Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Soğuk suda kaplumbağa

Harleydavidson

Gümüş 5 Üye
Katılım
1 Haz 2017
Mesajlar
139
İstanbulun bi semtinde oturuyorum ve 1 gündür elektrkler yok bugün 9 da gelecekmiş ve ısıtıcı çalışmadığı için su bumbuz dün gece kaynar su takviyesi yaptım şimdi kaplumbağama bakıyorum kabuğna saklanmış üşüyor heralde yüzmüyorda heran gibi ölme riski olurmu sabah yem yedi ?
 
Sakın bir daha kaynar su dökme. Su sabit ısıda olduğu sürece hayvan ısı dengesini ayarlar. Ani ısı değişiklikleri adaptasyon açısından zorlayacağı için hayvanı yıpratır. Bu hayvanlarda bizim gibi sıcaklık seviyesi sabit değildir. Soğukkanlılar dışardaki ısıya göre vücut ısılarını eşitlerler.

Hele ki kaynar su temas ederse daha kötü. Geçen sene bir çocuk kaynar suyu hayvanın üstüne döküp haşlamıştı. Hayvanın gözleri kör oldu, bacakları kangren olup koptu. Hayvan acı çeke çeke öldü. Bu katiyen yapılmaması gereken birşey.

Su soğudukça enerjisini korumak için metabolizmasını yavaşlatır. Hareketlerini azaltır.
 
Hayır tabiki hayvanı çıkarıp suyu döküyodum haklısınız bi daha dökmem yani diyorsunuz ki kendisini sıcaklığa göre kendi ayarlıyor soğuksa soğuk sıcaksa sıcak diye bende öyle düşündüm. Diğer kaplumbağamı veterinere götürdümde veteriner bana dediki kapşumbağa göre değişiyor direnci ölen kaplumbağam hiç soğuya dayanmadı . Bu arada kabuğa saklanması kendisini korumasından mı?


Elektriklerde geldi zaten suyu değiştirdim ısıtıcıyı 34 dereceye ayarladım üşüdüğü halde yem yedi helal olsun
 
34 çok 28 dereceye indir. Derece ne olursa olsun aynı oranda ısı verir. Kalibre edilmiş dereceye geldiğinde kapanır.

Kaplumbağa doğrudan su soğukluğundan değil sudan çıktığında dış ortamın soğukluğu ve ortamdaki cereyan ve esintiye bağlı hastalanmıştır. Enfeksiyon başladığında da artık soğuk su hayvanın direncini kırmaya başlar. Yavrular yağ depolayamadığı için soğuktan daha çok etkilenir. Enfeksiyonu ilerler. Üstünede iştah kesildiği için ihtiyacı olan enerjiyi sağlayamaz. Sistem uygun halde olsa bile başlangıç safhasını geçmiş ise tedavi mümkün olmaz. Sadece ölüm süreci biraz daha uzar.

Hayvanın kapanması bu şartlarda enerjisini koruma amaçlı.
 
Isıtıcı hep çalışıyor kapanmıyor JBL ısıtıcısı 100.. zaten geçtr ısıtıyor suyu normalde 25 30 dkda su ısınırdı birde kaldığım oda çok soğuk akvaryuma direk vuruyor diye 34 33 arası yaptım birde 28 dereceye getirdiğimde hayvan eskisi gibi hareket etmiyor yüzmüyor ama şimdi gayet rahat yüzüyor
 
Sudaki derece ne gösteriyor ? Akvaryumdaki sirkülasyon iyi değilse ısınmış su dağılımı yavaş olur. Hareketsiz su geç ısınır. Isıtıcıyı tabana yakın yatay konumlandıracaksın.

Oda soğuk ise akvaryum camdan aldığı soğuk ile kayba uğrar. Aynı şekilde su yüzeyinden de. Buharlaşma oldukça buhar yüzeydeki ısıyı çektiği için suyu soğutmaya başlar. (Kolonya etkisi) Makul olması gereken oda ısısı 24 derece olmalı. Hayvan kuru alana çıkarken lamba altına kadar gittiği süreçte soğuktan etkilenir. Akciğer enfeksiyonuna yakalanmanın %90 sebebi budur. Su ile dış ortam ısısındaki fark ne kadar çok olursa üşümesi o kadar fazla olacaktır. Bu bizim sıcak banyodan soğuk odaya geçtiğimizde hissettiğimiz gibidir. Bu sudan lamba altına geçeceği kısa süreçteki karşılaştığı negatif ısı değişimi sırasında hayvan kendini dış ısıya hemen adapte edemez. Yetişkinler yağ depoladığı bu koruma sağlar, bu açıdan tolere edebilir ama yavru hayvanlarda bu akciğer enfeksiyonuna neden olur. Böyle bir durumda 7-8 cm kabuk boyuna kadar olanlar risk altındadır.

Suyun ısısının yüksek olması durumunda da hayvan dışarı çıkmak istemez. Suda daha fazla vakit geçirir. Suda durduğu sürece de hasta olmaz.
 
Geri
Üst