Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Tırnak kırılmış

asliaral

Bordo Bereli
Katılım
15 Şub 2014
Mesajlar
2,936
Maalesef son gelen kaplumbagamin tirnagi kirilmis.Saatlerdir, kurualanda gunesleniyorlardi sessizce.Ne ara oldu anlamadim ama hala kan akiyor. Foto cekmeye calisacagim.

Tirnagi da kurualanda buldum ve ici bombos boru gibi


Acisi yok ama kanama devam ediyor Karantinaya mi alsam, kan suya karismasin diye


www.hizliresim.com/GRjp66


Forumda kimse yok.İnsiyatif ile ayri kaba aldim.Maalef baticon yok.Yarin uyanir uyanmaz alacagim Kurualanda surup 5-10 dk bekletip,suya karismamasi icin yikayacagim.

Bunlar yeterli midir?


Kan durmadigi icin, kalan kisma bakamadim ve fotolayamadim.Kirilan yerin sag ve sol yele gibi kisimlari da kaniyor. Kirilan yerde ise, tirnak gibi bir cikinti var sanki.Yalniz biraz egrilmis gibi de duruyor.Acikcasi benim buyuk olan kaplumbagadaki goruntu gibi Demek o da boyle seyler gecirdi garibim

Kaba aliralmaz pisledi.İnsallah kendi pisligindan mikrop kapmaz bir gecede.Gece olmasi cok aksilik oldu.


Kurulanda birbirlerinin uzerine cikmaya calistilar Bir ara kaydilar falan.Sanirim o ara oldu.Saatlerdir orda cunku, coktan kan dururdu onceden olsa. Ama hic anormal bir debelenme de duymadim Ilginc bir sekilde cani yanmadi sanirim


Yaa koskoca tirnak da, tam yerinden nasil cikti anlamadim.Kurualan taslarina mi sıkıstı nedir
 
Geçmiş olsun. Ayağı ya birisi ısırdı ve tırnağı çatlattı ya da panik halinde bir yere vurdu. Her şekilde kuru alana çıktığında tırnak attı. Yan bölgelerde kanama olmasaydı mantar kaynaklı olabilirdi ama bu ihtimal gözükmüyor.

Evde açık yarada kullanılan merhem pomad varsa oraya sür kanamayı kessin. Eldivensiz kana bulaşma baticon evde her daim olmalı. Yarında onu sürersin.

Hayvanın ayağındaki kan durana kadar kuru yerde dursun. Sonra ayrı kapta suya alırsın.
 
Cvp: Tırnak kırılmış

Geçmiş olsun Berrak abla.Benim de geçen ay aldığım diğer kaplumbağanın avuç içini ısırmıştı annie.Çok küçükte olsa ufak bi parça eti götürmüştü.O günde pazara denk gelmişti baticon ara ki bulasın nöbetçi buldum zar zor öyle kurtardık.Benim anlamadığım acaba acıdan mı yoksa durdukları alanda rahatsız oldukları için mi yerlerinde durmuyorlar.Ben pansumanı yaptıktan sonra kutuda yer yapıp bıraktım.kanaması geçmişti kutudan çıkacam diye zorlaya zorlaya yine kanatmıştı.çok sıkıntılı geçmişti yani yine hatırladım da tekrar geçmiş olsun kolay gelsin.
 
Cok sagolun.

Oncelikle; gece, az da olsa su koymak zorunda kaldim cunku ayni Kadir'inki gibi, debelenirken, kan bi turlu durmuyordu. Su olunca, isiticiya tutunup,sakinlesip uyudu bir sure sonra.

Aslinda ben de cikardim gece ama hersey pek dusunemeden gelisince, bosuna cok vakit de kaybettim.

Tirnagi gorunce fena olduk ama galiba tahmin ettigimiz kadar acimiyor.Belki, koptugu bolge ve siddetiyle alakalidir.Dis dokulmesi gibi oldu galiba garibim.

Buyuk olan yumurtlama stresine girdigi icin; tum gun camlara vuruyor kendini ve gun icinde bu yuzden sık sık odaya giriyorum,camlardan toplamaya(geri dusuyor, duzeltiyorum).Eger ki uzun boylu bir aci ve kanama olsaydi tirnagi kopanda, mutlaka farkederdim.Ne olduysa kurualanda olmus ve acisi da surmemis coksukur.

Heralde bu tirnak yerine gelmez.

Cem, ne kadar sure ayri kapta duracak?Onlem olarak mi,carpip kanatmasin diye yoksa mikrobik yonden mi onerdin?


O et,yerine geldi mi Kadir?
 
Cvp: Tırnak kırılmış

Benim gördüğüm kadarıyla geldi abla ama emin değilim.Belki bölgenin şişkinliğiyle alakalı yanılmış olabilirim ama yara düzgün bir şekilde kapandı.Görüntüde bir anormallik yoktu fakat kayıp et çok çok ufak olduğu için kesin bişey diyemiyorum.Ben ilk iki gün kuru kutuda havlu serip üstünede uzaktan lamba tutup bıraktım.Bir kapta su bırakmıştım ordan içiyordu.Tırnak kökü çok küçük olmasına rağmen derin olduğu için kanamasını tahmin edebiliyorum.İnsanlarda tırnak kökünden kopsa bile tekrar çıktığına şahit oldum ama kaplumbağalarda böyle bişey varmı bilmiyorum.Kan ve görüntü kesilmeden akvaryuma bırakırsanız diğer kaplumbağaların ilgisini çekecek ve saldıracaklardır.Benim tavsiyem yara görüntüsü kaybolana kadar ayrı tutmak ama Cem abi daha iyi bilir tabi tekrar geçmiş olsun.
 
Bu hayvanların acı eşikleri bize göre yüksek. Doğal ortamlarında bu tip kayıplar yaşanıyor.

Bunlar sağlam olsada yerinde durmuyorlar kadir ben genel temizlik yaptığımda duşa kabine atıyorum. Saatlerce gürültü edip dolanıyorlar ortam karanlığa bürünürse bir ihtimal duraganlık oluyor. Bu güvende hissetmek için kuytu saklanabileceği bir yerde olma isteğinden de kaynaklı olabilir. Üstüne karanlıkta duracağı bir örtü rahatlatır. Tabi seste olmasa iyi olacaktır.

Su yarayı taze tutar, diğer taraftan kuru bir yerde durması da rahat durmadığından dediğin gibi yarayı açar. Sonuç itibariyle suya koymuş olman iyi olmuş.

Tırnak çıkması kökün aldığı hasara bağlı. Pek ihtimal vermiyorum. Sonuçta bizim gibi tırnakları sürekli uzamıyor sabit boyda duruyor. Kök kısmında bir yapılaşma olsa bile tırnak uzamaz. Baticon oradaki hücreleri öldürecek. Kanama durduysa akvaryuma alabilirsin.

Dişiyi devrildiğinde düzeltme bırak çabalayıp kendini düzeltmeye çalışsın. Hem bacaklarını çalıştırsın hemde öğrensin. Tutunacak birşey bulamasa bile diğer bir kaplumbağa çıktığında ondan destek alıp düzelir.

Oda yüzüne temiz çarşaflar serip üstüne at. Biraz dolaşsın hayvan. Bu yumurtlama için arayışlara girme hissiyatını tatmin etmiş olur.

Deri kayıpları ufak ise izi kalmaz büyük ise deri yüzeyi kaplar ama izi kalır yamalı pantolon gibi
 
Duzeltmezsem; sisman oldugu icin,patakute kurualani catlatacak diye korkuyorum.Ikincisi, yine sismanligindan donemiyor ve kafasiyla kendini rampaya yaklastirmaya calisiyor. Hem hasta goz cizilebilir taslardan, hem de boyun uzeri duserken havada takla atiyor Yani cok tehlikeli durumlar olusuyor
 
Kan durmamis.

Batikon' a buladim ama surekli debeleniyor ve ne kadari uzerinde kalir bilemedim.

Pet sise kapagina doldurdum, elini soktum.Biraz da oyle denedim.

Plastik kap tabanina biraz dokuldu ama silmedim Elleri, gecerken degsin diye

Cok aksilik oldu hakikaten yaa, nasil duracak bu kanama. Surekli debeleniyor.
 
Cvp: Tırnak kırılmış

Aslında kuru alan malzemesine güçlü bir alternatif lazım bide kurunun karşısına denk gelen yan camın önüne tampon bir ek.Strafor değilde benzeri bir madde darbeyi yumuşatacak hayvanı koruyacak.Annie bile bu 9cm haliyle panikle suya atlayınca karşı camı sağlam bi kütletiyor güzelde bi su basıyor odaya 20 cm halini düşünemiyorum artık ufak bi havuz lazım :ashamed0006:


Abla ne kadar doğru bilmiyorum ama ben defalarca öyle olunca en son pansumanı yaptıktan sonra elimde bi 5 dk kurumasını bekleyip küçük bi parça gazlı bezle sarıp yarayı kapatmıştım.Bu işlemi sabah yaptım akşam açtım kanama durmuştu.


Sorun şu ki yara elde ayakta olunca tedavisi diğerlerine göre daha bi sıkıntı.Hayvan sürekli hareket ve panik halinde oluyor yerinde durmuyor tam durdu derken yine kanamaya başlıyor.
 
Kanamanın durması için kuruması lazım ordan yola çıkın isterseniz çok geçmiş olsun
 
Cvp: Tırnak kırılmış

Bu arada biliyorsundur belki ama yine hatırlatmış olayım baticonu sürdükten 5-10 dakika sonra kalanı sildikten hatta ayrı bir kapta baticonu arındırdıktan sonra suyuna bırakmak lazım içme suyuna karışması tehlikelidir.
 
Next care marka su geçirmez yara bandı var. Bepanthene varsa yaraya onu sürüp bantla. Öyle dursun kuru yerde en az bir saat dursun.
 
Tesekkurler arkadaslar

Bu hayvan cok fena isirgan Cok kotu alistirmislar . Digerleri, elime alinca birak beni gibilerinden cok bunalinca isiriyor Ancak bu, surekli saldirma pesinde.Taşlari, isiticiyi, kabi heryeri defalarca isiriyor

Dun ben yarasini silmeye calisirken, parmagimi zor kurtardim.Hatta kanini sildigim seyi isirdi.Zor aldim agzindan. Yani her kaplumbaga boyle ama inanin bu cok acayip birsey. Dun, kendi elini de isiriyordu meraktan Hem merak hem oburluktan

Oyuzden sarmayi dusundum ama vazgectim

Teramisin surmek istemiyorum Kurumayan, igrenc birsey.Bepanten kuruyor mu? Bir de batikon da kirmizi oldugundan, kanama mi batikon mu ayirt edememeye basladim ama sanirim durmadi.

Lamba koydum, maalesef ona da tirmanmaya basladi. Zaten pek de kuruyacaga benzemiyor


Bu arada sabah kalkinca sok oldum Inanamazsiniz, kocaman bir alan silis kum olmustu Hepsi biraz yiyor ama bu cok fena yemis. Yani resmen, elimle oluk oluk alip kaba koymusum gibi Vaktim bol olsa, cekecektim foto Gormeniz lazimdi Boyle sey gormedim


Evet Kadir, biliyorum sagol Veteriner dediydi, körlük yapiyormus, iyot varmis icinde


Kalan yeri de fotolamak istiyorum ama gercekten mumkun degil Hayvana berbat bakmislar ama inanin masallah cok kuvvetli ve atik Kabuk deformasyonu disinda, sekilde de hicbir sorun ykk


Kadir, lambalara da uzaniyorlar Ona da birsey lazim Simdilik bez falan mi sarsam dedim Yumurtlama zamani, cikmak icin fittiriyorlar Ben 3-4 gundur, lambalari yakamiyorum Odanin isigini yakiyorum Tum gun kendini ordan oraya caliyor Lambalara degiyor.Aksam 8-9 gibi yorulunca, lambalari aciyorum ve sakince gunesleniyrlar 4 saat falan
 
Simdi baktim da, kan durcak gibi degil

Ayrica hayvan surekli pisliyor. Yedigi kumlari cikartiyor ama pis kokuyor Cikarttikca sildim ama yenisi geliyor Bi de cisini yapinca,susuz kokuyor Kabi surekli yikadim.

Zaten kan falan da durmadi

Ne yapmali?Suda biraksam, en son durur mu kanama? Isirmamasi icin,nasil birseyle sarmaliyim veya?
 
Cvp: Tırnak kırılmış

Abla güzel bir pansuman yapıp biraz bekletip yaranın olduğu noktayı kapatacak şekilde yara bandıyla kapat.Ardından gazlı bez veya benzeri birşeyle ayağı sar ki ısırsa bile zarar veremesin.Bu şekilde kuru ortamda kalsın bisüre maksat kan pıhtılaşsın.Susuz kalmasın yeter.Suda dikkatini çekiyorsa bide kendi ısırıp yarayı daha kötü yapabilir.Zaten kan kokusu çekiyor.


Anladığım kadarıyla lambaların ısısından korumak için söylüyorsun bezi.Bez bilmiyorum olmaz herhalde ama onun için ızgara gibi bişey iş görür galiba benimde ihtiyacım var öyle bişeye.
 
Evet,lamba canagi el yakiyor Kafasi teyet geciyor


Az once bandi halletti Ayrica tutarken elimi deldi tirnaklari ve kaniyor suan siyirdi 4-5yerden.Bandi koyarken de annemi isirmaya calisti surekli Ben tuttum, annem bantladi ama bandi cekistirdi ve kafasiyla siyirdi .3 bant yaptik nafile. Simdi annem gelsin, evde yoksa aldiracagim sarilcak birsey. Yaa cok saldirgan Tutamiyoru bile


Ellerinde olmasi cok aksilik oldu Kafasiyla yaklastirmiyor bizi
 
Cvp: Tırnak kırılmış

Fırın eldiveniyle felan tutun diyecem de işe yararsa artık.Hayvanı zapt etmeden müdahale ederseniz bandı sarsanız bile iş aceleye geleceği için bıraktıktan sonra debelenirken bandı atacak.Benim ki o kadar büyük değildi ama perişan etmişti benide ısırmıyordu ama arka tırnaklar çok fena.
 
Sargi bezi buldum evde ama maalesef taktirtmiyor Isiriyor. Ayrica ellerimi delik desik etti Zar zor taktim ama sıkıstıramadigim icin, yine atti elinden kolayca Valla ne yapacagimi sasirdim


Ya diger hicbiri boyle isirmiyor Bu cok fena
 
Cvp: Tırnak kırılmış

Anneniz gelsin onunla beraber daha iyi yaparsınız.Hacimli bir eldiven vb eli koruyacak bişeyler ayarlayın anneniz tutarken sizde güzelce sararsınız.Kolayca çıkarabiliyorlar incitmeden güzelce bağlayın yürümesini engellese bile avantajdır.Ayrıca sargı bandı deriye temas etmek zorunda dışardan bantlamak işe yaramaz.Umarım çabuk iyileşir dişilere müdahale ayrı bi zor.
 
Cvp: Tırnak kırılmış

kan pıhtılaştırıcı toz kullanın eczane yada medikal ameliyat malzemesi satan yerlerde bulabilirsiniz, kulak çubuğunun üzerine hafifçe döküp yaraya uygulayabilirsiniz, ayrıca kanama durdurmanın diğer yöntemlerinden biri uhudur kırtasiyeden çoçukların kullanımı için üretilmiş içinde saglığa tehdit eden maddeleri bulundurmayanlardan bulursunuz heralde, geçmiş olsun
 
Geri
Üst