Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Vampir

Gümüş 5 Üye
Katılım
10 Tem 2017
Mesajlar
121
Cem bey özellikle siz veya bilgili kişiler var ise şimdi 2 tane kaplumbağam vardı.İkiside neredeyse aynı boya vardı büyüdüler biraz.5 sorum olacaktır şimdi.


1) Şimdi büyüdükleri için normal lamba yanına uv almayı düşünüyorum hangi marka veya model nereden alınır acaba bilenler yardımcı olabilir mi ? Birde günde sanırım 4 saat açık bırakacağız.Hadi açık bıraktık diyelim.Beni görünce aniden suya atlayabiliyorlar karadan o yüzden gidip çok sık rahatsız edemiyorum ne ara çıkıp güneşlendiler bilemiyorum ona göre mi o 4 saati artırmam lazım.

2) Su filtresi kullanıyordum başta aldığım sünger vardı onunla beraber verdikleri sarı renkli birşey.O güzeldi su sürekli çıkıyordu sonra gittim beyaz birşey aldım ilk birkaç saat güzel su veriyor fakat sonra kesiliyor su çok az geliyor.Temizlemek için çıkardığımda da yarısı kirli oluyordu.O sarı hazır süngerleri nereden bulabilirim acaba ?

3) Yerde küçük küçük taşlar var ama sivri değil her yemekten sonra veya arada büyüğün yediğini gördüm.Araştırdım sindirim için iyi geliyormuş.Küçük olanda büyüyünce o da yemeye başladı beslenmeden sonra bu sıkıntı olur mu ? Bir yıl olacak sanırım neredeyse bir sıkıntı göremedim gerçi.

4) Şimdi biraz büyüdüklerine göre bir yerde diyor ki günde bir öğün başka yerde 2 3 günde bir öğün ama ben bilmediğimden hala günde iki öğüne devam ediyorum.Besleme süresi ne olmalı ve ne ile beslemeliyim.Şuan verdiğim yemek türü iki adet yazıyorum.Sera Raffy P ve Tropical Reptiles Carnivore.Sera dan her öğün 10 adet veriyorum bir tanesine ve Reptiles olanından 1 adet.Günde 2 öğün besliyorum.

5) Kocaman oldular cinsiyetlerini nasıl anlarım bilmiyorum.Çocuk falan yapmamaları için bir çözüm var mı acaba ? Çünkü ileride onlar için iyi olmayacaktır.


Lütfen bilen birileri soruları cevaplasın iki can iki candır teşekkür ederim.
 
Uv ampulde namiba marka en iyisi ama artık türkiyeye gelmiyor. 15000 saatlik ömrü ile en uzun ömre sahip. Kullanımı baz aldığında 10 yıla yakın bir süre gidiyor.

Diğer markalar içinde en uygun fiyatlı olan ve bulunabilen ise exo terra uvb 100 yada 5.0 yazan. Bunlar hem uvb hemde uva ışınımı verir. Yalnız ısıtmaz. Isıtıcı lamba takviyesi yaparız. İki hayvan olduğuna göre geniş yüzey ışıma açısından 25-26 W alacaksın. Bu 27-28 cm mesafeden konumlandırılır. Bunun arka beyaz kısmı geniştir. Onun için geniş çanaklı bir lamba alacaksın. Ve ağır olduğu için körüklü değil sabit saplı olmalı yoksa eğilir. En çok çıktıkları saatte 3 saat yakman yeterli. Genelde 11:00-14:00 yapıyoruz. Ama sen bakar uygun vakti saptarsın.

Anlattığın sunsun mini iç filtre sanırım. İç filtreden biraz hallicedir. Sarı sünger değil onun için elyaf alacaksın. Jbl symec en kalitelisi ama ucuz bir markada alabilirsin. Pervaneye dolanmama açısından o kısma sünger koyup alt kısmı elyaf ile doldur. Debi düştükçe çıkarıp çöpe atar, yenisini koyarsın. Bu daha randımanlı temizler. Elyaf ile sünger arasına jbl clearmec alıp koyarsan bu su kalitesini biraz olsun artırır. İki poşet çıkar kutudan birini koyarsın. Yıkayarak 1 ay kullanırsın.

Bizde sorun bu hayvanların büyüdükçe çok fazla kir oluşturması. İmkanın var ise ömürlüğe geçip doğrudan dış filtre alman. Bu şekilde uygun filtre malzemeleriyle birkaç ay açmadan ve su kalitesini koruyarak rahat edersin. Akvaryum ne kadar küçükse kirlenme yoğun ve su değişimi çok olacaktır. Küçük filtreler sürekli büyüyen hayvan için yetersiz kalır.

Küçük akvaryumun bir dejavantajı da sürekli idrar yaptıkları için amonyağın açığa çıkmasıdır. Amonyak patlaması yaşanabilir. Bu durumda hayvanlar zehirlenebilir. Çaresi su sararmadan değişme.

filtre yoluyla hava kabarcığı verip oksijen takviyesi yapma ki amonyak uçucudur. Su oksijen aldıkça amonyağa bağlanıp daha hızlı uçar. Oksijen takviyesi olmadığında sudaki oksijeni yiyip su kalitesini düşürür.

Amonyak zehirlenmesi ve olası zararlı bakteri için metilen mavisi kullanma. Her gün bir damla damlat. Yalnız dış filtrede metilen kullanmıyoruz. Amonyak döngüsünü nitrit ve nitrata çeviren bakteriler gerekeni sağlar. Su kalitesini korur.

Taşları çıkar. Sadece silis kum kullanırız. 1 mm’den büyük taşlar midesinde kalır yada bağırsakları tıkar. Çıkarmak için oral yollu cerrahi müdahale gerekir. Bunu da belli bir büyüklüğe geldiğinde yapabilirler her hekim yapamaz. Bu sıkıntılı bir durumdur.

8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğün verilir. Ek olarak tetra reptomin, sera carnivor veya sera mineral ve jbl agil alacaksın. Tropical bitince sera rotal veya jbl energil al. Skt 2020 olsun.

Cinsiyet şu şekilde erkeklerin ön tırnakları uzar. Dişilerde kısadır. Kuyruk erkeklerde uzun. Dişilerde kısadır. Anüs erkeklerde kuyruk ucuna doğru; dişilerde kabuğa yakındır.

Çiftleşme o kadar kolay değildir. Dişilerin verimli yumurta verebilmesi için en az 18 cm olması erkeklerin ise 14-15 cm’yi geçmesi gerekir. Dişiler boş yumurta atar. Bu üreme organının aktif olduğunu gösterir. Yalnız yumurta büyüklüğü 3 cm yada geçkin olana kadar yavru vermez. Bu dediğim gibi kolay birşey değil. Çiftleşme dişinin elindedir. Erkek sürekli hamle yapar, bunaltır ama dişi istemezse çiftleşme olmaz. Ortam uygunluğu yumurtlama alanı da belirleyicidir. Dişiler boş yada dolu olsun yumurtlayacağı zaman akvaryumdan çıkmaya çalışır. Tabi bu yumurtlayacağı yeri aramak için. Böyle imkanı olmadığında suya yumurtlar. Hayvanlar yiyerek kalsiyum alır. Ne var ki bu aynı zamanda suyu kirletecektir. İlerde böyle bir durum olursa yumurtaları alır atarsın illa hayvan çoğalacak diye endişelenme. Zaten yumurta suya değdiği anda çürümeye başlar. Kuluçka süreci de ayrı bir mesele.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Çok teşekkür ederim Cem bey şimdi elyaf kullanıyorum sanırım iç filtre var doğru eheim pickup 2008 markası o sarı sünger artık bitince gittim.Orada bana sera filter wool verdi.Bu daha iyi en ince kirlere kadar temizler diye.Elyaf hangisi oluyor acaba her yerde satılır mı ? Birde dış filtrenin çalışma şekli nasıl oluyor acaba ve önerebileceğiniz marka var mıdır ? Eheim in varmış iyi midir onların dış filtreleri ?
 
Elyaf naylonumsu pamuk. Her yerde satılır. Seranınki biraz ince liflidir jbl symec az biraz kalın bu toz düzeyindeki kirleri tutar. Nette her petshop sitelerinde var. Dediğin serada bu olsa gerek.

Dış filtre ilk safhada yoğun pisliği seramik ile tutar. Sonraki aşamalarda amonyağı ve bileşenlerini ölü bakterileri süzen carbonu emip oksijeni açığa çıkaran ve döngü yapan bakteri kolonisi oluşturan çeşitli malzemeler ve kat aralarında elyaf kullanılır. Kısaca özeti bu. Konu çok detaylı ve uzundur.

Akvaryum kaç litre ? Eheim ve tetranın plus olan modelleri iyidir. Eheim aşırı pahalıdır ona hiç girme. Diğer çin işleri eski nesil yüksek wattlı çok yakar ve gürültülü çalışırlar.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Evet ondan varmış ama anlamadım koyuyorum su bazen çok güzel geliyor bazen çok kesik az mı koymam lazım filtrenin ortasındaki deliği boş bırakacak şekilde etrafını sarıyorum.Boyutunu hatırlamıyorum 30x70x50 gibi birşey olabilirdi.Ama akvaryumuda değiştireceğim ömürlük almam lazım dahada büyüyebilirler bir anda çünkü siz ona göre bir dış filtre söylerseniz bakarım.Eheim çok pahalı öbürleride çok ses yapar diyorsunuz.Tetra nın plus olan dış filtrelerine mi bakayım ?
 
Dış filtre alımında ömürlük akvaryuma geçildiğinde alınması taraftarıyım az para değil ve belli bir süre için almaya yazık olur.

Tetra kalite/fiyat anlamında uygun yalnız tetra new olanlarda belli bir süre sonra kafa contasından su sızdırma problemi oluyor gerçi contayı değişince sorun çözülüyor.

Tetra plus olanlar sonradan çıktı. Bu yeni nesil motora sahip aynı gücü daha düşük watta sağlıyor. Daha iyi onun için plus olanı al. 100*50*60h 10 mm cam kalınlığında bir akvaryum için tetra ex 1200 plus uygundur.

Jbl cristal profi de sistem olarak güzel 1500 modeliydi galiba, debisi 1200 lt/h civarı olacaktı o uygun. Ama bu biraz daha pahalıdır.

Elyafı çok yoğun koyma. Yarıya yakın pervane tarafı sünger olsun. Elindeki sünger bitikse hırdavatçıdan sıva süngeri alıp keserek şekillendir.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Teşekkür ederim bu dış filtreyi peki ömürlük akvaryuma geçmeden önce alsam bu küçük akvaryumda bir yararı veya zararı olur mu ? Elyafı çok az koyuyorum başta çok güzel çalışıyor fakat sonra su çok az akmaya başlıyor neredeyse hiç gibi.Çıkarıp baktığımda çok az kısmı kirlenmiş görünüyor.
 
Pervane ve su çıkış kısımlarında sünger parçası olmalı. Elyaf bu noktaları tıkarsa debi düşer.

Buna uygun dış filtre var. Ama 1-2 sene zarfında akvaryumla birlikte dış filtreyi de yenileyeceksin. İkinci el olarak satabilirsin. Fiyat biraz düşük olur. İstiyorsan alabilirsin. Tabi iş filtre ile bitmiyor. Filtre malzemeleri de alacaksın. Yekünü bu tutuyor. Her biri 40-50 tl civarı. Ömürleri 1-3 ay arası değişiyor. Birkaçı daha uzun ömürlü.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

İşte o 1-2 sene içinde alacağım akvaryum ile ilgili dış filtreyi şimdi alsam bir yararı olur mu ? Elyaf ı biraz daha az koydum.Bu sefer daha güzel olurdu.Temizlemek için çıkartınca bir kısmı gene temizdi gözüküyordu.
 
Pislik ızgara kısmında toplanır üst kısmı temiz kalır. İster komple atıp yeni koyarsın ister elyaf ziyanı olmaması adına temiz kısmı kirliden ayırıp bunu ızgara tarafına koyup yeni olanı üste eklersin.

Dış filtreyi yeni akvaryuma göre alırsan bu akcaryum için fazla gelecektir hayvanlar oradan oraya sürüklenecektir.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Teşekkür ederim filtreyi şöyle komple yıkayınca sorun düzeldi yağ tutmuştu içi dışı ondan kaynaklıydı sorun sanırım
 
Dışkı gibi yoğun pislik birikimi ile alg oluşumları yağsı daha doğrusu kaygan bir yüzey yapar. Filtreyi temizlerken bulaşık süngeri kullanırız.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Teşekkür ederim filtreyi bulaşık süngeriyle nasıl temizleyebilirim ben su tutuyorum normalde birde yıkadıktan sonra fişi takınca çalışmıyor bazen bekleyince çalışıyor çıkartıp takınca bir daha çıkarana kadar kesinti yapmıyor bu filtreye çok su tutmam ile mi alakalıdır ?
 
İç filtre komple su içinde olmalı. İlk aşamada içinde hava kaldıysa durağanlık olur. Hazne su ile dolduktan sonra hava gidince su devir daimi başlar. Dış filtrede ise bu su çıkış hortumunda su görülecek kadar dolduğunda fiş takılıp çalıştırılır. İçinde hava kalmışsa 10-15 derece açıyla sağa sola sallayıp hava atılır. Filtrelerin pervaneleri su ile temas etmediği sürece su vermez.

Bulaşık süngeri ile hazne içini temizlersin süngeri elinle sıka sıka pisliği attıktan sonra üzerinde deri kalıntısı kalmış ise bunları diş fırçası ile hafifçe sürterek çıkarırsın. Fazla bastırırsan süngeri parçalarsın. Elyafı da kirlenince atar yenisini koyarsın yalnız elyafı ıslatıp o şekilde koyacaksın. Bu kabarıklığını alır.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Merhabalar exo terra 1200 var dış filtre bunun temizliği yapıldıktan sonra akvaryumdaki su bulandı bu normal midir ve bu dış filtrenin düzgünce çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim ?
 
Dış filtre kurulduktan sonra ilk çalıştırmada bir miktar suyu kovaya boşaltıp malzemede kalan tortu, tozu atmak gerekiyor. Su şeffaflaşınca durdurup akvafyuma takılıp çalıştırılır. Özellikle carbon filtre malzemesi ilk başta suyu siyahlaştırır sonra şeffaflaşır. Takriben bir kova kadar su boşaltımı sonrası temiz su gelir.
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Bir ara su düzeldi ama şimdi gene aynı akvaryumun içerisi çok bulanık ve camlarda kir birikiyor acaba bir çözümü var mıdır ?
 
Dış filtrede ne malzemeler vardı? Camlardaki kirler yem kaynaklı ise teker teker yedikçe ver. Yağlı birşey veriyor musun?
 
Cvp: Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için

Abi camdaki lekeler yem kaynaklı eminim bazen yemiyorlar artıyor.Yem olarak ArtAkua diye birşey veriyorum yeşil renkli suyun rengini o almış olabilir mi ?
 
Yem yeşil ise ot türevli yemdir. Bu yosun özü taşıyabilir. Yosun oluşmasına etki eder. Kahverengi ise diatom algdir. Esas alg yosundur ama yosuna yosun dediğimiz için diğerine de kısaca alg deriz. Özellikle algler her türlü yem artığından faydalanır her ikisini de vitamin ve mineral coşturur. Yosun güneş ışığı olan bölgelerde oluşurken alg her yüzeyde ve dış filtre hortumlarında yağımsı tabaka olarak yayılır. Belli sürelerle akvaryumdaki ürünleri akvaryuma ait bulaşık süngeri ile temizlemek gerekir.

Dediğin yemi hiç duymadım ama gıda boyası kullanmış olabilirler. Çünkü tetra reptomin ve eheim professional food ot türevli yeşil yem olduğu halde suya renk vermez. Yeşillik veriyorsan o da yapmaz. Bu yemi kullanıp bitir ve bir daha alma. Diğer yemlerine ek olarak reptomin ile devam et.

Akvaryumda yeşil bir malzeme var ise o da yapmış olabilir. Halıflex, yapay bitki vs.

Cam kenarında bu tip görüntüler olur. Bunları yine akvaryuma ait olmak üzere maşrapayı eğerek içine dolmasını sağlayıp alırsın.

Eski derilerde bu kenarlarda birikir. Bazen cama yapışır kalırlar. Su azaldığında kururlar çıkmaları zor olur. Bunları bulaşık süngerinin yeşil kısmı ile akvaryumdaki suya değdirip ovalayarak çıkarırsın sonra bunları da maşrapa ile alır temiz su eklersin.

Dış filtrede gerekli malzemeler olsa dahi akvaryum hacmi, hayvan sayısı ve boyları ile ters orantılı olarak yetersiz ise daha çabuk kirlenir. Hayvan sayısının fazlalığı yada boy büyüklüğü idrar yoluyla amonyağı; dışkı yoluyla kiri artırır. Filtre yosun kir karşısında çabuk dolar malzemeler işlevini daha çabuk bitirir. Bu temizlenme ve malzeme değişim süresini kısaltır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst