Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Balıklar İçin Yuva Hazırlamak [Resimli Anlatım]

amir.mennan

As 5 Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
632
Merhaba Arkadaşlar

Dıy yuva tasarımı için daha önceden araştırmalarım neticesinde yuva yapmaya karar vermiştim.Kalekim malzemesinden dıy yuva yapmış fakat malzemenin bu olmadığına dair bilgiler verilmiştir.Paylaşımda bulunan üstadlarımızın bilgilerine saygı duyduğumu belirtir bu yaptığım paylaşımın yanlış anlaşılmamasını temenni ederim.Çünkü bu malzemeyi bana temin eden ve tesislerimizin bakımından sorumlu büyüklerimin verdikleri bilgiler ışığında kesinlikle bir sorun teşkil etmeyeceğini ve suya salınım yapmayacağına dair ehil kişilerinden kesin cevaplar aldım.Ve Kalekim malzemesinden yapmış olduğum bu dıy yuva yaklaşık 1 aylık süredir tankımda konuşan vatozuma ev sahipliği yapmaktadır.Vede tankımda hiçbir balık ölümü gerçekleşmemekle beraber suda hiçbir renk değişimi olmamıştır. Şimdi izninizle yapmış olduğum yuvanın nasıl yapıldığını sizlerle paylaşmak istiyor ve bana yardımlarını esirgemeyen tüm üstadlarım ve yapımında emeği geçen Yusuf kardeşime teşekkür ederim.

Malzemeler :

1 ) 1 adet plastik kap ( Mutfaklardada bulunan yada plastik krem çikolata kaplarıda olabilir , büyüklüğünü ihtiyacınıza göre belirleyebilir ve heryerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. )

mailto:/img240/5595/kalekim1hu8.jpg

mailto:/img10/7468/kalekim2mk5.jpg

2) 1 adet kartondan kap ( Bu kap ; plastik kabımızın üzerine dökeceğimiz kalekimi şekillendirmek için bize yataklık edecek. )

3) 1 adet harcı karıştıracak kullanılmayan plastik kap

4) 1 adet karıştırıcı ( Size kalmış.Cetvel yada herhangi bir çubuk )

5) 1 yada 2 su bardağı kalekim

6) Macun kıvamına getirene kadar eklenecek 1 bardak su

7) Yuvanın üstünü kaplamamıza yarayacak akvaryumumuzda ki kumla aynı yada akvaryumumuzdan alınmış kum

8) Birazda akvaryum silikonu

Hazırlanışı :

Öncelikle karton kabımızı plastik kabımıza tam uyacak şekilde kesip yuvanın ağızını kapatacak şekilde yerleştiriyoruz.

Kalekim'i ve suyu başka bir kapta macun kıvamına getirene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.Çok iyi ve ağır ağır karıştırmalıyız ki içerde hava kalmasın.(Zaten karıştırırken ufak ufak kabartılar karıştırma esnasında üste gelince pıt pıt patlıyor.) 1-2 dakika ara verip tekrar karıştırın ki iyice yoğunlaşsın.

mailto:/img12/2528/kalekim3yc9.jpg

Yoğun macun kıvamına gelene kadar karıştırdığımız kalekim'i, kullanacağımız yuvanın üstünü ve yanlarını tamamen kaplayacak şekilde ağır ağır dökmeye başlıyoruz.

mailto:/img15/1658/kalekim5bq1.jpg

Geniş yüzeyli bir aparatla (cetvel olabilir) üzerini iyice sıvıyor ve oval bir şekil veriyoruz.Ondan sonra doğallığı açısından tabanımızla aynı olan ve kuru olmasına dikkat ettiğimiz kumumuz ile üstünü iyice sıvıyoruz.Kumu üstüne yapıştırırken çok bastırmamaya özen gösterin ve cetvelle ufak ufak bastırarak yapışmasını sağlayın.

mailto:/img16/4444/kalekim6gg5.jpg

mailto:/img401/674/kalekim7gl0.jpg

mailto:/img4/8696/kalekim8vp9.jpg

Bütün işlemler bittikten sonra yuvamızı oda sıcaklığında garanti olması açısından 3-4 gün kurumaya bırakıyoruz. İlk yuvada yaptığım buzdolabına koyma hatasına düşmeyin o zaman emeğiniz tuzla buz oluyor anında.

2. gün yuvamızı içinde bıraktığımız karton kısımdan ayırın ve o şekilde kurumaya devam etsin.Burda dikkat edilmesi gereken husus ise bu işlemi dikkatli yapın ve acele etmeyin.Kuruma işleminin devam etmesi için kartondan sıyrıldıktan sonra altında kağıt gibi birşey olsun ki üstten ve yanlardan düşecek kumumuz ortalığı kirletmesin.

İşte yuvamızın bitmiş hali aşağıdaki gibi oluyor.Fakat işimiz henüz bitmedi ve balıklarımızın sağlığı için yaptığımız yuvayı 1 hafta kadar bir sürede bir kova suyun içinde bekletmeliyiz ve yapabileceği salınımı bu kova dolu suda yapmasını beklememiz gerekiyor.Salınımın suyu doyurma ihtimali ve salınımı durdurmasına karşın suyu 3 günde 1 tazelemekte fayda var.Yuva çok ahım şahım olmadı belki ama ilk dıy çalışmam olduğu için ve yaratıcılığın sizlerde olduğunu hesaba katarsak bu şekilde çok daha güzel ve kendi tasarımlarımız olan yuvalar oluşturabiliriz.

mailto:/img19/2877/kalekim9hf3.jpg

mailto:/img135/5536/kalekim10at2.jpg

Yanlarınıda kumla kaplamak için akvaryum silikonunu kullanıyoruz.Silikonlayıp sıvadıktan sonra kumları yanlarına yapıştırıp bu şekilde 2-3 gün kurumaya bırakıyoruz. Bu aşamanın resimlerini çekemedim ilk heves olduğu için unuttum.Bu yüzden herkesten özür diliyorum.Ama kaçırılan çok bişey olmadığınıda belirtmek isterim.Mantık aynı çünki.

2-3 günlük kuruma işlemide bittikten sonra her türlü tehlikeye karşı 1-2 gün suda bekletmemiz yeterli oluyor ve akvaryumumuzda ki yuva ihtiyacı duyan balıklarımız için ideal bir yuva hazır hale geliyor.

Benim bu yuvayı yapmakta ki amacım konuşan vatozumun akvaryumun yeni dizaynından sonra kendini rahat hissedebilecek yeri olmadığı içindi.Yuvayı ve güvenliliğini keşfedene kadar 1-2 gün geçti ve artık yuvasından yemek yemek dışında çıkmaz oldu.Doğasıda bu şekilde zaten.En azından akvaryum ortamında.Yuva dar oldu diye düşünmenize gerek kalmıyor ve kendisi üzerine düşeni yapıp yuvasını genişletiyor.Nasıl mı ? Yuvada kendini rahat hissedecek genişliği sağlayana kadar bütün kumu dışarıya atarak.Çok enteresan bir çalışma ve görülmeye değer bir davranış sergiliyor.O kadar çok kumu dışarı çıkardıkı yuvanın arkasında ki difformislerin (çınarların) kökleri yuvanın ağzından bakıldığında hemen hemen boşta gözüküyor.Ama kökler dibe indiği için bir sorun teşkil etmiyor.Dışarı attığı kumlarla içerisi bayağı bir çukur oldu

Buda yuvanın görünüşü

mailto:/img18/2481/dsc00285oh3.jpg

mailto:/img25/5050/dsc00286ek4.jpg

mailto:/img25/5456/dsc00287lj5.jpg

1 ayı bulan süre içerisinde akvaryumda hiçbir olumsuz etkisi olmadığını belirtmek isterim.Yuvada hiçbir yapısal değişiklik yok salınımda yok.O bakımdan yuva ihtiyacı duyan balıklarınıza bu şekilde yuvalar yapabilirsiniz.Tüm yuvanın hazırlanışı 6-7 dakikanızı almıyor.Akvaryuma eklenme süresi olarak uzun gelebilir ama balıklarımızın sağlığı, mutluluğu ve kendi emeğimiz olan bir çalışmayı balıklarımıza kazandırdığımız için bu süre hiçte o kadar uzun değil.

Bu yuvaları fugapool malzemesi ilede yapabilirsiniz yapılış mantığı aynıdır.Umarım fikir veren bir paylaşım olmuştur.

Kalekim'i üzerine döktüğüm plastik kabı ben çıkarma gereği duymadım o şekilde iskelet gibi oldu.Sizinde çıkarmanıza gerek yok.

Umarım beğenirsiniz.

Saygılar

Kaynak:AkvaryumPortalı (Umarım Yararım Dokunmuştur)
 
Cvp: Balıklar İçin Yuva Hazırlamak [Resimli Anlatım]

Çok güzel bir paylaşım :)
Ben bunu semender akvaryumunda denerim :)
 
Cvp: Balıklar İçin Yuva Hazırlamak [Resimli Anlatım]

kaç tane hayvanınız var :)
 
Cvp: Balıklar İçin Yuva Hazırlamak [Resimli Anlatım]

İmzamdakiler + 4 kedi + 2 salyangoz + 2 balık :)
 
Cvp: Balıklar İçin Yuva Hazırlamak [Resimli Anlatım]

Sabır Gerektiren bir iş olsa gerek
 
Geri
Üst