Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbagalar kıs uykusuna neden yatar

CılqınTürk

Bronz 5 Üye
Katılım
6 Kas 2011
Mesajlar
20
arkadaslar kaplumbaglar neden kıs uykusuna yatar yatmaması ıcin neler lazım.. Yada ne olursa olsun yatarmı?
 
Cvp: kaplumbagalar kıs uykusuna neden yatar

kış uykusuna yatma allahın onlara içgüdüsel olarak verdiği bir şeydir kışı daha rahat geçirmeleri için çünkü yaşadıkları doğal ortamda kışın yem bulmak zor ve sıcaklık ideal değildir

kış uykusuna sıcaklık 15 c aşağıda ise yatarlar çünkü kaplumbağalar soğukkanlı canlılardır vücut sıcaklıklarını kontrol edemezler ortamın ısısına uyum sağlarlar ama sen ne olursa olsun sıcaklığı 24 ün altına düşürme çünkü üşütüp hasta olma ihtimalleri var küçük kaplumbağaların bir daha uyanamama ihtimali var çünkü kış uykusuna yatırmak istiyorsan çok beslemen gerek az besleyip yatırırsan kilo kaybından ölürler

sen sıcaklığı 28 derecede(ideal sıcaklık) sabitlersen onların ilk baharda yaşadıkları hareketlilikleri her zaman görebilirsin boyları uzar çiftleşirler hareketli olurlar kış oykusu söz konusu bile olamaz :)
 
Cvp: kaplumbagalar kıs uykusuna neden yatar

Kış uykusuna hava sıcaklığı düştüğü zaman kışın yatarlar. Ama özellikle de yavru kaplumbağaların kış uykusuna yatması bizim istemediğimiz birşeydir. Bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için genellikle kış uykusundan uyanamaz ve ölürler. Bu yüzden kış uykusuna yatmaması için ısıtıcının olması gerekir. Kış uykusuna yatmaması ve soğuk sudan dolayı hasta olmaması için ısıtıcı şarttır. Optimum su sıcaklığı 27-29 derece arasında olmalıdır.
 
Cvp: kaplumbagalar kıs uykusuna neden yatar

Bizim baktığımız kırmızı yanaklı su kaplumbağaları 21C derecenin altında sindirimleri yavaşlar, 18C derecenin altında ise neredeyse tamamen durur. Çünkü soğuk kanlı olan bu canlılar vücut sıcaklığını kendi kendine ayarlayamazlar. Dış ortamdan 0.5C derece daha düşüktür. Sindirim yavaşladığı için yem yiyemezler dolayısıyla neredeyse hiç enerji harcamamaları gerekir. Bu durumda içgüdüsel olarak kış uykusuna yatarlar. Vücut çok az enerji harcar, vücuttaki yağlar yakılmaya başlar. Televizyonumuzun stand-by ı gibi düşünebilirsiniz.

Bizim gibi ülkelerde kaplumbağalar kış uykusuna yatıyor olsalar da kırmızı yanakların anavatanı olan amerika kıtasının orta ve kuzey kısımlarında hava sıcaklıkları bu ortalamanın altına düşmediği için kış uykusuna doğada yatmazlar. Zaten kış uykusu bir gereklilik değil zorunluluktur. Hayvanların elinde olsa asla yatmazlar. Ama ölmemek için yatıyorlar. Yani özetle ev ortamında kış uykusuna gerek yoktur. Ortam sıcaklığı 24Cderecenin altına inmediği sürece de kaplumbağanızın hareketliliğinde bir azalma olmaz.
 
Geri
Üst