Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağası şiddetli ısırma huyu

Malarauko

Yeni Üye
Katılım
7 Haz 2017
Mesajlar
7
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 1 yıl önce 2 adet su kaplumbağası aldım. İçlerinden birisi hastalandı ve öldü. Sonradan diğerinin yalnız kalmaması için yeni bir tane aldım (yaklaşık 4-5 ay önce). Biraz büyümesini bekledikten sonra onuda geçen ay akvaryuma koydum. Büyük olan kaplumbağa hiç yadırgamadı ve beraber güzelce yüzmeye başladılar. Geçenlerde büyük kaplumbağanın, küçüğün arkasına geçip kokladığını ve kuyruğunu ısırmaya çalıştığını fark ettim. Bunu birkaç kez ben yanlarındayken denedi. Dün eve çok geç geldim ve sabah uyandığımda küçük kaplumbağanın kuyruğu yok. Akvaryumda kuyrukta göremedim, galiba büyük olan ısırıp yedi. İşin ilginç tarafı küçük olan büyükten kaçmıyor, yalnız büyük olan arada koklayıp ısırmayı deniyor. Isırma şeklide sanki yeme atlar gibi sonra çekiliyor. Normalde sürekli yem veriyorum ve hatta günlük yiyebileceklerinden bir miktar da fazla koyuyorum. 2-3 güne bir de unkurdu veriyorum. Vitaminlerini de düzenli veriyorum. Büyük olan elimin büyüklüğüne ulaştı, küçük olanda onun yarısı kadar. Büyümeleri gayet güzel ama bu davranışın sebebini anlamadım. Büyük olanın eskiden beri canlı cansız gördüğü herşeyi ısırma huyu vardı ama küçük kaplumbağanın kuyruğu gidince şoka girdim resmen. Ne yapmam lazım bana acilen fikir gerekli. Bugün en son baktığımda beraber yüzüyorlardı ama büyüğün bir ara koklayıp ısırmaya çalıştığını fark ettim.


Yarın birgün diğer kaplumbağanın kolunu bacağını da ısırmaya çalışır mı bilemedim ama hep ısırma denemeleri arkadan kuyruk kısmına doğru ve su içerisinde gerçekleşti. Normalde beraber güneşleniyorlarda anlamadım ben bu davranışı...
 
Ben bunu sürekli yazıyorum. Kaplumbağa yanına yeni bir hayvan düşünülüyor ise emsal boyda olmalı. Boy farkları yüzünden az hayvan sakatlanmadı yada ölmedi.

Tek yaşayan hayvanlar sistemi sahiplenir. Kendi sınırları dahilinde başka bir hayvanı tehdit olarak görür. Ve ona saldırır. Eğer küçük ise onu öldürene kadar bırakmaz. Emsal boydakilerde güç dengesi vardır. Birbirlerini ısırsılar da ufak hasarlar birşey yapmaz.

Bu sendeki durumun yem ile alakası yok. Küçüğü sistemde istemiyor onu hemen ayır. Bu arada akvaryumda küçük ise büyük bir tane al. Kuru alan bir nevi tarafsız bölge gibidir, ama bu her zaman sakin olacakları demek değildir, yeri geldiğinde oradan da atabilirler. Sahiplenilen esas bölge sudur.

Kuyruk anüsten içeri kopmamıştır inşallah. Koptuysa o da sıkıntı.
 
Cvp: Su kaplumbağası şiddetli ısırma huyu

O konuda emin değilim, çok dikkat etmedim ona ama ben dediğiniz gibi küçük olanı ayırayım artık ne yapayım. Olmadı birine veririm çünkü ayrı ayrı 2 akvaryum ayarlamam çok zor olacak. Kendi boyutunda olan yaşadığım şehirde bulamadım ama napalım kendi istedi artık yalnız takılsın bundan sonra.
 
Bu hayvanların her birinin karakteri birbirinden farklıdır. Yaşadığı şartlarda psikolojik açıdan etki yapabilir. Ama her ne durumda olursa olsunlar içgüdüsel davranışlar bir noktada öne çıkar. Sonuçta bu hayvanlar sosyal değildirler. Grup halinde durmalarının temel nedeni tehdit algısını rahatlatmaktır. Çok göz ve kulak başlarına gelebilecek tehlikeye karşı radar sahalarını geniş tutup hayvanları rahatlatır. Tehlike açısından zayıf oldukları nokta olan kuru alanda uyumlu durmalarının temelinde bu yatar.

Hayvan hırçın yaradılışlıysa ona yapılabilecek birşey yok. Ki uyumlu olan hayvanlar arasında bile içgüdüsel olarak alfa olma isteği ortaya çıkarak birbirlerine dalaşma durumu her zaman olacaktır. Derideki ısırmaya bağlı kızarıklıklar normal sayılır. Ağır hasarlar (uzuv kopması, deri yırtılmasına bağlı etin ortaya çıkması, kabuk kopması, parçalanması) ise emsal boydaki hayvanlar için dahi ayırma nedenidir. Bu çatışmalar ağırlıklı olarak erkekler arasında görülse de nadiren dişilerde de rastlanabilen durumdur. Dişi erkek arası çatışmalar ağırlıklı çiftleşme isteği kaynaklıdır. Detaya girmeden özetlersek, Dişi seçici olandır. Çiftleşmek istemez ise bu hiçbir zaman olmaz. Erkek böyle bir durumda dişiye burun ve tepeden ense bölgesine saldırır. Dişi baskın karakterli ise tepki olarak erkeğin ön bacaklarını ısırır.
 
Geri
Üst