Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ocadia Sinensis Baslangic Akvaryumu

ocadia_sinensis

Bronz 5 Üye
Katılım
23 Kas 2018
Mesajlar
21
Herkese merhaba,

Öncelikle forumdaki tüm faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Çünkü aklımdaki birçok soruya buradaki başlıklardan yanıtlar buldum. Kaplumbağam ve habitatı ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum: 

Türü: Ocadia sinensis (chinese striped neck veya chinese golden thread olarak da biliniyor. Ancak Türkçe adını bulamadım, bilen varsa ve söyleyebilirse çok sevinirim)
Kabuk Boyu: 4 - 4.5 cm
Akvaryum: 30 litre (Uzunluk 40 x Genişlik 25 x Derinlik 30)
Filtre: Eheim Pickup 60 iç filtre
Kuru Alan Sıcaklığı: 32 derece
Su Sıcaklığı: 27 derece 
Diet: Günde 2 stick Tetra reptomin, haftada 3 kez kurutulmuş tetra karides (kafası boyutunda)


Takdir edersiniz ki her yeni kaplumbağa sahibi gibi kafamda hala cevap bulamadığım bazı sorular var. Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim:

1) Fotoğrafta da gördüğünüz üzere UVB lambayı su üzerinde konumlandırdım. Çünkü kaplumbağam kuru alan dışında bu bölgedeki yeşil yapay bitkinin üzerine tutunmayı çok seviyor (Geceleri de genellikle burada uyuyor). UVB lambayı illa ki kuru alanda mı konumlamak gerekir?


2) Şu anda elimde atıl şekilde bulunan 60 x 30 x 30 boyutunda bir akvaryumum var. Ayrıca bu akvaryumun Eheim 250 bir dış fıltresi de mevcut. 1 hafta içerisinde kaplumbağamı bu akvaryuma taşımayı düşünüyorum. Kuru alanım tankın üstünde olacağı için mümkün olduğunca bu akvaryumu suyla dolduracağım. Ömürlük bir akvaryuma geçmeden önce bu boyutlardaki (60 x 30 x 30) bir akvaryum kaplumbağa kaç cm olana kadar beni idare eder?

3) Fotoğraflardan gördüğünüz kadarıyla acil düzeltmem  veya dikkat etmem gereken noktalar var mıdır?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

[attachment=2973]
[attachment=2974]
[attachment=2975]
 

Ekli dosyalar

  • Genel.jpg
    Genel.jpg
    766.4 KB · Görüntüleme: 201
  • Kuru Alan.jpg
    Kuru Alan.jpg
    887.7 KB · Görüntüleme: 172
  • Akvaryum.jpg
    Akvaryum.jpg
    844 KB · Görüntüleme: 170
Hayvanı net göremedim. Beyaza çalan çizgiler ve üst bağadaki noktalar sarıya çalıyorsa mauremys sinensis; boyunda sarı çizgiler hakim üst bağadaki noktalar kavuniçi, kırmızıya çalıyorsa ocadia sinensistir. Golden thread ile stripted neck arası fark bu sadece renk farkı var. Gerisi şekil biçim köken aynı.

Bu türün karşılığı yok türkçede. Türkiyede olmayan ve Türkiye içi ticari bir hayvan değil, nereden buldun? Almanya yada başka bir yerden mi? Yurtdışında mı yaşıyorsun?

Bakımı res, yellow belly, çizgili dere kaplumbağası ile emsaldir. Bu linki incele diğer sorularını akşam cevaplayım şimdi müsait değilim.
mailto:/forum/konu-slider-turu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu.html
 
Cvp: RE: Ocadia Sinensis Baslangic Akvaryumu

cem' Alıntı:
Hayvanı net göremedim. Beyaza çalan çizgiler ve üst bağadaki noktalar sarıya çalıyorsa mauremys sinensis; boyunda sarı çizgiler hakim üst bağadaki noktalar kavuniçi, kırmızıya çalıyorsa ocadia sinensistir. Golden thread ile stripted neck arası fark bu sadece renk farkı var. Gerisi şekil biçim köken aynı.

Bu türün karşılığı yok türkçede. Türkiyede olmayan ve Türkiye içi ticari bir hayvan değil, nereden buldun? Almanya yada başka bir yerden mi? Yurtdışında mı yaşıyorsun?

Bakımı res, yellow belly, çizgili dere kaplumbağası ile emsaldir. Bu linki incele diğer sorularını akşam cevaplayım şimdi müsait değilim.
mailto:/forum/konu-slider-turu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu.html

Çok teşekkürler Cem Bey, evet Malta'da yaşıyorum ve yaklaşık bir ay önce sahiplendim. Daha net fotoğraflarını ayrıca paylaşacağım.
 
Uvb ampul sadece uvb mi yoksa uva+uvb kompakt mı? Kaç watt?

Kuru alanda konumlamak daha verimlidir. Tek hayvan için en çok kuru alana çıktığı saate ayarlamak suretiyle günde 3 saat yeterlidir. Genelde öğle vakti yakarız. Radyasyon yaydığı için doğrudan deri ve göz temasında bulunma. Çocuk var ise yandığı vakit yaklaşmasın.

Kuru alandaki o bitkileri çıkar. Bunlar hayvanları ürkütüyor. Suya kaçış için çevresini rahat takip etmeli. Çevredeki hareketlere karşı duyarlılardır. Çevreyi kontrol altında tuttukları müddetçe kuru alanda rahat ederler. Göz kapakları şeffaftır gözleri kapalı olsa bile çevreyi takip edebilirler. Sadece rem uykusu dediğimiz derin uyku halinde kendilerinden geçerler o da gece uykusunda birkaç saattir.

İlk dönemler yüzeye yakın bir tüneğe yada bitki üstüne tutunup gövde su içinde burun dışarıda uyurlar akciğerleri geliştikçe nefes tutabilme kapasiteleri artar. Tabana inip ara ara nefes almak için çıkıp inerler. Yetişkin hale gelince ara nefes almadan akşamdan sabaha kadar su içinde dururlar. Tabiki öncelik en hoşuna giden yer ve uyuma biçimidir. Su derinliği akciğer gelişimi; boyca uzun akvaryum yüzme yoluyla sağlıklı gelişimi sağlar.

Akvaryum tabanındaki kayaları çıkar yerine silis kum alıp koy. Eşelenip vakit geçirmeyi severler. Bu tür kum yiyor mu yada kendini kuma gömüyor mu bilmiyorum. Rese benzediğini varsayarsak 0.5-1 mm kalınlıkta sarı silis uygun olur. Tercihen vitasand marka uygundur. 0.7 mm'dir.

Her ne kadar kapalı kuru alan olsa da su yüzeyinde bir miktar kaçış boşluğu bırak. Tutunup kendini dışarı atabileceği şeylere karşı önlemini al. Her ne kadar küçükler bunu akıl edemeselerde bir kez kaçtıkları yeri asla unutmazlar. Kaçış şekilleri şu şekildedir. Birşeye tutunup barfiks çeker gibi yukarı kalkarlar. Çene altını cam üstüne koyduktan kendilerini yukarı çekip dışarı atarlar. Açık tip kuru alan kullanırsan tabanda üstüne basacağı birşey olmasın. Lamba çanağı kenara yakın olmasın ki sıcak olsa bile ayaklarının sıcaktan dağlanması pahasına destek alırlar. Son olarak hayvanın ayakları açık vaziyette ön ayak ve boynunu baz alarak kaçış yükseltisini ayarlarsın. Benim dişilerimden birisi 20 cm kabuk boyunda 25 cm'lik yan camdan atlıyordu. Mukavva ve paket bandı ile yükseltip set yaptım.

Hayvan tek olduğu için 60*30*30h su taraflarına mukavva takviyesi ile yükseklik verip suyu da yükseltirsen 10 cm kabuk boyuna kadar idare ettirir. Tabi burada suyun kirlenme sıklığı da önemli. Uygun filtre malzemeleri kullanmak şartıyla dış filtre temizliği bir ay altına buna bağlı su sararması daha kısa sürede oluşuyorsa hayvanın boyuna bakmaksızın değişim zamanı gelmiştir. Aslında o vakit doğrudan ömürlüğe geçiş yaparsan ara geçiş maliyetlerinden kurtarmış olursun.

Takıldığın noktaları çekinmeden sorabilirsin. Bazı şeyler aklıma gelmiyor. Soru sordukça aklıma gelir anlatırım. Yine de yazdıklarımın geneli res üstüne bilgilerden ibaret, bu sebeple kendi deneyimlerini ve hayvanın davranışları hakkında bilgi yazarsan bu tür hakkında bilgilerimi geliştiririm.

Haftada 14 öğün yem vereceksin. Yem olarak sera raffy P de al. 6 cm boyuna kadar akşamları 6 gün gammarus; sabahları dönüşümlü repto ve raffy P ver. Kalan bir günde raffy P içindeki kırmızıları ayırıp sabah akşam yada haftanın uzak günlerinin bir öğününde verirsin. Bu kırmızılar mineral yemdir. Mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. Değişiklik olarak haşlanmış yumurta akı da verebilirsin. Haftada bir defa.
 
Cvp: Ocadia Sinensis Baslangic Akvaryumu

Çok teșekkürler Cem Bey, gerçekten zaman ayırıp yazdığınız için. Silis kumu maalesef maltada bulamadım, var ancak tabi ki inșaat amaçlı temizlenmemiș..
Kendim dezenfekte etmeye güvenemediğim için Amtra diye bir markanın akvaryumlar icin olan beyaz (boyasız) 0.8 mmlik quartz kumunu aldım. Hafta sonuna kadar tozunu arındırıp ekleyeceğim.

Bitkileri kuru alandan çıkarıyorum, zaten kafayı takmıștı kaç gündür dediğiniz gibi. UVB lamba olarak Reptiglo 100 kullaniyorum, așağıdaki linkteki 13 wattlık olan:

mailto:/en/products/reptile_uvb100.php

Sanırım kompakt ancak ısı çok az veriyor. Isıtıcı lamba olarak Neomidyum 35watt kullaniyorum.

Kaçıș boșluğuna dikkat edecegim. Çünkü gördüğüm kadarıyla boynunu uzattığında boyu neredeyse bir buçuk katına çıkıyor. Maksimum su kullanımı açısından ileride bir file gerebilirim yeni akvaryumdaki açık yerlere.

Tekrar teșekkür ediyorum. Yeni akvaryuma geçtiğimde dizaynı tekrar göndereceğim. Iyi geceler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Quartz olmaz. Bu kum sivri ve keskin kenarlıdır. Şayet hayvan kum yiyen gruptansa bu boğazını tahriş edebilir. Bu silis dediğimiz tunus yada libyanın güney kısmından bir yerden gelen çöl kumudur. Belki bu isimde satılıyor olabilir. Olmadı topak, yuvarlak biçimli sivri kenarı olmayan bir kum bak.

Vitasand sanıyorum italyan malıydı belki netten bulabilirsin. Yani silisin kaynakları sana bizden daha yakın.

Akvaryum için olanlarda da toz var bunu 3-4 kiloluk partiler halinde sıcak su altında mıncıklayarak doldur boşalt yollu atarız. Kir toz gittikten sonra birkez kaynar su döküp kaşıkla karıştırmak olası bakteri, paraziti, mantarı temizler. Sonra kumu yavaşça akvaryuma dökersin. Ne kadar temizlesekte yine bir miktar bulanıklık olacaktır. Bunu filtre çekip alır. Bir iki genel temizlik sonrası toz kalmaz dengeye gelir.

İnşaat için dediğin açık ise bir bak çok tozlu yada başka birşeyler var mı içinde sanayi tipi olanlar toz gibidir onu metal kesmede kullanıyorlar.

Orada plaj kumu nasıl bilmiyorum. Taneli gibiyse el, ayak ve kimyasal bulaşmamış bir yerinden alıp kullanabilirsin. Yine de iyi sterilize etmek gerekir.

Uvb100'ler kompakt uva+uvb içerir. Kuru alanda 17-18 cm mesafeden konumlandıracaksın. Yeni olduğuna göre 18 cm'den ayarla. Göz teması olmaması için lamba çanağında yaşan kısmı kapamak için alüminyum folyo ile çerçevele. Yalnız çanak arkasındaki hava deliklerini kapama.

Uvb içeren modeller ısı vermiyor. Onun için ısıtıcı desteği şart oluyor. Bir marka ısı veren tip o amerikada satılıyor ve oldukça pahalı birşey.

Neodym ampul olur. Yalnız bir zayıf noktaları var. Ampul sıcakken su damlası değmemeli ve darbeye titreşime maruz kalmamalı hemen filamen kopuyor. Eğer bulabilirsen eski zamanlarda kullanılan armut ampullerde olur. 40-60 W yada ecolite halosoft 42-52 W; wiselite halogen energysaver 42 W var ise bunlardan birini al daha ucuza gelir.
 
Çok teșekkürler, silis kumu 0.7mm bulup temizliğine bașladım. UVByi belirttiğiniz gibi konumlandırıp alttaki açıklğını folyoladım.

Cem Bey tüm yorumlarınız ve desteğiniz için çok teșekkür ediyorum. Yakın zamanda yeni dizaynı paylașıp ve bu türün davranıșları hakkında gözlemlerimi yazacağım. İyi akșamlar.
 
Tekrar merhabalar, ömürlük öncesi akvaryum (60x30x30) bu șekilde oldu. Dıș filtrenin etkisini hemen gördüm diyebilirim. Kumun bulanıklığını yaklașık 6 saatte neredeyse sıfırladı. Dıșkısını da kendi parçaladıği için bir gündür kum üzerinde hiçbir artık göremedim.

Türe gelirsek, kendini kuma gömmedi ancak kum yemeyi epey sevmiș görünüyor. Bu forumdaki yazılardan gördüğüm kadarıyla davranıșları RES ile çok benzer. Tank üstü kuru alanı șimdilik rafa kaldırdım. Çünkü yeni tankı hazırlarken geçici olarak kullandığım turtle dockta çevreyi daha rahat gözlemlediği için kendini rahat hissettiğini farkettim. En azından ilk defa ben odaya girdiğimde hatta yaklaștığımda bile istifini bozmadan güneșlenmeye devam etti.

Cem Bey yönlendirmeleriniz için tekrar teșekkür ederim. Sizin ve burada soruları yanıtlayan diğer hayvanseverlerin bu canlıların sağlığı üzerinde emeği olduğunu düșünüyorum. Ben de zaman zaman sorular sorarak zamam zaman da gözlemlerimi paylașarak bu döngüye mümkün olduğunca katkıda bulunmaya çalıșacağım.

Not: Malta tam bir kum fakiri :) Tüm plajları kayalık. Bir gün yolunuz düșerse beklerim. mailto:/20181129/2c953c65c185e28ee9b0e680aa095c4c.jpgmailto:/20181129/a5516b698a5d2ecaf932f6d5b53b4ca5.jpgmailto:/20181129/3bcb2e1453bb7dea791ea9c49a1a904a.jpgmailto:/20181129/dcbd62fe4405e3c7b670814450fd42a2.jpgmailto:/20181129/2bf8dff117d9ed6439233ce4764b6644.jpg

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
Eline sağlık çok güzel olmuş. Hayvan şanslı.

Su çıkış borusunu o şekilde konumlandırman iyi olmuş hayvan tünek niyetine tutunur. Hemen altındaki uzun köküde bir tarafını kuma sabitleyip arka cam üst köşesine doğru ve kaçmayacağı şekilde (kaçış boşluğu bırakarak) çaprazlama dikersen hayvan ona da tutunur. 45-60 derece gibi. Bilmem anlatabildim mi?

Dış filtreyi kısa bir süre sonra temizlemen iyi olur, içindeki toz tortu birikimini temizlemek lazım. Sadece sünger varsa toz motora doğru gider. Elyaf koyduysan tıkanır su geçişini azaltır. Akvaryum büyük, kum çok olsaydı berraklığın hemen arkasından filtreyi temizlemek gerekirdi. İlerde su çıkış ucunu su yüzeyine kaldırırsan su yukarıdan aktığında suya hava kabarcığı yapıp oksijen verir.

Kum yemesi daha iyi oldu, bu rese emsal olduğunu gösterir. Kum yiyerek iç parazit varsa atar. Kabızlığa iyi gelir. Midesindeki parçalamadan yuttuğu yemleri parçalamada hazımsızlığa iyi gelir. Dışarıda bacaklardaki derileri ve altbağadaki eski plakaları sürtünüp atarlar. Eşelenip vakit geçirirler. Yani silisin faydası çoktur.

Gömme konusunda terddütüm vardı. Çünkü silis ağır kumdur. Taneler küçüldükçe üstüne kaldırıp atması zorlaşır. Rese benzediğine göre hayvanın kök altına girip kaşınarak üst plakaları atma ihtimali de var. Buna da twerk hareketi diyoruz. Popoyu sağa sola sallıyorlar.

O turtle dock o kadar kullanışlı bir ürün ki herkese onu tavsiye etmek istiyorum ama Türkiyede satılmıyor. Turtle bank var ama mıknatıslı olduğu için hayvan çıktığında atıyor. Bunun yerine dock niye getirmezler bilmem. Aldığın yer güvenilir bir site ise linki yazabilir misin? Alan olursa yönlendireyim.
 
cem' Alıntı:
Eline sağlık çok güzel olmuş. Hayvan şanslı.

Su çıkış borusunu o şekilde konumlandırman iyi olmuş hayvan tünek niyetine tutunur. Hemen altındaki uzun köküde bir tarafını kuma sabitleyip arka cam üst köşesine doğru ve kaçmayacağı şekilde (kaçış boşluğu bırakarak) çaprazlama dikersen hayvan ona da tutunur. 45-60 derece gibi. Bilmem anlatabildim mi?

Dış filtreyi kısa bir süre sonra temizlemen iyi olur, içindeki toz tortu birikimini temizlemek lazım. Sadece sünger varsa toz motora doğru gider. Elyaf koyduysan tıkanır su geçişini azaltır. Akvaryum büyük, kum çok olsaydı berraklığın hemen arkasından filtreyi temizlemek gerekirdi. İlerde su çıkış ucunu su yüzeyine kaldırırsan su yukarıdan aktığında suya hava kabarcığı yapıp oksijen verir.

Kum yemesi daha iyi oldu, bu rese emsal olduğunu gösterir. Kum yiyerek iç parazit varsa atar. Kabızlığa iyi gelir. Midesindeki parçalamadan yuttuğu yemleri parçalamada hazımsızlığa iyi gelir. Dışarıda bacaklardaki derileri ve altbağadaki eski plakaları sürtünüp atarlar. Eşelenip vakit geçirirler. Yani silisin faydası çoktur.

Gömme konusunda terddütüm vardı. Çünkü silis ağır kumdur. Taneler küçüldükçe üstüne kaldırıp atması zorlaşır. Rese benzediğine göre hayvanın kök altına girip kaşınarak üst plakaları atma ihtimali de var. Buna da twerk hareketi diyoruz. Popoyu sağa sola sallıyorlar.

O turtle dock o kadar kullanışlı bir ürün ki herkese onu tavsiye etmek istiyorum ama Türkiyede satılmıyor. Turtle bank var ama mıknatıslı olduğu için hayvan çıktığında atıyor. Bunun yerine dock niye getirmezler bilmem. Aldığın yer güvenilir bir site ise linki yazabilir misin? Alan olursa yönlendireyim.
Yorumlarınız için çok teșekkür ederim. Su borusunda biraz modifiye yapmıștım, foto ekledim. Hem su üstünde dalgalanma yapsın, hem de akıntı șiddeti biraz azalsın diye. Bizimki vaktinin çoğunu yapay bitki üstünde geçiriyor, o nedenle onu temiz suyun geldiği bölgeye konumladim. Bu bitki tetra ama tahminim illa ki biraz salınım yapıyordur. O nedenle onu çıkarıp dediğiniz gibi mango köküyle oynayacağım.

Kumun gerçekten çok faydası oldu. Hatta kumu ilk yedikten hemen sonra epey fazla dıșkıladığını gördüm.

Dıș filtrede mech, mqvi foam filter pad, substrat, elyaf ve karbon pad var. Açıkçası yarın ne durumda bir kontrol etmeyi düșünüyorum. Filtre su çıkıșını kumu çekmeyecek șekilde biraz daha zemine yaklaștırdım. Bu arada eheim pick-up 60 ic filtrem șu anda boșta ama bu büyüklükteki bir tankta dıș filtreyle birlikte kullanmak doğru olur mu? Olursa nasıl konumlamayım? Bu konuda yorumlarınızı paylașırsanız çok memnun olurum.

Ek olarak ben ömürlük olarak yer sıkıntısından dolayı sanırım maksimum 120-130 litrelik bir akvaryum alabileceğim. Bu büyüklükteki bir akvaryum hayvanı mutsuz eder mi? Eğer uygunsa bu hacimde optimum faydayı hangi en boy yukseklik olarak ölçülerde sağlarım?

Turtle docku buradaki bir petshoptan aldım. Amazon.com.tr'de arattım ancak maalesef bulamadım. Zoo Med'in TR distribütörü varsa sorulabilir belki.

Herkese iyi akșamlar diliyorum. mailto:/20181201/95e57357cd0f1b2f7e8f82b56c578e8a.jpg

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
Su çıkış borusuna dikkat et. Su basıncı yerinden oynatıp suyu akvaryumdan dışarı atarsa akvaryumda su kalmaz, evi su basar.

İç filtreye şu an gerek yok hayvan ufak. İç filtreyi ileride deri değişimlerinin yoğun olduğu zamanda bunları toplamada kullanıyoruz.

Mech hem seramik hemde zeolite işlevi görüyor. Su berraklığını yitirme aşamasına geldiğinde jbl clearmec kullanabilirsin kutudan iki poşet çıkar. Tek poşet yeterli suya tutup tozunu aldıktan sonra yerleştirirsin.

Carbon elyaf fazla iş gören birşey değil. Carbon filtre esas işi görür. Bu clearmec'ten bir tık daha iyi. Suya berraklık verir, CO2'den carbonu çekip oksijen verir. Ağır metalleri ve ölü bakteri, biolojik canlıları tutar. Ömrü max 1-1,5 aydır. Kullanışlı ama temizlemesi pistir. Torbaya filtreye yerleştirme ölçüsünde kalınlığı 2-2.5 cm kadar olsun. Fazlası suyun tadını kaçırıyor olsa gerekki hayvanların iştahını kapadığını gözlemledim. Bunu torbaya koyduktan sonra iki el arasında ovalayıp tozunu atıyoruz. Siyahlık tam gitmez sonuçta kömür. Bunu iki elyaf arasına koyuyoruz. Bunu en üste koyuyoruz. Yalnız fluvaldeki gibi carbon-zeo karışımı ürünlerde bunu substrat veya lavtaşı altına koyarız. Senin carbon-zeo alman daha mantıklı. Zeolite sudaki amonyağı süzer.

İleri aşamada biolojik partiküller artarsa yosun, alg gibi bunlar için jbl silicate ex yada seachem phosguard kullanıyoruz. Phosguard bir çorba kaşığı kadar az kullanılıyor fazlası hayvana zararlı. İşlevleri aynı olsa da silicate ex akvaryumdaki ve dış filtre hortumlarındaki halihazırdaki oluşumları (kahverengi olanlar bunların adı diatom alg'dir. Ben kısaca alg diyorum. Aslında alg yosun demek ama yosuna yosun deyince buna da alg demek daha anlaşılır oluyor. Neyse) izole edip üzerini kaplayarak çoğalmalarını önler. Silicate ex kahverengidir. Granüle kahve gibi bunu torbaya koyduktan sonra çok az tozu gidecek kadar yıkıyoruz, fazla değil. Bu renk veren izolasyonu sağlıyor.

Elyafta hepsi üç aşağı beş yukarı aynı ama ben jbl symecten memnun kaldım. Lifleri seraya göre biraz daha kalın.

Aldığın subtrat, pro ise onu sıcak su ile yıkayarak uzun süre kullanabilirsin. Normal sustratlar 1-2 sene kadar gidiyor. Lavtaşı ise 3 ay.

Filtre torbası da al birkaç tane bazı malzemeler torbasız geliyor.

Tabi bunlarda aceleye gerek yok su kirlenme noktası yada sararma şu ankinden daha kısalmaya başladığında alırsın.

Akvaryum 9-10 cm kabuk boyuna kadar yeterli sonrası için 80*35*50h civarlarında bir akvaryum işini görür. Ama cam kalınlığı en az 7 mm bulursan 8 mm olsun. Kabuklarını cama çarpıyorlar.

Yapay bitkilerde ipek yapraklı dediğimiz kumaşa benziyen en az salınım yapandır. Sonra silikonlu gelir. Plastikler ise salınım yapar. Bitkinin faydası hayvanın saklanma ihtiyacını karşıladığı için psikolojik açıdan rahatlatıcıdır. İçi telli ve çok yapraklılar hayvanın boyun ve bacak derilerini sürterek atmasında rol oynar. Yalnız yetişkinler üzeri yosun kapladığında yada bunalıma girdiğinde koparıp parçalar. Bunalım ya sana yaptığın birşeyden dolayı hıncını ondan alma yada alan darlığından kaynaklı ferahlık istemesindendir. Yaprakları yolarlar. İşin sonunda akvaryumda bir kum bir kök kalır.
 
Çok teșekkürler. Daha önce bu filtreyi canlı doğuran lepistes akvaryumunda belirttiğiniz gibi torba içinde zeolite karbon ile kullanıyordum. Bu akvaryuma geçerken balık akvaryumundaki filtre malzemelerini kullanmamak adına filtre malzemelerini akvaryumu birlikte temizledim. (Büyük ihtimalle epey bir yararlı bakteriyi harcamıș oldum ancak risk almak istemedim)

Elimdeki karbon padlari bitirince yeniden zeolit karbona geçeceğim. Bu sırada diğer filtre malzemelerini de belirttiğiniz gibi denemek istiyorum.

Ömürlük akvaryum öneriniz için de çok teșekkür ederim. Genișliği de daha önce fotosunu attığım turtle topper için uygun, böylelikle onu kullanmaya devam edebilirim.

Bu arada dün ölçtüğümde hayvanın kabuk boyunun 6cmye yaklaștığını farkettim, sanırım bu bașlığı açtığımda hatalı ölçmüșüm.. 1 haftada 1.5 santim büyümüș olamaz diye tahmin ediyorum :) Ama ömürlüğe doğru koșar adım gidiyor..

6 santimi bulduğunda dietini diğer bașlıktaki gibi değiștireceğim.

Tekrar teșekkürler.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
Aslında ömürlük için 80*50*50h ve 8 mm cam kalınlığı yada 100*50*50h ve 10 mm cam kalınlığı uygun olan ama yer olmadığını belirttiğin için minimum anlamda bu uygun olur. Erkek çıkarsa sıkıntı değil; dişi olursa ömürlük olarak yetmez. Misal resler 35 cm boya kadar gidiyor, erkekleri 25-30 arası ama bu aşamaya gelene kadar 15 seneyi geçer.

Topperların eni max 37,5 cm olan akvaryumlara oluyordu diye hatırlıyorum.

Boyları hava koşullarından aldığı gıdaya ve yaşadığı ortama göre değişiklik gösterebilir. ortalama olarak ayda 0.5-1 cm arası uzama uygundur. 0.5'ten daha az da uzayabilir ama 1 cm'den fazlası sağlıklı olmaz.

10 cm kabuk boyu civarı cinsel gelişim sürecine girerler. Bu dönem boy uzamaları durur. Ve hasta olduklarında da aynı şekilde hastalıktan kurtulana kadar büyüme durur. Bütün enerjilerini bunlara yönlendirirler.
 
Tekrar merhabalar,

Ocadia sinensise bir ekip arkadașı geldi. Kendisi ilk sahibi tarafında bir heves petshoptan plastik kabıyla alınmıș ancak ișin ciddiyeti anlașıldıktan sonra hemen ilana konulup tarafımdan sahiplenilmiș bebek bir yellow bellied slider. Henüz 1TLlik madeni para büyüklüğünde.

Ocadia sinensis (OS) türünü araștırdığımda diğer türlerle barıșçıl yașayabildiği örnekleri gördüm. Ancak aradaki boyut farkı kafamdaki en büyük soru ișaretiydi.

Bugün gözlemlediğim kadarıyla șimdilik herhangi bir kavga dövüș yok. Hatta OS epey barıșcıl görünüyor. Hatta YBS, OSnin kuru alana biraz daha rahat çıkmasını sağlamaya bașladı. Yine bu forumda sanırım Cem Bey'in bir yazısında görmüștüm. Birden fazla hayvan olduğunda kuru alanda biraz daha rahatlıyorlar sanırım. Bu açıdan baktığımda bir avantaj diyebilirim. İkisi için yaza doğru ömürlük 120x50x50lik 10mm kalınlıkta bir akvaryum düșünüyorum. Bu da bütçe açısından dezavantajı..

Farklı türler ve farklı büyüklükteki hayvanların bakımı konusunda önerileriniz olur mu? Özellikle bebek olan için dikkat etmem gereken șeyler var mıdır? Beslenme düzenleri farklı, OS icin gunde tek öğüne düșeceğim. OS yemleri kapmadan YBSnin. dogru beslenmesini sağlamak adına tavsiyeleriniz olur mu?

Șimdiden çok teșekkür ederim. mailto:/20181227/4389a4cacc5d48b614139961a429f428.jpg

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
Yellow bellylerde reslere göre daha sakin hayvanlar. Daha ikisi de yavru. Şu anda saldırı bir yana tersine birbirlerinden güç alırlar. Korku, çekingenlik stres azalır.

Alfa olma bilinci daha yerleşmemiştir ama yemleme esnasında yem kapma mücadesinde iri olan küçüğe istemsiz sert darbe atabilir, yemi kapmaya çalışırken ısırabilir. Böyle bir durum yaşanmaması için ayrı köşelerde yemlemek gerekirse el ile set kurup büyüğün yaklaşıp küçüğün yemini kapması önlenmelidir.

8 cm kabuk boyuna kadar iki öğün veriyoruz. İkisine de aynı düzende devam et. Tek öğüne düşersen hayvan küçüğü rahat bırakmaz. Küçüğe verip buna vermemen ortamı gerginleştirir.

140-150 litrelik ara geçişli bir akvaryum 3 seneye yakın götürür. Böyle birşey alıp ısıtıcı filtreyi ömürlüğe göre alabilirsin. Gerçi oranın havası iyi ise ısıtıcıya gerek yok. Gece gündüz ısı farkı çok olmuyorsa ve 26 derece altına inmiyorsa.

Yazdığın ölçüdeki akvaryum için yüksekliği 60h yaptır. Akvaryum üstü kuru alanın rampası su içine en az 10 cm giriyor. Derinlik az olursa hayvanlar su içinde yüzerken göz ve kabuklarını vurup yaralayabilir.
 
Cvp: Ocadia Sinensis Baslangic Akvaryumu

Çok teşekkürler Cem Bey. Tavsiyelerinize uyacağım. Bu arada bu sabah daha mesajınızı okumamıştım ama yemlerken şu yazdıklarınızın hepsi birebir yaşandı:

"[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Alfa olma bilinci daha yerleşmemiştir ama yemleme esnasında yem kapma mücadesinde iri olan küçüğe istemsiz sert darbe atabilir, yemi kapmaya çalışırken ısırabilir. Böyle bir durum yaşanmaması için ayrı köşelerde yemlemek gerekirse el ile set kurup büyüğün yaklaşıp küçüğün yemini kapması önlenmelidir."[/font]

Dolayısıyla sözün bittiği yerdeyim :)

Küçüğü yeni ortam nedeniyle henüz pek iştahlı değil. Büyüğü ilk geldiğinde ilk yemini yemesi 3 gününü almıştı. Ayrıca sanırım küçüğe şu an reptomin biraz sert geliyor. O nedenle Raffy P veriyorum. Onu en azından tırnağına takıp gezinerek yiyebiliyor. Eline ekmek tutuşturulmuş çocuk gibi :)  Küçük alışana kadar büyük bir iki hafta beni yoracağa benziyor. 

Buranın havası İzmirle birebir aynı. Yazları biraz daha sıcak. Hatta bazen o kadar aynı ki İzmirde sabah hava güneşli öğlen yağmurluysa burda da aynı şekilde oluyor. Ancak kışları tek handikapı evlerde kalorifer vb ısıtma  sistemi olmaması. Dolayısıyla gece sıcaklık düştüğünde duvarlar ısınmadığı için evdeki ortam sıcaklığı 13-14 derecelere düşebiliyor. Ama ısıtıcı suyu 26 dereceye kadar koruyor geceleri. Yazları hiç sormayın, geçen yaz canlı doğuran akvaryumumdaki su sıcaklığını bir ara 32 görmüştüm.

Bu arada cinsiyetleri ve erken ergenlikteki anlaşma durumlarına göre direk ömürlük akvaryuma geçeceğim. Burada tekrar almadan önce tavsiyelerinizi mutlaka soracağım.

Turtle Topper ürünü için söylediğinizde çok haklısınız, her ne kadar tanktaki su oranını arttırmanıza olanak tanısa da rampası sudaki yüzme alanını ve dekor koymanızı çok engelliyor. O nedenle Turtle Topper için yüksek bir akvaryum şart. Biliyorsunuz bu ürünün altında bir de dinlenme alanı var. Onun kullanımı derinlik kadar genişlik de istiyor. Örneğin alttaki dinlenme alanını şu andaki 30 cmlik genişlikteki tanka sığdıramıyorum. Dolayısıyla bu aparatın kullanılabilmesi için min 32-33 cmlik bir genişlik gerekiyor.

Yönlendirmeleriniz için tekrar çok teşekkür ederim. Bu vesileyle mutlu yıllar diliyorum.
 
Mutlu yıllar. Topperda sıkıntı yanlış hatırlamıyorsam ende 37,5 cm üstü akvaryumlara olmaması. Belki bir düzenekle uydurulabilir. Bir arkadaşımız ağız kısmını genişletip yetişkin kaplumbağalar içinde kullanmaya devam etmişti.

Isı öyle ise ki deniz kenarı nemli olduğu için hissedilen soğuk daha fazla olur. Isıtıcı ısıyı sabitlemek için şart gözüküyor.

Bundan sonraki dalaşma 6 cm kabuk boyunu geçmesi itibariyle herhangi bir zamanda ya yer darlığı kaynaklı yada üstünlük kurma sebebiyle sınama olacaktır. Bu tabiatlarında var.
 
Cem Bey merhabalar,

İki ufaklık için ömürlük akvaryum yaptırmaya karar verdim. Șu andaki 60 litrelik akvaryumu filtresiyle birlikte yedeğe alacağım. Akvaryumu sipariș etmeden önce size danıșmak istediğim birkaç konu var. Șimdiden tüm yardımlarınız için teşekkür ederim.

- akvaryum 100 x 50 x 60 hacim ve 0.8mm cam kalınlığı uygun olur mu? Bunu sipariș ederken kayıt-kușak-profil vs. belirtmem gereken noktalar var mıdır?

- Filtre olarak yazdıklarınızdan hareketle jbl cristalprofi e1502 düșünüyorum. Bu hacme yeterli gelir mi?

- Burada ilk aldığım silis diye aldığım kumda (amtrak marka) maalesef yoğun șekilde bir silikat sorunu yașadım. Silikat ex çok fayda etmedi. Size iki ürün danıșmak isterim. Birisi jbl sansibar white, diğeri de jbl sansibar river. River olanın büyüklüğü 0.8mm. Șu anda kullanıyorum ve hiçbir sorun olmadı. White olan ise daha ince. 0.2mm-0.8mm büyüklüğünde. Bunlar silis olmayabilir ancak kullanmak da istiyorum. Eğer bilginiz dahilinde ise tavsiye verebilirseniz çok sevinirim.

- Kuru alan için yavrular rampaya sığdığı müddetçe bir aparatla birlikte turtle topper kulllanmaya devam edeceğim. Sonrasında plexiden bir kuru alan düșünüyorum.



Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
100*50*60h veya 120*50*60h veya 120*60*60h akvaryumlardan herhangi biri olabilir. Ama kalınlık 10 mm olsun. Sonuncu ölçüdeki akvaryu 12 mm olabilir. Kapağa gerek yok. 120 olanlara kuşak ile birlikte ortadan kayıt olsun. 100'lük olana sadece kuşak yeterli. Kuşaklar alttan ve üstten akvaryum içini dolanır. Bu silikonlu yüzey alanını artırır. Daha sağlam olmasını sağlar. Kuşaklar aynı cam kalınlığından eni 3 cm olacak şekilde kesilen 4 parçadan olur. Akvaryum camlarının kenarlarını rodaj makinası ile rodaj yapsınlar. Normal kesilen cam çakırlı çukurlu olur. Rodajlama kesim noktalarını pürüzsüz yüzey yapar. Bu silikonun camları daha sıkı tutmasını sağlar. Ömrünü uzatır.

Benim akvaryum belki fikir verir.
mailto:/forum/konu-akvaryumun-son-hali-8910.html
 
Jbl 1502 filtre uygundur, fazlasıyla yeter. İkinci alternatif ise tetra 1200 ex, plus olan modeli. Sadece new yazanlar bir süre sonra kafa contasından su kaçırıyor. Ama jbl daha fonksiyonlu, güçlü ve kalite bir mal. 120 cm'lik olanlarda tetra gitmez.

O kumları bilmiyorum ama river ki bu dere kumu yanılmıyor isem bu şekil olarak topak biçimde ve sivri kenarı yok ise alabilirsin. 0.8 mm altı çok ince ise eşelemesi zor olur. Tozuma yapabilir.

Şimdi baktım river uygun bunu alabilirsin. Açıklamayı buldum.

Çok acele de etme. 60 litrelik 1 seneyi çok rahat götürür.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst