Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuk Değişimi Mi Mantar mı?

tanjugr

Yeni Üye
Katılım
2 Eyl 2015
Mesajlar
5
Merhaba,

Kaplumbağa beslemeyi ve bakımını yeni yeni öğreniyorum. Baktığımız kaplumbağanın (Haydar) önceki gün boynunun altında ve ön bacak dibinde beyaz uzun bir parça gördüm. Yumuşak ve su içindeyken sallanan bir parçaydı. Aynı zamanda kabuğunda da beyaz lekeler dikkatimi çekti. Mantar olabilir korkusu ile petshoptan mantar kremi alıp kuru alanda uyguladım. Sonrasında daha fazla ne yapabilirim diye forumu gezerken kabuk ve deri değişimi ile ilgili bilgiler gördüm. O gördüğüm beyaz sallanan parçalar doku olabilir mi diye de düşündüm ve size fotoğraf ile danışayım dedim. Derisinden sallanan parçaların fotoğrafını çekemedim çünkü Haydar bir saniye bile yerinde durmadı. Akvaryumdan çıkardığımda da tostoparlak olduğu için bu sefer de parçayı göremedik. O yüzden kabuğundaki izleri paylaşıyorum.
Bu arada dediğim gibi acemiyim. Bu yüzden Haydar'a hazırlamaya çalıştığım yaşam ortamının detaylarını da paylaşayım, bir yanlışım varsa lütfen beni uyarın.
60 x 80 x 30 cm ölçülerinde bir akvaryumda 15 cm kadar su derinliği. Su derinliğinden biraz yüksek olan kayalar.
UV lamba olarak Exo Terra Sun Glo Neodymium ve filtre olarak SunSun dış filtre.
Yem olarak Sera reptil karides ve rotfish markalı yeşil granül yemler.

mailto:/15xafzc.jpg

İşaretlediğim alanlar dışındaki beyazlıklar benim sonradan fotoğraf çekmek için sildiğim mantar kreminin kalıntılarıdır. Alt kısımdaki leke hatırladığım kadarıyla daha eskiden de vardı. Ben daha çok deseninin bir parçası sanmıştım çünkü bir kabarıklık şeklinde değil kabuğu ile aynı seviyede bir renk değişimi gibi görünüyordu. Şimdi diğer beyazlık ortaya çıkınca onu da kremledim.

Teşekkür ederim.
 
Cvp: Kabuk Değişimi Mi Mantar mı?

Kaplumbağalar sürüngendir.Bu yüzden deri değiştirirler.
Kabukta sık kireç birikimi söz konusuysa ki gözüktüğü kadarıyla kireç;suyun sertliğini azaltacak filtre malzemesi,kök ve su eklemelerinde kullanılacak suyun sertliğini azaltacak içme suyu kullanılmalı.Şebeke suyu kullanılıyorsa;sürüngenler ile uyumlu su düzenleyici kullanılmalı.Kireç karbonat sertliğinden kaynaklanır.kH test kiti ile kontrol edilebilir ancak suda yaşayan canlıların gelişimi için bir miktar sertlik gerekmektedir bu yüzden kabuk kireç tutuyor diye iyice suyu yumuşatmamak gerek.
Kullandığın ampul ısı,ışık ve UVA ışını sağlar.Sürüngenler için UVA ve UVB gereklidir.Bu ihtiyaçlarını UV Ampul kullanarak karşılayabilirsin.UVA canlıya hareketlilik kazandırırken UVB D3 vitamini sentezlemesine yardımcı olur.UV Ampuller tasarruflu ampul şeklindedir ve red eared slider için 5.0 - 100 formatındaki ürünler uygundur.
Şimdilik akvaryum uygun ancak ömürlük bir akvaryum asgari 120x50x60 ölçülerinde olmalı.Genel olarak 1 cm kabuk boyu için 10 litre su hacmi standart olarak kabul edilmekte.
 
Cvp: Kabuk Değişimi Mi Mantar mı?

Odontochelys' Alıntı:
Kaplumbağalar sürüngendir.Bu yüzden deri değiştirirler...

Teşekkürler. Dün suyunu yarı yarıya içme suyu ile değiştirdim. Bugün petshoptan su sertliğini ölçebilmek için kit bakacağım. Sabaha kadar kuru alanda bırakmıştım Haydar'ı, sabah kalktığımda üst kısımdaki beyazlık yok olmuştu.
 
O sallananlar deri parçasıdır. Sürekli yenilenir. İlk değişimde parçalar büyük olur. Bunun nedenleri şöyledir. uv veya ısıtıcı lamba etkisi ile kuruyan üst deri kalkıp alttan yenisi çıkar. Uv olanın etkisi daha fazladır. Hayvan büyüdükçe deri gerilip atılır ve yüksek A vitamini de deri soyulmasında etkendir.

Hayvanda mantar yok. Ara çizgiler kireç onu furkan detaylı anlatmış. İşaretlediklerin ise sürtünme sonucu oluşmuş. Muhtemel kullandığın taş kayadan olmuş. Sivri kenarları eğele. Bu aynı zamanda derisini de yırtar. Delik delik taş varsa onları çıkar. İçinde zararlı bakteriler üreyebilir. Taş yoğunluğu dengeli olmalıdır. Su sirkülasyonu ve hayvanın yüzme alanını kısıtlamamalıdır.

Akvaryum yükseklik olarak çok kısa. Bir köşesine kuru alan yapıp o köşeye kaçamayacağı biçimde mukavva, karton bantla böylece suyu 7-8 cm daha yükseltme olanağın olur. Veya lambayı tavan lambası gibi kullanabilirsen. Kuru alanı kenarlardan uzak ortaya da alabilirsin ama lambayı iyi sabitlemen lazım suya düşmesin. Veya hayvan su sıçratmasın.

Arkadaşlar biz veya vet. Hekim önermeden deri pomadları veya mantar ilaçları kullanmayın. Bunlar hayvanların gözleri ve yutulması açısından tehlike arz eder. Özellikle mantar ilaçları deri pomadlarından daha tehlikelidir.

Tedavilik durumda kuru bir yerde olmak kaydıyla uygulanacak yüzeyler göz ve ağızdan izole olmalı ve suya almadan evvel temizlenmelidir.
 
Cvp: Kabuk Değişimi Mi Mantar mı?

cem' Alıntı:
O sallananlar deri parçasıdır. Sürekli yenilenir. İlk değişimde parçalar büyük olur. Bunun nedenleri şöyledir...

Teşekkürler cem. İşaretlediklerim dışındaki beyazlıklar mantar kreminin kalıntıları. Aslında kabuk aralarında beyazlık yok sadece o işaretlediğim alanlar var.
Sanırım taşlardan biri o çizilmeyi yapabilir. Sivriliklerini köreltmiştim ama yetmemiş demek ki. Bugün şu suda yüzen kuru alanlardan bakayım bulabilirsem.
 
Turtle bank diyorsan onun exo terra marka olanı iyidir. Bir de NMC marka dandik bir model var o iyi değil.

Turtle bank alırsan yanında iki adet ikili vantuzlardan da alman lazım. Mıknatıslar hayvanın ağırlığından atıyor. Bu vantuzla ile köşelerinden sıkıştırıp sabitlersen sorun çıkmıyor. Çıkış noktasına eğim verebiliyorsun.
 
Cvp: Kabuk Değişimi Mi Mantar mı?

cem' Alıntı:
Turtle bank diyorsan onun exo terra marka olanı iyidir. ...

Evet bugün onlara baktım biraz. Fiyatları bana pek uygun gelmedi şu anda. Penn Plax diye üçgen şekilli ayarlanabilir bir urun buldum internette. Sanırım onu sipariş edeceğim. UVB lambası almak için bildiğiniz güvenilir bir site var mı? Ürün aradığımda internette bulabiliyorum fakat daha önce pet ürünler almadım internetten. Yanılmak istemem.
 
Cvp: Kabuk Değişimi Mi Mantar mı?

evet fiyatları yüksek önceden yüz küsürlerdeydi. dolar fırlayınca iyice uçtu.

dediğin turtle pier sanırım. onun dörtgen olanı da var ama türkiyeye gelmiyor sanırım.

uv ampulde uvb 100 veya 5.0 olanı alacaksın. bunlar kompaktır. uva ve uvb içerir. biz atakan peyshoptan almıştık ama daha ucuza bulur musun bilmiyorum.
http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=uvb+ampul&satici=atakanpetshop
 
Cvp: Kabuk Değişimi Mi Mantar mı?

cem' Alıntı:
evet fiyatları yüksek önceden yüz küsürlerdeydi. dolar fırlayınca iyice uçtu.
...

Yazdıklarınız doğrultusunda bir uvb lamba ve yeni bir kuru zemin alacağım.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
 
Geri
Üst