Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Kaplumbağa akvarumum Fikir ve önerilerinizi bekliyorum..

onurozkan2012

Bronz 1 Üye
Katılım
15 Haz 2019
Mesajlar
115
Merhabalar arkadaşlar aranıza yeni katıldım yaklaşık 1 yıldır kaplumbağa besliyorum sizlerin öncü bilgilerinizden faydanlanmak isterim görselleri ekliyorum eksiklerim varsa lütfen paylaşırsanız yada fikirleriniz çok sevinirim teşekkürler..

bilgiler :

Akvarum : 50x50x50 2 adet ısıtıcı 100 w bu akvaryumu yeni kurdugum ıcın su soguk geldi o yuzden ıkısınıde bagladım... 2 adet iç filtre biri eheim şelale filtre,gnays kayalar mevcut,uvb ve akkor ısıtıcı lamba mevcut. kumu tercih etmedim.. kirlilik yapacagını dusundugum ıcın...
ve son olarak bir adet tosbagam var orta büyüklükte
cinsini ve yaşını söyleyebilirmisiniz şimdiden çok teşekkür ederim..

su kaplumbağası

1.jpg




Arkadaşlar ayrıca yem olarak Sera İ ve Sera Raffy P kullanıyorum. Vitaemin olarak haftada birkaç dalma yemine Tor axol damlamlatiyorum
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Foruma hoşgeldin. Akvaryumun kare biçimde olması bu ısıtma sorununu yaşatıyor. Yüzey alanın geniş olması ısı kaybını yoğunlaştırır. Su yüzeyinden buharlaşma oldukça suyu soğutur. İç filtre sirkülasyonu yani debisi yeterli sevide olmaz ise ısınmış suyu dairesel biçimde yaymada zorlanır. Bu da geç ısınmasına neden olur.

Kare akvaryumların bir diğer dezavantajı akvaryum üstü kuru alan koyulamaması. Sonuç olarak koyduğun kayalarda sirkülasyona engel. Kenarlarında kir birikmesi de yapar. Turtle pier tarzı ayaklı altı boş birşey yapabilirsin. Hem sirkülasyon olur hem de su alanı genişler.

Isıtıcıları çarpraz köşelere konumlandır. Yanyana durmasın.

Kuru alanda yani taşlarda sivri kenar var ise zımparala hayvanın altbağası çizilebilir. Çok delikli taşlar içinde zararlı bakteri üretir. Bu tip durumlar için haftada bir iki damla metilen mavisi damlat. Deep fix dezopur, contra-ichthyo yada bio-ichthyo dan herhangi birini alabilirsin.

Kum hayvan için gerekli. Hayvan yiyerek sindirim ve bağırsaklardaki olası parazitleri atar. Eşelenip vakit geçirir. Alt bağadaki eski plakalar ile bacaklardaki eski derileri sürtünüp atar. Yediği için 0.5-1 mm arası kalınlıkta silis kum olacak. Tercihen vitasand marka. www.juenpetmarkette 800 gramlık poşette satılıyor. Bu poşetlenirken sterilize ediliyor sadece tozu var. Markasız satılanlarda her türlü pislik var. Sarı silis tercih et. Beyaz olanlar için mermer tozunu okutmaya çalışıyorlar. Yıkamasını aldığında anlatırım.

Temizleme konusuna gelirsek hayvan eşelenip dibe gömmedikçe yüzeyde kalır. Silis sıkı ve ağır kumdur. Yüzeydeki kirleri dip sifonu yada diğer adıyla dip süpürgesi ile alırsın. Sonra kumu karıştırıp havalandırıp alttaki kirlerin üste çıkmasını sağlar alırsın.

Süpürge illaki kumu çeker onun için kimyasal değmemiş kovaya alıp kova dolunca yavaşça döküp dipteki kumu temiz su ile çalkalayıp yıkadıktan sonra akvaryuma dökersin.

Dip sifonunda resun marka mavi el pompalı olanının ileriye dönük olarak 2.10 metre uzunluğunda olanını al. Birde 1.80 olanı var. En kullanışlısı bu dip sifonu. Uzun olduğu için çıkış ucunu kova içine koyup diğer elini boşa çıkarıyorsun. Ucundaki yeşil apatı çıkarıp kuma 1 cm mesafeden gezdirirsen çekim daha iyi olur.

Kalın ve büyük dışkılar için orta boy kepçe de alabilirsin.

Kaplumbağaların cinsiyeti 10 cm kabuk boyuna doğru belli olur. Erkeklerin ön ayak tırnakları uzamaya başlar. Kloak (anüs) erkeklerde kuyruk ucuna dişilerde kabuğa yakınlaşır.

Yaş için aldığın zamanki boyu ve üst bağasının çekildiği resim var ise oradan bir iki ay farkla söyleyebilirim. Bazı hayvanların yaşına göre boyu kısa kalır. Bu plaka katmanından anlaşılır. O vakit bu hayvanlar için yaş hesaplaması zor olur.

Vitamin damlayı haftada bir 2 damla vermen yeterli. Raffy P içindeki kırmızılar mineral yemdir bunlar yeterli gelir. Mineral yemi ayırıp haftada 1 gün veririz. Damladan uzak günde verirsin.

Marul ve kıvırcığın orta körpe yapraklarından ver yerse haftada iki defa kabuk boyunu aşmayacak kadar. Yumurta haşlayıp beyazını verebilirsin. Dondurulmuş karides alıp yiyeceği oranı ayırıp gerisini buzluğa attıktan sonra bunu yıkayıp haşlayıp, soğutup verebilirsin. Tetra reptominde al bu ot türevli yiyeceklere geçişte yosun içerikli protein yemdir. Yüzlük ufak kutu ile başla hayvan proteine alıştığı için ilk başta yememezlik yapabilir, sonrasında kutuyu büyütürsün.
 
Bence akvaryumun güzel olmuş zamanla eksiklerini farkedip bunları gidererek akvaryumu iyice düzene koyarsın . Fakat kum al , kaplumbağalar için kum güzel birşey hem temizliği zor olmuyor sanıldığı aksine . Bence o akvaryuma cam kestirip üstüne taş döşeyerek şık ve kullanışlı bir kuru alan oluşturabilirsin şu akvaryum içi kuru alan olanlardan .
 
Cem ve Burak Güzel paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda juanpetten 07 m olan kumu tercih edeceğim sayfasında gördüm. Bu akvaryum icin kac kilo kum almam gerekir ? Sizinde dediğiniz gibi akvaryumu dün kurmama rağmen taş aralarında birikintiler oluşmuş kayalar beni ugrastiracak anlasilan. Kaplumbagam temel yem olan raffy p ile beslenmekte fakat dondurulmus karides ve normal karises takviyeside ayrica yapiyorum. Bitkisel cok sevmiyor ama yememezlikde yapmiyor beni gordugu zaman ise akvaryumdan cirpinip bana dogru su atmakta. O yuzden cok sevdigim icin hassas davraniyorum. En kisa zamanda dip supurgesi temin edecegim kepcelerin mevcut ama diskiyi cok nadir yapiyor bu normalmi bilmiyorum ozellikle korktugu zamanlarda. Mineral yemleri bundan sonra ayiracagim ve dediginiz gibi kirmizilari o sekilde verecegim. . Malesef 1 yıl önceki resimleri mevcut degil aldigimda hemen hemen bu boylardaydi... bir digerim sorum ise kaplumbagada uzun zamandir tuylenme mevcut asiri degil ama ozellikle ayaklarinda ve deri araliklarinda sizce bu normal bir durummudur ?
 
50×50×6/1000=15 kg o poşetler 800 gramdı. 20 poşet al bir miktar yedek dursun. 6 cm dedim ama 5 cm yükseklikte olur.

Ücretsiz kargo limiti 150 tl idi. Şimdi aynı mı bilemiyorum. Balık ve kaplumbağa bölümlerine bak gereken birşey var ise limiti tamamlarsın ücretsiz gelir.

Hayvan 8 cm kabuk boyunu geçtiğinde günde bir öğüne düşüyoruz, kafa hacmi kadar yem veriyoruz. Repto yerine alternatif eheim professional food yemini de alabilirsin. Bu kuskus makarna gibi top şeklindedir.

O ayaklarındaki eski deriler hayvan büyüdükçe eski deriler gerilip atar. Bu ömür boyu olan hadise zaman zaman azalır ve çoğalır ama bitmez. Tüm deri yüzeylerinde dökülme olur. Ayrıca fazla uvb alımı ve A vitamini de bunu artırır.

Bu arada lambayı unuttum ısıtma lambası daha yakın dursun. Yerlerini değiştirirsen iyi olur. Birde uv ampul ucu gözükmeyecek şekilde alüminyum folyo ile çanağa külah yapıp uzat ama çanak arkası hava kanalı varsa bunları kapama lamba ısınmasın. Uv radyasyon yayar göz ve deri temasından sakın.

Isıtma günde 12 saat uv'nin ise en çok çıktığı zamanda 2 saat yanması yeterli.
 
Boyu emsal değerlerdeydi ise 1.5-2 sene aralığında bir zamanda yumurtadan çıkmış olabilir ama bakım koşulları kötü bir ortamdan aldıysan daha yaşlı da olabilir. Bu tip hayvanlar ufak kalır ama kabukta plaka katmanlaşması yoğun olur. Bu daha yaşlı olduğunu gösterir. Hayvan küçük ama kabuk kalındır. Uygun şartlarda yetişmiş bir hayvan ilk sene 8-9 cm kabuk boyu; 2. sene 12-14 aralığında olur.

İyi bir ortamda yaşayan hayvanın yaşı ne olursa olsun büyür. O açıdan büyümede yaşın fonksiyonu olmaz. Hasta hayvanın boyu gensel arıza yoksa iyileşene kadar durur. Enerjisini hastalığa verir. Sağlığına kavuşunca boy uzamaya devam eder.

Ben kötü şartlardan 6 cm kabuk boyunda ve 5 yaşında dişi kaplumbağa sahiplendim. 3 senede 23.5 cm kabuk boyuna ulaştı.

10 cm civarı cinsel gelişim süreci başladığı için boy uzaması kısa bir süre durur sonrasında dişiler erkeklere göre daha hızlı büyür. Yapı itibariyle de yetişkin dişiler erkeklerden büyüktür.
 
Cem çok aydınlatıcı oldu cok tesekkur ederim. Lambalarin yerini degistirdim ve uvb yi folyo ile kapladım. Keske gecmisini bilseydik daha saglikli cevap alirdim ama petsoptan aldigimda cikabilecegi bir tas dahi yoktu.. uv yide isitma lambasi gibi sabah 8 den aksam 8 e kadar yakiyordum artik 2 saate dusurecegim ama malesef aksamlari yakabilecegim.. eheim professional yemi bulamadim. Ama ilk dedigin reptomini tercih edecegim.. ozellikle su siralar bu kumdan kesin siparis edecegim 750g lik posetlerde.. hem sagligi acisindan hemde gorsel acidan daha iyi olacagini dusundurdunuz.dogru yaptigimi dusundugum bir diger konu ise yaniliyorsam duzeltin lutfen
Akvaryumun buhar surgu kapagini hayvanin bunalabilececegini dusundugum icin yarisini acik birakiyorum cunku icersen buharlanmada yapiyor.. kaplumbaganin akkor isitici lambasini geceleri kapatiyorum. İsitici oldugu icin su sicak oluyor.. ve kayalara tutunarak kafasi disarda govdesi iceride uyuyor.. sanirim bu bir sorun olmadigini gosteriyor normal tepkimidir ?


Deep fix dezopur, contra-ichthyo yada bio-ichthyo dan herhangi birini alabilirsin. Dedin..
Bu taslari zimparalayana dek.. olasi bir durumdami bu ilaclari almaliyim yoksa her hafta bir kac damla duzenli damlatmaliyim?



Bu resimdeki dip supurgesimi bahsettiginiz ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Evet bu süpürge birkaç süpürge denedim en kullanışlısı bu. Özellikle büyük akvaryumlar için büyük kolaylık. Ön aparatı çıkardığında daha iyi çekim yapıyor. Pompa içinde iki ucunda plastik parça var. Bu pompanın çekiş basıncını sağlıyor. Bunlar kırılsa dahi süpürgeyi full su ile doldurup ön ucu akvaryuma sokup pompa tarafını kovaya bıraktığında su akmaya başlıyor. Ben üstüne basıp kırmıştım. Yeni almaya gerek kalmadı.

Lambalar için zamanlayıcı alırsan sorun kalmaz. Ayarlarsın kendi açılır kapanır. Sadece elektrik kesintisi olursa durur o vakit tekrar ayarlarsın.

Ben koçtaştan bunu almıştım hem ucuz hemde ufak olduğu için çoklu prizin diğer slotlarını da kullanabiliyorsun. Gece açmanın hayvan kuru alana çıkmıyorsa bir faydası olmaz.

Hayvan su içinde geceleri hareket edebilir. Ortam zifiri karanlıksa gözünü herhangi bir yere çarpabilir. Bu sebeple loş bir ışık olmasında fayda vardır. Bu çevreyi görüp tehdit algısı açısından da rahatlamasını sağlar. Dışarıdan sokak lambası vs. ışığı gelmiyorsa sensörlü prize takılan gece lambası alabilirsin.



Gece lamba yakmaya gerek yok. Sonuçta hayvanın gövdesi su içinde. üşümemesi için gereken de bu. Hayvanlar büyüdükçe ciğerleri gelişir nefes tutma kapasiteleri artar. Büyüdükçe su içine iner ve arada yüzeye nefes almak için çıkar tekrar iner. Yetişkinler ise geceden sabaha hiç ara nefes almadan dipte uyuyabilir. Yine de hoşuna giden bir yer varsa orada kalmayı tercih eder.

Metilen mavisi biolojik oluşumları yok eder. Ayrıca amonyak zehirlenmesinde endikedir. Haftada bir, iki damla yeterli olur. Yalnız dış filtre ve sump sistemlerde kullanmıyoruz. Bu filtrelerde döngü yapan faydalı bakteriler vardır. Metilen bunları öldüreceği için kullanmayız.

Metileni temizlik sonrası ve bir iki gün temizlik erteleme durumu olursa damlatabilirsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cem dostum merhaba tekrar tesekkur ederim verdigin bilgiler icin, dediklerini sırası ile yapıyorum.. ısıtma lambası, uvb + olarak mavi loş gece lambası mevcut.. bugun internetten vitasand sari silis kum 07.0 milim 25 kilo olani tercih edecegim biraz fazla biliyorum ama orjinal paketinde 52 tl gibi bir rakama geliyormus daha hesapli oldu.. yikama konusunda banyoda bogusacakmiyiz yoksa daha kolay yontemi varmi anlatirim demistin ? Bir diger sorum ise bir arkadasimdan 2 red kaplumbaga daha geldi onlar daha iri ve buyuk bir disi bir erkek Ama benim kucukluge zarar verebilceklerini dusundugum icin ayri bir akvaryumda tutuyorum en kisa zamanda acil bir yere vermeyi istiyorum.. Ayri akvaryumda durmaya devam etmelilermi yoksa benimkinin yanina alsammi ? Extra hava ve isitici calistiyorum :)) veremedim daha bir turlu.. tesekkurler


Not : En kisa zamanda metilen mavisi alacagim dis filtrem olmadigi icin 2 adet ic filtre kullaniyorum.ve dedigin dip cekme aparatinida aliyorum.. sonra su senin kullandigin otomatik ara kablosu aparatini alacagim bu cidden bir buluş.. sabah aksam gece ugrasmaktan kurtulacagim bu sayede.. bir diger sorun ise dedigin gibi su cok temiz ama kaya aralarinda bulanikliklar olustu.. bunun icinde matkap ucu buldum fakat taslari duzlestirmekten vazgectim.. cunku aralardaki tortu ve kum birikintilerine coZum bulamadim bu yuzden en son olarak. Turtle iskelesi alayim diyorum M orta boy hem ayaklar bos olur hem su seviyesi yukselir hemfe hayvan rahat eder sanirim cunku taslar yosunlasma yapmaya basladi malum isiklandirmlardan dolayi :/
 
Sondan başlayalım evet taşların sorunu var. Yosunlanma kir yanında oksijeni çektiği için su kalitesini de bozar. Akvaryuma yayıldı mı temizlemesi de zor olur. İnsanın iflahını söker. Dış filtre olupta carbon filtre olsa o yosun parçaları ve ölü bakterileri toplar.

Kaya altındaki pislikte göz kulak enfeksiyonuna neden olacak bakteri üretir. Bunlar taş içi deliklere de koloni kurar. Metilen mavisi bakterilerin önüne geçer.

Hayvanları ayrı tut. Erkek olan senin hayvanı rahat bırakmaz. Erkekse üstünlük kurma amaçlı, dişiyse kur amaçlı hayvanı bunaltır. Emsal boy olsalar başa çıkardı.

Kumu 3-4 kg halinde küçük leğende lavaboda el yakmayacak kadar sıcak suda mıncıklayıp tozu çıkınca döküp yeni su ekleyerek yeterince doldur boşalt yapıp tozu gidince akvaryuma yavaşça dökeceksin. Bu şekilde kolay olur. Silis ıslanınca sertleşir, parmaklarını kumun içine zor sokarsın azar azar daha kolay temizlenir.
 
Yalnız dişi olanın steril edilmiş olduğuna eminsen onu koyabilirsin. Ama takip etmekte fayda var. Yarın pazar evdeysen kontrol altında tut. Dişiler genelde akvaryumda tek olup akvaryumu sahiplenmiş iseler saldırıp akvaryumdan atma eğilimi gösterirler. Onun harici uyumludurlar.
 
Cem tesekkur ederim bilgiler icin.. cok arastirdim 30 40 santim M olan ayakli iskeleden siparis edecegim.. kumu son anda baska bir yerden 05.mm beyaz silis temin ettim.. mermer tozu degil guvenilir bir yerden geldi.. bugun yada yarin yikayip icine koyacagim guzel bir goruntu olacagini dusunuyorum.. 20 kilo geldi Allah yardimcim olsun fazla geldi yikamasi zor olucak tabani abartip yuksek yapabilirim belirli bir yukseklik tavsiye ediyormusun yoksa Allah ne verdiyse yuksek dahami iyi olur fazla fazla geldi ?


Ayrica diger iki kaplumbagayi sahiplendirdim benimkini uzerler diye korktum sen oyle dedikten sonra verdim yola benimkiyle devam edecegim.


Aklima gelmisken ben simdi kumu ne kadar yikarsam yikayim muhtemelen su bulanik olacak su oturana kadar sence akvaryumdan hayvani cikarmalimiyim.. yoksa bir zarari olmazmi? 2 ic filtrem calisiyor.
 
Kumu küçük leğende 3-4 kilo şeklinde parça parça yıkarsan hem sana kolay olur yorulmazsın hemde daha iyi temizlenir. Su altında doldurup mıncıklayarak tozunu çıkartıp toz gidene kadar bu işlemi birkaç defa yaparsın. Aldığın kum markalı değilse fırınlanıp steril edilmemiştir, metilen mavisi içinde arada karıştırarak bir gün dinlendirmen olası mantar ve türevleri varsa yok eder. Yıkayacağın su elini yakmayacak sıcaklıkta olsun.

Bunlar bittikten sonra kumu yavaşça akvaryuma dök. Tozuma ne kadar temizlesekte olacaktır. İlk başta yoğun olabilir hayvanı başka bir yere alman iyi olur. İç filtreleri çalıştır. İlk yarım saatte ve bundan bir saat sonra tekrar filtreleri temizle sonrasında ertesi gün sabah birkez daha temizlersin. Süreyi kısaltmak için su tozlu halde iken suyu kısmen maşrapa ile alıp yeni suyu yavaşça eklersin. Bunu da birkaç defa yaparsan su daha çabuk dengeye gelir.

Tozun bir miktarı tabana oturacaktır. Onu da kısmi ve genel temizliklerde önce kumu karıştırıp tozu havalandırarak suyu çekip azaltırsın. Birkaç temizlik sonrası tamamen biter.

Kuru alan için kaçış boşluğu hayvan ayağa dikildiğinde ön ayakları ile tepeye tutunamayacak yükseklikte olmalı. Bunlar cam üstünden tutup barfiks çekerek çenelerini cam üstüne koyup o şekilde gövdeyi çekip dışarı atıyorlar. Bu dişilerde daha çok görülüyor.

Kaçış boşluğu mesafesi kısa kalırsa akvaryumun kuru alan hizasında çevresini mukavva karton ile çerçeveleyip cama paket bandı ile yapıştırıp sabitle. Bu yüksekliği artırır. Kartonun eni 15-20 cm kadar olsun onu ayarlarsın.
 
f1.jpeg
f2.jpeg


Cem merhaba tekrar uzun bir yıkayışdan sonra şişe yardımıyla fazla tozutmadan kumu koydum.. taşı ortalayarak iki yan taraftan motor yardimiyla sirkulasyon yapiyorum belki kir tutma olayini biraz indirmis olurum.. son halinin resimlerini ekledim.. su yarin dahada oturacaktir..


Ayrıca arkayada bir fon alip kablo goruntunu kirliliginide ortadan kaldirirsam daha iyi bir goruntu olucaktir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Eline sağlık. Fonda 3D resimler var. Bu akvaryuma derinlik verir. Öyleki hayvanlar camı aşındırıp o tarafa gitmeye çalışıyor.

Küçük filtre temizlik açısından fazla işlevsel olmasada bir miktar sirkülasyon yapar.

Isıtıcıyı plastik alt hizasına kadar su içine batır. Su buharlaşıp azalır camın hava teması fazla olmasın.

Kuru alan dar kalmış. Normalde hayvanın ayakları da dahil komple kuru satıhta kalması gerekiyor.

Isıtma lambasını resme sebep kapamadıysan aç. Isı hissi olmadan çıkmaz. Hayvanın çok çıktığı vakitte uv ampulü 1 saat yaksan yeter. Ömrü gitmesin.

Kum akvaryumu açmış. Hayvan eşelenip oyalanır.

Ön cepheye 20-30 cm uzunluğunda bir tünek yaparsan hayvan tutunup dinlenir, uyur. Oklava yada boru tarzı birşey olabilir. 2-3 vantuz ile tutturursun.
 
Cem merhaba akvaryuma yaklasik 20 kilo beyaz silis kum koydum güzel oldu.. son resimleri ekleyecegim.. sana birsey sormak istiyorum denizden yuvarlak taslar topladim tepe icin oldukca buyukler bunlari kaynattiktan sonra akvaryuma koysam bir zarari olurmu ? Yoksa hic bulasmayimmi ?
 
Kum üzerine koyacaksan hayvanlar sevmiyor. Yüzerken yada kumu eşelerken rahat ve geniş alan istiyorlar. Güçleri yetiyorsa önlerine çıkan malzemeyi kenara ittiriyorlar.

Kuru alan niyetine diyorsan yine fazla alan kaplamamalı. Sirkülasyona engel olmamalı.
 
Kum üzerine koyacağım fakat eski taslarının üzerine yüksekliği biraz daha arttıracağım. En buyuk sorunlardan biri yosunlanma isitici lambayi direk kuru alan taslarina verdigim için sürekli taşlarda yosunlnma sorunu yaşıyorum.. bunun için ne yapabilirim bilmiyorum.. bunun bir çağresi varmidir ? Deniz taşı oldugu için herhangi bir salinim yaparmi onu merak ettimde dostum.
 
Yosunun tek çaresi dış filtrede jbl silicate ex kullanmak bu sudaki fosfat ve silikatı absorbe edip yosun ve kahverengi alg oluşmasını önler varolanı izole edip üremesini engeller. Yalnız kumun cam kenarlarındaki kısımlar doğrudan suya temas etmediği için güneş teması olan o kısımlarda yosunlanma olur. Ve etkisi takriben 3 ay kadardır sonra yosunlanma başlar. Carbon filtre malzemesi de suda uçuşan biolojik partikülleri ve ağır metalleri toplar. Karbondioksitten karbonu çekip oksijeni verir.

Taş sert kaya ise salınım yapmaz yalnız delikli ise delik içlerinde kir birikip bakteri kolonisi oluşturur onun için pürüzsüz olmalıdır.
 
Geri
Üst