Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

xeelbug

Platin 3 Üye
Katılım
20 Şub 2011
Mesajlar
361
Kaplumbağalar ve tüm sürüngenler bağısaklarında besinlerin sindirilmesi için salmonella bakterisine ihtiyaç duyarlar . Salmonella olmaksızın hiçbir sürüngen sindirim işlemini yapamaz . Sürüngenler için faydalı bir bakteridir. İnsanlar için ise ; özellikle çocuk ve yaşlılarda , ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilirler . Karasal sürüngenlerin dışkılarına el ve beden teması sağlanmazsa hiçbir sakınca yoktur fakat su ile ilişkili sürüngenlerde , suya dışkıladıkları için tüm akvaryum suyu salmonella bakterileri ile kaplanır . Kaplumbağaya dokunmak ya da suya dokunmak , salmonella kapmanıza sebep olur. Salmonella bakterisi deri kesiklerinden ve ağız yoluyla rahatlıkla bedene geçebilir . Sağlıklı yetişkinlerde kısa süreli başağrısından daha fazla rahatsızlık veremez , özellikle yıllardır sürüngenlerle ilgilenen kişiler bağışıklık kazanır ve etkilenmez .
Bebekler , çocuklar , hamileler ve yaşlılar kesinlikle su kaplumbağaları ile temas etmemeli , temas olacaksa lastik eldiven kullanılmalı veya el temasından önce ve sonra eller iyice yıkanmalıdır .

Ayrıca;

Su kaplumbağalarının hemen hemen hepsi salmonella bakterisi taşıyıcısıdır, yaşlılar, hastalar, hamileler ve çocuklar için ciddi bir risktir. 30-40 yıl gibi uzun bir süre içinde, evimizde, bu gruplardan birine girecek kişilerin olmaması garanti midir? Amerika'da 1975'den sonra salmonella yüzünden 10 cm.den küçük kaplumbağaların satışı yasaklanmıştır, onlar da diğer ülkelere inanılmaz rakamlarda kaplumbağa ihracatı yapmaya başlar haliyle, neden acaba?!

Salmonella Bakterisi


Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir (motildir), hidrojen sülfür üretirler.
Tarihçe Salmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'a atfen adlandırılmıştır, ancak aslında bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir (Smith anafilaksi üzerine çalışmalarıyla daha iyi bilinir).
Mikrobiyoloji
Salmonella Gram-negatif bir bakteridir. Klinik laboratuvarda genelde MacConkey agar, XLD agar, XLT agar, DCA agar, veya Önöz agar ile izole edilir. Bağırsak enfeksiyonuna neden oldukları ve sağlıklı bağırsakta bulunan diğer bakteriler çok daha fazla sayıda olduğu için, ilk izolasyonunda seçici (selektif) bir ortam kullanılması gerekir. Klinik nümunelerde salmonella sayıları o kadar düşük olabilir ki dışkı rutin olarak bir zenginleştirme kültürüne tabi tutulur, örneğin selenit buyyonu veya Rappaport Vassiliadis soya pepton buyyonu. Bu ortamlar normal bağırsak florasının büyümesine engelleyicidir ama salmonella turlerinin çoğalmasını sağlarlar. Ardından, zenginleştirme ortamını birincil seçici ortama inoküle ederek salmonellalar izole edilir. Kan agarında 2-3 mm caplı, nemli koloniler oluştururlar. Hücreler uzun süre 25-28 °C aralığında büyütüldekleri zaman bazı türler bir biyofilm oluştururlar, bu biyofilm karmaşık karbonhidratlar, selüloz ve proteinlerden oluşur. Salmonellalar genelde laktoz fermantasyonu yapmazlar; çoğu hidrojen sülfür üretir, ferrik amonyum sitrat içeren ortamda bu gaz tepkiyerek kolonilerin ortasında siyah bir nokta oluşmasına neden olur.
Sınıflandırma Salmonella taksonomisi karmaşıktır. 7 Aralık 2005 itibariyle, bu cinsin içinde yeralan iki tür sayılmaktadır: S. bongori (evvelden alttür V) ve S. enterica (evvelden S. choleraesuis olarak anılan). Bu sonuncusu altı alttürden oluşur:
  • I—enterica
  • II—salamae
  • IIIa—arizonae
  • IIIb—diarizonae
  • IV—houtenae
  • V—geçersiz (şimdi S. bongori olarak adlandırılmış)
  • VI—indica
    Ayrıca, her iki türde de pekçok (2500'den fazla) serovar mevcuttur, bunlar çok çeşitli ortamlarda bulunurlar ve pekçok farklı hastalıkla ilişkilidirler. İnsanlardan elde edilebilen izolatların çok büyük bir kısmı (> %99.5) S. enterica alttürüdür. ABD Hastalık kontrol ve önleme Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) bu karmaşıklığı sadeleştirmek amacıyla Salmonella türlerinin yalnızca cins ve serovarları ile anılmasını önerir, örneğin,teknik olarak daha doğru olması gereken
    Salmonella enterica alttür enterica serovar Typhi. yerine
    Salmonella Typhi olarak anılması önerilir.

    Salmonella izolatları en yaygın olarak serolojilerine (Kauffman-White sınıflandırması) göre sınıflandırılırlar.[sup][5][/sup] Esas ayırım önce somatik o antijeni, sonra da kamçı (flagella) H antijenlerine göre yapılır. Bir izolatın tam olarak tanımlanabilmesi için hem faz 1 hem de faz 2 H antijenleri gerekir ama rutinde bu yapılmaz.
    Örnekler:
    • Salmonella Enteritidis (1,9,12:g,m)- mevcut o antijenleri 1, 9 and 12'dir; H antijenleri g ve m'dir.
      • Salmonella Typhi (9,12,Vi:D:) - O antijenleri 9, 12; H antijeni d: Vi antijeni bacteri kapsülünde yer alır, Virülans faktörü olarak etki ettiği için böyle adlandırılır.
        Klinik laboratuvarda ancak az sayıda serovarlara bakılır (diğerleri seyrektir veya klinik olarak önemli sayılmaz). İngiltere sağlık bakanlığı (Health Protection Agency) şu antijenlerin rutin olarak bakılmasını önerir:
        • O antijenleri: 2 4 6.7 8 9 and 3.10
        • Faz 1 H antijenleri: a b d E G i r Vi
        • Faz 2 H antijenleri: 1,2 1,5 1,6 1,7 Bu panel ile tanımlanamayan izolatlar daha teşeküllü bir referans laboratuvarına yollanır.
          Dikkat:Salmonella bakterisi su kaplumbağalarından size bulaşabilir.
          Önleme
          Gıda kaynaklı bir hastalık olarak Salmonella 'nın önlenmesi için gıdalara temas eden yüzeylerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Derinin mikroplardan arındırılması için alkol etkili bir maddedir. Kuaterner amonyum alkolle beraber kullanılınca temizleyici etki daha uzun süreli olur. Karbon diyoksitle karışık alkol buharı veya sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) sağlık kurumlarında ve gıda sanayisinde yüzeylerdeki Salmonellayı yok etmek için kullanılır. Çiğ yumurta içeren gıdalar pişirilmeli veya uzun süre saklanacaklarsa dondurulmalıdır.

          Kaynakça
          1. ^ Ryan KJ, Ray CG (editors) (2004). Sherris Medical Microbiology, 4th ed.. ISBN 0-8385-8529-9.
          2. ^ Giannella RA (1996). “Salmonella”, Baron S et al (eds.) Baron's Medical Microbiology, 4th ed.. ISBN 0-9631172-1-1.
          3. ^ whonamedit.com/Synd.cfm/402.html
          4. ^ whonamedit.com/Doctor.cfm/408.html
          5. ^ [sup]a[/sup] [sup]b[/sup] The type species of the genus Salmonella Lignieres 1900 is Salmonella enterica (ex Kauffmann and Edwards 1952) Le Minor and Popoff 1987, with the type strain LT2T, and conservation of the epithet enterica in Salmonella enterica over all earlier epithets that may be applied to this species. Opinion 80. PubMed.
          6. ^ Tindall BJ; Grimont PAD, Garrity GM; Euzéby JP (2005). "Nomenclature and taxonomy of the genus Salmonella". Int J Syst Evol Microbiol. 55: 521–524. PubMed

            Neden Olduğu Hastalıklar


            Salmonelloz


            Bir tür gıda zehirlenmesi olan Salmonellosis, Salmonella genusuna (cinsine) bağlı olan patojenik bakteriler yüzünden meydana gelir. Salmonellosis bir tür akut bağırsak enfeksiyonudur.Bunun yanında zoonozdur.

            Hastalık

            Kirli yiyecek veya su yolu ile bulaşır. Enfeksiyonun birincil kaynağı bağırsaklarında Salmonellabakterileri bulunan hayvanlardır. Bakterinin bulunduğu gıdalar (et ve et ürünleri, çiğ yumurta ve pastörize edilmemiş süt vb.) ile bakteriler vücuda girer. 8 ila 48 saat arasında değişen bir kuluçka (enkübasyon[sup]1[/sup]) süresine sahiptir. Belirtileri (semptomları) sıralarsak:
            • Karın ağrıları,
            • Kramplar,
            • İshal,
            • Mide bulantısı,
            • Kusma,
            • Ateş. Hastalık genelde 2-5 gün sürer , bazen birkaç hafta da sürebilir.

              mailto:/wikipedia/tr/thumb/6/65/Salmonella_infantis.jpg/220px-Salmonella_infantis.jpg



              Salmonella infantis


              Hayvanlarda Salmonellozis

              Buzağılarda
              , 1 haftalık yaştan küçüklerde görülmemekle beraber hastalık perakut, akut ve subakut formda seyredebilir.Perakut form oldukça hızlı seyreder ve öldürücüdür.Akut formda ise belirgin bir ishal, ateş ve dehidratasyon ile seyreder.İshal, sarı-grimtrak renkte ve kötü kokuludur.Bazen kan veya mukus görülebilir.
              Nekropside:
              • Mesenterial lenf yumrularınde büyüme ve kanamalar görülür.
              • Diffuz fibrinöz bir peritonitis vardır.
              • Safra kesesi içinde ise belli fibrin kitleleri görülür, ki bu hastalığın teşhisi için önemli bir bulgudur.
              • Hastalık subakut seyretmiş ise anterior bronchopneumonia görülür.Pleura'da adhesion ve küçük apse odaklarına rastlanılabilir.

                Histopatolojik inceleme:
                • Bağırsak villuslarında atrofi ve fibrinli eksudat görülür.
                • İlerleyen olgularda bu lezyonlar nekrotik-difteroid bir hâl alır.
                • Dalakta yapılan incelemelerde milier nekroz odakları görülür.
                • Karaciğerde ise paratifoid nodüller vardır.
                • Böbrekler, lenf düğümleri ve kemik iliğinde de benzeri lezyonlara rastlanılabilir.

                  Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonellozis
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

çok teşekkür ederim:smile:
 
Hayvanin suyuna elimizi soktugumuzda veya bir sekilde pisligini akvaryum disina alirken, disarida bu bakterinin yasama suresi nedir acaba?

Yani daha acik sekliyle,filtreyi veya pisligini attigim fileyi kuvette yikadigim oldu. Gerci annem arkamdan full dezenfekte etse de,benim gozden kacirdigim olmustur belki.
 
Süresi nedir bilmiyorum ama çok uzun değildir. Ancak su damlası içerisinde kalırsa bir süre daha yaşayabilir. Dezenfekte oluyorsa sorun olmaz. Birde şu var; bakteri ya ağızdan yada açık yaradan girer. Yani elin değse bile yara yada ağıza götürme olmadan maruz kalmazsın. Dezenfekteden şüphen varsa suyu en sıcağa getir ve su olan yeri durula. Zaten sorun kalmaz.
 
Ben aslinda hep benden hayvana birsey gecmesin diye,ona dokunmadan da elimi yikarim.

Ama ne bileyim,hayvani optugumuz falan olmustur =)))

Veya heryere su sicratiyordu. Bunlari gormedikce silme sansimiz yok.Ama soyledigin sekilde fazla yasamazlarsa sorun olmaz yani ayni yere sonradan degsek ve agzimiza gotursek de vb
 
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

salmonella kuru ortamda ölür. her bakteri ölür. ama virüsler öyle değildir. böyle bir ortama girdiklerinde kristalleşip beklerler, organizmaya geçtiğinde tekrar canlanırlar. ek bilgi olsun.
 
Beni isirdiginda bulasabilirmis demek ki. Batticon surduydum hemen.
 
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

evde her daim bulundurulması gereken ürünler. baticon, ağız çalkalama suyu (listerine,colgate vb) ve antibakteriyel sabundur. olmayan arkadaşlar bunları temin etsinler.
 
Seni salmona bakterisi senii seklinde sevmeye basladim bizimkini,yeni isim cikti.

Salmonella cok uzundu,kisalttim =)
 
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

Bir o isim eksikti :)
Fazla evham yapma Berrak, senelerdir berabersin vücut bağışıklık kazanmıştır.
 
Bulassa bile cok buyuk ihtimal farketmezsiniz yada kucuk bir ates olarak gelir gecer
 
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

sen salmonella kumbarası diye sev.:smile:
 
Valla Emre annemle biz operdik eskiden. Cok seviyoruz kaplusumuzu=)) Sevgiyle buyuttuk ve oyuzden isitici,lamba,akvaryum ihtiyacini farkedemedik =)))


Alisarp bence de aynen daha onceden hafif ates yasamissam anlamamisimdir.Calisirken parmak kemirme huyum vardi cunku,kesin elim agzima gitmistir.

Cem son isme koptum,bugun yine formundasin =)
 
Bazi kaynaklarda kucuk kaplumbagalar diye geciyor.Ama anladigim kadariyla her kaplumbagada olan birsey.Neden acaba kucuk denilmis?
 
bazı ülkelerde çocuklar ağzına aldığı için küçük kaplumbağa satışı yok. bu şekilde yazarak bunu desteklemek ve satışını önlemek istemiş olabilirler. yanılmıyorsam amerikada 10 cm kabuk boyu altı satış yasaktı.
 
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

Kaplumbağaların çıkarıldığı ve balıklıya çevrilecek bir akvaryumdan olası salmonella bakterisi nasıl temizlenir?

Akvaryumdaki biyolojik dengenin çökmesi sorun değil, gereken bir ilaç gerektiği süreyle çevrilebilir akvaryumda, canlı olmadan bir süre dinlendirilip sonra biyolojik yapı yeniden kurulabilir.

Tüm malzemeleri çıkarıp tek tek kaynatmak gerekmiyordur umarım. :/
 
El yakmayacak sıcaklıktaki su ile akvaryum yıkanır. 100 litreden küçük ise duşakabinde bulaşık sabunu ile yıkayıp durulayabilirsin. Büyük akvaryum varsa yeşil bulaşık süngeri ile silikon kenarları da dahil bütün camları temizle. Bunları yaptıktan sonra su doldurup içine yeterince tuz koyup karıştır iki gün bekleyip suyu boşaltıp durula.

Arkasından istersen metilen mavisini son temiz suya damlatıp bekle. Rengi açılınca balıkları koyarsın.
 
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

Teşekkürler. Akvaryum büyük ve kurulu vaziyette, içinde oldukca fazla dekor var, tek tek silmek çok zor olacak, sadece metilen mavisi ya da uygun bir antibiyotik ile uzunca bir süre suyu çevrilse yeterli olmaz mı dersiniz?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_2830.JPG
    IMG_2830.JPG
    916.6 KB · Görüntüleme: 83
Taş ve köklerin çıkarılıp el yakmayacak sıcaklıkta suda fırçalanıp yıkanması lazım. Sonra gazete üstüne alıp kurut. Filtre ve ısıtıcıyı da yıkayıp kenara koy. Kum akvaryumda dursun. Suyu yenileyip kumu karıştır sonra o suyu da alıp yeni su ile birlikte metilen mavisi koy. Koyu mavi olsun. En az bir gün beklesin. Arada kumu karıştırıp her yerine nüfuz etmesini sağla. Sonra suyu alıp yeni su ekleyerek bütün herşeyi akvaryuma koyacaksın. İki damla daha metilen damlat. Isıtıcı uygun ısıya gelince balıkları koy. Yalnız önce kendi poşeti içindeyken balıkları akvaryumda bekletip poşetteki su ile akvaryumdaki su aynı ısıya gelsin sonra poşetten çıkarıp akvaryuma alırsın. Adaptasyon güçlüğü çekerlerse ölürler. Poşeti ılık suyla yıkayıp akvaryuma öyle koyacaksın.
İpek yapraklı bitki vs varsa bunları metilende bekletme rengi emerler.
 
Geri
Üst