Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuk dökülmesi

hümeyra yıldız

Bronz 5 Üye
Katılım
12 Nis 2015
Mesajlar
27
İyi günler dişi kaplumbağam 20 cm boyutlarında bu aralar kabuk döküyor yada plaka mı deniyor bilmiyorum bu normal mi daha önce olmamıştı baya bi parça düşürdü
 
Normal durum hatta sendeki geç bile kalmış. Ortalama 7-8 cm kabuk boyu gibi plaka dökmeye başlarlar ve ömür boyu sürer. Bunun için mango yada mopani kökü kullanırız. Hayvan altına girip twerk dediğimiz dans türü gibi popoyu sallayarak kaşınır ve sürtünmeden açılan plaka çıkar. Hayvan bu işlemi yapmaz ve dokunulmaz ise katmanlaşma olur. Bu kabuğun kalınlaşarak sertleşmesine ve büyürken kabuğun esneme oranını düşürerek kabukta içbükey dış bükey deformasyona sebep olur.

Kabuk yüzeyini ıslak diş fırçasıyla, fırça kılları kenardan plaka içine girecek şekilde ileri geri fırçala bu şekilde çıkması kolaylaşır. Hayvan büyük kabuk sert olduğu için bastırarak fırçalayabilirsin. Büyük hayvanlarda ağzı düz cımbızı açılan plakanın altına yavaşça sokup açılmasını sağlayarak çıkarabiliriz. Kenar kabukların üstündeki plakalar aşağı doğru bağlantılıdır. Bu plakaları iç kısımdan dışa doğru ittirip sapını havaya kaldırırız plaka V şeklinde çıkar. Resmini atabilirsen iyi olur. İşin bitince kabuğa bir iki damla devit damlatıp yedir. Kuru yerde 5-10 dakika bekleyip peçete ile kalanı silip akvaryuma alırsın.
 
Ben akşamları büyük kaplumbağamı tv karşısında kucağıma alıp seviyorum, biliyorum doğru birşey değil, fakat başlarda çok kıpır kıpır olsada şimdi tshirtümün altında uyuklayıp kafasını sevdirmesi hoşuma gitmeye başladı alıştığını hissediyorum. 2-3 hafta önce baktım kabuğundaki boğumlar dökülmeye başlamış, kenarları kalkmıştı zaten teker teker aldım hepsini hatta bazıları dokunur dokunmaz döküldü, hayvanın kabuğu öyle simetrikki bütün ölü ince deri gibi kabukları temizledim, akşamları yine sevmeden önce bi kendi su sıcaklığını ayarlayıp bi hafifçe yıkıyorum kontrol ediyorum dökülen varmı diye tertemiz. Benimkiler çok kolay çıkmıştı mesela.
 
Geri
Üst