Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Benekli kaplumbağa (Emys orbicularis)

Alper_

Gümüş 4 Üye
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
152
Genel Özellikler: Sırt bölgesinin kabuğu siyahımsı ya da kahverengimsi bunun üzerinde sarımsı noktalar ya da küçük çizgiler bulunur. Karın bölgesinin kabuğuysa siyahtan sarımsıya kadar değişir. Bacakta boyunda ve kuyrukta sarı benekleri vardır. Gözbebekleri erkelerde portakal rengi dişilerdeyse sarı olur. Alacakaranlıkta aktiflik gösterirler. Dişiler Haziran'da kıyıda yumuşak toprağın içine 10 cm kadar derinliğe 3-12 kadar yumurta bırakır. Yumurtalar 3 ay içinde açılır. Kışı suyun altında geçirirler. Boyları 19-25 cm arasında değişir.

Habitat: Durgun ve yavaş akan sularda yaşarlar. Tuzlu ve acı suların kenarlarında da bulunurlar. Genel olarak balık amfibi sucul solucanlar sucul böcekler ve sucul yumuşakçalarla beslenirler. Bunun yanında bitkileri de yedikleri olur. 1000 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Türkiye'deki Dağılım: Gaziantep Trakya Ege-Batı Akdeniz bölgesine kadar Orta Anadolu Ereğli ve Konya Orta ve Batı Karadeniz sahillerinde habitatın uygun olduğu yerlerde dağılım gösterirler.

Dünyadaki dağılımı:Fas, Tunus, Yunanistan, Portekiz,Litvanya ,Kuzey Irak ,Aral Gölü

Emys orbicularis (Benekli kaplumbağa) Avrupanın orta ve güney bölgelerinde yaygın bir alana yayıldığı ve fosil kalıntılarından kuzey avrupa ülkelerinde de bir zamanlar var olduğu anlaşıldığı için European pond turtles (Avrupa göl kaplumbağası) olarak bilinirler. Ama meydana gelen iklim değişikliği nedeniyle artık günümüzde kuzey Avrupa da yaşamamaktadırlar. Bugün Avrupada Almanya Fransa ve Polonyanın güney bölgelerinde İtalya ve İspanyada ve Balkanlarda hala Emys toplulukları bulunsa da yaşam alanları oldukça daraldığı için populasyonları ciddi tehlike altındadır. Emys orbicularisler Avrupa dışında Türkiye İran Fas ve Akdenizde kıyısı olan bazı kuzey Afrika ülkelerine de yayılmış durumdadır. IUCN tarafından 1996 yılında threatened yani tehdit altındaki türler listesine alınmıştır.

Üst kabukları siyaha dönük kahverengidir üzerlerinde sarımsı kısa çizgiler baş boyun ve bacaklarında gene sarımsı lekecikler olduğu için Türkiyede Benekli kaplumbağa denilmiştir.Üst kabuk ve alt kabuk yanlarda tam birleşmemiştir arada deri bulunur.
Emys orbicularis'ler temiz akarsular ve temiz göllerde yaşarlar.Ürkek ve mahremiyeti seven canlılardır. Ev ve akvaryum yaşamına uymlu değillerdir. 20 cm kadar büyüyebilirler. Omnivorous yani hem otçul hem etçil beslenirler. Böcek larvaları solucanlar yumuşakçalar minik su canlıları ve çeşitli su bitkileri besinlerini oluşturur.
Yaşam süreleri ile ilgili bilgiler değişik 40 yıl diyen kaynakta var 80 yıl diyende ama genelde ortalama 100 yıl yaşayabilecekleri düşünülüyor. Fransada bir botanik parkında 120 yıl yaşıyan bir emys biliniyor.

Her ne kadar tam kesinlik kazanmamış olsada bu türe ait 5 ayrı ana gurupta toplanan 13 alt türü olduğu tespit edilmiştir


Ülkemizde Trakya ve Anadoluda yayılmış olarak 4 alt türü yaşamaktadır Trakya ve Batı anadolu bölgesinde Emys o. colchica Güneydoğu Anadoluda Emys o. eiselti Orta anadoluda Emys o. luteofusca bulunuyor. 4 cü alt türün hangisi olduğunu henüz anlayamadım ya Emys o. iberica yada Emys o. persica alt tür lerinden biri olsa gerek. Yaşam sahası olarak yurt geneline yayılmış gözükseler de populasyon sayısı genede risk altındadır.

Akvaryumda bakılacak ise:
Erkekler 1-2 cmlik yavruyken bile kendi aralarında ciddi kavgalar ederler büyüdükçe bu kavgalar çok tehlikeli hale gelebilir o yüzden eğer çok büyük bir akvaryum yok ise iki erkek birlikte bakılmamalıdır.
-Kırmızı yanaklı kaplumbağalara kıyasla yavaş büyürler.
-Kırmızı yanaklı kaplumbağalar gibi kabuk plakalarından pul dökmezler bu yüzden kabuk üzerinde hasar oluşmamasına dikkat edilmelidir bu hasarlar kalıcıdır ancak avantaj olarak kabuk yapıları enfeksiyonlara daha dayanıklıdır.
-Doğada çok temiz su kaynaklarında bulunurlar bu yüzden su kalitesi yüksek tutulmalıdır.
- Yerli bir tür olduğundan 26 derece su ısısı yeterlidir üstüne çıkılması gereksizdir.
- Renk varyasyonu açık-koyu ve desen olarak çok farklılık gösterir sarı beneklenme hayvan büyüdükçe ortaya çıkar küçükkken kabuk düz kahverengi tonlarda deride siyah üzerine sarı beneklidir.
Kabuk şekli büyüdükçe kırmızı yanaklılardaki gibi fazla değişmez.
- Yavruyken kuyrukları çok uzun ve hassatır o yüzden kuyruklarının takılıp kırılabileceği dekorlardan uzak durmak gerekir kırılan kuyruk yenien uzamaz ucu küt kalır.
- Su dışında dinlenmeyi severler ve Uv ışığı ve ısıtıcı lambaya ihtiyaç duyarlar.
Yavruları kırmızı yanaklılardan daha hassatır ısıya ve beslenmeye dikkat etmek gerekir.
- Kırmızı yanaklılar kadar çok deri dökmezler ve ayak yapıları karada hareket etmeye daha uygundur.
- Dikkatsiz beslenme sonucu kısa sürede obez olabilirler.
- Türkiyede alman bir girişimci tarafından özel bir çiftlikte üretilip türkiye piyasasına girmeden avrupaya satılıyorlar avrupada 100 euroya kadar yükselebilen fiyatlarla alıcı bulurlar.

kaynak : http://www.forumrenkli.com/kaplumbagalar/27467-emys-orbicularis-benekli-kaplumbaga-yerli-tur.html


http://www.youtube.com/watch?v=Spd-RT5HYsE


http://www.youtube.com/watch?v=NNKDBkOy35M


http://www.youtube.com/watch?v=VnGKbuxzhkc
 

Ekli dosyalar

  • Close-up-of-an-European-pond-turtle-.jpg
    Close-up-of-an-European-pond-turtle-.jpg
    60.1 KB · Görüntüleme: 20
  • cistude-Simon-Baudouin.jpg
    cistude-Simon-Baudouin.jpg
    119.9 KB · Görüntüleme: 33
  • benekli-kaplumbaga_149181.jpg
    benekli-kaplumbaga_149181.jpg
    69.9 KB · Görüntüleme: 20
  • Emys.jpg
    Emys.jpg
    122.4 KB · Görüntüleme: 15
Alper, teşekkürler. Forumun bilgi deposunu zenginleştiriyorsun.

Özellikle bu yerli türü tanıtman iyi oldu. Bu hayvanın sayısı bildiğim kadarıyla özellikle ülkemiz doğasında bayağı azaldı.
 
Cvp: Benekli kaplumbağa (Emys orbicularis)

Evet sayıları baya azaldı,özellikle doğaya salınan kırmızı yanaklar bu türü tehdid ediyormuş,
bu belgeselde öyle diyor ama fransızca :huh: : http://www.youtube.com/watch?v=o3aOrPF3iZU
ben fransada okumuştum
 
Doğru Alper. Yerli çizgili kaplumbağada aynı sorunu yaşıyor. Bilinçsizce alınıp bakılamayan kırmızı yanaklıları doğaya bırakıyorlar. Burada da kaç sefer bunu yazdık ama insanlar anlamıyor.
 
Cvp: Benekli kaplumbağa (Emys orbicularis)

sanırım Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri kitabındada bu türden bahsediliyor.mailto:/1j8b9v.jpg mailto:/wqv7k8.jpg bence herkezin beslememesi gereken bir tür,çizgili kaplumbağalardan bile azmış sayıları bu konuda çok tecrübesi olan kişiler beslese daha iyi Emre abi gibi mesela.
 
Cvp: Benekli kaplumbağa (Emys orbicularis)

TheNRK' Alıntı:
sanırım Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri kitabındada bu türden bahsediliyor.mailto:/1j8b9v.jpg mailto:/wqv7k8.jpg bence herkezin beslememesi gereken bir tür,çizgili kaplumbağalardan bile azmış sayıları bu konuda çok tecrübesi olan kişiler beslese daha iyi Emre abi gibi mesela.

Teşekkürler. Evet beneklinin sayısı ülkemizde dahada azaldı. Bence çiftliklerde üretilenler dışında hayvan edinme yolları doğaya zarar veriyor. Ben çizgilimi sahiplenerek aldım ama doğadan alınmış olma ihtimali durumu tabi rahatsız ediyor.
 
Geri
Üst