Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Balıklar Hakkında Genel Bilgiler

amir.mennan

As 5 Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
632
Balıklar (Pisces) poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer (lepistes, kılıçkuyruk, moly vs.). Örneğin tatlı su balıklarından Lepistes'in (Poecilia reticulata) yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir.Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur.

Bulunmuş olan en eski balık fosilleri 500 milyon yaşındadır. Günümüzün balıkları kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes) ve kemikli balıklar (Osteichthyes) olarak ikiye ayrılırlar. Bunlar gibi diğer iki grubu oluşturmuş olan Placodermi (Zırhlı balıklar) ve Acanthodii (dikenli köpek balıkları)'nın nesilleri 300-400 milyon yıl evvel tamamen tükenmiştir

Bir kulakcık ve karıncıktan meydana gelen yüreklerinde daima kirli kan bulunur. Yürekten çıkan kirli kan solungaçlarda temizlendiğinden, vücutta temiz kan dolaşır. Ağızdan alınan su, solungaçlardan dışarı atılırken surda çözülmüş oksijen, osmozla kana verilir. Bu arada suda bulunan besinler ise yutulur. Köpek balıklarında su hem ağızdan hem de ilk solungaç yarığından alınır. Tuzlu su balıkları su içtikleri halde, tatlı su balıkları su içmezler. Gerekli su ihtiyaçlarını solungaç zarlarından osmozla alırlar. Deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekle değil, solungaçları ile ayırır. Balıklarda göğüs ve karın yüzgeçleri çift, sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri tektir. Tek yüzgeçler nadiren birden fazla olsalar da simetrik çiftler meydana getirmezler.

Uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak bir-iki dakika su üstünde uçabilirler. Yaşadığı yerlerde su kuruduğu zaman balçığa gömülüp akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen, kısa bir süre havada uçabilen, elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleri mevcuttur. Balıkların pulları birbirleri üzerine kiremit gibi dizilmiş, kemiksi, kaygan ve antiseptiktir. Antiseptik mukus salgısı, üzerine yapışan bakteri ve sporları yok eder.

Balıkların harekette önemli rol oynayan değişik kuyruk tipleri mevcuttur. Çatallanmış kuyruk tipine “difiserk”, çatallı olup eşit parçalı olana “homoserk”, köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine de “heteroserk” denir.

Balıklar omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanıdır. Çalışmalarda balık türünün 40.000 kadar olduğu söylenmektedir.

Balıkların günümüzde sportif ve akvaryumdaki değeri yanında büyük bir protein kaynağı olması ticari değerini arttırmaktadır. Balıkların yeryüzündeki dağılımları o kadar geniştir ki, Antartika sularında, sıcak tropikal sularda, acı sularda, tatlı sularda, ışığın ulaştığı dağ derelerinde veya insanların henüz ulaşamadığı oldukça derin ve karanlık sularda yaşayabilmektedir. Üç türlü beslenme görülür: Herbivor (otçul), karnivor (etçil) ve omnivor (hem et hem de bitkisel besin yiyenler). Yalnız çenelerinde değil, bütün ağız boşluklarında ve yutaklarında sıralanış ve şekil olarak birbirinden farklı birçok diş bulunur. Bu genelde beslenme şekillerine göredir. Bazılarında farinks (yutak) dişleri gelişmiştir. Yalnız Mersin balıklarında ve Demetsolungaçlılarda diş bulunmaz.

BALIKLARDA ÜREME VE ÜREME ÇEŞİTLERİ

1-Yumurta Yayanlar:

Bu balıkların yumurtalarının döllenmesi suyun içinde, balık bünyesi dışında olur.Yumurtalar dibe iner veya bir bitki, kayaya tutunurlar.Akvaryumlarda, yumurtalardan çıkacak yavrular için tedbirler alınması, yavru ve yumurtaların büyük balıklara yem olmaması gerekir.

Yumurta yayan balıklar:

*Barblar

*Daniolar

*Bazı Rasborolar

*Japon Balıkları, örnek olarak verilebilir.

2-Yumurtalarını Gömenler:

Killi balıklarda görülen bir üreme yöntemidir.Bu balıklar doğal ortamlarında yumurtalarını çamura gömrler.Bu balıkların bulunduğu ortamlarda, balığın yaşadığı sular çekilir ve yetişkin (ebeveyn) balıklar ölür.Yumurtalar çamura gömülü olarak kalır.Çamura gömülü yumurtalar, yağmurların yağması ve suların arttmasıyla canlanır ve yavrular meydana gelir.Yavrular yetişkin olup, sular çekilene kadar yumurtalarını çamura gömerler ve bu döngü sürekli devam eder.

Akvaryumlarda bu balıklar çok daha uzun yaşarlar.Çünkü suyun kuruması yada çekilmesi sorunu yoktur.Bunlar yumurtalarını, akvaryum dibindeki "peat" denen çamura bırakırlar.

3-Yumurtalarını Biriktirenler:

Bu üreme yöntemine sahip balıklar, ilk olarak kendi eşlerini seçerler ve daha sonra yumurtalarını bırakacakları ortamı bulurlar.Yumurta bırakılacak yerin gözden uzak olması, sakin ve taenha bir yer olmasına özen gösterirler.Anne ve Baba balığın ebeveynlik ve koruyucu duyguları çok fazladır.Yumurtalar bırakıldıktan sonra, anne ve baba adayı yumurtaları dikkatle gözler, yelpazeleyerek yumurtalar üzerinde hafif akıntı oluşturur, gerektiğinde daha güvenli bir yere naklederler.Yumurta ve yavruları diğer balıklardan korurlar.

Özellikle bazı cichlid balıklarında bu yönteme gözlemlemek mümkündür.Bu üreme yönteminde, akvaryumda kayalardan mağaralar oluşturulmalı yada akvaryuma saksı ve kırık testi tarzı malzemeler konmalıdır.

Yumurta Biriktiren Balıklar:

*Cichlidlerin bazıları

*Yayın Balıkları

*Gün Balığı

*Rasboraların bir kısmı

*Rainbow Balıkları

4-Ağızda Yavrulayanlar(Ağızda Kuluçka):

Bu üreme yöntemini kullanan balıklar, yavrularını ağızlarında dünyaya getirirler.Balıklar, yumurtalarını ilk olarak zeminde bulunan düz bir taş veya akvaryum kumu üzerine bırakırlar.Daha sonra dişi balık yumurtları ağzında toplar.Döllenme bazen yumurtaların bırakıldığı zeminde, bazende yumurtalar dişi balık tarafından alındığında yapılır.Ağızda kuluçka süresince, dişi balık en az 14 gün yem yemez.Ağızda yavrulayan balıklara en güzel önek olarak cichlid balıklarının bir kısmı verilebilir.

5-Yuva Yapanlar:

Bu üreme yöntemini kullanan balıklar, inşa ettikleri yuvalar içine yada su yüzeyine oluşturulan baloncuklar içine yumurtalarını bırakırlar.Yumurta inşası çakılların dişi tarafından kazılıp, çukur haline getirilmesi ile meydana gelir.Yuvanın meydana gelmesi için, su yüzeyinde hava kabarcıkları(Örenğin su yüzeyindeki hava kabarcıklarını erkek beta balığı oluşturur) ve zeminde uygun bir yer yeterlidir.Erkek yumurtaların ortaya çıkmasıyla birlikte aşırı agresifleşir.Erkek balık, yumurtaları korur.Dişi balık ise, erkek balığın agresifliğinden dolayı genelde ortalarda gözükmez.

Yuva Yapan Balıklar:

*Beta Splenden

*Gurami

*Bazı Yayın Balıkları

6-Canlı Doğuranlar:

Bu üreme yönteminde, döllenme dişi balığın bünyesinde olur.Yumurtalar anne karnında gelişir.Doğuran balıklar belli aralıklarla, 30-300 kadar yavru dünyaya getirirler.Yavrular peşisıra dişi üreme organı olan vent' ten çıkarlar.

Bazı dişi balıklar erkeğin spermini bünyesinde saklar.Bunları zaman zaman döllenme için kullanır.

Canlı Doğuran Balıklar:

*Lepistes

*Plati

*Kılıç Kuyruklar

*Moli

BALIKLARDA BESLENME

Balıkların beslenmesi



Balık yemleri en modern teknoloji ile, vitaminleri, mineralleri ve bitkilerin özünü koruyan dikkatli bir kurutma islemi ile üretilmistir. Yemler parazitlerden tamamen arınmıstır. Tadı bunu kanıtlar – süs balıklarınız bunu sever.

Süs balıkları, beslenme alıskanlıklarına göre doğada suyun farklı katmanlarında yasar. Bu yüzden akvaryumunuzda bulunan süs balıklarının bazıları su yüzeyine yakın yüzer, dıgerlerı ıse ortalarda dolasmayi tercıh eder ya da dıpte yıyecek ararlar.
Bütün baliklarin yıyeceklerini alabilmeleri için, bu grupların her biri için dogru besin çesidini kullanmak son derece önemlidir.


Balıklar ne zaman ve nasıl beslenir?

Akvaryum balıklarınızı mümkünse günde iki veya üç kez, iki ile bes dakika arasında bitirebilecekleri küçük miktarlarda besleyin.

Yemi suyun yüzeyine mümkün oldugunca esit sekilde dagıtın.

Besleme için özel bir kasık ayırın. Bu sayede bölümleri esit tutabilir ve kazara fazla besleme ihtimalini önlersiniz. Ayrıca yemin kokusu ve kalitesi de etkilenmemis olur.

Zaman zaman taze besinler

100 veya 250 ml konservelerde, 2 – 3 degisik yemlerden olusan çesitli bir diyet uygulayin. Baliklarinizi aylarca ayni litrelik kaptan ayni yemle beslemek, canliliklarini kaybetmelerine, renklerinin solmasina, hatta hastalanmalarina neden olabilir. Konserve her açildiginda isik ve hava vitaminleri ve hassas besinleri yok eder. Seffaf plastik torbalarda tasinan yemlerde, isik ve hava daha paket açilmadan besinleri yok eder.
Fazla besleme

Yemler baliklari besledikten bir saat sonra hala akvaryumun tabanindaysa, asiri beslemissiniz demektir.
· Arta kalan yemleri dip süpürgesi ile çikarin.
· Mümkünse akvaryum tabanindan beslenen baliklar, örnegin zirhli kedibaligi (her türden en az 5 balik) ekleyin.
Yeni yem

Süs baliklariniz çogunlukla bilinmeyen yemlerden süphelenir ve girmis olabilecek muhtemel bir düsman ararlar. Yine de kisa süre sonra baliklar yeme alisir.


mailto:/images/stories/reme.jpg

Kaynakça:Vikipedi,akvaryumcum.com
 
Cvp: Balıklar Hakkında Genel Bilgiler

Teşekkürler yazı için :)
 
Geri
Üst