Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

srp

Yeni Üye
Katılım
28 Kas 2013
Mesajlar
6
merhabalar şimdi malum olarak mayıs-haziran aylarında alınmış 2 adet kaplumbağa vardı biri ölmüş sırtında beyazlıklar çıktıktan sonra kabuğu yumuşamış çok pis kokmaya başlamış atmışlar ağustos ayında diğer kalan kaplumbağayı bana getirdiler ben bakıyorum bu ölüm kapları dediğiniz kaplarda sırtında beyazlık oluşmaya başladı önce veterinere götürdüm jel verdi diş fırçasıyla temizleyip jeli sürüyordum ne bileyim veterinere güvendim suyunu 2 günde bir bazen gün aşırı temizliyordum ve karidesle besleniyordu, neyse malum kış geldi hava soğudu şirkette bakıyorum ben buna evde çoluk çocuk olduğu için ve güç kaynağının üzerinde duruyordu kabı suyuna sıcaklık verdiği için... pazartesi günü yemek yememeye başladı ve sudan hiç çıkmıyordu kabuğunun yosunlandığını farkettim diş fırçasıyla hafif temizleyeyim dedim elimle tuttum diş fırçasını kenarına sürttüm sanki kabuğu yamulur gibi oldu kenarından tuttuğum taraf korktum öylece bıraktım suya:'(
bir tane yem aldım tam hatırlamıyorum tetra repto min miydi neydi onu yemiyor karidesi bile zorla yediriyorum artık, haşlanmış yumurta koydum yüzüne bakmıyor... sonra dün akşam araştırmalarıma göre haşlanmış ve 1 gün beklemiş yumurta suyu iyi geliyormuş onu uyguladım... şuan kaloriferin üzerinde evde aşırı sıcak olmuyor suyu baktım dün 1 tanecik karides yedirdim ama zorla yedi geri çıkardı ufak parçacıklarını eliyle, kabuğu daha çok yosunlanıyor elime alamıyorum korkudan (zaten kaplumbağalara karşı aşırı korkaklığım vardı eskiden:breh: ) neyse şimdi kabuğu için uv lamba alıcam fakat çok fazla maddi durumum yok işe yarayacağını da bilmiyorum beyazlık için mantar ilacı vs kullanmayı da düşünmüyorum tamamen doğal yöntemlerle halletmeye çalışcam
alacağım lamba şu

haliyle tek kapluş olduğu ve ölüm kabında durduğu için buna uygun masa üstü lamba aparatı arıyorum, baktığım kadarıyla hep masaüstü lambalar 40w diyor yardım eder misiniz? acil şu kapluşu güneş ışığına kavuşturmam lazım :ashamed0006:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle ısı düzeni sağlanmış bir akvaryuma ihtiyacı var aksi taktirde soğuktan dolayı kış uykusuna sağlıksız bir şekilde girecek ve muhtemelen uyanamayacak. Kabuk yumuşaklığı uv lamba haricinde beslenmede önemli ama su soğuk oldukça beslenmek te istemez. Ayrıca linkte ki ampül uygun olan ampül değil diye biliyorum. Doğru ve detaylı bilgiyi verir arkadaşlar.
 
Cvp: RE: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

olivia-peter' Alıntı:
Öncelikle ısı düzeni sağlanmış bir akvaryuma ihtiyacı var aksi taktirde soğuktan dolayı kış uykusuna sağlıksız bir şekilde girecek ve muhtemelen uyanamayacak. Kabuk yumuşaklığı uv lamba haricinde beslenmede önemli ama su soğuk oldukça beslenmek te istemez. Ayrıca linkte ki ampül uygun olan ampül değil diye biliyorum. Doğru ve detaylı bilgiyi verir arkadaşlar.

şuan için suyun sıcaklığında problem yok ufak ebatlarda bir akvaryum var ama burada değil getirtmem lazım, malum uygun koşulları sağlamak için de bir sürü masraf yapmak gerekiyor:breh:
şuan için eğer durumunda düzelme görürsem uygun koşulları yavaş yavaş sağlayacağım ben ona... dediğim gibi tek bir kaplumbağa zaten minicik bir şey hem ısı hem de uv ışını yayan uygun bir ampül ve ampülü takacak masaüstü aparatına ihtiyacım var. cebimdeki son kuruşu harcayacağım için şimdilik idare edecek bir şeyler bulmak istiyorum...

bu arada kocaeli'de yaşıyorum ben ilgilenebilirim diyen varsa kaplumbağayı verebilirim, sokak köpeklerinin derdine düşmüşken kaplumbağa hepten sömürüyor beni.
 
Hayvanın durumuna göre sistemi düzenlemek diye bir mantalite ile yaklaşmak ilginç. Bu sistemde zaten hasta olduğuna göre hayvanın düzelmesini beklemek mucize gibi.
Hayvanın tabiki iyileşme şansı var. Ama uygun şartlar sağlanmalı.

O lamba uva ışını verir. Bu hayvanın şu an daha çok d vitamini sentezi ve kalsiyum desteğine ihtiyacı var. Bu sebeple alınması gereken lamba şu.

Bu ampulü aşağıdaki mandallı lambaya takabiliyorsunuz.

Ayrıca kuru alan ısıtıcı ampul gerekiyor. Yukarıdaki uvb ampul uva da içerdiği için sizin linkte verdiğiniz uva ısıtma ampulüne gerek yok. Basit 40-60 w arası soft ampul olur. Yukarıda verdiğim mandallı lambadan toplam iki tane alıp ısıtma lambasınıda bu basit soft ampulü takarak oluşturursunuz. Bunlar olmazsa ne hastalık ne yumuşama düzelmez.

Uvb lambaya ek olarak ilk aşamada devit takviyesi bile önermeyi düşünüyorum.

Ayrıca kalsiyum desteği sağlanmalı. Bunun için jbl calcil yem almalı. Sera mineral yemde gerekirki bunda hem kalsiyum hem vitamin, mineral takviyesi var.

Filtre ile temizlenmeyen zamanında kısmi su değişimi yapılmayan akvaryumlarda kabukta kirlenme ve yosunlanma olur. Diğer beyazlıklar mantarmı yoksa kireçmi diye bakmalı. Mantarsa başka kireçse başka yöntemler uygulamalı.

Sistem kurulmadan hiç bir şey olmaz. Hayvan diğer yerde ölecekmiş hatta biri ölmüş. Bari siz bunu kurtarın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

ayrıca kabuk jeli tehlikelidir. kabuk yüzeyini kaplayarak hava almasını engeller. göze gelirse kör eder. bu ürünü çöpe atmalısın. petshoptan vitamin damla ve eczaneden devit damla al. bunları hayvan yem yemiyorsa ele alınıp başı dik olacak şekilde ağız çevresine sürülecek. her iki üründe tam etki için birbirinden uzak günlerde verilmeli. akvaryum ve ekipman işine bir an önce girişilmeli. yumurta suyu bir işe yaramıyor. su düzenini bozar. su değişimlerinde su sıcakları birbirine emsal olmalı. aşırı fark adaptasyon güçlüğü sebebiyle iyice halsiz olan hayvanı yıpratır. bunun için pet şişe içine önceden su doldurup ortam sıcaklığına denk getirilmesi yerinde olur.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

bu akşam şimdilik masa lambası & ampül aldım bir de devit 3 damlası aldım ph değeri 8,22 içme suyu aldım, kulak pamuğuyla kabuğundaki yosunumsu şeyleri temizlemeye çalıştım ama çok hareketli biraz temizledim sonra karidesten başka bir şey yemiyor hasbam vitamin damlatıp vermeye çalıştım ucundan aldı gerisini yemedi... biraz kabuğuna pamukla pansuman yaptım devit damlasıyla özellikle beyaz kısımlara 1-2 saat kuru bölgede kaldı 1 haftadır sudan çıkmıyordu çünkü... lambanın ışığından mı sıcaklığından mı bir güzel mayıştı. kabuğu korktuğum kadar çok yumuşak değil ama sol kenarında hafif yukarı kalkma ve önlerde kabuğun eğrildiğini farkettim... yarın etraflıca araştırıp UYGUN ve kullanışlı uvb lambası sipariş vereceğim. sonra akvaryum alıp konsepti tamalarım... kaç gündür korktuğum için elimi süremiyordum bu akşam iyi gördüm kendisini... bu arada kabını neredeyse hergün temizlerim en fazla 2 günde bir içme suyu kullandğım için kireçle alakalı bir beyazlık olduğunu düşünmüyorum. bir de suyuna vitamin katıyorum her değiştirdiğimde zaten 5-6 damla adı tor-axsol vitamin 20 ml yaklaşık 2 aydır kullanıyorum sanırım veterinere gittiğimde vermşti kabul jeliyle... kabul jelini attım çöpe kullanmıyorum. kapluşumun fotoğraflarını yükleyeceğim bilgisi olan varsa beyazlık hakkında ona göre tedavi uygulayayım boşuna mantar ilacı dayamayayım cancağzıma... ilginize teşekkürler ayrıca.


mailto:/o8v2wl.jpg

mailto:/des6tj.jpg
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

Acilen ufakta olsa bir geçiş akvaryumuna geçmelisin çokta sevimliymiş :(
 
Islak çok yumuşak bir diş fırçasına sofra tuzu döküp biraz ovala. Deriye değmesin. Sonra akvaryum suyu sıcaklığında su ile yıka. Bakalım azalma olacakmı. Bence mantar gibi.

Suyu komple değişmeli. Akvaryumdaki tüm dekorlar çıkarılmalı. Isıtıcı ve filtre dezenfekte edilmeli. Akvaryuma metilen mavisi uygulanmalı.

Kabuk yumuşaması için iki günde bir kez bir damla devit yem ile verin. İki hafta uygulayın ve uvb ampul alın. Hatta kabuğa her gün sürüp ısıtma lambası altında kuru bir kapta 10 dk bekletin. Sınra kurulayıp akvaryuma alın. Bunu da iki hafta yapın.

Suya damlatılan vitamin işe yaramaz. Doğrudan ağıza damlatmalı. Sera reptilin yada jbl aqua vitaminler tercih etmeli.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

suya damlatılan vitamin işe yaramayacağı gibi suda yosun oluşumları yapar. suyun pH değeri yüksek 7'ye yakın bir su al veya pet şişede dinlendirilmiş şebeke suyundan ekleme yaparak pH seviyesini düşür. kabuktaki pürüzler jelin etkisi. jel kaplama azaldıkça bunlar düzene girer. o beyaz kısım ise ne yazıkki mantar. emrenin belirttiği tuz yöntemini sabah ve akşam bir kaç gün uygula. metileni unutma. suyun sürekli temiz kalması gerek. jel yüzünden mantar o bölgeye hapsolmuş. ve alttan üremiş. akvaryuma koyduğun her ürünün önceden temizlenmesi bu tip mikrobik oluşumları engeller. kuru alanda durması kabuk üstü plakaların gerilip atmasını ve suyu seven mantarın kabuğun kuruması sebebiyle yayılmasını önleyici etkisi olacaktır.

kabuk deformasyonu kurutulmuş yemlerin yani proteinin aşırı verilmesine bağlı olarak gelişir. hayvanı normal yeme alıştır. raffy P uygun yemdir.

hayvanın mantar olması sebebiyle beyaz bölgeye devit sürme. ağız yoluyla uygulama yap. haftada iki defa bir yeme bir damla olsun. fazlası zararlıdır. hayvan küçük mineral yem yiyebilir ancak. bu yemin içinde kalsiyum vardır. raffy P'deki kırmızılar mineral yemdir. onları ayırıp haftada iki defa vereceksin bittiğinde mineral yem alırsın. bu yemi yediği için ekstra vitamin damla uygulamana gerek yok. içeriğindeki vitamin gerekeni karşılayacaktır.
 
Akvaryum kurulumunu hemen yapmalı. Hayvan mantar tedavisine devam ederken diğer hareketleri gözlemlenmeli. Şu jel kalıntılarıda gitse çok iyi olacak.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

herkese teşekkürler, tuzla ovaladım 1 kere kuru ortamda bıraktım güneşte falan 1 hafta önce azalma da yok çoğalma da gerçi 2 ayda bu kadar çoğaldı en azından hızlı çoğalmıyor gibi... kabını sıcak suyla hatta tuzla falan ovalıyorum dün akşam yıkarken dikkat ettim hafif pis bi koku var, dediğiniz gibi vitamini suya damlatınca su hemen bi acaipleşiyor altta siyah kalıntılar üstte toz birikimi gibi bişi oluyor.

Metilen mavisi nedir? Mantar olduğuna kanaat getirdik yani :'( peki daha fazla etki etmemesi için veterinerden mantar ilacı almalı mıyım daha hızlı iyileşmesi için yoksa doğal yöntemlerle mi tedavi etmeliyim ? sabah evden erken çıktığım için akşam 7 gibi eve geldiğimde ilgilenebiliyorum anca...

bir de su konusuna değinmişsiniz ben 8,22 ph değeri olan içme suyu almıştım saka idi markası sanırım düşük mü olması gerekiyordu kafam karıştı?

bir de bu uv-b lambası uygun mudur?

100 küsür lira veremem :/

bu da var aynı ürün sanırım daha uygun ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

Dogru uv ampül ürün linkini dün AEK vermişti;
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w&kat=158
Evet ilk başta pahalı olduğu için hemen daha ucuzunu bulmaya çalışıyoruz bende öyle denemiştim :) ama yok yani varda özellikleri farklı bizim için doğru olan ürün bu emin olun. Fiyatı daha uygun diye yanlış ürüne para vermeyin bence.

Metilen mavisi Akvaryumu dezenfekte (bakteri, mantrar v.b yoketmek için) kullanılacak bir ilaç.

Yanlış anlamadıysam pH değerini düşürmenizi söylemişler. 7'ye yakın değerlerde su kullanın ve dinlendirerek pH değerini düşürün.

Çok güzel ve gerekli her şeyi yaparsanız iyileşecek gibi! Bence İYİLEŞİRSE SİSTEM KURMAK YERİNE İYİLEŞMESİ İÇİN SİSTEM KURUN.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

metilen mavisinde bir tek deepfix'in ürünü var bu da işe yarayan tek ürünü. gösterdiğin ampul 2.0 bizimkilere uygun ışınım değil 5.0 veya 6.0 olmalı. bu ampuller şu anda piyasada çok az bulunuyor. ben en ucuz 15 W olanı 110 tl'ye buldum. o da euro ayarı çekilmemiş fiyatı.

bu linkte pH değeri ile ilgili bilgi vermiştim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

Sistem kurulmadan olmayacak. Su ısısı, filtreleme, kuru alan ve ısısı kesinlikle sağlanmalı.

O lambanın fiyatının uygun olmasının sebebi satılamayıp elde kaldığından. Genede fiyatı çok indirmemişler. Kurbağa besleyen yada düşük uvb ihtiyacı olan hayvan besleyen yok denecek kadar az olduğu için bu ampuller ellerinde kaldı. Pet shoplarda kaplumbağa için buda olur diyenler var. Kesinlikle uygun olmayan bir ampul.


Tuzla ovalama mantar durumu için, devit takviyesi ve uvb de yumuşama durumu için uygulanmaya devam edilmeli.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

şuan ay sonu olduğu için ufak ufak idare edicez vitaminlerle 2-3 gündür rüyalarımda kaplumbağanın kabuğu çürümüş bi şekilde ölmüş görüyordum hep :59: sınavlarım da var çok stresliydim ne yapsam işe yaramayacak diye düşünüyordum(herkes olumsuz konuşuyordu çünkü:'( ) ama bugün beni şaşırttı ^^ dün dediğim gibi devit sürdüğüm yiyeceği yemediği için kabuğuna sürüp 1-2 saat ısıtıcı lamba altında iyice kuruyana kadar bekletmiştim ya, bu akşam gelince bir de biyo lchthyo solusyon aldım vitaminli yemini yedi çok mutlu oldum ^^ sonra mavi damlayı damlattım biraz beklettim 1 saat kadar sanırım, sonra korktum sudan çıkardım kulak pamuğuyla mavi damlayı beyaz bölgeye sürdürdüm 1 saattir falan kuru alanda ısıtma lambasıyla keyif çatıyor arka ayakları uzatmış.^^
size son resimlerini göstereyim.
bu kadar fark olması normal mi ?

yarın sera raffy p yemini alıcam , ana yem olarak bunu kullanıcam dimi?
bu mavi damlayı (malum filtre yok kapta besliyorum) 1 tane damlatıcam anladığım kadarıyla 3-4 saat sonra suyunu değiştirmeli miyim yoksa 1-2 gün bekletmeli miyim içinde :ff:
devit vitaminini haftada 2 kez vermeliyim fazlası zarar anladığım kadarıyla ?
bu tetra repto min yemini de yemiyor boşuna almışım galiba :breh:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kabuğa değil suya mavi damla damlatmalı. Bir damla kafi. Suyu günde iki kez değiştirmeli. Aman dinlenmiş oda sıcaklığında su olsun.

Kabuğa tuzlu ovalama yapılmalı. Tabi oda sıcaklığında su ile durulanıp kaba konulmalı. Bu mantar durumu için.

Devit kurulanmış kabuğa parmakla yayılmalı ve ısıtma lambası altında 5-10 dk bekletilmeli. Sonra kurulanıp tekrar kaba konulmalı.

Bu iki işlemi her gün yapmalı.

Devit vitamini şu aşamada haftada iki kez bir yeme bir damla şeklinde vermeli. Ama uvb unutulmamalı. Bu yoksa kabuk yumuşaması fazla ise devit dozu kısa sürekiğine haftada üç yapılabilir. Kabuk yumuşamasına müdahale için bunlar yapılmalı. Birde yumuşaklık fazla değilse devit ağızdan haftada ikiden fazla verilmesin. Lambada edinilince hafada bir ek takviye az yumuşama durumunda kafi.

İki hafta sonra durumu tekrar değerlendirene yada bu arada düzelene kadar bunları devam ettirmeli.


Yavrular sera raffy p ana yemi daha çok sever ama reptominede alışacaktır. Hayvanın bulunduğu şartlar da iştahı etkiliyordur.


Bu arada dikkatimi çekti hayvanın başında da beyazlama var. Bu deri değişimine bağlı birikimmi acaba? Umarım öyledir. Deride mantar varsa iş daha zor. Isıtma lambası yeterli ısıyı veriyor mu?
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğu yumuşuyor ve yosunlanıyor

bayağı bir düzelme olmuş. böylece mantar olduğu kesinlik kazanmış oldu. kireç bu kadar kolay çıkmaz. mavi metilen bir damla yeterli o bir süre sonra kaybolur. metilene bağlı su değişimi yapmana gerek yok. su değişimi sudaki mantarın temizlenmesi için ve her su değişiminde ekleyeceğin metilenin mantara karşı etkisini artırmak için. devit tuzlama sonrası uygulanacak. kafadaki beyazlığın mantar olma ihtimaline karşı kafası su içinde kalacak şekilde su derinliği olmalı. metilen kafasına da nüfuz etsin. pazar akşamı bir resim daha koy. durumuna bakalım. geçmiş olsun.
 
Geri
Üst