Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağanın kabuğu kırıldı

brsknt

Yeni Üye
Katılım
27 Haz 2017
Mesajlar
5
Kapluşumuz perşembe günü yüksek bir yerden yere düştü.kabuğunun alt kısmında küçük bir çatlak oluştu.ağzında da kan vardı.hemen tedavisi yapıldı.o günden beridir hiç bir şey yemiyor.en son bir arkadaşın önerisiyle haşlanmış yumurta beyazı verdim.yemek istedi ama o yumuşacık şey sanki boğazından geçmiyormuş gibi boğulurcasına geri çıkardı.iki ayrı veterinerde de tedavi edildi kesinlikle bacaklarında bir kırık mevcut olmadığı ve durumunun normal olduğu söylendi.malesef veterinerlerimiz yeterince bilgi ve ekipmana sahip değiller.ama videoda da göreceğiniz gibi hiç normal değil yürüyüşü bile.düşmenin etkisiyle incinme veya ağrıdan dolayı olduğunu geçeceğini umut ediyorum.ama beni asıl endişelendiren ağzındaki kandı.kuru alandan suya bıraktığımda çok minik kan pıhtısı veya yara dokusu gibi birşeyler tükürmeye çalışıyor.idrarı ve dışkısı normal.herhangi bir yerinde şişlik kızarıklık renk değişikliği vs gibi bir anormallik yok.götürebileceğim daha iyi bir veterinerde yok.videoda göreceğiniz ağzından çıkardığı şeyler kırmızı renk.videoda siyah gibi görünmüş.iç kanama veya iç organlarında bir hasardan şüpheleniyorum.ne yapacağımı bilmiyorum


konuya 1 video ekleyebildiğimiz için diğerinin linki aşağıda

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
RE: Arkadaşlar yardıma ihtiyacımız var.LÜTFEN BAKIN.

Geçmiş olsun. Hayvan dişi dişiler belli dönemlerde çiftleşmese de boş yumurta atar. Bu dönemlerde kaçma girişimleri olur.

Hayvanda yumurta oluşmuş ise bunlar düşme esnasında kırılmış olabilir. Akciğerlerde hasar olmasa da gelen kan pıhtısını atıyordur ki bunu tükürmesi iyi; hayvan su içinde uzun süre durabiliyor mu ?

Akvaryum ve ekipman olarak elinde neler var ? O daracık kapta olmaz.

Dışkılama yaptığını yazmışsın rengi ne renk ?

Yem olarak elinde neler var ?

Hekim tedavi olarak pansuman ilaç tedavisi verdi mi ? Ne önerdiler ?

Kırığın resmini at. Hayvanı yerde gezdirme mikrop kapmasın. Eczaneden bepanthen onarıcı ve baticon al. Petshoptan damla vitamin al. Tercihen sera reptilin yada jbl aqua, yoksa başka markada olur. Makara biçimindeki yara bandından al bir tanede. Bundan bulamazsan next care su geçirmez band al. Ama öncelik makara gibi olan. Birkaç eczane gezip bulmaya çalış.

Su kaplumbağalarının tükürük bezi yoktur bu sebeple sadece su içinde yiyebilirler dışarıda verme.
 
RE: Arkadaşlar yardıma ihtiyacımız var.LÜTFEN BAKIN.

Cem bey öncelikle teşekkürler ilginiz için.sorularınızı yanıtlayayım hemen.
Hayvan su içinde uzun süre durabiliyor bir anormalliği yok.
Akvaryumu var.yakından videoya alabilmek için küçük kaba koydum.ekipmanlarıda mevcut.ama şuan isimlerini dayanan.kız arkadaşım almıştı akvaryumu.gerekirse öğreneyim hemen
Kazadan beridir yemek yemediginden dışkılama yapmıyor şuan.en son yaptığı kahve yeşil bı renktir.
Yem olarak markasını söyleyemeyeceğim şuan sarı kapta yeşil yem yiyor.ben haşlanmış tavuk yumurta kiraz marul veriyorum ayriyeten
Hekim sadece pansuman yaptı.agzinin içini açıp baktı.çatlağa mavi bir sprey sıktı.hepsi bu.resmide yüklüyorum hemen


Cem bey yükleyemedim mobildeyim kusura bakmayın linkini paylaşıyorum
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
RE: Arkadaşlar yardıma ihtiyacımız var.LÜTFEN BAKIN.

Durabiliyor ise nefes tutma kapasitesi yüksek o halde akciğerler sağlam.

Dışkı bordo siyah veya kırmızı olmadığına göre sindirim ve boşaltım sistemi de sağlam.

Tavuk verme, işlenmiş et, baharatlı, tatlı, tuzlu, acı, kokulu bitki (roka, reyhan, tere gibi), meyve vermiyoruz.

Tek yem olmaz. Hayvan bu sebeple de yemiyor olabilir. Sanırım tetra reptominden bahsediyorsun. Kapak sarı kutusu yeşildir. Reptomin yanında sera carnivor, jbl agil ve kurutulmuş yemde jbl energil veya sera royal al. Bu ikisi litrelik kutuda satıldığı için hangisini alırsan 2019 tarihli al. Geç biter. Gerçi her yemi ileri tarihli al. Taze olsun. Teleskop akvaryum ve juenpetmarket güvenilir sitelerdir. Yumurta akı verebilirsin.

Kemiğe faydalı olan agil ve karidestir. Agil lizin amino asidi içerir. Bu kemik ve kas dokuyu geliştirir. Karides kitin maddesi içerir. Buda kıkırdak doku ile kemiğe iyi gelir.

Çatlak kötü değil. Aralık az. Biraz geç kaynar ama hayvan açısından sıkıntı yaratmaz. Ciddi birşey değil. Avantaj yeni olması ilik kısmı kaynamadığı için birleşme daha kolay olur. Dikkat edilmesi gereken mikrop kapmaması bunu da merhem ile izole edeceğiz.

Hayvana bu yemleri al. Agil sert yemdir. İlk başta yemek istemeyebilir. Carnivorun ortasındaki mineral yemdir. Bu kalsiyum mineraller ve vitaminler içerir. Bunu alırsan damla vitamini almaya gerek kalmaz. Vitamin iştah açıcı ve kırgınlığı alıcı işlev görür. Yemleri aldığında program yaparız.

Uvb ampulün yoksa eczaneden devit damla al. Bunu haftada iki defa bir damla ağzına yada yemine damlatıp ilk yem olarak sabah öğününde verirsin. Bu da vücuttan kalsiyumun atılmasını önler. Yerse her gün kabuğunun yarısı kadar marulun orta körpe yapraklarından ver. Marul da kalsiyum içerir.

Çatlağa gelirsek hayvanı eline alıp peçete ile kurula ister elinle ister kulak pamuğu üstüne bepanthen onarıcı olanını alıp sür. Çatlak dışına fazla yayma band yapışmaz. Bandı yeterince açıp keserek üzerine yapıştırıp bastır. Boşluk kalmasın. 1-2 saat kadar kuru bir kapta dursun sonra akvaryuma bandlı şekilde koy. Ertesi gün bandı çıkarıp silip kuruladıktan sonra aynı şekilde uygula. Bunu hergün bir defa yapacaksın. Sudayken bant kenarlardan açılabilir önemli değil. İlaç büyük oranda emildiği için suya salınım olmaz. Sonraki gün yenileyeceğin için öyle durabilir.

Baticonu sürmeye gerek yok şimdilik hekimin sıktığı aynı işlevi görmüş ama yine de al elinde bulunsun. Hem bizim hem hayvan için gerekli. Hayvan ısırıp yaralarsa sürersin. Makara şeklindeki banttan al onun eni diğer bantlardan geniştir.
 
Cvp: kaplumbağanın kabuğu kırıldı

Uzun aramalar sonucu yönlendirme üzerine 1 saatlik uzaklıkta işinin ehli bir hekim bulduk nihayet.süreci benzer durumu yaşayabilecek olanlar için ve Cem bey görüşlerinizden faydalanabilmek için paylaşmak istedim(diğer tüm tavsiyeleriniz aklımda)
Hekimin yaptığı muayene sonucu küçük dostumuzun iç kanama geçirdiğini tespit etti.tamamen kendi gücü ve Allah'ın yardımıyla en tehlikeli olan 36 saatlik evreyi kendi başına atlatmış.Çene kemiği ile boğazının arasında şişlik tespit etti.yemek yememesinin ana sebebi buymuş.gözünden ise mikrop kapmış.sulanma tespit etti.bunların sonucunda gözü için genta göz damlası (5 gün su dışında günde 2 kere) çatlağı için fucidin antibiyotik krem (her gün sürdükten sonra yarım saat suya girmeyecek) iç sorunları için arka iki bacağından da birisi antibiyotik diğeri ise iç kanamanın durması ve tekrarlanmaması için birer iğne yapıldı.2 gün sonrasına kontrol ve iğne için gün verildi

Birde çok dikkatimi çeken bir detay var Cem bey.biz kaplumbağayı petshoptan ilk aldığımızda erkek diye aldık öylede biliyorduk.ilk defa siz dişi dediniz hemde sadece ufak bir videosuyla.Hekime sordum hakikaten dişiymiş.Helaliniz var vallahi :)
 
Cinsiyet görsel olarak 10 cm kabuk boyu civarı belli olur. Erkeklerde ön ayak tırnakları ve kuyruk uzar. Dişilerde tırnaklar aynı kuyruk kısadır. Anüs (kloak) erkeklerde kuyruk ucuna dişilerde kabuğa yakındır.

Hayvan düşerken kafası aşağı sola eğilip boynu kabuk altında ezilmiş. Genelde bacaklar dışarıda kaldığı için ezilme görülür. Kafada da daha çok üst kısımda görülür. resimde kırığa odaklandığım için dikkat etmedim. Darbeyi çenenin oynak noktasından almış. Buda ısırırken acı verdiği için yemi parçalamasını engellemiş. En geç bir haftaya toparlar. Yağ depoladığı için aç kalması konusunda endişelenme idare eder. Ama huzursuzluk duyarsan 100 gramlık küçük kutu gammarus bulursan alabilirsin ufak ve yumuşak olduğu için fazla çene oynatmadan yutarak yiyebilir. Jbl'nin 100'lük kutuda vardı diye hatırlıyorum. Diğer markalarda 250'lik kutudan küçük yoktur.

Sürüngenlerin yapıları farklıdır. iyileşme süreci bize göre daha hızlı seyreder.

Göz ya dışarıda gezdiğinden yada su kirli ise olmuş olabilir. Gentayı sabah akşam her iki göze 10 saniye ara ile üçer damla damlatıp 5-10 dakika kuru yerde bekletip suya alırsın. Süresi geçmediği sürece kuru alanda ısıtıcı lamba altında göz kapağı kuruduğunda yapay göz yaşı olarakta tepeden damlatabilirsin.

Kulaklar sağlam. Akvaryumda çakıl var ise onları çıkar. Tabanda silis kum olacak. Resler kum yer. Dış filtre yada sump sistem kullanmıyor isen su değişimleri sonrası metilen mavisi damlatman bakteriyel enfeksiyonun önüne geçer. Bio-ichthyo yada contra-ichthyo da olur. Kaç litre su var ona göre damlatacağın miktarı yazayım.

Fucidin de iyidir. Dışarıda 1 saate kadar da durabilir. Daha ciddi kırıklarda 4-6 saat tutulur. Ama dediğim bantı da yapıştır. Suya girdiğinde salınım minimize olsun. Medicassol da kullanılabilinir.

Antibiyotik iğne vücutta olabilecek enfeksiyonun önüne geçmek için. Bazı ilaçlar reaksiyon gösterip şişlik yapar. Bu da bacağın hareketini kısıtlar ve şişlik gidene kadar hareket ettiremez. Hayvana gerekli olan ön bacaklardır. Manevra, yem yeme ve kuru alana çıkma gibi her türlü faaliyetlerde ön ayakları kullandıkları için bu riske karşı arka bacaklardan yapılır. Sadece yanlış hatırlamıyorsam, karaciğerle ilgili sorunda ön bacak ile boyun arasından iğne yapılıyordu.
 
Bu arada hekim işinin ehli imiş gerçekten buraya telini ve adresini yazarsan diğer arkadaşlarda faydalanır. Egzotik hayvanlar konusunda bilgili fazla hekim yok ne yazıkki.
 
Cvp: kaplumbağanın kabuğu kırıldı

Dostumuz bugün kontrole gitti.iğneleri yapıldı.hekim durumunu beğendi.İğne yapılmayacakmış artık.Az da olsa yemek yemeye başladı.en azından yutmak için uğraşıyor ama boğazındaki şişlik tam anlamıyla geçmediğinden pekde başarılı olamıyor.biraz hareketlendi.suda sabit durarken artık dolaşıyor.kan pıhtısı çıkarmaya devam ediyor henüz.hekim geçeceğini bir sorun olmadığını söyledi.kırığı ise fucidin krem sürüldükten sonra Cem beyin tarif ettiği gibi sarıyorum.Kısa zamanda düzelecek birşey olmadığından şuan onun üzerine söylenebilecek birşey yok.

Hekim beyin asıl mesleği veterinerlik fakültesinde öğretim görevlisi imiş.Veterinerliği hayvan sevgisinden ve hobi olarak yaptığını söyledi.uzmanlık alanı egzotik hayvanlarmış.Tedavi süreci boyunca toplam 35 TL ücret aldı.Dostumun ve benim morelimiz daha iyi  :D :D

Hekimin kendi izninide alarak bilgilerini paylaşıyorum.Belki ihtiyacı olan olur

https://hizliresim.com/3qAD8M
 
Cvp: kaplumbağanın kabuğu kırıldı

hocam geçmiş olsun. hekimin denizlide olması benim için iyi oldu. herhangi bir sorun olursa uzman ve bilgili bir veterinere gitmek sağlıklı olacaktır.
 
Cvp: kaplumbağanın kabuğu kırıldı

Merhaba resimde görüldügü üzere kaplumbagamın kabugu kırıldı acil ne yapabilrim birileri varsa lütfen yardım
BAbM3v.jpg
 
Çizgi yerinden kırılmış o bölge öyle kalır hayvan fena düşmüş. Evde baticon var ise 3 gün günde bir defa sür. 10 dakika kuru yerde beklet. Su temiz olsun ve suyu yükselt.

O çakıl taşlarını çıkarıp sarı silis kum alacaksın. Hayvan kum yer. O çakılları yutarsa sorun çıkar. O testiyi de çıkar. Hayvana yüzecek alan lazım. Gereksiz şeyleri sevmez. Aslında sistemi yeriyle değişeceksin hayvan kocaman olmuş. 80*50*50h ve 8 mm cam veya 100*50*50h ve 10 mm cam bir akvaryum gerekiyor. Bu da hayvan hareket edemediği gibi suda az.

Kuru alan ısıtma lambası mevcut mu ?

Yem olarak neler kullanıyorsun. Gördüğüm agivert sanırım o su kaplumbağaları için uygun yem değil. Özellikle jbl agili al. Kemik gelişimi için gerekli hasarlı bölgeyi biraz toparlar.
 
Hayvan darbeyi şiddetli almış. O büyüklükteki hayvanın kabuğu çatlar ama kolay kırılmaz. Demekki hayvanın iç organlarında ciddi hasar oluşmuş ve iç kanama geçirmiş.

Başın sağolsun.
 
Geri
Üst