Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kuru alanda kum kullanımı

cenkyenmez

Gümüş 3 Üye
Katılım
24 Şub 2016
Mesajlar
164
Merhabalar,
Çizgililerimin kabuk boyları 5cm civarı (2adet) şu an yaklaşık olarak 15cmx20cm alanına karşılık gelecek "L" şeklinde bir kuru alan kullanıyorlar. Akvaryum hacmi 300-350 litre civarı, su hacmi 180-200litre civarı ve sistemi yavaş yavaş ömürlüğe taşımaya çalışıyorum.

Akvaryum evin bir köşesinde çapraz duruyor ve arka kısmında duvarlarla arasında üçgen şeklinde bir boşluk kalıyor.

Bu üçgen şekline göre strafor,pleksi yada cam'dan fark etmez akvaryum şeklinde derin bir kuru alan yapıp, akvaryum hizasına kadar kum ile doldurmak istiyorum.
Sehpahası ayrı olacağı için akvaryum'a ağırlığı olmayacak.

Akvaryumun içerisine kenarlarından kaçamayacakları şekilde uygun bir cam yada pleksiden rampa yapmayı düşünüyorum. Bunun üzerine akvaryum silikonu ile sivri ve köşeli olmayan taşlardan yapıştırsam uygun olur mu?

Asıl merak ettiğim;
Bu kuru alanlarında kum kullanabilir miyim, hangi kum olmalı (akvaryum tabanı gibi dere kumu'mu gerekli?), kumun derinliği ne kadar olmalı (henüz erken ancak ileride yumurtlama ve üreme için bu kum önemli olacak mıdır?)
 
Normalde kuru alanda kum olması iyi olmaz. Hayvan ıslak çıktığından üzerine yapıştığı için sıcaktan derisi gerildiğinde hayvanı rahatsız eder. Ama yumurta sahası olarak kullanacaksan. 20-25 cm'lik bir derinlik olmalı ki hayvan eşeleyip yumurtayı gömsün. Ama şimdilik kum yerine o boşluğu düzleştirecek ve sudan etkilenmeyecek kutu gibi birşey ile düzleştirip üstüne paspas atabilirsin.

Kuru alan için rampada dahil tek parça paspas kullanabilirsin sal taş dediğimiz 1 lira gibi taşlardan da rampaya yapıştırabilirsin.

Velakin yumurtlama alanı ile kuru alan bir arada olmaz. Yumurta gömüldükten sonra hayvan üstünde gezinmemeli. Bu alan sürekli ısıtma altında olmalı.

Bir de hayvanların cinsiyeti belli olsun. Aynı cinsiyettenler ise işine yaramayacak. Yavru alınacak boy içinde en azından 3-4 sene lazım.

Birde kuru alanı ortadan konumlandıracaksın. Dolayısıyla rampa ucu hangi mesafeye gelecek iyi ayarlamalısın. Yetişkin hallerini düşünürsek kuru alana çıkmaları için ön cam ile mesafe en azından 25 cm olmalı ama esas önemli olan panik halinde inme durumunda direk ön cama giydirecek. Bunda da riski azaltmak için 40 cm gibi bir mesafe gerekiyor. Hayvan bu mesafede de yine cama vuruyor ama su şiddeti bir miktar azaltıyor. İşte bu sıkıntı ortadan kuru alanı kullanışsız hale getiriyor. Onun için sağ yada sol köşeden yapman daha sağlıklı olur.
 
Cvp: Kuru alanda kum kullanımı

Cevap için teşekkürler,
Akvaryumun derinliği 60-65cm çok ciddi bir risk gözükmüyor.
Kumun rahatsızlık vereceği bilgisinden sonra kumlu bir kuru alan fikrinden vazgeçerek kum kullanılmayan bir kuru alan geliştirmeye karar verdim.
Gelecekte üreme ile ilgili fikirler geliştirebilirim ama henüz çok erken.
Tekrar teşekkürler
 
Cvp: Kuru alanda kum kullanımı

Son bir şey daha sormak istedim,
Kum yerine yapışmayacak farklı bir malzeme kullanabilir miyim? Ağaç kabuğu gibi farklı sürüngen bakımınında kullanılan taban malzemeleri kaplumbağa için sorun teşkil eder mi?
 
Küçük kare kare delikli plastik malzeme olabilir. Uçurtma çıtası çıtalarından kullanabilirsin mesela bauhaus yapı markette bu tip ahşaplar var. Ahşap boyanmayacak. Bambu bulabilirsen çok iyi olur. Bu çıtadan rampa yapan var mesela.
 
Birde şimdi çardaklarda kullanılan eski zaman pencerelerindeki gibi cumba dediğimiz çıtalardan boşluklu ahşap var bunu kuru alan tabanına oturtabilirsin. Ama bu rampada olmaz.
 
Bir miktar vakit gecmis ancak yazayim istedim. Kullanilacak kum icin 2 mm lik silis kum onerebilirim size, yalniz kuru alanda kum kullanmanin cok verimli oldugunu soylemem gerekir, yumurta sahanligi olarak kullanilmayacaksa ve tek kuru alan olacaksa hayvanlari gercekten rahatsiz edecegi icin onermem. Bende iki kuru alan var ve hayvanlar kesinlikle kumu kuru alani tercih etmiyorlar. Birde zamaninda arastirmistim ama simdi yaniltici olmayayim yumurta sahanligi icin 40 cm gibi bir derinlik en iyisi olacaktir diye hatirliyorim, bende de bu miktarda kum var.
Ornek olarak akvaryum tanitim konumu inceleyebilirsiniz; mailto:/forum/konu-160-80-70-120-50-60-akvaryumlar-1250-litrelik-sistem-ve-90-55-55-272-litre-akvaryum.html
 
Cvp: Kuru alanda kum kullanımı

ali mailto:/evcil-hayvan/exo-terra-tabaka-yosun-45x45-cm-213912076 akvaryum üstü kuru alanımda taban malzemesi olarak kullanmayı düşünüyorum ne dersin? alternatif düşüncelere  de açığım?
 
Bu urunu daha once de incelemistim simdir bir daha baktim yikanabilir olmasi vs guzel yalniz iki endisem var, ilki hayvanlar tirnaklariyla cikarken vs. tamamiyle parcalayabilirler birde isiya karsi tepkisi nasil olur diye dusundum cok isinma erime vs. gozukur mu acaba bilemedim.
Kuru alan omurlukse ben tas onerebilirim istanbuldaysaniz, bu isi aslen toptan yapan kemerde yerler var oradan hem akvaryum hem kuru alan icin her cesit tas secebilirsiniz. Gerci yasadiginiz ile gore baska tascilarda bulabilirsiniz, bence en dogali boyle oluyor. Birde taslari silikonladiktan sonra aralari cok az miktar kumla doldurabilirsiniz.
 
Geri
Üst