Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kapluşun arka bacağı hareketsiz

systemfailure

Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2009
Mesajlar
15
arkadaşlar herkese merhabalar. Kırmızı yanaklı kaplumbağam var gayet sağlıklıydı fakat son birkaç gündür sag arka ayağını pek hareket ettiremiyor. Diğer ayakları gayet sağlam maşallahı var canavarın. Nedeni ne olabilir,yemegi fazla kaçırması da bir etken midir, ne tedavi uygulamalıyım yardım ederseniz çok sevinirim şimdiden saolun....
 
merhabalar foruma hoşgeldiniz. umarım güzel zaman geçirirsiniz sitede.

başka herhangi bir hastalık belirtisi var mı? enfeksiyon durumunda da dediğiniz gibi bazı yerlerini hareket ettirememe durumu görülebilir. ayrıca beslenmeyle de ilgisi olabilir bayat ya da bozuk yem falan yemişse zehirlenme söz konusu. bacağını oynatamaması sinir sistemindeki bir harabiyet kaynaklı da olabilir muhtemelen. bir de geçici felç durumlarına B vitamini eksikliği de neden olmakta. özellikle çiğ balıkla ya da canlı balıkla besliyorsanız balıkların çoğunda bulunan enzimler nedeni ile kaplumbağanız B vitaminini kullanamaz ve B vitamini eksikliği meydana gelir. bu da geçici felç durumlarına neden olur. sorunu vitamin takviyesi ile çözebilirsiniz ve canlı yem ya da çiğ balık gibi yemler kullanılmamalı. tabi ki imkanınız varsa bir veterinere gösterin derim yine de. geçmiş olsun umarım düzelir durumu kısa zamanda.
 
bilgilendirme için teşekkür ederim öncelikle. kaplumbağamı kurutulmuş karides yemi ile besliyorum sürekli olarak. bir de yanlış da anlamış olabilirim ama kabuğunun arkasında ufak bir çöküntü var sanki o altıgen kısımlardan birinde. vitamin desteği olarak ne alayım tavsiyeniz nedir. anladğım kadarıyla yeme damlatıp veriyormuşuz? bir de şimdi ne yapayım yem olarak ne vereyim veya karidese devam mı???
 
karides protein içeriği olarak yüksek bir besindir ve ana yem olarak kullanmanızı tavsiye etmem bu yüzden. stick yemin yanında ek yem olarak her gün kullanabilirsiniz yavrular için ancak yalnız başına karides vermek pek iyi değil tek yönlü ve aşırı protein ağırlıklı bir beslenme tarzı olur bu da kabukta şekil bozukluklarına, piramitleşmeye, obeziteye, büyümede dengesizliklere neden olur.

kabukta çöküntü derken kastınız yumuşama mı acaba? yoksa bir yaralanma durumu falan mı?

vitamin tavsiyesi olarak seranın vitaminlerini öneririm bulamazsanız beaphar, biyo turtvit de iyidir. bunlar da yoksa deep fix kullanabilirsiniz hemen hemen her petshopta bulunur o. evet vitamini yemlere damlatarak veriyorsunuz ayrıca su değişimlerinde sularına da bir kaç damla katmanız iyi olur.

yem konusuna gelince karidese devam edin fakat yanında bir stick yem de kullanarak. tetra reptomin, sera raffy-P gibi ana yemle beraber verin yani karidesi. günlük toplam kaplumbağanızın boynu hariç kafası hacminde yem verin bu miktarın aşılması obeziteye ve gelişim bozukluklarına sebep olur. verebileceğiniz ana yemler sera raffy serisindeki raffy-P, raffy vital, raffy mineral, raffy royal, reptil carnivor(yavrular için özellikle), tetra reptomin, tetra reptomin baby, sanyu turtle stick. şimdilik aklıma gelenler bunlar. bunların yanında yüksek protein içeren karides, sera raffy-I, tetra gammarus, sanyu tubifex worms gibi yemleri de her gün normal miktarı aşmamak şartıyla özellikle yavruların gelişimi için kullanabilirsiniz. umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
oldukça oldunuz dikkate alacağım ve vitamin soracağım eczanede bulabilir miyim peki vitaminden? bir de kabuktaki olay yumuşama değil onu eklemeyi unuttum, gayet sert , sağlam. o kenardaki altıgen kısımın tümseği içeri göçmüş gibi hafiften.
 
eczanelerde maalesef bahsettiğim vitaminleri bulamazsınız kaplumbağalar için üretildiklerinden. petshoplarda bulunur ayrıca internetten de sipariş edebilirsiniz.

yumuşama yoksa kabukta belki bir deformasyon olmuş olabilir ya da gelişimsel bir aksaklık da olabilir fotoğraf ekleme imkanınız varsa daha net yorum yapabiliriz.
 
mailto:/img90/6325/dsc03872z.jpg
mailto:/img90/dsc03872z.jpg/1/w1536.png
mailto:/img90/6590/dsc03870b.th.jpg
mailto:/img91/7379/dsc03871.th.jpg
kırmızı ile işaretlediğim yer dediğim kısım. ilginç olan ise o taraftaki ayağın sakat olması.....hmm yarın bir uğramalı o zaman veterinere olmazsa akvaryumcuya
bu arada beyazlıklar biraz dışarıda kalmasından kaynaklanıyor kaplumbağamın yanlıs anlasılma olmasın.kabuğu kurudu yani.
 
fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla kaplumbağanızın kabuğunda hafif bir piramitleşme durumu var belirttiğiniz yerde de aynı şey söz konusu. kabuğun hızla büyümesi sonucu piramit benzeri görünüm almasıdır bu. protein ağırlıklı ve tek yönlü besleme neden olur. besleme tarzınızı değiştirdiğinizde sorun zamanla çözülecektir. bacağı için de vitamin kullanmanız gerekebilir. kabuktaki durumun bacağı etkilemeyeceğini düşünüyorum. imkanınız varsa yine de bir veterinere göstermeniz en doğrusu olacaktır.
 
hmm anladım bilgilendirme için çok saolun ... dediklerinizi uygulayacağım... teşekkürler..
 
RE: kapluşun arka bacağı hareketsiz

sunu belirtmek istiyorum. Piramitlesme maalesef duzelmeyen birsey fakat daha fazla ilerlemesini engellemek icin haftada 4 gün yemleme ve cihan beyin dedigi yemlerden verebilirsiniz. Ayrica ara sira solucan ve kan kurdunada hayir demezler. Yemlemediginiz gunler akvaryum bitkisi ve karahindiba verebilirsiniz. Benim yesillik yemeyen kaplumbagam bile onu red edemiyor sizede tavsiye ederim ;)
 
Hayvansal gıdayı , karidesi azaltıp onun yerine kuru mamalara yönelirseniz kabuk piramitleşmesinin önüne geçebilirsiniz.Sadece proteinle beslenen hayvanlarda görülen ve Sevda Hanımın da dediği gibi asla tamamen iyileşmeyen sadece büyüdükçe görüntüsü düzelen bir olaydır.Neyseki sizin bıdıkta pek bir şey yok , büyüdükçe tamamen kaybolacaktır o içiniz rahat olsun.

Aramıza da hoş geldiniz.:)
 
bugun gidip sanyu turtle sticks ile mediko pet vitamin aldım umarım bir an once duzelir ufaklık...
 
geçmiş olsun.. geçici felç durumu vitamin sayesinde düzelir diye umuyorum fakat kabuktaki piramitleşmenin durması ve kabuğun normal bir görünüme yaklaşması biraz daha zaman alacaktır.
 
anladım. kabuklarının yanında da hafif bir kıvrım olusmus bugun baktım da. ölümüne sebep olmaz değil mi? yemini değiştirdim ve vitamin veriyorum. sıcaklık da 25C ?? ve de hoşbulduk saolun
 
kıvrım derken kabuk kenarlarının bazı kaplumbağalarda hafif dışa kıvrımlı olarak gelişmesi görülebiliyor beslenmeye bağlı olarak. özel bir yerde ise kıvrılma başka bir sorun da olabilir fotoğraf eklerseniz daha net yorum yapabiliriz. yem ve vitamin konusunda iyi yapmışsınız zamanla düzeleceğini umuyorum durumun. ideal su sıcaklığı yavrular için 28-29 yetişkinler içinse 26-28 arası, kuru bölge de 32-33 dereceler uygundur.
 
tamamdır ibreyi 27 ye cektim shark kullanıyorum çift sayılar yok arasında bıraktım 25 27 nin. link olarak koydum,gene değerlendirmenizi bekliyorum..


mailto:/gal.php?g=dsc03876x.jpg
 
evet muhtemelen bu da protein ağırlıklı beslemenin kabuktaki gelişimi etkilemesi sonucu oluşan dengesizlikten kaynaklanıyor. özellikle d vitamini ve kalsiyum içeren kaliteli yemler ve vitaminler kullanıp, fazla protein ağırlıklı beslemeyi de azalttığnız da sorun zamanla düzelecektir. zaten yem konusunda gerekli düzenlemeleri yaptınız kabuk sağlığı için de d vitamini ve kalsiyum takviyesi ile imkanınız varsa güneşlendirmeye çıkarın. zamanla kabuktaki düzensiz büyüme de duracaktır
 
vitaminde d3 bulunuyormus zaten. kalsiyumu nereden saglayabilirim ve de ölüme sebep olacak bir şey gordunuz mü resimde???güneşlenmeye bol bol cıkıyor oda da gunesi direkt alıyor.
 
yok yok ciddi bir sorun görünmüyor sadece protein ağırlıklı beslemenin azaltılmasıyla zamanla önüne geçilebilecek sorunlar. kalsiyum tetra ve sera gibi kaliteli markaların yemlerinde ve vitaminlerde bulunuyor zaten güneşlendirmeniz büyük oranda kalsiyum ve vit D ihtiyacını karşılayacaktır.
 
Geri
Üst