Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kış Uykusu (Hibernasyon)

Tarçın~

Altın 2 Üye
Katılım
2 Eki 2008
Mesajlar
294

Kış Uykusu (Hibernasyon)​

1-Kış uykusu nedir?
2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?
3-Kış uykusu boyunca neler yapılmalı?
4-Kış uykusuna kaç yaşından itibaren yatırılmalıdır?
5-Kış uykusuna yatırmadan önce ne yapılmalıdır?
6-Kış uykusundan uyanınca neler yapılmalıdır?
7-Kış uykusu ne kadar sürer?
8-Evdeki su kaplumbağaları kış uykusuna yatırılmalı mıdır?
9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?
10-Kış uykusu hakkında notlar.

1-Kış uykusu nedir?

Normalde (doğada yaşayan) Kaplumbağalar Kasım-Mart arasında kış
uykusuna yatarlar.Vücudun çalışması yavaşlar.(Solunumda , dolaşım ve boşaltımda yavaşlama olur.)Kış uykusu ideal sıcaklığın altına düşen sularda olan , içgüdüsel bir davranıştır.Kaplumbağalar diğer kış uykusuna yatan hayvanlar (ayılar , bazı kemirgenler vb.leri) gibi yağ depolayamazlar.Bu yüzden bu süre zarfı içinde çok zayıflarlar ve bunun sonucunda vücut dirençleri düşer.
Metabolizmaları inanılmaz derecede yavaşlar , hatta neredeyse ölme derecesine kadar iner.

2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?

Kaplumbağalar , kış uykusuna normal su sıcaklığının düşmesinden dolayı yatarlar.Yani 15 derecenin altına su sıcaklığı düştükçe kaplumbağalar kış uykusuna yatmaya başlar.Kış uykusunun amacı doğal ortamlarındaki kaplumbağaların ve hatta diğer tüm kış uykusuna yatan canlıların kışı hayatta kalarak geçirebilmektir.Kışın , özellikle sürüngenlerin vücutları yavaşlar (güneş ışığı alamamaktan dolayı) ve bu yavaşlama beslenme ve kendini koruyabilmesini engeller.Hatta bu yüzden kış uykusu öncesi hayvan kendini iyice besler ki soğuk mevsim boyunca depo ettiği besinler ona yetsin.Yani hayvanlar kış uykusuna hayatta kalabilmek için yatar.Tam olarak tamamlayamadığı yemek ihtiyacı ve yaşamsal fonsiyonlarının soğuk suda yavaşlaması (Hatta bizler bu yüzden paludaryumlarımızda ısıtıcı kullanıyoruz.) kaplumbağaları "zorunlu" olarak kış uykusuna yatar.

3-Kış uykusu boyunca neler yapılmalı?

Isıtıcıyı kesinlikle 15 C derecenin üstüne çıkarmayın.Kaplumbağanızı güneş ışığına veya UV B lambasına maruz bırakmayın.Karanlık veya loş bir ortam idealdir.

4-Kış uykusuna kaç yaşından itibaren ve ne zaman yatırılmalıdır?

Evcil kaplumbağaların 6-8 yaşına kadar kış uykusuna kesinlikle yatırılmaması gerekir.Bu süre zarfı içerisinde kaplumbağayı bolca protein ve vitamin ağırlıklı olarak besleyerek organlarının gelişmesi sağlanmalıdır.Ayrıca sonbahar-kış arasında kaplumbağalar kış uykusuna yatırılmalıdır.Hareketleri yavaşlayınca ve yem yemeleri azalınca kaplumbağanızı kış uykusuna yatırabilirsiniz.

5-Kış uykusuna yatırmadan önce ne yapılmalıdır?

Kış uykusuna yatırmak istediğinizde veya kış uykusuna yatma zamanı geldiğinde yapmanız gerekenler:

-Azar azar verdiğiniz yemleri azaltın.

-Filtrenin açık olması gerektiğini unutmayın.

-Isıtıcıyı 5-10 C derece arasında tutun.En ideali 8 C derecedir.Sakın kış uykusu esnasında su sıcaklığını değiştirmeyin.Eğer değiştirirseniz kaplumbağanızı hasta edebilir ve hatta öldürebilirsiniz.

Ayrıca kaplumbağanızı tartın.Kış uykusu öncesi ve sonrasında aşırı kilo değişikliği olmaması gerekir ve böylece kış uykusundan sonra ne kadar beslemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

6-Kış uykusundan uyanınca neler yapılmalıdır?

Kaplumbağa kış uykusundan uyandığı zaman zayıflamış olur.İlk olarak ısıtıcınızı tekrardan ideal su sıcaklığına (28 C dereceye) ayarlayın.Artık kaplumbağanızı
düzenli olarak vitamin ve proteince zengin yemlerle beslemelisiniz.Kaplumbağanızı eski kilosuna tekrardan kavuşturmalısınız.Bazı kaplumbağalarda kabızlık söz
konusu olabilir.Bu durumda 3-4 gün , günde 10-15 dakika boyunca 30 C derece su içinde tutun.Bu kaplumabağanızın barsaklarını ve enzimlerini tekrardan çalıştırır.

7-Kış uykusu ne kadar sürer?

Kış uykusu ortalama 1-2 ay sürer.

8-Evdeki su kaplumbağaları kış uykusuna yatırılmalı mıdır?

Evde beslenen su kaplumbağaları kış uykusunda yatırılmaması tavsiye edilir.Uykudan uyanmaması , uyanınca eski sağlığına kavuşmasının zorluğu , uyanınca dengeli şekilde beslenmediği için kabukta kalıcı bozulmalar meydana gelebilir.Yani vitamin ve mineral açısından çok zengin besinlerle beslemek zorunda kalırsınız.Sonuçta ev ortamında su kaplumbağasını kış uykusuna yatırmak zor , tehlikeli ve bir o kadar da zahmetli bir iştir.Yatırmamak daha iyidir.Özellikle tecrübesiz kişiler tarafından asla yatırılmamalıdır.Zaten de kaplumbağalar doğal ortamlarında kış uykusuna zorunluluktan yatar.Bakın "2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?".

9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?

Çeşitli seslere ve hareketlere tepki vermemesi , yemek yememesi , hiç hareket etmemesi ve kuru alandan hiç inmemesinden anlaşılabilir.

10-Kış uykusu hakkında notlar.

*Bazı bilgisiz insanlar kaplumbağaları kış uykusuna yatınca kaplumbağalarını öldü sanıp toprağa gömüyorlar.Aman dikkat edin , sakın canlı kaplumbağanızı siz canlıyken öldürmeyin.

*Kış uykusuna yattığı ortam rüzgar almamalıdır.

*Diğer adı: Hibernasyon. (İngilizcedeki "Hibernation" kelimesinden gelmiştir.)

*Kış uykusuna yatan canlıya: Hibernatör denir.

*Su sıcaklığı yine eskisi gibi yükselmeye başladıkça metabolizma hızlanır.Yani kaplumbağa yavaş yavaş kış uykusundan uyanır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Benim kaplumbağam şuanda Taşın üzerinde cktı ve gözleirni kapattı bı doğru bir şeymi?
 
1-2 haftamı ...
o zamana kadar kapluşta kabuk diye bişey kalmaz :cool:
o taşın üzerinde hiç kımıldamayıp uyuyorsa bir türlü sakince uyandırmayı ve onu sıcak suya salmayı deneyin yoksa kurur kurur, kurur yani...;)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kaplumbağalar kış uykusuna asla yatırılmamalıdır.
1-2 haftası yok bu işin.
Ayrıca ısıtıcının olmamasından kaynaklanıyor.
P.tesi birlikte sana ısıtıcı alınca..
28 derece sabit yapınca kapluşu gör :)
 
kış uykusunun belirtileri nelerdir?kış uykusuna yatarsa uyanddırıyımı?
bide bu kaplumbağalar gecelri uyuyolar mı?
 
şuna bir acıklık getirsek sanırım iyi olacak, kış uykusundaki kaplumbağalar baslarını ya da bacaklarını içeri mi çekerler, yoksa bi cok arkadasın da benim de zamanında basıma geldiği gibi vücutlarını salarlar mı? hangi durumda ölü ya da uykuda oldugunu anlarız? elimize aldıgımızda bası ve bacakları sarıyorsa bu ölü oldugunun belirtisi midir yoksa uykuda da olabilir mi?
 
Uykuda da olsa bacağını kafasını falan içeri çekerler.Zaten ölü olmayla kış uykusunu birbirinden bu ayırır.Kış uykusunun tek farkı dokunduğunuzda kolunu bacağını içeri çekmesidir.Bir de kış uykusundayken çok hafif de olsa görürsünüz karın bölgesinin inip kalktığını , bu nefes alıp vermenin bir işaretidir.
 
teşekkür ederiz bilgilendirme için :) benim de acıkcası eski kaplumbagalarım kıs uykusundayken öldüler sanıp gömdüm diye kaygı duymaktaydım. kıpırdamadıklarını farkettiğimde elime almıstım ve basları sallanıyordu.

fakat bir de şöyle bir durum var, sizinle de cok önceleri paylaştıgım üzere bariz şekilde akciger enfeksiyonunun özelliklerini tasıyarak o günün gecesinde kaybettigim kaplumbagam basını ve ön bacaklarını kaskatı şekilde içeri cekmişti öldügünde. gözleri ise sımsıkı kapalıydı.cok dokundum ama hiç tepki vermedi.

o yüzden bu ölüm ve uyku belirtileri cok karmakarısık oldu şahsım adına. ölmemişse ve benim solunumunu farkedemedigimden öldü muamelesi yapmıs olmam ihtimal dahilinde bulundugundan vicdan azabı çekiyorum.
 
februata ( üye adı) ben bir kaplumbağa kaybettim ben ona salladım hatta uyanmadı sana katılıyorum ikiside çok karışık işler
 
arkadaşlar bişey sorucam benim kaplumbağam hiç kımıldamıyor suyun altına tutuyorum yaşıyor mu diye yine tepki vermiyor ölmüş olabilir mi ?ölüp ölmediğini bilmediğimden de hiç bir şey yapamıyorum lütfen birisi biliyorsa akıl versin bana
 
akciğer solunumu yaptıklarından dolayı en geç her 5-6 dakikada bir su yüzeyine çıkarlar.. ama kış uykusundaysa bu yüzden de çıkmayacaktır su yüzeyine.. su sıcaklığını 30-31 dereceye yükseltin eğer kış uykusundaysa o zaman uyanacaktır bir iki gün içinde.. bir de elinize alıp iyice dinleyin nefes alma sesi fln geliyor mu diye..
 
Ben kaplumbagami yaklasik 2 ay kis dinlenmesine aldim sonunda kendi uyandi akvaryumda ordan oraya dolanmaya basladi. Veteriner arkadasimla bu durumu konustum oda yine suyu yükselt falan dedi.
Kis dinlenmesine aldigim için iya yaptigimi düsünüyorum çünkü ondan önce salak salak dolaniyordu hayattan bikmis gibi. 2 ay sonra tekrar kendine geldi. Kis uykusuna almaya daha cesaret edemedim bakalim birdahaki kisa tekrar veteriner arkadasimla konusacam. Ayrica kis uykusunda olan hayvanlarin su sicakligi biranda arttirilmaz onu yavas yavas yapacaksiniz ;)
 
foruma hoşgeldiniz davetimi geri çevirmediğiniz için de teşekkür ederim :)

evet kış uykusu ciddi anlamda dikkat edilmesi gereken bir konu. özellikle yavrularda kötü şekilde sonlanabiliyor maalesef.
 
9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?

Çeşitli seslere ve hareketlere tepki vermemesi , yemek yememesi , hiç hareket etmemesi ve kuru alandan hiç inmemesinden anlaşılabilir.
yazmışsınız ama benm kaplumbağam hiç hareket etmio ve paso suda duruo..:(
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ebru senin kaplumbağa üşümüştür ısıtıcı yoksa ondandır bence. Isıtıcı varsa kuru alan varmı varsa lamba var mı?
 
Bakım şartlarınız hakkında daha ayrıntılı bilgi verirseniz yardımcı olabiliriz.
 
ya normal plastik kap başka bişi yok hediye die almadım daha.27snde verdiler arkadaşlar eve getirdim canlıydı ılık suya koydum sonra baktık hiç hareket etmio.ısıtıcı fln yok.bende bilmediim için duruo öle...kaloriferin yanına koydum sıcak olsun die şimdilik..hani bi umut uykudaysa uyanır die
 
Tarçın~' Alıntı:
9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?

Çeşitli seslere ve hareketlere tepki vermemesi , yemek yememesi , hiç hareket etmemesi ve kuru alandan hiç inmemesinden anlaşılabilir.

Anlamadigim kuru alanda ne isi var..?? akvaryumda kis uykusu sirasi kuru alanin ne isi var..?? Ben kaplumbagami kis dinlenmesine yatirdigimda suyun derecesini yavas yavas indirdim, ve isik saatlerini azalttim mesela günlük 8 saat yaniyorsa 6 saat yaktim sonra tamamen kapattim isigi. kis uykusu sirasi kuru alan çok mantiksiz o zaman kis uykusuna yatmaz hayvan vucudunu kuru alanda isitir.
 
Geri
Üst