Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Nitrat Patlaması

tuncomunco

Altın 5 Üye
Katılım
19 Ocak 2011
Mesajlar
224
Arkadaşlar yeni kurduğum paludaryumda malesef nitrat patlamasına maruz kaldım. Tabi bu benim bu konudaki bilgisizliğimden kaynaklanıyordu. Kurulumdan itibaren sadece 5 gün sürdü. Önce yavaş yavaş su sararmaya, sonrada paludaryum ölü balık gibi kokmaya başladı.
Yeni aldığım dış filtreyi kurduktan sonra bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Makaleleride okudum. Gerekli tedbirleri aldıktan ve paludaryumu yeniden kurduktan sonra tekrar gerçekleşmemesi için:

1-) Dış filtreyi kurduktan sonra hayvanları koymak için beklemelimiyim?

2-) Bu durumun şebeke suyu kullanmamla bir alakası varmı?

3-) Başka önerecekleriniz ve hap şeklinde bilgileriniz varmı?

Teşekkürler. Ama anladığım kadarıyla Nitrat patlaması çok ciddi bir durum ve her akvaryum sahibinin bu konuda bilinçli olması gerekiyor.
 
Belirli aralıklarla dip çekimi yaparak,düzenli olarak suyunuzu değiştirerek ve dinlendirilmiş su kullanarak nitratı normal seviyede tutubilirsiniz.
 
Bence dış filtreyi kurarken tamamen akvaryum suyunu değiştirerek baştan bir sistem kur.
Filtrenin içine biyolojik döngüye yardımcı olacak elemanları koy.
İlk başta sistemi yeni kurduğun için 2 hafta kadar karbon kullanıp sonrasında içinden çıkar.

Seramik, biyolojik sünger, elyaf, substrat, elyaf , zeoilt en üstte de küçük parçalar halinde kesilmiş geniş gözenekli bir sünger.
Benim sıralamam bu şekilde.Döngünün hemen oluşmasını bekleyemezsin.Oksijenli solunum yapan bakteriler kısa zamanda oluşacaktır.
Denitrifikasyon için ise uzun bir zamana ihtiyacın var.Ben yeni kurulan sistemlerde dip çekimi taraftarı değilim.Oluşan bakterileri rahatsız etmek gibi geliyor.
Döngünün oluşmasına yardımcı olmak istiyorsan emin olduğun bir akvaryumdan ya da akvaristten ricayla bir , bardak suyu alıp kendi akvaryumuna ekleyerek harika bir aşılama yapmış olursun :)
Ya da piyasada satılan ürünlerde sana yardımcı olacaktır.
Döngü oturana kadar belirli miktarda su alıp ekle.
Ben ilk 1 ay günlük 2 litre su çıkarıp ekliyordum.
Sistemim yavaş yavaş oturmaya başlıyor.Ne bir koku ne de bir sarılık var.Darısı başına :)

Şebeke suyuna gelince ise, kullanmakta dinlendirdikten sonra bir sakınca yok.Su hazırlayıcı ürünler bu anlamda
yardımcı olabilir.

Kaplumbağalar su dengesizliklerinden hemen balıklar gibi etkilenmiyor.Koymanda bir sakınca yok :)

Düzgün yapılacak bir filtrasyonla bu durumla bir daha karşılaşmayacağına eminim.

Bir de filtrede hangi malzemeler var şu anda?
Ufak bir tavsiye, akvaryumun tabanına ince bir kum al ki döngüde sana yardımcı olsun :)
 
Şu an daha çalıştırmadım.
Alttan üste seramik sünger elyaf karbon şeklinde sıraladım. Susbtrat ve zeolit yok. Bu dediklerinizi uygulayacağım. Ama gidip bugün substrat önemli bir malzeme sanırım almalıyım :)
 
Substrat yerine geniş gözenekli parçalanmış sünger, lav taşı gibi malzemelerde kullanabilirsiniz.Substrat ve zeolit ömrü uzun malzemeler bir kez almanız yeterli olacaktır :)
 
Cvp: Nitrat Patlaması

Merhaba,

Benim de akvaryumumda nitrat patlaması gibi olmasa da hızlı sararma yaşanıyor. Sera aquatan kullanıyorum. Haftada 1 dip çekimi yapıyorum. Ayda 1 dış filtre temizliği yapıyorum. Akvaryumum 200 lt lik. Seminde ufak dere taşları + plastik çim zemin mevcut. Akvaryumda oluşan sarılık ciddi problem oluşturur mu? Nitratı gidermek için nitrat düzenleyici kullanmama gerek var mı? Teşekkürler.
 
Cvp: Nitrat Patlaması

Dış filtre kullanıyorsanız seachem de nitrate malzemesini ekleyebilirsiniz. Su düzenleyici kullanmaktan uzun vadede daha etkili olur.
 
Geri
Üst