Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Bazı yemlerini yememesi hakkında

Crypho

Bronz 4 Üye
Katılım
8 Haz 2017
Mesajlar
50
Merhaba,

Büyük olan (10-11 cm) kaplumbağamın daha önceden de yem yememe problemleri vardı. Sizlerin yardımı ile çözmüştük. Şimdi problemler tekrar başladı.

Hayvan sadece Raffy P ve Raffy I yiyor. Reptomin, Carnivor, Mineral ve Vital yemleri yememeye başladı. Carnivor dan yerse 1 tane alıp gerisini bırakıyor. Diğerlerini hiç yemiyor. Yemler bozuk değil çünkü küçük olan (5-6 cm) hepsini yiyor. 

Akvaryum yaklaşık 100 litre. Kuru alan lambası, ısıtıcısı, dış filtresi vs. herşeyi var. Sizce ne yapmalıyım?
 
Kış zamanları ev sıcak olsa da kapalı havalarda da hayvanlar içgüdüsel olarak yağ depolama meyiline girer bu vakit protein ağırlıklı beslenmeye dönerler. Mevsimsel geçişlerde de iştahsızlık yem seçme görülebilir.

Carnivor yemeyip raffy P'ye devam etmesi enteresan. Neyse P'de aynı içerik olan mineral ve protein yem var. Belki carnivorun şekli yeme açısından sıkıntı veriyor olabilir. Vital reptoda ot türevi ağırlık fazla. Yediklerinden ver şimdilik. Haftada bir iki vital hariç diğer yemleri dene. Mesela carnivoru küçük için at. O yerken belki şevke gelir. Ama dikkat et küçüğe doğrudan dalmasın. Bu süreçte küçük hızlı gelişirse boy farkı azalmış olur.
 
Şuanda reptoMin sticks veriyorum yemiyor cem bende de aynı sıkıntı var.
 
Cvp: RE: Bazı yemlerini yememesi hakkında

cem' Alıntı:
Kış zamanları ev sıcak olsa da kapalı havalarda da hayvanlar içgüdüsel olarak yağ depolama meyiline girer bu vakit protein ağırlıklı beslenmeye dönerler. Mevsimsel geçişlerde de iştahsızlık yem seçme görülebilir.

Carnivor yemeyip raffy P'ye devam etmesi enteresan. Neyse P'de aynı içerik olan mineral ve protein yem var. Belki carnivorun şekli yeme açısından sıkıntı veriyor olabilir. Vital reptoda ot türevi ağırlık fazla. Yediklerinden ver şimdilik. Haftada bir iki vital hariç diğer yemleri dene. Mesela carnivoru küçük için at. O yerken belki şevke gelir. Ama dikkat et küçüğe doğrudan dalmasın. Bu süreçte küçük hızlı gelişirse boy farkı azalmış olur.

Cevabınız için teşekkürler. Dediklerinizi deneyeceğim.

Birde küçük için elimdeki yemler ile nasıl bir beslenme programı yapayım? Ekimin ortasında almıştım. 1 ay boyunca Raffy P ve Raffy I vermiştim. Ancak yavaş yavaş büyüğün programına döndürdüm.

Program:
Raffy P - Reptomin - Carnivor - Aç gün (marul vb.) - Raffy I - Mineral - Vital

Raffy P bitti yenisini alacağım. Hem küçük hem büyük için başka hangi yemleri alayım sizce? JBL Agil, Sera Royal vb. gerekli mi? Yoksa elimdekiler ile devam edebilir miyim?
 
Raffy P bitince alma carnivor onunla aynı raffy P'den eksiği tahıl içeriği olmaması.

Küçükte 6 cm kabuk boyunu geçti ise jbl agil alabilirsin. Hatta şimdiden alıp kırarak ufaltıp verirsin. Energildense royal daha makul olur. Royalde her boy karides balık var. Energilde büyüktür. Energili küçükte 10 cm'yi geçince alırsın. Gammarus bitmeye yakın alabilirsin.

8 cm kabuk boyuna kadar iki öğün vereceksin 10 cm kabuk boyuna kadar aç gün yok. Mineral, carnivor ve vital ikişer öğün, kalan 8 öğüne 3 gammarus, 3 reptomin 2 raffy P yaparsın. Raffy P bitince o vakit agil alırsan yerine iki öğün bu olur. Gammarus bitip royale geçince haftada iki öğüne düşür. Reptoyu 4 yap. Vitali yemiyorlarsa yerine şimdilik raffy P'yi 4 yaparsın.

Büyük için günde tek öğün olacak her gün bir yem ver bir gün aç olabilir ama ikisi bir arada işin biraz zor olabilir. Olmadı aç günü küçükte büyüyene kadar ötele. Yemleme de biri tek diğeri çift öğün olacağına göre ayrı köşe usulüne gidebilirsin.
 
Cvp: Bazı yemlerini yememesi hakkında

Okan elinde başka ne yemler var.
 
Önerdiğin gibi yemleri dozunda kullanıyorum cem raffy p tetra reptomin sticks
 
Bir de gammarus al. Sera Raffy I, tetra gammarus bu ikisinden birini alabilirsin. Yada tropicalin kutu olanından. Yeni raffy I içine birkaç tane ufak balıkta atmışlar.

Yukarıda yazdığım gibi mevsimsel geçişlerde zaman zaman ot türevli yemlere ilgilerini kaybediyorlar.

Raffy P'deki mineraller bitince ya sera mineral yada doğrudan sera carnivor al. Tek hayvanda mineral yemi bitirmek uzun sürer. Haftada bir gün veriliyor.
 
Cvp: Bazı yemlerini yememesi hakkında

Bahsettiğin ürün bu mu cem? Tropical Gammarus Kaplumbağa Yemi 100 ml
Su kaplumbağası ve büyük akvaryum balıkları için, güneşte kurutulmuş gammarus (tatlı su karidesi) içeren, doğal yem.
 
Gammaruslar emsaldir, jbl, prodac marka da olabilir. Tropicaldekiler diğer gammaruslara göre 1-2 mm büyüktür. Hangisini hangi markayı alırsan al. Yalnız tropicalin şu caprisun meyve suyu gibi alüminyum poşette satılanı var onu sakın alma. Kutuda olsun. 2019-2020 tarihli olanlarına bak. Netten alacaksan alım sayfasında açıklama kutucuklarına ileri tarihli yada yeni tarihli olmasını istiyorum diye yazdırırsın.
 
Cvp: Bazı yemlerini yememesi hakkında

Arkadaşım [font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Raffy P ve Raffy I (gammarus) yeterli ek olarak canlı yem verebilirsin başka bir şeye ihtiyacı yok. Ne çok gereksiz laf yapılmış. :)[/font]
 
Belli yaştan sonra hayvanın vücut gereksinimi artar. Her bir yemin farklı etkisi vardır. Sindirim ve boşaltım sisteminin düzgün çalışmasından vücudun ihtiyacı olan mineral, vitamine, ot ve et türevli çeşitli besinlere kadar.

Sen istediğin şekilde besle karışamam ama yaptığım kesin doğrudur deyip öneride bulunma. Aynı şeyi geçenlerde de yaptın. Sineğin pisliği değil sadece sakıncalı olan. Sinek yumurtlayacak zamana gelmişse yumurtlamaya vakti varsa bile öldüğü anda kurtlar kıçından dışarı çıkmaya başlar. Bunlar etçildir. hayvana yedirdiğinde bunlar midesinde çıkarlarsa organlara geçip içerden yemeye başlar. Bu tip ve bunun gibi parazitler sonucu ölen hayvanlar var. Bu kolay farkedilmiyor. Ya dışkıda görülebilir yada deri üstüne doğru çıban şeklinde çıktığında.
 
Cvp: Bazı yemlerini yememesi hakkında

Yazdığını yeni gördüm, belli bir yaşa geldiğinde etçil beslenmenin yanında otçul olarak da beslenmesi gerektiğini ben de biliyorum ancak sinek konusu gerçekten komik olmuş. Acaba bu hayvanlar doğada yaşarken yakaladığı büyükçe bir sinek, böcek, amfibyum vs.'yi yakaladıklarında eğer bunlar yumurtlayacak durumdaysa yine midelerine veya organlarına geçiş yapıyor mu? Yapıyorsa ölmeleri gerekir o halde niye soyları tükenmiyor? Bilimsel bir açıklama beklemekteyim, parazit değil bunlar, senin benim evimde gezen sinekler, nefes almazlarsa yavruları dahil ölürler mide içerisinde. Zaten mideye girmeden ağızda bitiyor iş.
 
Sinek ile güve, kelebek vs. yi karıştırmamalısın. Onlar bir değil. Sinek özellikle şehir dahilinde her türlü pislik ve kimyasala bulaşan bir hayvan olması yanında kurtçukları etçildir.

Lise dönemlerimde mavi ve kara sinekleri yakalayıp, kesip biçip incelerdim bu kurt konusunu bizzat gördüm. Parmağıma aldığımda deriyi eşelemeye çalışmıştı. Gidip yıkadım elimi. Parazit olan sinek değil larvası.

Bunun harici 30'lu yaşlarda izlediğim bir belgeselde de brezilya ve güney amerikanın kuzey kısmına doğru olan bölgelerde yaşayan bir sinek türünde de aynı şeyden bahsediliyordu. Canlılar üzerine yumurtladığı anda ısıyla açılarak deri içine girip pupa olmaya yakın deriden çıkıp yere bırakıyordu kendini. Belgeselde özellikle konu olan büyükbaş hayvanlardı. Brezilyadaki sığır yetiştiricilerinin derilerde oluşan hasar sebebiyle deriden faydalanamadıklarıyla ilgili bir konu anlatılıyordu.

Bu şekilde hayvan içine girip kemiren bir tür daha vardı onun adını unuttum.

Ölmüyor değiller ölüyorlar. Kaplumbağalar yetişkin hale gelmeden evvel şu veya bu şekilde ölüyorlar. Petshoptakiler kadar olmasa da tabi. Parazitte bu sebeplerden birisi.

Bu dediğim parazitlerin bulaşmış olduğu hayvan resimlerini bir amerikan sitesinde görmüştüm. Ya austins turtlepage ya da bizimki gibi forum ağırlıklı bir sitede hangisi emin değilim. Bıraktım artık bayağıdır bakmıyorum oralara. Allah biliyor artık ne hevesim var ne de zaman ayıracak vakit.

Şöyle bir şey buldum hızlıca şimdi. Tatmin edici olur mu bilemem. Basit düzende sinekleri anlatıyor.
https://www.rentokil.com.tr/sinekler/ucan-turler/
 
Cvp: Bazı yemlerini yememesi hakkında

Cem bey merhaba, birkaç tane daha sorum olacaktı yeni konu açmayayım bu konu aktif kalmış.

Büyük olan sert yemleri yerken sanki zorlanıyor gibi. Mesela carnivor'un yarısını ısırıp gerisini tırnaklarıyla parçalıyor (tırnakları çok uzun). Bazen vital yerken falan da zorlandığını gördüm. Ağzında falan herhangi bir yara vs. göremedim. Aylardır böyle yapıyor. Yem çok sert geliyor desem, küçük olan kocaman mineral veya carnivor yemleri hiç ısırmadan yutuyor. Büyük daha 1 carvinor yiyene kadar küçük 3-4 tane kendi yemini yiyip büyüğün carnivorları çalıyor.

Raffy P de bitmişti. Olmadı onu tekrar alayım. Bu ara carnivoru da az yemeye başladı büyük. 2 tane anca yiyor gerisini bırakıyor suyun üstünde. Sadece Raffy I'yı iştahla yiyor.

Yumuşak bir yem var mı bildiğiniz? Royal de alacağım en kısa sürede ama onu nasıl yiyecek bilmiyorum.

Su ısısı şuan 25-26 derece. Biraz daha artırayım mı ısıyı?

Son olarak sizden şu yemler hakkında bilgi alabilir miyim?
mailto:/kaplumbagalar-ve-baliklar-icin-balli-karides-yemi-250-gr-u-22875
mailto:/jbl-turtle-food-kaplumbaga-yemi-250-ml-u-11847
mailto:/tropical-vita-rept-karidesli-kaplumbaga-yemi-250-ml-u-13418

Şimdiden teşekkürler.
 
Ballı olmaz. Tatlı yedirmiyoruz.

Jbl schildkrötenfutter raffy I ile aynı yalnız içinde beyaz (kalsiyum) ve yeşil (ot türevli) pul yem var. Bunları hayvanlar yerken dağıtıyor. Bunu da hiç alma. Bu biraz daha japon balığı işi.

Tropical vitarept ise raffy P'ye göre az biraz iri ve ayrıca kırmızı ( mineral), yeşil (ot türevli) uzun stick yemler var. İçlerinde alınabilecek bir bu var.

Kaplumbağaların yemelerinde farklılık olabilir. Bazıları yutarak yer bazıları parçalayarak. Hatta aynı kaplumbağa önceden yutarak yerken sonradan ısırarak yiyebilir bazı yemleri sonradan yutarakta yemeye devam edebilir. Bu ağız yarasına bağlı bir durum değil sadece. Isırarak yeme daha temkinli bir davranıştır. Küçük parçalar halinde yuttuğunda hazımsızlıkta olmaz.

Bu hayvanlar bir an önce mideyi doldurma peşindedir. Sistemde fazla hayvan olması durumunda birbirlerinden kapma mücadelesinde istemsiz hasar da verebilirler. Daha hızlı yemeye çalışabilirler.

Yutarak yemenin sakıncası kuru olarak yuttuğu vakit midede ıslanarak şişmesi sebebiyle hazımsızlık yaratabilmesi ve hayvanın kusabilmesidir. Tabana çöküp bir süre hareketsiz durabilir. Hazımsızlığı silis kum yiyerek halleder. Kusacaksa su içinde başını ileri doğru atarak çıkarır. Az bekleyip kustuğunu tekrar yer.

Yem kendinden sert veya sonradan havaya fazla maruz kaldığında içindeki nemi kaybedip sertleşebilir. Yerken buna bağlı olduğu gibi, keyfen (küçük parçalar halinde yemek istiyordur) yada alışkanlık edindiği için yiyebilir. Ağız yarasında ağzında geveler ve yutkunurken bir zorlanma görülür. Hafifçe başını öne atar gibi yapar.

Yemi vermeden evvel üzerine tadını kaybetmeyecek şekilde bir iki damla su damlatıp yumuşatarak verebilirsin. Buna rağmen bu şekilde parçalayarak yiyor ise bu yeme şeklini kendi seçtiği içindir.

Royal de karideslerin ağızlarındaki dikensi dokuyu kırıp; balıklarında yüzgeçlerini kopararak ağzına sığacağı ölçüde koparıp vermen iyi olur. Bunları parçalaması uğraştırır bütün parça verdiğin taktirde bu bir yerde hayvanın çene kaslarını geliştirmede iyidir ama diğer taraftan ufak parçaları akvaryuma yayıp kirletir.

Haftada bir haşlanmış yumurta akı da verebilirsin.
 
Cvp: RE: Bazı yemlerini yememesi hakkında

cem' Alıntı:
Ballı olmaz. Tatlı yedirmiyoruz.

Jbl schildkrötenfutter raffy I ile aynı yalnız içinde beyaz (kalsiyum) ve yeşil (ot türevli) pul yem var. Bunları hayvanlar yerken dağıtıyor. Bunu da hiç alma. Bu biraz daha japon balığı işi.

Tropical vitarept ise raffy P'ye göre az biraz iri ve ayrıca kırmızı ( mineral), yeşil (ot türevli) uzun stick yemler var. İçlerinde alınabilecek bir bu var.

Kaplumbağaların yemelerinde farklılık olabilir. Bazıları yutarak yer bazıları parçalayarak. Hatta aynı kaplumbağa önceden yutarak yerken sonradan ısırarak yiyebilir bazı yemleri sonradan yutarakta yemeye devam edebilir. Bu ağız yarasına bağlı bir durum değil sadece. Isırarak yeme daha temkinli bir davranıştır. Küçük parçalar halinde yuttuğunda hazımsızlıkta olmaz.

Bu hayvanlar bir an önce mideyi doldurma peşindedir. Sistemde fazla hayvan olması durumunda birbirlerinden kapma mücadelesinde istemsiz hasar da verebilirler. Daha hızlı yemeye çalışabilirler.

Yutarak yemenin sakıncası kuru olarak yuttuğu vakit midede ıslanarak şişmesi sebebiyle hazımsızlık yaratabilmesi ve hayvanın kusabilmesidir. Tabana çöküp bir süre hareketsiz durabilir. Hazımsızlığı silis kum yiyerek halleder. Kusacaksa su içinde başını ileri doğru atarak çıkarır. Az bekleyip kustuğunu tekrar yer.

Yem kendinden sert veya sonradan havaya fazla maruz kaldığında içindeki nemi kaybedip sertleşebilir. Yerken buna bağlı olduğu gibi, keyfen (küçük parçalar halinde yemek istiyordur) yada alışkanlık edindiği için yiyebilir. Ağız yarasında ağzında geveler ve yutkunurken bir zorlanma görülür. Hafifçe başını öne atar gibi yapar.

Yemi vermeden evvel üzerine tadını kaybetmeyecek şekilde bir iki damla su damlatıp yumuşatarak verebilirsin. Buna rağmen bu şekilde parçalayarak yiyor ise bu yeme şeklini kendi seçtiği içindir.

Royal de karideslerin ağızlarındaki dikensi dokuyu kırıp; balıklarında yüzgeçlerini kopararak ağzına sığacağı ölçüde koparıp vermen iyi olur. Bunları parçalaması uğraştırır bütün parça verdiğin taktirde bu bir yerde hayvanın çene kaslarını geliştirmede iyidir ama diğer taraftan ufak parçaları akvaryuma yayıp kirletir.

Haftada bir haşlanmış yumurta akı da verebilirsin.

Çok teşekkür ederim Cem bey. Küçüğün durmadan silis yemesinin nedeni şimdi anlaşıldı.

Mineral ve vital bitmeye yakın bu tropical vitarept'i alayım o zaman ben. Raffy I bitmeye yakınken de Royal alayım. Raffy I'nın içinin %25 %30'u toz gibi gammarus kabuğu sanki. Yenecek bir tarafı yok. Kabın yarısına gelince gammarus lar nadir bulunuyor içinde.

Olmadı birde JBL Agil alayım carnivor biterken.
 
Silisi sadece hazımsızlık için yemezler. Yedikleri yemlerin ufak kırıntıları kuma iner. Bunun kokusunu aldıklarında bu amaçla da yerler. Bu hem temizleme hem de vakit geçirme açısından iyidir. Oyalanır hayvanlar.

Vitarepti mineral bittiğine göre alabilirsin. Bir de bunun biorept'i var o komple stick yemden oluşur.

Dediğin tozlar aynen belirttiğin gibi kırıntıdır. Bunlar içerikte ham kül olarak adlandırılır. Kabuk parçasından ayak bacağa kadar ince ne varsa bu şekilde dibe toplanır. Bunların içindeki sağlam yemleri ayrıştırmak için akvaryum kepçesi kullanırız. Çöp kutusu üstünde kepçeye döküp salla tozlar dökülüp gider kalanı hayvanlara verirsin.
 
Royalde çeşitli boylarda, ebatlarda karides bir iki balık çeşidi, nadirende salyangoz çıkar. Bunda da biraz ham kül olur ama gammarus kadar değil. Jbl energilde ise daha büyük ebatlarda karides ve balık olduğu için ham kül en azdır. Önce royali dene. Küçük olanda büyür o arada, sonra energile geçersin. Yalnız 1000'lik dediğimiz büyük kutuda olduğu için (gramajları 340-360 gr gibi birşeydi) 2019 sonu 2020 son kullanma tarihli al. Bitmesi ayları bulur. Serin yerde tut acılaşmasın.

Agil al. Bu kemik gelişimini sağlayan lizin amino asidi içerir. Sert yemdir. Kırıp verirsen küçük daha rahat yer.
 
Geri
Üst