerinde birikerek bakterileri yani bu mükemmel silahı meydana getiriyor. Benim bildiğim 7-8 sene öncesine kadar tedavisi yoktu. Isırılanın uzuvu kesilirdi. Şimdi sanırım zamanında yetişince tedavi edilebiliyor.
 
Cvp: Amfibi Rehberi

evet komodolar amfibi değiller. su ile işleri yok. galapagos iguanaları amfibiktir. vücut yapıları renk olarak benzerlik gösterir.

o bölge yeriyle acayipliklerle dolu. tazmania canavarında da o tip bakteriler var. ama insanlarla münasebetleri olmadığı için komodo gibi duyulan bir durum yok. bu bakteriler direnç kazanmalarına yarıyor. her türlü leşi yiyorlar onlarda.

emre (restart) paylaşım için teşekkürler.
 
Cvp: Amfibi Rehberi

Teşekkürler emre güzel bi paylaşım olmuş.Edindiğim bilgilere göre komodo ejderi Varangillerdenmiş.Bu familyada amfibi olanlarda var ama komodo ejderinin suyla pek ilgisi yokmuş.
 
Cvp: Amfibi Rehberi

O zaman BBC ne diye amfibi belgeselinde 15 dk sını bu hayvana harcamış diye düşünürken şimdi farkettim. Komodo ejderi sürüngen sınıfına giriyormuş, belgeselde sadece amfibi değil, sürüngen ve amfibi belgeseliydi. Uyarılar için teşekkürler
 
Geri
Üst