Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

ilastas

Bronz 5 Üye
Katılım
13 May 2017
Mesajlar
24
Merhabalar,
Akvaryumum 1 ay önce kuruldu. Şu anda net 320 litre su var içerisinde. 2 adet RES 5cm kabuk çaplı kaplumbağam var. 
İç filtre olarak sobo 808 C köşe filtresi var, dış filtre olarak da tetra ex 1200 var. 7/24 iki filtrede açık çalışıyor, dönüşümlü kullnadığım 2 adet sera rappy yem dışında birşey vermiyorum, damlatmıyorum.
SORUN : 
Dış filtrenin çekiş borusunun içerisinde şeffaf su içinde sallanan soğan zarı gibi tortular var. Yosunlanma mı acaba ?
Aynı şekilde kaplumbağaların boyunlarında ve parmak aralarında da oldu. Zar gibi.. 
Fırça ile temizleyince çıkıyor ama sonra tekrar oluyor. Bir de bugün farkettim suyun üstünde yağ gibi bir tabaka var.  
Bir de farkettim hayvanın 1 tanesi çok yem yememeye başladı ve hareketliliği ve refleksleri azaldı.

Normalde 2 minik kaplumbağa , 320 litre suda hem iç hem dış fitre ile 1 ayda böyle birşey olması anormal geldi bana. Ne yapmam lazım ? Dış filtrede mi sorun var acaba ? Yol gösterebilir misiniz ? 

Teşekkürler,
 
Cvp: Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

1-2 saattir araştırıyorum ama net bir şey bulamadım. Akvaryum kurulurken mesela kuran arkadaş doğrudan paketi açıp kumu dökmüştü, bir yıkama falan olamadı. Şimdi okudum kumun yıkanması gerekiyormuş. Aynı zamanda dış filtreyi de kutudan çıkarıp takıp çalıştırdı, orda da mesela herhangi bir filtre parçasını yıkamadık. Mango kökleri de aynı çekilde... Acaba bunlardaki toz ve bakteriler suya ve hayvanlara zarar mı verdi. Yağ ve yosunsu tabaka bundan mı oluştu.
Tüm suyu boşaltıp , kumu, filtre parçalarını yıkayıp tekrar akvaryumu sıfır suyla doldurup 3-4 gün sonra hayvanları tekrardan mı koysam ? Ya da hayvanları dışarı alıp suya metelin mavisi veya başka bir dezenfektan damlatıp, 1-2 gün sonra tekrar geri mi koysam. O kadar sistem kurup, yatırım yaptım ama gene de ideal ortamı oluşturamadığım için belki hayvanlara zarar verdiğim için üzüldüm açıkçası..
 
O şeffaf şeyler eski deriler. Bu en büyük sorunumuz deri değişmeleri bitmediği gibi büyüdükçe artıyor.

6 cm boya gelince eheim veya tetra reptomin hayvanlar ufak eheim daha iyi olur ve jbl agil alacaksın.

Sudaki yağ ya raffy I'dan yada filtre pervanesi ve haznesindeki yağ kaynaklı olabilir. Maşrapa ile yüzeyden alıp temizlersin.

Filtrede o kadar bakteriyel anlamda sorun olacağını sanmıyorum kuru ve poşet içinde geliyor. Kum ise yıkanmalı. Vitasand marka yıkanmış gelir ama kum risklidir.

Dış filtrede filtre malzemesi kullanmadıysan durabilir kullandıysan fişini çek. İç filtre çalışsın. Metilen mavisi alıp suya dökeceksin. Hayvanları koyacak yerin var ise iyi olur. Metileni koyu mavi olacak kadar damlat. 10-12 damla kadar arada kumu karıştır her yerine nüfuz etsin. 24 saat beklet. Son bir kez kumu karıştırıp bu suyu çek. Temiz sudan yarısı kadar doldurup bir daha durula temiz suyu koy. Dış filtreyi de temizleyeceksen pervaneyi söküp havlu peçete ile sil. Hazne boşluğu içine de havlu peçeteyi kıvırıp çevirerek temizle. Kaba yağ gitsin. Kalanı sorun olmaz.

Tetra için şu şeffaf kafa contalarından al. 2-3 sene içinde su sızdırma oluyor. Olduğunda beklemeden değişirsin. Şeffaf olan orjinalinden daha kalıncadır.
 
Cvp: Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

Çok teşekkürler Cem Hocam. 4 gün tatile gitmiştik otomatik yeme sadece raffy I sığdığından dolayı 4 gün rappy I yediler o nedenle yağlanma olmuş olabilir. 
Yanlız biraz daha kritik bir durum var. 1 tanesi çok az hareketle dinlenme sehpasında duruyor elimi burnuna kadar götürüyorum kaçmıyor bir şey yemiyor. Hayvanları temizlemek için çıkardım ve sıkıntılı durumlar tespit ettim. Şöyle ki ;

1. kaplumbağa :
https://i.hizliresim.com/VMJdar.jpg

Alt kabukta bir çatlama deformasyon gbi birşey var. En son 15 gün önce temizlerken yoktu.Bir yerden düşmedi, kavga da etmiyorlar.Enfeksiyon ya da bakteriyel mi acaba...

Üst kabukta da ufak leke var : https://i.hizliresim.com/r2brEN.jpg

Bahsettiğim parmak çevresinin şeffaf tortuyla kaplı olması bu. Bu heralde dediğiniz gibi deri değişimi.

https://i.hizliresim.com/BABYvg.jpg

2. kaplumbağa : 
Alt kabuk garip, çok mu protein yemekten, vitaminsizlik mi nedir bilemedim. https://i.hizliresim.com/zBzXBj.jpg
Üst kabuk https://i.hizliresim.com/Q7dqVy.jpg
Bu kaplumbağanın da 1 ay önce cap canlı açık yeşil bir kabuğu vardı.

Akvaryum yapısı da bu şekilde:
https://i.hizliresim.com/XXzAM5.jpg
https://i.hizliresim.com/ZEy453.jpg
https://i.hizliresim.com/VMJdBB.jpg

Su içi dinlenme taşlarının üstü de yeşerdi ??
https://i.hizliresim.com/qWXLNq.jpg

su 29-30 derece ısıtıcı çalıştırmıyorum ev sıcak . Dinlenme alanı 31-32 derece. UVB si 16 cmden. Her şeyi doğru yaptığımı düşünüyordum ama yanlış yaptığım birşey var ki hayvanlarda sıkıntı var.

Şimdi geçici olarak plastik kaba aldım. Akvaryumu dediğin gibi temizleyeceğim Cem Hocam. Kaplumbağaları nasıl tedavi edebilirim, sıkıntıları ne acaba ? 
Teşekkürler,


Akvaryuma 14-15 damla damlattım metileni rengi hiç değişmedi. 400 lt civarı su var acaba bi 14-15 daha damlatyım mı suyun rengi mavi olana kadar ?
 
400 litre varsa koyu mavi olana kadar azar azar damlat ama hayvanları temizleyene kadar koyma.

Uv ampul ve ısıtıcı lamba yosun oluşumuna neden olur ama o bölge su içinde ise rampayı fırçala. Yerinden kaldırabiliyorsan duşakabine götürüp karbonat tozu veya tuz ile fırçalaman iyi olur.

1. Hayvandaki mantara benziyor. Bu çukurluk birşeye sürtünme yoluyla olmuş bu taş veya cam köşesi olabilir. Eve geldiğinde akvaryumda devrilmiş birşey var mıydı ?

Diğerindeki ise alg kaplaması gibi bakteriyel bir oluşum. Diş fırçası ile gider. Bacaktaki ise deri değişimi.

Hayvanların her ikisini de ıslak diş fırçasına tuz döküp yavaşça ovala. Derilerine değdirme. Akvaryumdaki su ile emsal sıcaklıktaki su ile durulayıp bir kez daha yap. Bunu 3 gün boyunca yap ve her fırça sonrası suyu değiş. Kabukları temizlendikten sonra akvaryuma alırsın. Daha önce değil. Akvaryuma bulaşmasın yine. O çukur bölgenin bu işlemlerden sonra 3. Gün resmini yine çek. Darbeye mi bağlı yoksa mantar yüzünden mi olmuş bakalım. Bu hayvan üzerinde bu çukur ve beyaz renk ne varsa kulak pamuğu ile baticon sürüp yedir. Bu fırçalamadan sonra havlu peçete ile kurutup sür ve 10 dakika kuru yerde beklesin.

Akvaryuma 3 çorba kaşığı dolusu tuz döküp erit ve her iki filtreyi de çalıştır. Su dönsün kumu karıştır. 48 saat o şekilde çalışsın. Kökleri de tuzla fırçalayıp yıka ve gazete üzerine güneş görmeyecek biçimde koyup kurut. Bakteri varsa kuru ortamda ölür. Akvaryumu temizledikten sonra musluk altında el yakmayacak sıcaklıkta suda tekrar fırçalayıp çıkıntı lif varsa kesip akvaryuma koyarsın. Filtreleri de yıkayıp temizle.

O yağ gammarustan çok dış filtredeki pervane üzerindeki yağdır. Yıkamadım demişsin. Köşe filtrede yoktur. Onu sökme. Yalnız bu işlemler bittikten sonra süngeri iyi yıka elyafı at.

Hayvanlar yosun bağlamış. Buda suda fazla kaldıklarına işaret fazla kuru alana çıkmamışlar. Alt bağayı rampaya sürtmüş olabilirler ama üst bağada da noktasal var.

Uvb çok yakın duruyor normalde 17-18 cm olmalı. onu şimdilik 21-22 cm den konumlandır eğer 13 W ise. 25'lik ise 27-28 hatta 29 cm olsun. Hayvanlar daha ufak. İştahsız dediğin hastada olabilir. Gut hastalığına bağlı birşey değil. Üşütme olabilir. Yüksek radyasyonda almış olabilir. Aslında hayvanlar 7 cm olana kadar uvb kullanma. Sadece ısıtma ampulü olsun. O altbağası deforme olmuş hayvan için şu aşamada D vitamini sentezi iyi olmaz. Hayvanın bol yüzerek dengeli biçimde gelişmesi deformasyonun daha ciddi hal almasının önüne geçer. Kaybolmaz ama daha fazla çukurlaşmasını önler.

Kabukları tam temizlenene kadar kabuklarına devit sürme. Elinde yoksa almana gerek yok. Bulundukları suya her su değişiminden sonra (suyu her gün değiş) 1 damla metilen mavisi damlat.

Bu İşlemlerden sonra elini bol sabunla yıkamayı unutma.
 
Cvp: Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

Cem Hocam yanlışım varsa düzeltirsin,

Hayvanları geçici olarak plastik kaba aldım. 
Akvaryumda dış filtreyi durdurdum. İçindeki filtre malzemelerini çıkarıp tekrar çalıştıracağım.
Metileni su mavi olana kadar damlattım. Ayrıca tuz ekleyeceğim. İç filtre ve içi boş dış filtre çalışır halde 24 saat bekleteceğim. 

Hayvanları her gün 1 defa tuz ile kabuklarını fırçalayıp, deforme yerlere batikon sürüp 10 dakika kuru alanda bekleteceğim. Sonra geçici kaptaki suyunu değiştirip 1 damla metilen damlatıp oraya koyacağım. Bunu 3 gün tekrar edeceğim.
 
Evet dış filtreyi boşalt demeyi unuttum. Metilen boyar onları. Malzemeleri de temiz bir kovada tuzlu su yapıp beklet. Bakteri mantar ne varsa ölsün.

Diğerleri aynen.
 
Cvp: Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

Cem Hocam,  tuz ve batikon  tedavisine devam ediyorum bugün 3. gün. Akvaryumu temizledim, bugün temiz suyunu dolduracağım. Kumun birazı metilenden dolayı biraz mavi renge büründü, mango kökleri de biraz karardı. Yenilerini alayım mı ? 

Hasta olan kaplumbağa 3 gündür rappy i ve p hiç birini yemiyor, sudan çıkmıyor ve hareket etmiyor. Vitamin alıp vitamine mi başlayayım ? 

Bir de akvaryumun üzerindeki büyük kuru alanı kaldırayım diyorum çünkü oraya çıkmıyorlar fazla hep su içindeki dinlenme sehpasında duruyorlar ondan dolayı su içerinde çok kaldıklarını düşünüyorum. Su seviyesini dinlenme sehpasının altına çekip onu kuru olan olarak kullanayım diyorum bir kaç sene. Çok büyüdüklerinde üstteki kuru alanı tekrar koyarım. Dinlenme sehpasının ayaklarını oluşturan camın kenarlarını da su geçirmez bantla kaplayacağım, hızlı yüzserken köşeye çarpsalar yaralayabilir, belki de öyle yaralandı. Tam olarak mantar mı yaralanma mı anlayamadım.

Teşekkürler,
 
Kum ve kökü yenilemene gerek yok zamanla renkleri açılır. Hatta şu aşamada o şekilde olmaları da iyi yosun olma ihtimali de azalır mantara karşı koruyucu olur. Yosunlanma genelde güneş ya da ışık alan tarafta kumun cama bakan kenarlarında oluşuyor. Yapay bitkilerde özellikle kullandığımızda rengi emer. metileni kullanırken sıcak su kullanmıyoruz sıcak su bulaşan rengi pişirdiği için çıkmaz.

Yemiyor ise vitamin damla iyi olur iştah açıp kırgınlığı alır.

Civarlarında hareket var ise kuru alana çıkmak istemezler. Odanın kapısını kapalı tut olmadığında muhakak çıkıyorlardır. Sadece ısıtmayı kullan şimdilik. Dediğim gibi radyasyona bağlı bir isteksizlikte olabilir. Genta yada gentagut al. Fazla pahalı birşey değil. Hergün iki damla ağzına damlat. Hayvanın hali üşütmeye bağlı işe geç kalmayalım. 5 gün damlat. Durumuna bakalım.

Diğer taraftan hayvanlar küçük suyu alçaltıp su içi sehpayı kuru alan niyetine kullanabilirsin. Bir kaç sene değil. Bir bir buçuk seneye kadar boyları üstteki kuru alan için yeterli boya gelir.

Sehpa su içinde olduğu için sağlıklı olan akvaryum silikonu ile o yüzeylerin üzerinden geçip etsi bir şerit çekmen. Sonra bir hafta kadar tozsuz kuru yerde beklet. Kuruyup sertleşsin kokusu gitsin. Su geçirmez o gri bantlarda olabilir. Yalnız bir yerinden açılırsa yolmaya çalışabilirler. Uygulamadan önce zımpara yapılmamışsa 120 grid bir zımpara ile camın üstünü traşla prüz varsa gitsin. Sonra 1000 grid zımpara ile rötuş atarsın tertemiz olur. Çok prüzlü değilse sadece 1000 grid kullan. Bu süreçte sehpa dışarıda olacak belki o sayede kuru alanı kullanabilirler.

Kabuk temizlendiyse bir resmini çekip gönder bir daha bakalım.
 
Cvp: Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

Batikon , tuz tedavisine devam ediyorum bugün 6. gün. Alt kabuktaki çukurluk biraz kapandı gibi. Üst kabuktaki beyaz leke gibi olan kısımlar duruyor.
https://i.hizliresim.com/vprB44.jpg
https://i.hizliresim.com/vprB44.jpg
https://i.hizliresim.com/1gqAdN.jpg
https://i.hizliresim.com/Lnmq3Z.jpg
https://i.hizliresim.com/r2nb93.jpg

Vitamin veriyorum ama ağzını açmadığı için ne kadar alıyor bilmiyorum iştahı daha açılmadı birşey yemiyor. Gentagut a da yeni başladım.
Akvaryumu temizleyip hazırladım. Suyunu koydum, iyileştiklerinde oraya alacağım.
 
Az da olsa vitamin girer. Gerekirse 3 defa ruj gibi sür. Kabuk toparlamış bayağı. Altbağadaki o bölgede yeşilimsi bir nokta var onu tırnağınla bir yokla kazınacak gibi mi çok zorlama fırçalamaya devam et. Karbonat tozu varsa onunla fırçala birkez o tuza nazaran biraz daha sürtünmesi yüksektir.

Üstbağa sağ bacağı üstünde bir kırmızı nokta var o kısım yara mı delik mi var ?

Eczaneden devit alıp kabuğunu kuruttuktan sonra bir iki damla damlatıp yay. 10 dakika kuru yerde beklet. Kalanı peçete ile silip akvaryuma alırsın. Bu kabuğun rengini canlandırıp eski plakaları yumuşatır ısıtma lambası altında gerilir ve açılmalarını hızlandırır.

Hayvan su içindeyken boynunu usulca okşar gibi parmağınla ov o beyazımsı tabaka gidecek mi bak. Kuru yerde yapamazsın başını kabuğa çeker.
 
Cvp: Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

Her gün her iki kaplumbağaya da karbonatla fırçalama, ağza genta damlatma, vitamin damlatma (ağızlarını pek açmadıkları için sürme şeklinde oluyor) yapıyorum. 2 günde 1 de devit sürüyorum. 
Ana akvaryum temizlendi ikisini de oraya aldım çünkü küçük kapta hem su ısısını ayarlayamıyorum hem de iyice hareketsizleşiyorlar.

Kaplumbağaların durumu şöyle : 

Hasta olan kaplumbağa 6 gündür birşey yememeye devam ediyor, haşlanmış kıyma da denedim yemedi. Ana akvaryuma suya attığımda biraz yan yan yüzerek kuru alana geçti hemen, devamlı kuru alanda dinleniyor, bitkin. Kabuk yarası bayağı bir toparladı ama heralde akciğer enfeksiyonuna yakalandı forumdan okuduğum belirtilere göre..

Bu hasta olanın dün çekilmiş hali : 
https://i.hizliresim.com/OLg44Q.jpg
https://i.hizliresim.com/zBXoo6.jpg
https://i.hizliresim.com/G0VMM6.jpg
https://i.hizliresim.com/y3QZZy.jpg

Diğer kaplumbağa yiyor normal bir şekilde, hareketli, yüzüyor ama işin ilginç yanı onun alt kabuğu çevresi hasta olana göre biraz pembemsi gibi sanki, yada normal lekemidir onlar ? Hareketsel olarak bir hastalık belirtisi yok ama onda.

https://i.hizliresim.com/YN0Zo6.jpg
https://i.hizliresim.com/8dBRja.jpg

Akvaryum yeni düzende üstteki kuru alan yerine dinlenme sehpasını su seviyesinin üstünde tutup lambaları oraya yönlendirdim. Gece ısıtma lambam yoktu. 2 tane elektrikçiden mavi eski tip 40w ampul buldum dünden itibaren gece onları yakmaya başladım. Hasta olduğu için su sıcaklığını 30 derece, kuru alanı 33 dereceye çektim.

Bundan sonra nasıl ilerleyeyim Cem hocam ? Gentaya devam mı, alternatif ilaç ve yöntemlere mi geçelim ? 
Kozyatağı civarında işi bilen veteriner var derseniz götürebilirim de gerekliyse ama su kaplumbağasından anlayan çok veretiner olmadığı için forumdaki işin ustası arkadaşların takibinizde gitmek daha güvenli geliyor bana.

Yardımlarındanızdan dolayı çok teşekkürler.
 
Hayvanları fırçalamayı ve devit sürmeyi bırak. Artık gerek yok. Hayvanlarda boş yere hırpalanıp strese girmesin.

Sağlamdaki pembelik büyümeye bağlı kılcal damar rengi birşeyi yok.

Diğeri akciğer enfeksiyonu. Gentayı sabah akşam üçer damla; vitamin damlayı her gün bir damla ver. Stick yemi çay kaşığında eritip çözelti haline getirip hayvanın ağzını bir şekilde aralayıp aradan hayvan yatay vaziyette iken ağzına boşalt. Midesine az da olsa gıda girsin. Diğer zamanlar kendi haline bırak.

İğne için hayvan daha ufak doz yüksek gelebilir.

Isıyı su 28; kuru alan 31-32 derece olacak şekilde ayarla. Uyguladığın değerler karşısında dış ortamın soğukluğu daha fazla hissedilir. Hayvanlar bir de bu sebeple üşümesin.

Pazartesiye kadar bu şekilde devam et duruma bakalım. Hayvan her nefes alışında esner gibi ağzını açıp başını ileri atarsa son evreye girmiş demektir. Kurtulma ihtimali zordur. İştahı açılırsa tedaviye cevap veriyordur.
 
Cvp: Şeffaf Tortu ve Yağsı Tabaka

Tamamdır o şekilde devam edeceğim. Aslında 3 gün önce ağzını açmadan 1 dakikada 1 başını ileri atıp yutkunması vardı. Boğası şişirerek yutkunuyordu. Gentadan sonra onu bıraktı. İnşallah cevap veriyordur tedaviye. Bakalım pazartesine kadar belli olur zaten.
Teşekkürler.
 
Geri
Üst