Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağası ticareti gerçeği

okankrn

Gümüş 1 Üye
Katılım
11 Ağu 2013
Mesajlar
208
Herkez bir defa okursa bilinçlenebiliriz sanırım..

Su kaplumbağalarının hikayesini biliyor muydunuz?

Size onların Amerika Birleşik Devletleri'nin güney eyaletlerindeki nehirlerde mutlu mesut kendi doğalarında yaşarken bugün ticareti yapılan tüm dünyaya yayılmış birer mahkum durumuna nasıl düştüklerini anlatayım. Su kaplumbağaları , insanların ne yaptıklarını düşünmeden severek eziyet ettikleri canlılar listesinin en başlarında yer alıyorlar.

İlk defa 1940 lı yıllarda bazı kişiler Louisiana ve Mississippi eyaletleri arasındaki nehir kıyılarında dolaşarak kırmızı yanak su kaplumbağası yuvalarından yumurtaları toplamışlar ve bu yumurtalardan çıkan bebek su kaplumbağalarını satışa sunmuşlar. Su kaplumbağaları oldukça şirin canlılar. Pazar hemen tutmuş ve talep hızla büyümüş bunun üzerine de yetersiz kalan yumurta toplama işinden direk üretime geçerek su kaplumbağası üretim çiftlikleri kurulmuş. Çiftlikleri diğer çiftlikler izlemiş. Tabi çiftlikler kurulunca doğal olarak tüm acımasızlığı ile doğadan damızlık su kaplumbağası toplamaya başlanmış hatta öyleki çiftliklerin olduğu bölgelerde vahşi doğada tek bir cinsel olgunluğa erişmiş su kaplumbağası bile kalmamış. Çünkü neredeyse hepsi doğadan toplanmış ve çiftliklerin suni göletlerine konulmuş. 1960'lı yıllarda çok sayıda çiftlik yılda 12 milyon su kaplumbağasını üreterek Amerika içinde satar duruma gelmiş. Daha ilk yıllardan itibaren yeni doğan kaplumbağaların ilk günlerinde gıdaya ihtiyaç duymamalarından da faydalanarak bir miktar su kaplumbağası da gemilerle uzak dış pazarlara Avrupa ve Japonya'ya satılmaya başlanmış. Amerika içindeki bu ticaret alış veriş merkezlerinde su kaplumbağası satılcak kadar yaygınlaşmış. Palmiyeli Plastik fanuslar bu aşamada üretilmiş yani wal mart gibi marketlerde içine bebek kaplumbağa koyarak kolayca satılmaları için.

1975 yılı su kaplumbağası ticaretinde bir dönüm noktası çünkü 1 yıl içinde Amerika'da meydana gelen çeyrek milyona yakın salmonella vakasındaki başrolun su kaplumbağalarına ait olduğunu gören Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Amerikan sınırları içinde bebek su kaplumbağası satışına yasak getiriyor. Şu meşhur 4 inch kuralı işte bu esnada konuluyor. ABD içerisinde 4 inch ten daha küçük su kaplumbağası satışı yasaklanıyor. Bu yasağın sanıldığı gibi kaplumbağa boyu ile bağlantılı tıbbi bir açıklaması yok. FDA 4 inch yani 10 cmden küçük bebek su kaplumbağası satış yasağını küçük çocukların bu boyuttan daha ufak kaplumbağaları ağızlarına sokma istekleri nedeniyle koymuş ama kaplumbağalar 10 cm den büyük olursa bu eylem ve risk oldukça düşüyor. Aslında bende bu 4 inch kuralı için neler düşünmüştüm ama sebep aslında bu kadar basit.

Ama eğer bu yasağı derinliğine düşünecek olursak bu kadarda basit değil. Su kaplumbağası satışı sadece minik bebek su kaplumbağalarının o dayanılmaz şirinliğine ve ucuzluğuna dayanıyor. Yani siz 10 cm'den küçük su kaplumbağası satılamaz dediğiniz zaman işte bu öldüren cazibeyi ortadan kaldırmış oluyorsunuz çünkü pek çok kimse 10 cm den büyük su kaplumbağası almak istemiyor. Geriye doğru dönün ve bu su kaplumbağası besleme işine nasıl başladığınızı bir düşünün. İnanılmaz şirin minik yeşil bıcırıklar , palmiyeli bi fanus ve bunlar fazla büyümez günde sadece 1 yem ver diyerek açıkça sizi kandıran bir satıcı. 10 cm'den büyük kaplumbağa alırmıydınız ya da basit bir fanusta sorunsuzca ve masrafsızca büyüyeceğine inanırmıydınız.

Sonuçta iç pazar kapıları kapanınca su kaplumbağası üretici çiflikleri konuyu pek dert etmiyorlar çünkü var güçleri ile dış pazarlara dönüyorlar. Avrupa Çin ve Japonya başlıca pazarları oluyor. Çin pazarı biraz farklılık gösteriyor çünkü çinliler su kaplumbağalarını sadece evde beslemek için değil daha ziyade yemek için alıyorlar. Amerikan üreticileri tanesi 1 Dolar'dan asya pazarına ve dünyaya büyük miktarlarda kaplumbağa satabildikleri için FDA yasağından ilk başlarda çokta etkilenmiyorlar.

Fakat işler hep böyle gitmiyor ve değişmeye başlıyor. Çinliler kendi ülkelerinde Amerikan menşeili kırmızı yanak su kaplumbağası üretim çiftlikleri kurmaya hatta ufak partiler halinde dünyaya su kaplumbağası satmaya başlıyorlar. Bu su kaplumbağası üretim işinin püf noktası yıllık üretilebilen su kaplumbağası adedi çünkü maliyet tamamen buna bağlı. Çinliler kendi çiftliklerini kursalar bile hala Amerikan üretiminden çok büyük partiler halinde kırmızı yanak su kaplumbağası almaya devam ediyorlar. Bu doymayacakmış gibi gözüken büyük pazardan faydalanmak isteyen yeni girişimciler sayesinde Amerikadaki üretici çiftliklerin sayısı bir ara 60 adede kadar ulaşıyor. Kaplumbağalar dışında bu ticaretten herkes mutlu. Durmayan daralmayan karlı bir ticaret içinde sürekli su kaplumbağaları üretiliyor eğer üretimde bir açık oluşursa hayvan sevgisi, çocuklara sorumluluk duygusu aşılamak ya da bu işten geçimini sağlıyan şu kadar aile filan gibi süslü ve makul bahaneler uyduruluyor doğadan yeni damızlık kaplumbağalar toplanıyor, yavrular paketlenip tüm dünyayaya satılıyor paralar kazanılıyor, ve bu çark durmaksızın dönüyor. Pazar durmuyor çünkü kaplumbağalar satıldıkları aynı hızla hızla evlerde fanuslarda akvaryumlarda ölüyorlar. Kimse durup ne yaptığını düşünmüyor. Öldümü çöpe atalım ve gidip yenisini alalım o zaman, zaten çok ucuzlar.

1990 lı yılların başlarında üretici çiftlikler dış pazardan bir darbe daha alıyorlar AB topluluğu içindeki birçok ülke kırmızı yanak su kaplumbağasının ülkeleri içine girmesini yasaklıyor. Ama yasağın sebebi salmonella değil kırmızı yanak su kaplumbağalarının bir süre sonra onlardan sıkılan alıcılar tarafından doğal hayata atılmaları. Petshoplarda satılan ve doğaya atılan kaplumbağa sayısı öylesine çok ki Avrupa doğasında zorda olsa tutunmayı başararak yayılmacı, tahribat edici bir tehdit oluşturmaya başlamaları üzerine Avrupalılar su kaplumbağalarına ithalat yasağı koyuyor.

Bu yıllarda dahi Çindeki doymayan müthiş pazar Amerikan çiftliklerini ayakta tutmaya yetecek ticareti hala sağlıyor ama ancak 2004 yılına kadar. Çünkü karamanın koyunu sonra çıkar oyunu gibi çinli alıcılar 2004 yılı geldiğinde pat diye birdenbire alış yapmayı tümden kesiyorlar. Ve dünya pazarlarına Amerikan endüstrisinin asla başaramayacağı bir fiyattan tanesi 20 cent ten büyük sayılarda su kaplumbağası sunuyorlar hemde adrese teslim. Amerikalılar kendi tabirleriyle aniden duvara çivilenmiş gibi oluyorlar. Yılda 8-10 milyon satış yaptıkları o büyük pazar artık olmadığı gibi üstüne üstlük artık karşılarında ulaşamayacakları bir fiyattan kaplumbağa üreten büyük bir üretici güç vardır. Düşün ki Amerikalı çiftçiler bu yıl 12 milyon su kaplumbağası üretebilirken çinliler 20 milyon adet üretiyorlar.

Peki bu 32 milyonluk bebek ninja ordusuna sonra ne oluyor derseniz...Yok yok demezsiniz çünkü gidip bir iki tane almıştınız. Petshopa gelen bebek su kaplumbağaları mutlaka satılırlar. Maalesef kaderleri bu. Hobiye başlangıç hayvanı durumundalar pek çok hobici işe önce su kaplumbağası ile başlıyor. Çünkü çok şirin ucuz ve bakımları basit geliyor. Daha ne olsun bundan daha iyisi şamda kayısı ..

Şimdi Amerikalılar panikte, çünkü ellerinde satamadıkları milyonlarca adet su kaplumbağası kaldı ve hem yurt içi hemde yurtdışı pazarları tıkanmış durumda. Onlarda tek çare olarak Amerikan kongresinde atağa geçtiler. Üretici çiftliklerin oluşturduğu birlik şimdi FDA ile karşı karşıya. Lobi yaparak salmonella tehlikesinin artık 1975'lerdeki gibi risk oluşturmadığı gelişen teknoloji ve tıbbın bu riski azalttığı, salmonelladan arındırılmış kaplumbağa üretilebileceği konusunda FDA ve kongreyi iknaya çalışıyorlar. FDA şu an hala direniyor ve kararından yumuşayacak gibi de gözükmüyor. Ama üretici çiftliklerin ilk defa gerçekten batma noktasına gelmesi ve eğer yasak kalkarsa eyaletin bu ticaretten büyük para kazanacak olması birliğin şu an kullandığı en önemli kozları. Ticaretin her şey demek olduğu bir ülkede FDA nın koyduğu 4 inch yasağını bu kez gevşetebilirler ya da aşabilirler ama her şey kongrenin ikna edilmesine ve yeni bir yasal düzenleme yapmasına bağlı. Üretici birlikler bu son ataklarında kongre içinde de bazı kişileri ele geçirmiş durumdalar. Çünkü eğer yasak kalkarsa bu o eyalet için 300 milyon Dolarlık bir ticaret demek.

Buna karşın Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi FDA katı yasağında direniyor. 2007 yılı nisan ayında evde kaçak beslenen bir su kaplumbağası sebebiyle oluşan salmonella vakası yüzünden bir 4 haftalık bir bebeğin hayatını kaybettiğini açıkladı. FDA hala salmonella ve su kaplumbağası konusunda ciddi uyarılarını yayınlamaya devam ediyor.

Bana sorarsanız bu Amerikadaki çiftlikler inşallah tümden batar derdim ama Hainan'daki çiftlikleri ne yapacağız onlar daha beter üretiyorlar. Üstelik adet başı nakliye dahil 20 cent'e yani sadece 25 kuruşa büyük ithalatçıların kapısına istedikleri miktarda kaplumbağa teslim edebiliyorlar. Herhalde uzun vadeli düşünerek bu düşük fiyat politikasıyla önce geçmiş yıllarda bol alım miktarlarıyla şişirdikleri Amerikalı rakiplerini batırmayı düşünüyorlardır. Bu kadar büyük miktarlarda su kaplumbağasını nasıl üretiyorlar nasıl bir yöntem kullanıyorlar bilemiyorum. Amerikalılar ise Çinlilerin üretim yöntemleri için pek hoş şeyler düşünmüyor. Eh tabii kendileri sütten çıkmış ak kaşık.


Alıntı : lepisteskulubu.org
 
Cvp: Su kaplumbağası ticareti gerçeği

Çinliler elini attığı her işte, ana tedarikçilerden kat kat büyüme gösterdiğini bu vakada da gösteriyor Okan. Yalnız işin iğrenç tarafı artık o kadar ucuz ve erişilebilmesi o kadar kolay olmuş ki, geçenlerde tv, gazete vb. haber araçlarında anahtarlık olayını okur/izler olduk. Çin yetkililerinin ise kulakları sağır ve gözleri kör olmuş bu konularda. Açıkçası bana kalırsa illa yapılacaksa da sadece Amerika bu işi yapsın. En azından bu kadar vicdansız ve acımasız p-olacaklarını sanmıyorum.
 
Cvp: Su kaplumbağası ticareti gerçeği

Haklısın Emin Amerika en azından hayvan haklarını daha çok önemseyen bir ülke,Çin ise nerden kar ederim düşüncesinde bu yüzden hayvanlara ticari mal muamelesi yapıyorlar.
 
Cvp: Su kaplumbağası ticareti gerçeği

Petshoplar bu hayvanları toptancılardan 1 liraya alıp 8-10 liraya satıyor. Yanında da kap ve yem verip en azından 1'e 30'luk bir kar elde ediyorlar. Bu ticaret talep olduğu sürece bitmez. Aslında petshopçular bu hayvanları satarken fanusla vereceğine akvaryum-ısıtıcı vs. ile satsa pek bir sorun olmayacak.

Her şeyin altından yine çinliler çıkıyor, söylenecek çok şey var da burada söylemek uygun değil.
 
Cvp: Su kaplumbağası ticareti gerçeği

Paylaşim için teşekkürler
Ticaretin boyutlari ortada tabii
Beni en çok çin pazari düşündürüyor
Çünkü tüm dünyada zavalli hayvanlarin elinden en çok çektigi ülke çin
İnşallah zarar ederler diyecem ama çil yavrusu gibi bi özellikleri var biri olmasa bi başka çinli yapar bu işi
Bitmek bilmiyorlar bir türlü çünkü
 
Cvp: Su kaplumbağası ticareti gerçeği

paylaşım için teşekkürler sıkılmadan uzun uzadıya yazmışsın. bu pazar bitmez belki amerikalı üreticiler için olabilir ama çinliler. beslemese de beslenmede kullanacaklar. bu pazar sadece kaplumbağa ile bitmiyor yem, diğer ürün ve ilaçlar derken iş milyar dolarlık pazarlara dönüşüyor.
 
Geri
Üst