Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Tetra Tec New Model Dış Filtre EX 1200 L/H kurulumu resimli

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

cem

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
24 Eki 2012
Mesajlar
26,476
tetratec ex 1200 New filtrenin içindeki malzemelere ek olarak biyolojik döngüyü sağlamak için yeni malzemeler ekledim. önce kurulum:

akvaryum içine konulacak aparatlar su çıkış (üstteki parçalar) ve emiş boruları (alttaki parçalar) bunların kelepçeleri ikisi geniş, 5'i dar ve akvaryum camına kayıtlardan dolayı yaklaşmıyorsa vantuzlar çıkarılıp uzatma aparatlarına takılarak kullanılabilir. onlarda ikisi geniş 5'i dar kelepçelidir.
mailto:/110x0l3.jpg

montaj sonrası
mailto:/2l6yx.jpg

sonra hortumları bu aparata bağlıyoruz. tabi bunu önce filtreye bağlayıp sonra aparatlara bağlarsanız akvaryuma koyduğunuzda sağa sola yatmayacak derecede şekil verebilirsiniz.
mailto:/vx29hx.jpg

mailto:/2h4voue.jpg

hortumu takarken önce aparatın üzerindeki kelepçeyi boruya doğru çeviriyoruz altında alan açıldıktan sonra hortumu takıyoruz ve kelepçeyi ters yönde çevirip sıkıştırıyoruz. fazla zorlamayın kırabilirsiniz.
mailto:/2krp55.jpg

sıra filtreye geldi önce açma kapaklarını açıyoruz. bunlar dört adet önce üstünde tetra yazanları açıyoruz.
mailto:/2z8t57d.jpg

mailto:/2rcwh1y.jpg

mailto:/11vljeo.jpg

bunları açtıktan sonra diğer ikisini birlikte açıp üst kısmı yukarı kaldırıyoruz.
mailto:/fdsf36.jpg

mailto:/n37wq9.jpg

hazır üst kısmı açmışken ki burası motor kısmı ilerde kirlenmeden dolayı pervane kısmını temizlerken uygulanacak yöntem. kapağı ters çeviriyoruz.
mailto:/30vj391.jpg

ortadaki kapağı saat yönünde (open) çeviriyoruz ve açıyoruz.
mailto:/2r7lvsj.jpg

daha sonra pervaneyi çıkarıyoruz. bu kısımda mıknatıs olduğu için çıkarırken biraz zorlanırsınız.
mailto:/30hpuhe.jpg

şimdi geldik filtrasyon kısmına. bu kısımda 4 adet sepet mevcuttur. bunları sırasıyla çıkarıyoruz. birinci spetin üstündeki kapak
mailto:/2l9lco.jpg

birinci sepet: bunun içinde alırken bulunan ince elyaf ve karbon malzeme var. bu karbon malzeme suyun sertliğini ve kireç artıklarını süzüyor ve suyu hem berrak hem de yumuşak yapıyor. ben akvaryumda lavabo altı filtre suyu kullandığım için bu ürünü kullanmadan çıkardım. normal musluk suyu ile kullanılması lazım ömrü bir aydır.
mailto:/34p1k5c.jpg

ikinci sepet çift katmanlı (iki adet) sünger bulunan sepet
mailto:/34reltu.jpg

üçüncü sepette bioball var.
mailto:/ivihic.jpg

mailto:/29yh744.jpg

dördüncü sepette seramik filtre malzemesi ve sünger var. ara temizliklerde su altında yıkanarak 2 sene kadar kullanılabilir.
mailto:/1zxl0nr.jpg

şimdi kuruluma başlıyoruz. bu benim yaptığım düzen siz farklı biçimde ve filtre malzemeleriyle yapabilirsiniz. önce 4. sepetteki seramikleri bol su ile yıkıyoruz.
mailto:/2e0s8kz.jpg

ben diğer malzemelere de yer açmak için bir takım yer değişme ve eklemeler yaptım. 4. sepette bioball'ların bir kısmını yıkayarak seramiklerle birleştirdim. ve üstüne sünger koydum.
mailto:/2vuaus9.jpg

mailto:/2dk003c.jpg

3. sepette bioball'ların diğer kısımlarını yıkayarak üstüne seranın bio fibresini koydum.
mailto:/j14p01.jpg

mailto:/33dxxtd.jpg

mailto:/11kiell.jpg

mailto:/16k6ykg.jpg

2. sepette JBL AmmoEX zeolit filtre torbası içinde geliyor. suyla yıkadım sonra sepete önce sünger sonra zeoliti yayıp en üste sera elyaf koydum.
mailto:/2u4su1i.jpg

mailto:/2ch9vgg.jpg

mailto:/qogjkl.jpg

1. sepette ihtiyacım olmadığı için karbonu çıkarıp substratı koydum. bir kilo substratı filtre torbasına koydum ve suya tuttum. bu ürün ayrı satılıyor veya onun yerine ince kadın çorabıda kullanabilirsiniz. önce sünger üstüne substrat ve sera elyaf.
mailto:/2e5tw6f.jpg

mailto:/m7crgw.jpg

mailto:/dxisd1.jpg

ve sepet üstü kapağı takarak içerde işimizi bitiriyoruz. yalnız kenardaki su giriş deliğini kontrol edin içine bu filtre malzemelerinden bir parça geçerse sepetler tam sıkışmayacağı için filtre randımanlı çalışmayacaktır.

mailto:/2925opw.jpg

sonra üst kapağı çıkardığınız gibi taktıktan sonra kapağın üstüne boru giriş ve çıkış aparatını takıyoruz. önce üzerindeki mandalı yukarı çekiyoruz. aşağı yukarı 120 derece kalkar, sonra alttaki mandalı dik olacak şekilde kaldırıyoruz.
mailto:/2mcc8b8.jpg

mailto:/2h84vwj.jpg

alttaki mandalı 90 derece çeviriyoruz ve aparatı filtrenin üstüne yerleştiriyoruz.
mailto:/15zkor7.jpg

kapağa taktıktan sonra iç mandalı tekrar 90 derece eski haline döndürdükten sonra yatırıyoruz.
mailto:/1rexqt.jpg

yerine yatırdıktan sonra üst mandalı da üstüne yatırıp işimizi bitiriyoruz.
mailto:/2v1arg8.jpg

son olarak boruları bu aparata diğer ucundaki gibi kelepçeleri önce yivlere doğru açıp hortumu soktuktan sonra hortumu sıkıştıracak kadar çeviriyoruz. fazla sıkmayın kırılabilir.
mailto:/34y5shg.jpg

filtre ile işimiz bitti. şimdi çalıştıracağız. önce akvaryum içine konacak olanları her biri bir uçta olacak şekilde yerleştiriyoruz. sonra filtre üstünde bulunan yeşil muslukları (yukardaki resimde kapalı duruyor) hortumla paralel olacak şekilde çeviriyoruz. sonra filtre üstündeki yuvarlak düğme pompadır şekil olarak ona suyun akvaryuma giriş borusuna su gelene kadar sürekli basıyoruz. tabi bu bir işe yaramıyor onun için akvaryuma su girişi yapan kısmın düz borusunu dirsek kısmından çıkarıp ağzınızla suyu emerek suyun filtreye dolmasını sağlıyorsunuz su sesi gelince bırakın kendi dolsun suyu, su çıkış borusunda görünce filtreyi çalıştırın. gerisini o halledecektir. Yalnız ilk çıkan suyu yarım kova kadar kovaya boşaltın içindeki artık toz pislik akvaryuma boşalmasın. Sonra fişi çekip durdurun ve yerine konumlandırın, çalıştırmadan önce çıkardığınız plastik boruları takmayı unutmayın. Tekrar fişi takın, ilk çalışma safhasında filtre içinde bir miktar hava kaldığı için sesli çalışacak hava gidince sesi kesilecektir. Bunun için filtreyi hafifçe sağa sola sallayın gerekirse 1-2 defa pompaya da basabilirsiniz.

Bu giriş borusundaki deliklerden gelen su çok tazyikli ve gürültü verdiği için delikleri cama çevirmiştim. bu seferde su üstünde bayağı bir köpük yapmaya başladı. bu yüzden sonuncu yani üçüncü plastik boruyu çıkarıp ön kısmı camın köşesine çevirip suya yaklaştırdım. böylece çıkan su normal kabarcık, gerekli su sirkülasyonu yaparak hem suyun köpürmesini önledi hemde ısıtıcının ısıttığı suyu akvaryuma yaydı. bu arada çalıştırdıktan sonra bir kaç saat içinde filtre içinden biraz toz zerresi tarzı şeyler su üstünde dolaşabilir onları maşrapa yardımıyla ara ara alın. bu ürün bayağı güzel tek eksikliği yüksekliği 50 cm'ye kadar olan akvaryumlara göre çekiş borusu olması benim akvaryumum 60 cm'lik, yerden 15 cm kadar yukarda kaldı. 5 cm payı kum çekebilme olayına karşı avans olarak düşünüyorum. yani 10 cm kısa yüksek akvaryumlar için bu eksiklik. ya da tam dibe indirmek için akvaryum kenarına tutturulan kısmı akvaryum içine alarak dibe yaklaştırabilirsiniz.

not: yukardaki yeşil olan biofibres filtre malzemesi kullanışlı değil onu almanıza gerek yok. yerine bioball'uda çıkarıp jbl micromec veya silicate ex konulup altına sünger üstüne elyaf konularak daha randımanlı çalışması sağlanır.

Ekstra filtre malzemeleriyle kaliteli filtrasyon düzeyi artırılabilir. Sünger sadece seramik malzeme üstünde olup diğerlerinde sünger yerine elyaf kullanılması toz düzeyindeki kirlerin tutulma kapasitesini yükseltir. Çıkarılan süngerler yedek olarak tutulur.

Elyafta jbl symec daha kabarık ve kalın liflidir. Sera markada ise hem lif olarak hemde kalınlık düzeyinde incedir. Symec daha iyidir ama malzeme sepette fazla yer kaplarsa şişkinlik yapacaktır. Bu durumda sera ince olduğu için o kullanılabilir. Elyafı sepete uygun ölçüde kestikten sonra ıslatılarak yerleştirilir. Bu kabarıklığını ve boşluğunu alır. Sepetin ortasına malzemeyi yerleştirdiğimizde kenarlarda boşluk olacaktır. Bu boşlukları elyaf parçalarıyla sıkılaştırın aksi halde bu kısımlardan su kaçağı olup sepetteki malzemeyi es geçerek kiri yukarı taşır.


Not 2: tetralar birkaç sene zarfında kullanıma bağlı su kaçağı yapabilir. Kapak üstündeki çevreleyen büyük conta sürekli tak çıkar sonrası yalıtkınlaşır. Bunun ismi kafa contasıdır. Şeffaf olan tetra kafa contası alınıp değiştirilerek bu sorun halledilir. Şeffaf olanlar kendi orjinalinden çap olarak biraz daha kalıncadır. Kapağa vurmadan kolayca bastırarak kapamak yeterli gelir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst