Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ekol 15 Dış Filtre İncelemesi

eminemre

Bordo Bereli
Katılım
21 Eki 2011
Mesajlar
2,402
Bu bir alıntıdır ve dış filtre almak isteyenlere yol göstermesi açısından paylaşılmıştır.

Türkiye’de akvaryumu olup da Ekol 15′i bilmeyen, bilip de hakkında şikayet duymayan neredeyse yoktur. Mayıs ayında Ekol 15′in yeni modelinin çıkmasının ardından, bu kadar eleştirilen, zaman zaman yerin dibine sokulan bu filtreyi incelemek istedim. Aslında, Ekol 15′den herkes de şikayetçi değil: bazı kullanıcılar, bu filtrenin temizlik performansından son derece memnunlar.

Konuyla ilgili olanların çoğunun bildiği üzere, Ekol 15 ve yıllar sonra çıkan Ekol 17, aslında Eheim Classic serisinin taklitleri. Aslında, eski Ekol 15, birebir olmasa bile, Eheim 2213 Classic modelinin “klonu”. Yeni Ekol 15′de ise ufak tefek dokunuşlar var. Farkların ufak tefek olması, önemsiz anlamına gelmiyor.

eski ve yeni ekol 15 2 300x262 resmi Yeni Ekol 15 Testi yazısı akvaryum kategorisinde

eski_ve_yeni_ekol_15_2-300x262.jpg


Yeni Ekol 15 ile uzun yıllardır üretilen, Eheim 2213'ü baz alan model arasında az ama önemli farklar mevcut.

İsterseniz hemen yeni Ekol 15 ile eski model arasındaki farklara göz atalım:

1.En önemli fark kafa kısmında ve yine Ekol 15‘in en çok şikayet edilen sorununu çözüyor: kafadaki lastik, Ekol 17 modelinde olduğu gibi gövdeye monte edilmiş. Bu sayede, yanlış lastik montajından kaynaklanan su kaçaklarının önüne geçiliyor. Bu açıdan bakarsak, aynı probleme sahip Eheim 2213 Classic modelinin önüne geçmiş Ekol 15…Yeni modeldeki en önemli değişiklik bu diyebiliriz.

2.İkinci cansıkıcı detay olan metal klipsler de plastik olanlarla değişmiş. Eski metal klipsler eli kolayca kesebildiği gibi, pek de iyi oturmuyor. Yeni modeldeki plastik klipsler ise hem kafayı sıkıca sabitliyor, hem kafaya tamamen gömülmediği için açması kolay, hem de eli kesmiyor. Eheim’da eski Ekol 15′deki metal klipsleri kullandığı halde, malzeme kalitesinden ötürü biraz daha kullanışlı. Ancak yine de bu klipsler kolayca kayboluyor, yamuluyor ya da eli kesiyor. Ekol 15, klips konusunda önemli bir puan daha alıyor.

3.Yeni Ekol 15′de pervanenin plastik malzemesi değişmiş. Ati Akvaryum ile yaptığım telefon görüşmesinde, bunun Haziran ayında çıkan hatalı bir seriden -150 kadar filtre, garanti kapsamında bütün pervaneler ücretsiz değiştirilmiş- kaynaklandığını öğrendim. Yeni pervanenin daha sessiz olacağı söylendi ama açıkçası bir fark yok. Yeni pervane, şeffaf mavi rengi ve biraz farklı kalıbı ile kolayca ayırt edilebiliyor.

4.Kafa bölümünde, Eheim Classic serilerinde olduğu gibi, giriş hortumuna kılavuzluk eden bir parça eklenmiş. Eski modellerde bu bölüm bulunmuyor. kutu yeni ekol 15 190x300 resmi Yeni Ekol 15 Testi yazısı akvaryum kategorisinde

5.Kutuda ufak tefek değişiklikler var. Yeni modellerin kutusunda debi 600 lt/saat olarak belirtilmiş.

Şimdi hemen yeni Ekol 15 ve genel olarak Ekol 15 dış filtreler ile ilgili izlenimlerimi aktarayım:
GENEL ÖZELLİKLER

Ekol 15′in ölçüleri Eheim 2213 ile aynı: hatta birkaç güne kadar parçaları yanyana koyup kıyaslama fırsatım olacak; o güne kadar katalog verileri bana iki filtrenin de aynı olduğunu söylüyor. Eheim katalogu, 2213′ün malzeme hacmini 3 litre olarak vermiş. Ben Ekol 15′in boşken 4.5 litre su aldığını ölçtüm. Altta ve üstte bulunan süzgeçler nedeniyle, malzeme hacminin 3 litreye inmesi makul görünüyor.

Yeni modelde kalıp olarak herhangi bir fark bulunmamakta. Sadece kafa motoru farklı yerleştirilmiş ve bunu filtreyi açmadan anlamanız mümkün değil. Eski modelde kova yeşil, kafa bölümü ise siyah. Yenilerde ise kafa gri, kovaysa siyah. Daha önce bahsettiğim gibi kutular biraz farklı ama yeni olduğuna dair herhangi bir ibare bulunmuyor. Yukarıdaki maddelere bakarak filtrenin yeni ya da eski olduğunu anlayabilirsiniz.

Tüketim eskiden olduğu gibi 10 Watt olarak verilmiş; ancak debi 600 litre/saat yazılmış. Yaptığım testte debilerin aynı olduğunu gördüm ama Ati Akvaryum’un daha önce 400 litre/saat debi değeri vererek “mütevazı” davrandıklarını belirteyim. Zira 700 litre/saat debiye sahip olduğunu “iddia eden” Tetratec 700‘ün debisi, Ekol 15 ile aynı. Eğer bir oranlama yaparsak, Ekol 15, 200 litrelik akvaryumlarda kullanılabilir. Bana sorarsanız, üreticiler, özellikle Tetratec ve kısmen Eheim, filtrelerin güçleri konusunda fazla iyimserler.

ekol_15_kafa_eski_ve_yeni-300x199.jpg


Ati Akvaryum, makul davranarak Ekol 15′in 50-150 litre arası akvaryumlarda kullanılmasını tavsiye ediyor. Elbette bu rakam kullanılan tanka göre değişir. 300 litrede 5 lepistes besliyorsanız, bu tip bir filtre bile fazla gelir. 150 litrede obur, 15-20 chiclid besliyorsanız yetmeyecektir. Kendi tecrübelerime göre, kutu üzerindeki debisi 1200 litre/saat olan bir filtre, ancak 200 litrelik, kalabalık bir akvaryumu layığıyla temizliyor. Marka ya da model pek önemli değil. Unutmayın ki dış filtre sadece bir pompadır, filtrasyonu içindeki malzeme yapar. Benim tavsiyem, Ekol 15 ya da benzer debili bir filtreyi en fazla 120 litrelik bir akvaryumda kullanmanız. Elbette 200 litrede de kulllanabilirsiniz. Biyolojik olarak yeterli filtrasyon sağlayacaktır; gelgelelim suyunuz büyük ihtimalle daima kahverengi kalacak. Filtrenin yüksek debi ve kaliteli iç malzemesi sadece su değişimlerinin miktar ve periyodlarını azaltacaktır. Bununla beraber, dünyadaki hiçbir filtrasyon çözümü, su değişimi kadar yararlı olamaz.
GÖVDE VE PLASTİK AKSAM

Ekol 15′ler bir süredir ABS plastik çanak ile üretiliyor. Bunun bir avantajı, bir de dezavantajı var: Eski çanakların aksine, bunlar şeffaf olmadıkları için içlerini göremiyorsunuz. Avantajı ise, kolayca kırılan şeffaf çanaklara göre sağlam olması. Şeffaf çanaklar sadece Ekol markasının değil, Eheim’ın da baş belası. Markadan bağımsız olarak, şeffaf plastik çanaklar yumurta gibi kırılabiliyor. En azından Eheim Classic serisi böyle. Merak ettiğim ise, hiç kullanmadığım, hatta yakından bile görmediğim Hydor.

Ekol 15′in plastik kovası gerçekten güven verici ve sağlam. Plastik aksam genel olarak kalitesiz görünse de, gerek kova, gerek dirsek, gerekse kafa kısmı çok sağlam ve tok duruyor. Kısaca, biraz “Rus malı” gibi. Çirkin ama sağlam. Özellikle eski modelin çok daha güzel göründüğünü söylemek gerek. Gri kafa ve siyah kova hiç şık durmuyor ve boyalı plastik hataları daha fazla gösteriyor.

Güzel haberse, filtrenin içinin dışından daha kaliteli görünmesi! Yeni Ekol 15 modelinde, kafa motorunun yerleşimi farklı. Eski modelde pervane, dolayısıyla kafa motoru tam ortada iken, bu modelde Eheim Classic’lerde olduğu gibi dışa çekilmiş. Mıknatıs ve pervane, işçilik ve malzeme olarak Alman ya da Atman gibi kaliteli Çin malları seviyesinde duruyor. Keza, dışarıdan kötü görünen kafa kısmının içten görünümü çok düzgün – sanki filtre olduğundan kalitesiz gösterilmek için çaba harcanmış!

Filtre yanında gelen aksesuarların kalitesi de, daha önce incelediğim Ekol 19 ve Ekol 17′ye göre çok daha özenli üretilmişler – süzgeç kısımları hariç. Filtre ile gelen kapalı tip vantuzları çok beğendim. Açık tip vantuzlara zerre kadar güvenmiyorum ve yeni bir filtre aldığımda bir de kapalı vantuzlardan alıyorum. Çok kaliteli diyebileceğim Alman malı bir filtrede bu vantuzlar yüzünden evi su bastığından, herkese kapalı tip vantuzları öneriyorum. Paketten 5 adet vantuz çıkıyor. Sayı olarak da yeterliden öte.

ekol_15_yagmurlama_borusu_musluk-278x300.jpg


Ekol 15 kutusundan çıkanlar…

Kutudan bir de yeşil plastik parça çıkıyor. Bunu daha önce gördüğüm için ne olduğunu biliyordum: iç filtrelerdeki hava hortumu gibi birşey bu. Yağmurlama borusu yerine bu parçayı kullanarak dış filtreyi bir tür hava motoru-hava taşı gibi kullanıyorsunuz. Küçük ama güzel detaylardan biri daha.
ekol 15 havalandirma 300x225 resmi Yeni Ekol 15 Testi yazısı akvaryum kategorisinde
DEBİ

Ekol 15′in debi konusunda iyi olduğunu kimse inkar etmiyordu. Hatta daha önce Ekol 15′in şu çıkışını gördüğümde, Eheim 2213′den fazla olduğunu düşünmüştüm.

Bendeki Eheim 2213 şu an Serhan’da olduğundan onunla bir test yapmak mümkün olmadı ama aynı kafa motorunu kullandığını düşündüğüm 2222 Pro modeli ile kıyaslayabildim: Ekol 15, dakikada 5 litre su basarak, dakikada 4.4 litre su basabilen 2222 Pro’ya %10 civarı fark attı.

Test koşulları her filtre için standart: kafa motorunun tepe noktası ile su bastığı kova arasında 75 cm sabit yükseklik kalacak şekilde, 15 saniye çalıştırıyor ve iki ölçümden en yüksek olanı alıyorum. Aynı testte Tetratec 700′ün de dakikada 5 litre basabildiğini ekleyeyim. Ekol 19 ise dakikada 11 litreye ulaşabildi. Tüm filtrelerdeki iç malzemeler, kafa motorlarının gücünü layığıyla test edebilmek için çıkarıldılar.

Eski ve yeni Ekol 15 modeli arasında ise herhangi bir debi farkı olmadı.

Eskiden kutu üzerinde 400 litre/saat olan rakamın 600 litre/saate çıkarılmış olması bir şekilde anlamlı hale geliyor: 700 litre/saat değerine sahip Tetratec 700 ile aynı, 500 litre/saat debiye sahip olduğunu iddia eden Eheim 2222 Pro’dan ise %10 daha güçlü olan Ekol 15′in 600 litre/saat değerini vermesi daha makul. Nitekim, kutu üzerindeki değerlere hiçbir şekilde ulaşılamayacağını da -markası ve modeli ne olursa olsun- testlerle de görmüş olduk. Dolayısıyla, bir filtre satın alırken kutu üzerindeki değerin yarısı kadar debiye sahipmiş gibi düşünmek ve testleri izlemek lazım.
GÜRÜLTÜ

Su sızdırma şikayetleri dışında Ekol 15 ile ilgili ikinci -ve hemen hemen son- şikayet, gürültü.

Açıkçası, ölçülmeden yapılan testler benim için bir anlam ifade etmiyor. Her kulağın duyma eşiği farklı ve her insan farklı düzeylerde gürültüye tahammül edebiliyor. Şimdiye kadar Bel, Sone cinsinden gürültü değerleri verilmediğinden, sesli ya da sessiz demek objektif bir anlam ifade etmeyecektir.

Ama şunu da söylemek gerek: Fluval, Eheim ve Tetratec, gürültü düzeyi olarak farklı bir ligdeler. Eğer dolap içinde çalışmıyorsa ve 1-2 metre yakınınızdaysa, Ekol 15′in sesini duyuyorsunuz. Oysa 1 metreden, hatta 50 santimden, Eheim Pro serisi bir filtrenin çalışıp çalışmadığını anlayabilmek çok zor. Neyse ki, gürültü düzeyi yüksek ya da ses sinirbozucu değil. Hafif bir fon gürültüsü, orta boy bir trafonun sesi gibi bir ses bu. Zaten tıkırtı ve düzensiz bir ses varsa, bu bir arıza ya da üretim hatasına işaret eden bir durum.

Biraz daha açmak gerekirse, açıkta ve yatak odanızda bulunursa ses sizi rahatsız edebilir; ancak kapalı bir dolapta ve salondayken muhtemelen varlığını hissetmeyeceksiniz.
yeni ekol 15 kafa 300x252 resmi Yeni Ekol 15 Testi yazısı akvaryum kategorisinde
İÇ MALZEME

Ekol dış filtreler boş olarak satıldığı gibi, 2-3 farklı kombinasyonda malzeme ile de satılıyorlar. Bana gelen eski Ekol 15 modelinde bir sünger, 2 kat elyaf vardı. Yeni modelde ise seramik halka, aynı süngerden, bir kat elyaf ve aktif karbon vardı. Aktif karbon, suya harika bir berraklık kazandırması ve özellikle ağır metalleri süzebilmesi gibi özellikleriyle harika bir malzeme. Gelgelelim, 15 gün ila 1 ay arasında değişmesi gerektiğinden, bence bu tip bir dış filtrede bulunması pek doğru değil.

Sünger ise, yıllardır Ekol 15 ile satılan, delikli süngerden.

ekol 15 iç malzeme 300x215 resmi Yeni Ekol 15 Testi yazısı akvaryum kategorisinde
SONUÇ

Ekol 15, güçlü debi, sağlam malzeme ve kanıtlanmış bir tasarıma sahip bir dış filtre. Fiyatı çok ucuz. Yedek parçası da ucuz ve kolay bulunuyor. Üretici Ati Akvaryum, şikayetlere ilgi ve iyiniyetle yaklaşıyor.

Aksayan yönleri olsa da, Ekol modellerinde kalite çıtası giderek yükseliyor. Akıllıca bir şekilde, Ekol 17 modelinde olduğu gibi contayı kafaya gömerek sızdırma problemini çözmüşler. Aslında bu sızdırma problemlerinin neredeyse tümü kullanıcıdan kaynaklanıyor. Eski modellerde, ki bu sorun Eheim Classic serisinde de var, o-ringi kafaya oturtmak kolay değildi ve otursa bile, kafayla kovayı birleştirirken kayabiliyordu. Zaman içinde zorlana zorlana aşınan o-ring, düzgün otursa bile sızdırma yapabilmekteydi. Eminim bundan sonra sızdırma şikayetleri duymayacağız.

Aslında, Ekol 15′in yeni modelle birlikte fazla eksiği kalmadı. Plastik kalitesinin artması gerekiyor ki, belki toplamda 3-5 TL’lik bir fark bu. Filtrenin fiyatı zaten hayli ucuz. Üstüne 3-5 TL eklense ama albenisi yüksek olan bir ürün ortaya konulsa, satış rakamları yükselecektir. Zira çoğu insan tanımadığı bir malı görüntüsüne bakarak beğeniyor ya da beğenmiyor.

Yazının sonuna kaldı ama, yeni muslukları çok beğendim. Vidalar kolayca açılıyor, özellikle Ekol 19 ve Ekol 17 modellerinde karşılaşılan diş kaptırma ihtimali hemen hiç yok. Plastik çok daha sert. Vanalar düzgün hareket ediyorlar. Hortumlar musluk aksamına iyi oturuyor ve kolay vidalanıyor.

Önümüzdeki günlerde birkaç dış filtre ile birlikte Ekol 15′in de debi testi videolarını yayınlayacağım.

ekol15_ekol17-297x300.jpg


Soldaki Ekol 17'nin hacmi ve debisi Ekol 15'in iki katı kadar.



Soldakinin Ekol 15 etiketine aldanmayın; aslında Ekol 17.

Yazar: Barış Atasoy
Kaynak: #1
 
Cvp: Ekol 15 Dış Filtre İncelemesi

Bence en önemlilerden biri gürültü o yüzden sessiz filtreler tercih edilmeli.
 
Cvp: Ekol 15 Dış Filtre İncelemesi

Evet ses hariç diğer konularda gayet başarılı görünüyor. Lakin ses önemli.
 
Cvp: Ekol 15 Dış Filtre İncelemesi

Yazıda da dendiği gibi eğer akvaryum salondaysa çok da sorun değil. Günlük yaşamdaki seslerden duyulmuyor. Ancak yatak odasında duracaksa akvaryum kesinlikle dış filtrede birinci tercih gürültü şiddeti olmalıdır.

Ayrıca hiç bir marka filtrelerinin sesini bilimsel olarak desibel(dB) cinsinden vermiyor. Oysa bir çok bilgisayar markası ürünlerini tanıtırken şu kadar gürültü şiddetimiz var diye tanıtıyorlar. Bence bir marka böyle çıksa oldukça öne çıkabilir piyasada.
 
Geri
Üst