Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa türleri hakkında bilgiler

mertcanerdinc

Taç 2 Üye
Katılım
4 Şub 2013
Mesajlar
598
İlk olarak yılan boyunlu kaplumbağa :) en ilginç bulduğum kaplumbağa türlerinden birisidir :) Bu kaplumbağa türlerini araştırdım ve konu altında paylaşmak istedim .

YILAN BOYUNLU KAPLUMBAĞA (PLEURODİRA)

Yılan boyunlu kaplumbağanın Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Gine'de 30 türü bulunur.Bunlar Güney Amerika, Afrika ve Madagaskar'ın yan boyunlu kaplumbağalarıyla birlikte döner boyunlular alt takımını oluştururlar.Gizli boyunlular alt takımından farkları, boyunlarını kabuğun içine diklemesine değil, yanlamasına çekmeleridir.Yılan boyunlu kaplumbağaların müşterek özellikleri uzun boyunlarıdır.Boynu en uzun olan kaplumbağa ya da tosbağa Avustralya yılan boyunlusudur.Bu türde bağası 37.50 santim olan bir kaplumbağanın boynu 27.50 santim olabilir.Yılan boyunlu kaplumbağanın en yakın akrabası kokulu adıyla tanınır.Çünkü bu hayvan ürktüğü zaman dört bacağının dibindeki birer bezeden çok keskin bir koku çıkarır.Bu kaplumbağanın kabuğu sırtta koyu kahverengi, altta koyu sarıdır.Boynu siğillerle kaplıdır, gözleri de sarıdır.Bağasının ortalama boyu 15 santimdir.Diğer çok uzun boyunlu bir tür de samur kaplumbağası ya da Cope tatlı su kaplumbağasıdır.Bu hayvan Arjantin, Brezilya ve Paraguay'da bulunur.Genellikle siyahımsıdırlar, kabukları 17.50-20 santimdir.Brezilya ve Guyana'larda bulunan "Matamata" pek acayip görünüşlü bir kaplumbağadır.45 santimi bulabilen bağasının üzerinde, ufak yumrularla kaplı üç oluk vardır.Boynu kat kat kıvrımlı deriyle kaplıdır.Başı yassı, ağzı çok geniş, burnu da sap gibidir.

Yılan boyunlu kaplumbağalar tatlı sularda yaşar.Uzun, sivri burunları birkaç tür kaplumbağanın başlarını göstermeden solumalarını sağlar.Uzun boyunları da bu hayvanların sığ suda dipte yatarken nefes almasına yardım eder.Matamata durgun sularda bulunur.Ender görülen bir tür olan Avustralya batı bataklık tosbağası pert yakınında su dolmuş çukurlarda yaşar.Diğer yılan boyunlu kaplumbağalar ise kurumayan tatlı suları tercih ederler.Yılan boyunlu kaplumbağaların çoğu, zamanlarının önemli bir kısmını suda geçirir.Trinidad, Guyanalar ve Brezilya'da yaşayan "Mezoklemis giba" bataklık kaplumbağası sudan ender olarak çıkar.Ama Kolombiya'nın karançina'sı karada oldukça hızlı koşar.

BESİN

Yılan Boyunlu kaplumbağalar, küçük hayvanları, leşleri ve biraz da bitkileri yerler.Yılan boyunlu kaplumbağaların çoğu avlarını, uzun boyunlarının ucundaki kafalarını birdenbire uzatarak yakalarlar.Buna karşılık matamata önünden geçen hayvanları emerek içine çeker.Hayvanın silueti görünüşte dikkati çekmez.Ayrıca su yosunları da vücudunu iyice gizler.Kaplumbağa böylece saklanarak adeta görünmez olur.Pusuda ağzını iyice açar ve su içeri girerken küçük hayvanlar da sürüklenir.Diğer kaplumbağaların tersine matamatanın çeneleri zayıftır.

ÜREME
Yılan boyunlu kaplumbağaların, özellikle Güney Amerika ve Yeni Gine'de yaşayan cinslerin geçmiş yaşayışları pek de iyi bilinmemektedir.Bazı Avustralya türlerinin çoğalma yöntemleri gözlenmiştir.En iyi bilinen tür güney ve batı Avustralya'nın Murray nehri kaplumbağasıdır.Bu hayvanın yumurtlaması deniz kaplumbağalarınkine çok benzer.Dişi suyun kenarından 60 metre uzaklığa kadar sürünür.Arka ayaklarıyla 20 santim derinliğinde bir çukur kazar.Her yumurta bırakılırken dişi arka ayağını çukura sokarak bunu gitgide yükselen kümenin üzerine yerleştirir.Dişi 10-20 yumurta bırakır.Bu iş tamamlanınca çukuru toprakla doldurmak için yine art ayaklarını kullanır.Bu işi yaparken vücudunu bir şahmerdan gibi yukarı kaldırıp aşağı bırakarak toprağı bastırıp sıkıştırır.Kaplumbağanın dikkatle gizlediği bu yuvayı bulmak hemen hemen imkansızdır.Üç ay sonra yavrular yumurtadan çıkarak yüzeye erişirler.

MATA MATA KAPLUMBAĞASI
Güney Amerika’da bulunan bu tuhaf kaplumbağanın vücudu bir kütük parçasını ve kafası da yere düşmüş yaprak görüntüsünü andırıyor. Suda hareketsiz kalarak yanına yaklaşan balıkları yutuyor. Dişleri olmadığı için suyu hızla emerek içerindeki balıkları yutuyor . Ne yazık ki mata mata hakkında pek bilgi bulunmuyor internette .

Avlanırken :

YUMUŞAK KABUKLU KAPLUMBAĞA

Çok yassı olan kabuğun üst tarafı deri ile örtülüdür. Keratin plaklar bulunmaz. Burun öne doğru bir hortum şeklinde uzamış olup, burun delikleri bu uzantının uç kısmında yer alır. Parmaklar arasında yüzme zarı gelişmiştir. Yalnız iç taraftaki 3 parmakta tırnak bulunur. Bu kaplumbağalarda akciğer solunumu yanında, deri ve ağız içi solunumu da vardır. Su altında ağız içi solunumu nedeniyle uzun süre (15 saat kadar) kalabilirler. Asya, Afrika ve Kuzey Amerika'da esas olarak tatlısularda, bazı göl ve nehirlerinde yaşarlar. Bazı türleri denize de açılır. 7 kadar cinsi vardır. Genellikle hayvansal besinlerle beslenmesine rağmen bitkisel beslenme de görülür. Yumurtlamak üzere suyu terk ederler. Türkiye’den 2 cins ve bunlara dahil birer tür bilinir.

-Fırat kaplumbağası
-Nil kaplumbağası

FIRAT KAPLUMBAĞASI : Kabuğun üzeri yumuşak deriyle örtülüdür. Başının ucunda ufak bir hortum bulunur. Havayı bu hortumun ucunda bulunan burun delikleriyle alır. Güneşlenmek için nadiren su dışına çıkar. Hayatlarının çoğunu dipte çamura gömülü olarak geçirirler. Deri ve ağız içi solunumuda yaptıkları için uzun süre su altında kalabilirler.

NİL KAPLUMBAĞASI : Kabuğunun üzeri yumuşak deriyle kaplıdır. Üst tarafı yeşilimsi kahverengidir üzerinde küçük yuvarlak sarı lekeler bulunur. Karnı kirli beyaz ya da grimsi renktedir. Başının ucunda yumuşak kısa bir hortumu vardır. Havayı sudan çıkmadan bu hortumuyla alır. Parmak aralarında zar bulunur ve yalnızca 3 parmağında tırnak olur. Boyu 1 metreyi geçebilir.

YAŞAM ŞEKLİ : Balık, sucul böcekler, yengeç, solucan kurbağalar, yiyebileceği boyuttaki yavru su yılanları ve yiyebileceği boyuttaki tüm sucul hayvanlardır.Genellikle nisan sonu mayıs haziran aylarında gerçekleşir tek üretimde anne kaplumbağalar en az 20 en fazla 60 yumurtayı gömmek için kıyılarda açtıkları çukurlarda bırakırlar.

DOMUZ BURUNLU KAPLUMBAĞA
Bu cins hakkında pek net bilgiler bulamadım ama bu cins adına yazılmış bir yazıyı paylaşıyorum .

Bizler Avustralya ve Yeni Zelanda taraflarında yaşayan kaplumbağalarız. Hepimiz tatlısularda yaşamayı seviyoruz. Ve diğer tatlısu kaplumbağalarından en önemli farkımız, bizim sucul yaşama en iyi uyum sağlamış kaplumbağalar olmamız, tabi deniz kaplumbağalarından sonra. Bunu hava atmak için söylemiyorum, gerçekten, mesela ayaklarımız yüzgeç şeklini almıştır.

İncir en sevdiğimiz meyvedir. Ama kabukluları ve böcekleri de pek severiz. Ölüp de nehre sürüklenen kanguru ve ineklerin leşlerini de yediğimiz doğrudur. Birilerinin nehirleri temiz tutması gerek, biz de üzerimize düşeni yapıyoruz, inşallah maşallah.

Bence bize dair en ilginç şeylerden biri yavrularımızın yumurtadan çıkış şekli. Biz kurak mevsimlerde tatlısuyun kumlu kıyılarına yumurtalarımızı bırakırız. Yavrular yumurtanın içinde gelişimlerini tamamladıktan sonra, kabuğu kırık hemen çıkmak yerine, dışarıda uygun koşulların oluşmasını bekler, uykuya yatarlar. Peki uygun zamanı nasıl anlarlar? Efendim, ne zaman ki yağış artar, bu kum kıyılar suya gömülürse, veyahut daha da ilginci, havada ani bir basınç düşmesi olup da bir fırtınanın yaklaştığı anlaşılırsa, yumurtalar çatlamaya başlar. Yumurtaların çatlamasının yarattığı titreşimler diğer yumurtaların da çatlamaya başlaması için tetikleyici etkendir. Şimdi buradaki şahaneliği size şöyle anlatayım, bakın ne kadar akıllı olduğumuzu oradan görün. Eğer her yavru, gelişimi tamamlanır tamamlanmaz yumurtadan çıkıyor olsaydı, o zaman hepsi farklı zamanlarda yumurtadan çıkacak ve birbirlerine yardımcı olamayacaklardı. Oysaki bir dış etkeni yumurtadan çıkmak için tetikleyici etken olarak kullanmamız sayesinde bütün yavrular aynı zamanda yumurtadan çıkıyor, kumu kazıp yüzeye çıkmak için birbirlerine yardımcı oluyorlar, üstelik bu sayede, bereketli yağmurlar ne zaman başlarsa o zaman yumurtadan çıkmış oluyorlar.

Sevimli burnumuz bizi popüler bir ev hayvanı haline getirdiğinden, aile bireylerimiz hayvan kaçakçıları tarafından yakalanıp başka ülkelere götürülüyorlar. Buna çok üzülüyoruz, çünkü türümüz yok olma tehlikesi altında. Daha çok yakın bir zamanda, Aralık 2010'da, ailemizden 11bin bireyi toplayıp kaçırdılar. Neyse ki bu vicdansız insanlar yakalandılar ve bizimkiler de evlerine geri gönderildi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkür ederiz tüm forum adına güzel bilgiler paylaşmışsın.
 
Teşekkürler Mertcan.

Son paylaştığın kaplumbağanın anlatımı çok güzel. O kaplumbağayı Fly River Turtle olarakta adlandırıyorlar. Tatlı suda yaşayan tek yüzgeci olan kaplumbağa olarak biliyorum.
 
Önemli degil arkadaşlar . Evet benimde hosuma gitti Emre abi okurken icim bi garip oldu :) o kaplumbaga hakkinda bilgi bulabilmek icin cok ugrastim :)
 
Cvp: Kaplumbağa türleri hakkında bilgiler

Bilgiler için teşekkürler Mertcan.
Benimde her zaman ilgimi çekmeyi başaran yılan boyunlu olmuştur. Bir belgeselini bulabilsem keyifle izlenebilecek bir tür.
 
Bugun net geo. Wild da kaplbagalarla ilgili belgesel izledim . Son 15 dakikasina yetistim ama keyifliydi :) yumurtalarini kirip cikan binlerce kaplumbaga denize dogru haldir haldir kosuyor . Ama timsahlar ve kopek baliklar onlari avliyor . Sadece yarisindan daha azi hayatta kaliyor . Hayatta kalanlardan da cok azi yetiskin olabiliyor :(
 
Esrarengiz bir hayvan Mertcan. Çokta uzak bir kıtada ve az sayıda olduğu için pek bilgi yok. Türkiye de sanırım bir tane var. Oda Avustralya dan gelen bir bayan orada bundan besleyırmuş ve yanında getirmiş.

Yılan boyunlular ilginç Emin. Akvaryumda en son olacak tür bunlar bence. Kaçış boşluğunu ayarlamak için içeride su kalmaz.
 
Biraz uzun boyunlu çizgilinin firar için neler yaptığını gördükten sonra bunları hiç düşünemiyorum Mertcan :)
 
Mertcan bilgiler için çok sağol . Mata Mata yı ilk defa duydum . Yapacak bir şey olmadığında internetten belgesel izliyorum ama pek su kaplumbağaları için çekilen belgesel yok . Keşke Mata matayı yakından da görme ihtimalim olsa .
 
Evet o konuyu okumustum Emre abi :)


Onemli degil . Benim en cok domuz burunlu ve yilan boyunlu hosuma gidiyor :) mata mata tas kafali :)
 
Mata mata hem uzun boyunlu hemde kapan kaplumbağa. Çok değişik bir hayvan. Geçen sene Beşiktaş ta bir pet shop yavru mata mata getirmiş diye duyunca gitmiştim. Hayvan common snapping türüydü. Yanlışmı söylendi diye adama sordum. Bana mata mata dedi. İnsan meraktan açar internetten resmine bakar değil mi? Dedim bu hayvan common snapping, açın bakın.
 
Cogu petshop un kaplumbaga hakkinda bilgisi yok . Ama kaplumbagalara Ankarada yine iyi bagiyorlar . En azindan kuru alan ve lambalari var . Duzce de bi leenin icine atmislar hayvani . Gecen gun bisey sormak icin ugramistim . Bi yavru kaplumbagada mantar vardi . Bu hayvanda mantar var tedavi edin yoksa digerlerinede bulasir dedim . Adam bana o kendi kendine iyilesir dedi
 
Cvp: Kaplumbağa türleri hakkında bilgiler

bir çok yerde leğen içine atıyorlar. ama bir kaç yer akvaryuma koyuyor. çoğusu pislik içinde ama avm tarzı lüks yerlerde durum daha iyi gerekli tertibat alınıyor. buna rağmen yığınla dolu oluyor.

geçen gün izmir kemeraltına indim her petshopta yerde leğen içinde duruyorlar. hepsi yeni düşmüş piyasaya 3 cm'den büyük yok. suları temiz, havada şimdilik güzel ama nereye kadar. sadece bir petshopta sokak köpeklerine yem almak için girdiğimde iki tane iri, iri dediğimde 8-9 cm var. akvaryumda içinde mango kökünden başka bir şey yok. sadece bu ikisi muhtemel biri bırakmış. hayvanların suyu pislik içindeydi uyardım. böyle böyle yap diye. en azından suyunu temiz tut. satarkende bu bu malzemeler ve akvaryumla birlikte satacaksın dedim. bu şekilde sen de iyi kazanırsın alacak olanda hevesle alır. gaza geldi mi bilmem. yaklaştığımda hayvanlar öyle bir çırpınıyorlardı ki. dedim yem veriyor musunuz günde iki defa dedi. yerim olsa alacaktım. hayvanları alıp besleyip alıştırıyorlar belli bir düzene sonra atıyorlar petshopa. inşallah birisi tez zamanda sahiplenir.
 
Ayni durum bendede oluyor Cem abi . Petshop a giriyorum 3-4 cm den buyuk hayvan yok . Yanlarina gidiyorum bakiyorum onlara onlar bana bakiyor . İcim aciyor imkanim olsa hepsini alip beslemek bakmak istiyorum . Bu arada sokak kopeklerine yem aldiiniz icin tesekkur ediyorum . Ben de yem alamasam bile evde et falan yendiginde deri , kemigi falan atmiyorum . Bi posette biriktiriyorum buzluga atiyorum . Evin onune falan kopek geldigini gordugum poseti sicak suya tutup isinmasini sagliyorum ve hemen asagi inip hayvanlara veriyorum
 
Cvp: Kaplumbağa türleri hakkında bilgiler

bizim burada millet evine dönünce kedi köpek toplanıyor bize. ev kedi köpek yeminden geçilmiyor. şimdiden 10 küsür kedi ve çiftleşme mevsiminde oldukları için 7-8 köpek başımızda bir kaç hafta daha burdayız Allah sonumuzu hayır etsin. bakalım ne olacak. kilo kilo alıyordum. yakında 15 kg'lik torbaya başlayacağım.
 
Cvp: Kaplumbağa türleri hakkında bilgiler

Oo bayagi kalabalikmis ortalik :) kolay gelsin ne diyim zor iş :)
 
Cem bayağı barınak gibi olmuş orası :)
Ben de bir yerde yerken gelen hayvana dayanamıyorum. Onlar bakarken boğazımdan geçmiyor, veriyorum. Çok hamburgeri etsiz yemek zorunda kalmışımdır.
 
Okulda yemek alip diasarida yerken yemegime daha baslamamisken yemegimin tamamini köpeklere verdigimi hatirliyorum . Öyle gözüme bakiyorlar .
 
Geri
Üst