Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

zaferya

Bronz 1 Üye
Katılım
24 Nis 2013
Mesajlar
109
Merhaba arkadaşlar,

Buraya enson 2-3 ay önce yazmıştım, başta AEK olmak üzere birçok arkadaştan değerli bilgiler edindim ve az çok kaplumbağama en iyi ortamı sağlamayı başardığımı düşünüyorum. Kendisi aldığımda 3 cm iken aradan 3 ay geçti ve tam 6 cm oldu. Kabuk gelişimi oldukça sağlıklı ilerliyor birkaç kez de deri değiştirdi, herhangi bir problemi yok çok sağlıklı ve mutlu şimdilik :)

Hergün olmasada foruma sık sık girip takip ediyorum. Şimdi ise yeni bir maceraya girişmeyi düşünüyorum. Bir gün bir arkadaşımın arkadaşının evine misafirliğe gitmiştik. Kendisi benim yaşlarımda. Eşinin patronu onlara 1 ay önce 2 kaplumbağa vermiş bakamadığından dolayı. Kaplumbağaların boyutu tam ölçemememden dolayı bilmiyorum fakat el kararı göz kararı en az 13-14-15 cm olduklarını düşünüyorum. Biri dişi biri erkek. 3 cm yükseklikte iğrenç pis bir suda ufacık kapta duruyorlarmış. Hayvanlar bırakın yüzmeyi etraflarında dönemiyorlar bile. Önceki yaşam koşulları nasıl bilmiyorlar fakat patronu eşine o kapta vermiş. Belki hayatları boyunca o kapta bakıldılar. Belki de petshoptan o büyüklükte alındılar. Hiçbir fikrimiz yok. Kendileri de o halde bakıyorlarmış bilgisizce. Bana verin ben daha iyi bir yaşam alanı sağlarım dedim bana verecekler.

3 resim çekebildim. Vaktim az olduğundan tam bakamadım ama dişide bir problem göremedim fakat aşağıda gördüğünüz erkek olanın kabuğunda beyazlık mevcut. Ama bu beyazlık kireç mi yoksa mantar mı yoksa kabuktaki kuruluk mu çözmüş değilim. Kabukları su seviyesinin üstünde olduğu için hiç ıslanmadıklarından acaba kabuk kurumuş mu diye düşündüm fakat öyle olsa dişide de aynı sorun olurdu diye düşündüm. Resimlerden anlaşılıyormu bilmiyorum fakat siz bir teşhis koyabilirmisiniz acaba?



Bu bilgilendirmelerden sonra alacağım akvaryumu 100x50x50 olarak düşünüyorum, 10 cm boşluk bıraksam yaklaşık 200lt. hacim yapacak. Buna uygun ekipman olarak;

Dış filtre: Tetratec 1200
Isıtıcı: Atman veya Eheim veya JBL marka 200watt veya 300watt düşünüyorum, sizce hangisi olsun?
(ek olarak birkaç ipek bitki, mango kökü, silis kum alınacaktır)
(kurualan, ısıtma lambası ve uv ampulum var)

Zaman ayırıp cevap vereceklere şimdiden çok teşekkürler.


mailto:/1c/b/q30d6.jpg

mailto:/1c/b/q30dr.jpg

mailto:/1c/b/q30f4.jpg
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Merhaba Zafer,
Görüşlerin için teşekkürler, katkımız olduysa ne mutlu bize.

Düşüncen ve bu hayvanlar için yapmak istediklerin çok güzel, tebrik ederim. İlk önce yanlış anlamadıysam başka bir sistem kuracak ve kendi kaplumbağan ile aynı akvaryumda bakmayacaksın sanıyorum. Düşüncen bu ise boy farkının doğuracağı sorunlar ile uğraşmayacaksın. Bana göre bir sorun yok ama mantar olsa dahi seninki korunmuş olur.

Hayvanlara gelecek olursak. Bahsettiğin sisteme göre iyi görünüyorlar. Kabuk şekilleri ve renkleri iyi. Özellikle erkeğin yanaklarındaki kırmızılık çok güzel. Sanki cumberland olacakmış son anda dönmüş gibi. Alttaki sarı çizgide çok kalın. Erkeğin kabuğundaki beyazlık kesinlikle kireç değil. Gördüğüm kadarıyla mantarda değil. Mantar daha ziyade nokta nokta ve bunların birikimi şeklinde dağılmış olarak bulunur. Senin bahsettiğin durumdan kaynaklı susuz kalan bölgenin görüntüsü diye düşünüyorum. Ancak resimde ufak yuvarlak şekillerde var. Ben bunlarında kurumaya bağlı deformasyon olduğunu düşünüyorum. Bana sorarsan bir veterinerede gösterip durumuna baktırabilirsin. Acaba sadece bu kurumadan kaynaklımı yoksa başka bir olumsuzluk varmı diye. Diğeri ile fark aynı koşulda şu şekilde olabilir. Örneğin sanki bu hayvanın üzerindeki canlılığını yitirmiş plakalar bu kuruma durumundan daha çok etkilenmiş gibi. Diğeri daha düzenli kabuk değişimi yapmış olabilir. Dişinin kabuğu resimdemi öyle çıktı. Onunda kenar plakalarında beyazlık görünüyor.

Kabuk sertlikleri iyi ise bence sağlıklılar. Kuracağın sistemde çok iyi. Eheim 200 w alırsan çok çok iyi olur. Hatta akvaryumu 100*60*60 yaparsan boşlukla beraber 100*60*50 gibi kullansan 300 lt eder. Bunun avantajı ileride seninki boy olarak bunlara yetiştiğinde tümünü aynı akvaryuma koyabilmen olacaktır. Isıtıcı ve filtre bu hacim içinde uygun. Hatta iki hayvan içinde kalırsan 100*50*60 yapıp yükseklik kaybını minimumda tutabilirsin. Hemde biraz daha rahat olurlar.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Merhabalar Emre bey cevap için teşekkürler.

İlk başta değinmek istediğim, dişinin kabuğunun kenarları beyaz degil, resim biraz aldatıcı, o beyazlık diye tabir ettiğiniz bölge malesef hayvanın kabuğunun suyun içinde kalan kısmı. Yani kabuğun neredeyse tamamı suyun dışında kaldığı için su da inanılmaz pis olduğu için su seviyesi size beyazlık olarak yansımış, anlatabildimmi :/

Mantar veya kireç olmaması gerçekten çok iyi olur. Çünkü mantar ise mantıken bu kadar ay veya yıl boyunca o kadar pis bir kapta diğer hayvana nasıl olmuş da bulaşmamış diyecektim. Öyle değilmi?

Akvaryumu dediğiniz ölçülerdede alabilirim, yerim müsaitleşti. Turtle topper kullanacağım için (eni dar gelirse diye bucket 'lar ile tutturacağım kenarlardan sağlamca) yüzme alanı gayet yeterli olur kanaatindeyim ayrıca kuru alan sıkıntısı yaşayacaklarını da sanmıyorum, gayet büyük.

2 sorum olacaktı:

1) Biri dişi biri erkek olduğu için erkek sürekli dişiyi rahatsız edermi? Rahatsız ederse ne gibi önlemler almalıyım? Şimdiden bilgilenirsem çok iyi olacak.

2) 250-300litrelik bir tankın temizliği nasıl oluyor? Tetratec 1200 dış filtreye destek olarak Eheim 2012 iç filtre de koymayı düşünüyorum. Mesela daha önce hiç dış filtre kullanmadığımdan soruyorum, 2 kaplumbağanın yaşadığı bu buyuklukteki bir akvaryumun dış filtre temizliğini ortalama ne kadarda bir yapmalıyız? Ve %25'lik su değişimini ne sıklıkla yapmalıyız?
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Dişinin kabuğunda sorun yok o zaman, bu çok iyi. Bence erkektede çok önemli bir durum yok. Ama bir veteriner eline alıp incelerse tam olarak rahatlarsın. O yuvarlaklar delik mi yoksa sadece leke şeklinde mi oluşmuş kesin olarak nedir bilmek faydalı olur. Belki bir süre kabuğa devit ile eskilerin çabuk atılıp alttaki durum hemen gözlemlenir. Bu uygulamayı yapmak faydalı olabilir. Zaten genel D vitamini sentezi için uvb yada devit mevcuttur. Kireç olmadığı kesin, mantarda bu şekilde olmuyor. Muhtemelen bahsettiğimiz kurumaya karşı oluşum. Standart kalsiyum takviyesini zaten yaparsın. Dediğim gibi hayvanlar genel olarak o sistemde gene çok iyi gelişmişler ve renkleri çok canlı.

Dediğim ölçüler iki kaplumbağayı daha rahat ettirir. Üç kaplumbağa içinde tam ömürlük olur. Bir daha sistem kurumu derdi olmaz. Arada ekipman değişimi vs olur en fazla. Zaten turtle topper tam erişkin hallerinde kullanılamayacak. Rampa genişliği ne kadar bilmek gerekir. Belkide çok kısa süre sonra dar gelebilir. Öyle yada böyle ileride bunun gibi ama camdan daha rahat rampası olan üzeri açık kuru alan yaptırılır. Bu sebeple akvaryum cam kalınlığı önemli. Baştan iyi düşünülmeli.

Diğer sorulara geçeyim:

1) Erkek muhtemelen artık olgunlaşmıştır ve dişiye ilgi yapabilir. Dişinin daha zamanı var. Ancak bunlar baştan beri beraber yaşadıkları için erkek sorun çıkarmaz görüşündeyim. Sabırla bekler. Benim yeni ergen olan ve ikiside erkek çıkan res ler sorun yaşamadılar henüz. Olduda yazın metabolizma sıcaktan etkilenip iyice kızıştı ve sorun çıktı diyelim, önce kademeli olarak su ısısı biraz düşürülür buda çözmezse akvaryum bölünür. Tabi bu risk ama bence yeni tanışmış erişkinlere göre daha uyumlu olacaklardır.

2) Ben kendi tanklarımdan örnek verecek olursam. 96 lt olan tankta 4 adet 5 cm kaplumbağa var. Eheim 2215 filtreyi tam su değişimi ile 6 ayda bir temizliyorum. Kısmi su değişimi hiç yok. Buharlaşmadan ötürü haftalık yaklaşık 10-15 lt arası su ekliyorum. 840 lt akvaryumda 11 cm ortalam ile 3 kaplumbağa var ve aldığımdan bir sene sonra komple su değiştirip filtreyi temizledim. Filtre eheim 2260 ve tertemiz çıktı. İç akıntı filtrem 2012 ve o zaten hiç kirlenmemiş gibiydi. Tabi bu akvaryumda hayvan oranı su hacmine göre çok az. Bunda da dip çekimi yok ve buharlaşma ile haftalık su ilavem 60-70 lt gibi. Diğer 96 lt bir akvaryumda 12 cm tek çizgili var ve filtre ex600. Bunu 4 ayda bir kez tam su değişimi ile temizliyorum. Bunun temizlik ihtiyacı gerçekten gerekiyor. Dip çekimi gene yapmıyorum ve haftalık 10-15 lt su ekliyorum. Temizliklerde komple su değişimi yapıyorum desemde dipte yaklaşık 1/4 oranda kendi eski suları kalıyor. Slider türlerinin tamamı dışkı yediği için filtrasyona katı atık bulunması anlamında yardımcı da oluyorlar.
Bu örneklerden yola çıkarak kurulacak akvaryum hacmi 300 lt su olursa bu dış filtre kapasitesi, hayvanların boy+sayı durumu ve bu destek iç filtre ile bence 5-6 ayda bir kez tam temizlik hatta dışkı yerlerse dip çekimsiz sadece buharlaşan su ilavesi yeterli olur gibi. Tabi eheim tetradan iyi olduğu için belki süre 4-5 ay olabilir. Ama bence daha az olması imkansız. Ama %25 aylık su değişimi gene yaparım dersen komple temizlik için süreye 1 ay katarsın. Dış filtre malzemeleri uyum ve kalite olarakta etkilidir.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Cevaplar için çok teşekkürler anca yazabiliyorum. Söyledikleriniz benim için altın niteliğinde :)

Dün aldım kaplumbağları. Sandığım kadar büyük değillermiş ölçünce. Dişi olan 9-10 cm, erkek olan 10-11 cm çıktı. Şimdilik büyükçene bir leğene koydum. En kısa sürede akvaryumu toparlayacağım.

Bu arada erkeğin kabuğunu su ve yumuşak diş fırçasıyla biraz oviyim dedim. Dökülen veya parçalanan herhangi birşey olmadı. Tahmin ettiğim gibi kuruluktan dolayı öyle gözüküyormuş. Suyla ıslatınca beyazlık da kalmadı. Alt kabuk ve derisinde veya başında herhangi bir sorun yok ikisininde. Kabuklardada yok. Sağlıklılar.

Şimdi sıra geldi beslenmeye.

"Kaplumbağa 8 cm üzeri olunca haftada bir gün aç bırakmak ve yaklaşık 1/5 oranında bitkisel yem vermek öğünü düzenlerken gereklidir. Bitkisel yem eklendiğinde bunu diğer yemlerin ortalama oranından çalarak ayarlayabilirsiniz. Mümkünse aç kalacağı gün her hafta değişik seçilmelidir. "

Bu yazınızdan esinlenerek, bitkisel yemden kastınız örneğin Sera Vital midir? Elimde Reptomin, Sera Raffy P, Gammarus ve Sera Mineral var, nasıl bir beslenme izlemeliyim? Günlük kafa hacmi kadar 4 gün Raffy p + Gammarus, 1 gün boş, 1 gün sırf Sera Mineral, 1 gün sırf Sera Vital şeklindemi?

Teşekkürler.


Bir de 300 litre tank için dış filtre seçimi olarak Eheim markasından hangi modeli önerirsiniz?

Mesela bu iyimidir?
mailto:/evcil-hayvan-petshop/eheim-2217-02-dis-filtre-musluklu-88305456
 
Sera vital bitkisel yem bölümüne girer. O uygun. Beslenme için öğün düzenlemeside uygun. Ancak 4 gün olan raffy p den birini gammarus günü yapmalı. Onu tamamen kesmemeli. Hatta birinide reptomin yapmak çeşitliliği iyice çoğaltır. Raffy p ve reptominden tarihi yakın olanı iki gün diğerini bir gün yapmalı. Günde tek seferde kafa hacmi verilir. Oranı yakalamak için ayın bir haftası ana yemden bir gün daha bitkisele geçirmek yeterli olur. Arada yemleme dışında bir saatte haftada birkaç kez taze sebze vermek çok iyi olur.

Linkteki Eheim 2217 çok iyi olur. Bu filtreler gerçekten iyi iş yapıyor. Ben 96 lt tankta 2215 kullanıyorum. Fazla fazla yetiyor.


Pardon zaten raffy p+gammarusmuş. O zaman benim dediğim gibi bir günü gammarus yapmaya gerek yok. Ben komple tek tip sandım. Bunun dışındakiler dediğim gibi iyi olur.


Kaplumbağaların durumuna sevindim. Resimlerden de iyi olduklarını düşünmüştük. Boylarıda seninkinin daha çabuk yakalayacağı büyüklükte. Yeni gelenlerin büyüme hızı artık daha yavaş olacak.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Özetlemek gerekirse :

Pazartesi - Salı - Perşembe - Cuma (çarşamba boş gün)
----------------------------------------------------
Günlük kafa hacmi kadar Raffy P + Gammarus (raffy p ana yem oldugundan gammarus ile eşdeğer olmayacak şekilde 1 tık fazla raffy p verilecek?)

Cumartesi kafa hacmi kadar sırf Sera Vital

Pazar kafa hacmi kadar sırf Sera Mineral

Bu programı uyguluyorum o zaman?

Eheim 2217 için 1000l/h yazıyor, akvaryum 300 litre oldugundan genelde 4-5 katı debili öneriyorsunuz 300 'ün 4-5 katı 1000 den fazla yapıyor, yinede almamı tavsiye edermisiniz?
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Dış filtrede bu debi oranı yeterli. Birde eheim bu konuda diğerlerinden çevrim verimi daha iyi olduğu için rahatlıkla yeterli. Zaten bunun bir üst modeli klasikte benim 840 lt olanda kullandığım 2260 2400 lt debili olduğu için kesinlikle girdap yapar.

Beslenme bence yeterli. Ana yem raffy p 2/3, gammarus 1/3 oranda yaklaşık ayarlanır zaten, bir tık gibi. Arada taze sebzede verildimi tamamdır.

Tekrar tebrikler. Hayvanların yaşam kalitesi çok çok iyi olacak.


Hatta 2012 destek iç filtre fazlasıyla yeterli olacaktır.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Beslenme programı çok güzel oldu. Peki taze sebze olarak tavsiyeleriniz varmı?

Dediğiniz gibi eheim 2217 alayım o zaman. Destek olarak iç filtre eheim 2010 düşünüyordum, 2012 ile arasında 30-40 tl'lik bir fark var, 2010 da yetmezmi acaba?
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

İç filtre olarak 2012 daha iyi olur. Aslında hemen almayıp hayvanlar biraz büyüyünce tercihi yapmak yada o zaman 2012 almak daha iyi olur. Ancak şimdi kesin alırım söz konusu ise tabiki 2010 dahi yeter.
Netice şu, şimdi alınırsa 2010 da olur hiç alınmasa da olur. Yada ileride hayvanlar daha da büyüyünce hatta şu anki ufaklık boy atıp akvaryuma girecek duruma gelince belki 2012 almak daha uygun olacak. En azından iç filtrede acele etmeyip durum gözlemlemek yada sağlıklı plan yapmak daha iyi.

Evet, program bu ikisi için süper oldu. Taze sebze olarak kıvırcık, marul ve soyulmuş salatalığın susuz çekirdeksiz bölümü verilebilir.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Cevaplar için çok teşekkürler :) Yavaş yavaş ekipmanları toplamaya başlıyorum o halde.


Şeyi sormayı unuttum, bu Eheim 2217 içi boş olarak geliyorsa hangi malzemeleri almalıyım? Sipariş verecekken hepsini birden alayım diyorum baştan.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Benim 2215 içerisinden hatırladığım kadarı ile sadece sünger çıkmıştı. En az iki adet olacağını düşünüyorum. Bu sebeple seramic (mech), zeolit, substrat (lav) ve elyaf zorunlu. Bence bio ball gereksiz. Sünger iki adet konulacağı için. İlk bir ay karbon kullanılacaksa oda alınıp bir ay sonra çıkartılıp substrat konulur. Şimdi filtre malzemelerine baktım ve sünger 6 adet, elyaf ve karbonlu elyaf var diyor. Tabi bu juen sitesinde. Genede alırken içerisinde ne var sorulmalı. Kova hacmi 6 lt imiş. Buna göre bazı malzemelerden fazla almalı. artan değişimlerde kullanılır.
Ben aldığım ürünlerden derleme yapıyorum. Kaliteli ürünler yazacağım. Eğer fiyat yüksek gelirse alternatif düşünülür. Ama en iyileri bunlar. Ben bu setlerden kullanıyorum ve filtrasyon uzun süre su değerlerini mükemmel yaptı.

Seramic (mech) için bunlardan biri uygun: Bundan en az 2 lt almak gerekir.
Aşağıdaki ikisi bu markaların en iyileri. Bende yüzey alanları mükemmel olduğu için bunlar var.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11298
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11863
Bu ikisi aynı markaların bir alt modelleri. Gene yabana atılmaz.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11864
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=3524

Zeolit (amonyak tutucu nitrat giderici): 1,5 lt yeterli olur.
Bunu Cem kullanıyor. Bendekiler bitince buna döneceğim.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11865
Ben bunu kullanıyorum ama bunun yerine aynı markanın matrix ürünüde olur. Yukarıda Cem in kullandığı bence uygun.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11719

Substrat (lav): 1,5 lt yeterli olur. İyisini öncelik sırasına koyarak belirtiyorum. Bende pro var. Lav doğal olandır.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=4579
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=4161
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=4365

Bu malzemeler 5 lt ediyor. Sünger ve elyaflarla rahatça kova hacmi 6 lt dolar. Hatta bence bu kadar malzeme dahi konulamayabilir.

Eğer içinden elyaf çıkmazsa yada yeterli olmazsa bunlar kullanılabilir.
En üste konulur diyor.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11860
Aralara konulur diyor. Ben bunu her yere koyuyorum.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11872


Bu arada seramik (mech) için gerekmeyecek (ki bende bunlarda çıktığı için filelere koydum) ama zeolit ve substrat için malzeme filesi gerekecek. Jbl olan kutulardan çıkar ama eheimde çıkmaz. Bundan birkaç tane alınabilir.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=6679


Aktif karbon seçenekleri ek olarak:
Bunun için 2 hafta kullanım öneriliyor.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11861
Bunun için 6 hafta kullanım öneriliyor. Alınacaksa bu alınıp tek kulanım yapılıp substrata geçilir. Filtrede karbonlu sünger yada elyaf varsa gerek olmaz.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=1162

Seramic (mech) alternatifi bir ürün olduğunu düşünüyorum. Bunu Sefa önermişti. Ek seçenek olarak bulunsun.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=1171

Bunlarda ilave seçenekler. Bence şu an için kesinlikle gereği yok. Cem bunlardan ilk ikisini bildiğim kadarıyla aldı ve deneme aşamasında. Yosun olursa ileride araştırırken kendi konunda bu iki seçenek bulunsun Zafer.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=16078
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11869
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11317
mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=3982
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Yine sormak istediklerim var :) Zahmet edip bu kadar güzel ve detaylı bir şekilde yazmışsınız gerçekten teşekkürler.


Seramic (mech): Bundan en az 2 lt almak gerekir.
Zeolit (amonyak tutucu nitrat giderici): 1,5 lt yeterli olur.
Substrat (lav): 1,5 lt
Ve elyaflar.

Bunlar sırasıyla beni ne kadar süreyle götürür? Tek kullanımlıklarmı yoksa yıkanıp tekrar kullanılabilen uzun ömürlü eşyalarmı. Eğer tek kullanımlıksa ucuzlarından alacağım ama dersenizki bunları yıka temizle 2 sene kullan o zaman iyilerini alacağım.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Akılda soru kalmayacak şekilde yazmaya çalışıyorumki kafa karışması olmasın. Sonuçta çeşitli ve farklı işlevi olan malzemelerden oluşuyor.

Seramic (mech): her seferinde yıkanarak yaklaşık 2-3 sene kullanılır. Değişim sebebi zamanla sürtünmeden gözeneklerin özelliğini kaybetmesi.
Sünger: her seferinde yıkanarak yaklaşık 3 sene rahat kullanılır. Değişim sebebi zamanla süngerin yıkamalarda özelliğini kaybetmesi.
Substrat (lav): temizlik 4 ayda bir kez olursa 1/3 miktarı değişir. 6 ayda bir kez olursa 1/2 miktarı değişir. Kirli olanlar akvaryum suyu ile yıkanır.
Zeolit: temizlik 4 ayda bir kez olursa 1/3 miktarı değişir. 6 ayda bir kez olursa 1/2 miktarı değişir. Kirli olanlar akvaryum suyu ile yıkanır.
Elyaf her değişimde atılır.

Yani bir sene sonra substrat ve zeolit malzemesi tamamen değişmiş oluyor. Bu süreyi daha da uzatacak öneriler dahi gelebilir. Ancak daha kısası kesinlikle israf. Ben bir sene sonra atıyorum.
Seramic ve sünger için ise ömürlüğe yakın öneriler çıkar. Ben genede özelliğini kaybedince yada kaybederse diye bir süre belirledim.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Çok süper bunu duyduğuma çok sevindim o zaman alayım iyilerini alayım :

Herhangi bir aksilik olmadıgını varsayıp , 6 ayda bir temizliğini yapacağımı varsayarsak :


Seramic: mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11298
2 litre alıyorum, 2-3 sene kullanıyorum.

Zeolit: mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11865
1,5 litre alıp kovaya koyuyorum, 6 ay sonra yarısını değiştiriyorum, sonucta 1 sene sonunda hepsini değişmiş oluyorum.

Substrat: mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=4579
1,5 litre alıp kovaya koyuyorum, değişimi zeolitle aynı mantıkta.

Elyaf: mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11860

Sünger uzun yıllar gidiyor. Elyaf 6 ayda bir yenileniyor.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Verdiğim elyafı ben henüz almadım, yeni çıkmış ve üst bölümde kullan diyor. Belki çok sıkıdır. Diğerinden de alınabilir. Neticede elyaf elyaftır çok fark yoktur bence.

Zaten 1,5 lt ürün olmadığı için zeolit ve substrat fazladan alman gerekecek. Artanı saklarsın. Sana tavsiyem şu olacak. İlk kurulumda tek torbaya da koysan bundan sonraki yarım değişimlerde yeniyi farklı torbaya koyup renkli bir ip bağlayıp işaretlemen. Bir sonrakinde böylece tekrar yeniyi değil yarım kalan eskiyi atarsın. Bağladığın ipi değiştirip sonrakinde atılacak ipsizi belli edersin.

Bu arada belki bu kadar malzemeyide koyamayabilirsin. Ancak nasılsa ileride gerekeceği için yedek kalır. Nasılsa 1-2 seneye tükenecek. Bende 2260 gibi büyük bir kova var ama muhtemelen 3-4 senelik malzeme mevcut.

Eheim pro substrattan büyük ihtimalle malzeme filesi çıkmayacağı için bunu unutma.


Benim kovalardaki ekipmanlar bu şekilde ve büyük akvaryumu yılda bir küçüğü yılda iki kez temizliyorum. Bence 6 aydan kısa zaten malzeme değiştirmezsin.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Youtubeda biraz araştırdım eheim 2217 'nin sepetleri yok sanırım? Herşeyi kovaya döküyoruz?

Madem böyle ben de bu malzeme torbasından 10-15 tane alayım diyorum.

mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=6679


4 ay sonra 1/3 ünü değiştireceğim malzemeleri direk torbaya koyayım. Mesela 1.5 litre substrat var, 1 malzeme torbası 500 ml alıyor diyelim, 3 torba substrat doldurur koyarım ilk kurulumda, 4 ay sonra 1 torba cıkarıp 1 torba yenisini koyarım? Bunu aynı sekılde zeolit içinde uygularım. Geriye kalan malzemeler ise yıkar yıkar kullanırım. Böyle yapayım değilmi?

Birde koyma sırası önemlimi malzemeleri en alttan en üste kadar nasıl bir dizilim yapmalıyım. Teşekkürler
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Evet bunlar sepetsiz klasik modeller. Bir çok akvaryumcu bunların daha verimli olduğunu söyler. Hatta aynı markanın pro sepetli pahalı tiplerine nazaran daha iyi olduğu söylenir. Çünkü sepet aralarından kenarlarından malzemelere değmeden geçen su oluyor. Ben sepetli tetra da kullandığım için eheim klasik model çok daha iyi diyebilirim.

Bunun dışında o torbaların her biri rahatlıkla 1 lt malzemeyi alıyor. Belki birine dahi sığar ama filtreye dizilim için iki torba daha kolaylık olur. Her malzeme iki torbada rahatlıkla halledilir yani. Eğer malzeme fazla gelirse torbalardan kısmen alarak azaltılır ve net miktar yaklaşık belirlenmiş olur. Eğer 4 ay sonra olacaksa toplamından göz kararı 1/3 miktar çıkarılır. Kalan büyük eldeki dolu konulup 1 lt yapılır ve yarım lt ayrı bir torba ile işaretlenir.

Malzeme dizilimi önemli ve şu şekilde uygun:
Alttan üste doru Seramik (mech), üzerine kalın sünger, üzerine elyaf, üzerine zeolit, üzerine ince tabaka elyaf, üzerine substrat ve en son tekrar ince tabaka elyaf ve filtre ağzına kadar su doldurulup kapatılır. Dizilim zor olursa zeolit ve substrat kısmen yan yana gelebilir.
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Anlıyorum bencede sepetsiz olması daha iyi mantık olarak düşündüğümüzde. İyi bir seçim olarak eheim 2217 :)

Dizilim hakkında sormak istediğim, ince elyaf dediğiniz bu mu? mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11860

Kalın elyaf ise : mailto:/urun_detay.aspx?kat=242&urn=11872
 
Cvp: 15 cm'lik 2 kaplumbağa sahiplendim yeni akvaryum kuruyorum

Hayır, süngerden sonra kaçan atık olursa diye daha bol konulup yukarıdaki malzemeler arasına daha az bir miktar yeterli anlamında kasdettim. Bence mycro olan gereğinden pahalı gibi. Diğeri ile tamamen kurulum yapılır.
 
Geri
Üst