Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Karıncaların Muhteşem Öyküsü

TheNRK

Platin 3 Üye
Katılım
18 May 2012
Mesajlar
367
Karınca, zar kanatlılar (Hymenoptera) takımından Formicidae familyasını oluşturan sosyal yaşam gösteren canlıların ortak adıdır. (Hymenopetra takımının içine arılar ve karıncalar girerler.)
Karıncaların İlginç özellikleri:
*Tüm böcekler arasında, beyni en büyük olan karıncadır.
*Bir karıncanın ömrü 45-60 gün arasıdır.
*Bir karınca kolonisinin nüfusu yüz, binlerden, milyarlara varabilir.
*Karıncalar, sadece dokunmak değil, koku almak için de antenlerini kullanırlar. (buna kendim şahit oldum)
*Karıncaların, akciğeri yoktur. Oksijen vücutlarına tüm bedene yayılmış küçük deliklerden girer karbondioksit`de aynı deliklerden çıkar.
*İşçi karıncalar yuvadaki çöpü alıp dışarıya taşımaya görevilidir
*İşçi karıncalar dişidir ve koloninin çoğunu dişi karıncalar oluşturur.(Kanatlı olanlar erkek oluyor diye biliyorum)
*Köle yapıcı karıncalar başka karınca kolonilerinin yumurtalarını çalar. Bu yumurtalar kırılıp yavru karıncalar çıktığında kolonide köle olarak çalışırlar.
*Dünya'nın bilinen en yaşlı karıncası 100milyon yıllık bir amberin içinde korunmuş şekilde bulunmuştur.Ayrıca bu karınca eşek arısına benziyormuş :)
*Karıncalar acımasız canlılardır. Isırabilirler, sokabilirler ve arkalarından asit fışkırtabilirler.
*Karıncalar yaprakları yiyemezler çünkü vucütlarında bitklerde bulunan selülozu sindirebilecek enzim yoktur. İşçi karıncalar bu yaprakları parçalayarak yığın haline getirirler ve yuvanın yeraltındaki odalarında saklarlar ve yaprakların üzerinde mantar yetiştirirler
*Bu yolla büyüyen mantarların tomurcuklarından kendileri için gerekli proteini elde ederler
*Karıncalar yemek bulmak için öncü karınca yollarlar. Bu karıncalar yemek ararken koku molekülleri bırakırlar. Bunun sebebi yemeklerin bulunduğu rotaları kaybetmeme istekleridir. Öncü karıncalar yuvaya gidip diğer karıncaları haberdar ederler. Onlarda koku moleküllerini izleyip yemeği bulurlar
Not:Bu bilgileri hemen hemen her sayfada bulabilirsiniz.

Bu konuya bir bakın
http://www.akvaryum.com/Forum/ciftligime_katkida_bulunmak_istemez_misiniz__k670016_sn1.asp
Ben berberde çıraklık yaparken dükkanımızda tam bir karınca ordusu vardı :) bardak temizlerken 5-10 tane karınca öldürüyordum (öldürmek zorunda kalıyordum sonuçda)
Bu hayvanları gözlemlemek çok müthiş bir duygu,
Benim kişisel görüşüm olarak karınca beslemeye karşıyım özellikle videodaki gibi küçük yerlerde beslenmesine kesinlikle karşıyım
[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zjKEoSOoShk[/video]
http://www.hergunyeni.com/antwork-karinca-akvaryumu-urun607.html?gclid=CN_74ovPyLYCFcG_3goduEAA3g günümüzde karıncalar bu tür yerlerde beslenmekte. Eziyetten başka birşey değil :(
 
Cvp: Karıncaların Muhteşem Öyküsü

alican bu konuyu ayrı olarak açtığın için mesajı buraya aldım. birkaç eklemede benden olsun. o kanatlı karıncalar her iki cinsten var. onu önceki mesajımda sadece erkekler diye yazmıştım. erkekler çiftleştikten sonra ölürler dişilerin kanatlıları yeni kraliçelerdir. bunlar havada çiftleştikten sonra kanatları düşer ve yuva bulup yeni koloni kurarlar. o tek çiftleşmeyle ömür boyu yumurtlarlar. ve yapraklarıda dediğin gibi yuva içinde bir tür mantar yetiştirmek için yaprakları ağızlarıyla ezip gübre haline getirerek mantar üretmede kullanıyorlar. tarımcı karıncalardı isimleri :(farmer ants) tabi bunu hepsi yapmıyor.

-karıncalar da da hizmet bölümü vardır. askerler grubu, dışardan zerzavat getirenler grubu, içerden çöp çıkaran ve yuvayı tamir edenler grubu, larvaları alıp hücrelere taşıyanlar grubu ve en ilginç bulduğum, yuva ağzında bekleyip karınca nüfusunu sayanlar grubu, bunu yeni keşfetmişler, bunlar eksik karınca olduğunda iletişim kurarak ana kraliçenin ona göre yumurtlamasını sağlıyorlar.

- erkekler çiftleşme için vardır. diğerleri hep dişidir. larva iken hepsi aynıdır. fakat beslenme durumlarına göre asker işçi ve kraliçe olarak ayrılırlar.

benim karıncalar konusunda hayret ettiğim iki cinsi var. birincisi bir kraliçe. bu başka bir cinsten üreme. çevresinde başka bir cins karıncanın yuvasına girip kraliçeyi öldürüyor. kendini onun sıvısına buluyor ve kolonideki karıncalar onu kendi kraliçeleri sanıyor ve ona hizmet ediyorlar.

diğeri ise köleci veya sömürgeci karıncalar, bu karıncalarda işçi karınca yok kraliçe ve askerler var sadece. başka kolonilere saldırıp onların işçi karınca larvalarını ele geçiriyorlar sonra yetiştirip kendilerine hizmet etmelerini sağlıyorlar. işçiler öldükçe başka kolonilere saldırıp aynı düzen devam ediyorlar.
 
Cvp: Karıncaların Muhteşem Öyküsü

Karıncalardan nefret etmemin sebebi, kabuklarından daha yeni çıkmaya çalışan timsahları veya ne olursa olsun saldırıp yemeleridir. Ama evlere giren ufak karıncalar en iyisi :)
 
Cvp: Karıncaların Muhteşem Öyküsü

Bugün okuldan gelirkende bir karınca sürüsü gördüm. Onları izlemek süper bir keyif veriyor. Küçücük bir ordu/koloni/grup gibi bir şey işte zevkli oluyo. Birazdan gidip bir daha izleyecem belki birşeyler öğrenirim onlarla ilgili.
Yani internette ne kadar çok bilgi olsada bizzat kendin öğrenmek/görmek bambaşka birşey. Amazonlara veya safariye yakın yerlerde yaşayıpda hayvan gözlemleme şansımız olmayınca bizde bu yollarla idare ediyoruz. :)
 
Geri
Üst