Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

3 senelik tosbam ve akvaryumum

kaksoy35

Yeni Üye
Arkadaşlar yaklaşık 3 senedir bizde olan tosbam bize geldiğinde madeni para büyüklüğündeydi şimdi komple bir elim büyüklüğünde ve şu anda gördüğünüz akvaryumda 3 senesini doldurdu... Bugüne kadar hiç araştırma yapmadim nasil beslenir şartları falan nedir die... Ölüm fanusu dediğiniz fanusta içim el vermediği için direk akvaryumu hava filtresi tepe işiği ve ısıtıcısıyla beraber almiştim içinde çakıl taşları ve kuru alan için lav kayaları vardi 3 sene bu akvaryumda yaşadı hiç bir sorun olmadan 2 hafta önce akvaryumun dizaynini değistireyim filan derken sitenizle tanistim baya bi inceledim ilk basta o çakılları çikardim lav kayalarini çikardım ve silis kum serdim ustune kaplumbağa adasi aldim baktimki mango kökü lazimmis onuda aldim dünde gittim bir dış filtre aldim jebo 825 simdiki hedefimde 1 metrelik bir akvaryum almak şu anda diş filtreyi takinca hiç beğenmedim akvaryumun şeklini en kisa zamanda bi çeki düzen verip 1 metrelik akvaryuma taşiyacağım bizim tosbayi bu arada beslenmeside stick yemler veriyorum markasini bilmiyorum ama iyi bir marka gene iyi bir markanın kurutulmuş balık yemleri ve gene kurutulmuş karides veriyorum tabi hepsini bir günde değil çoğunlukla stick yem haftada bir veya 2 gün balık ve karides veriyorum ve günde bir defa sabahları yem veriyorum haftada birde diet yapıp hiç bisey vermiyorum sizinde görüşlerinizi alayim dedim

Ekli dosyalar

• 20130826_095434.jpg
    20130826_095434.jpg
    71.7 KB · Görüntüleme: 297
  • 20130826_095608.jpg
    20130826_095608.jpg
    72.4 KB · Görüntüleme: 297
  • 20130826_101128.jpg
    20130826_101128.jpg
    69.7 KB · Görüntüleme: 281
  • IMG-20130817-WA0000.jpg
    IMG-20130817-WA0000.jpg
    58.8 KB · Görüntüleme: 282
  • IMG-20130817-WA0001.jpg
    IMG-20130817-WA0001.jpg
    55.1 KB · Görüntüleme: 287
Cvp: 3 senelik tosbam ve akvaryumum

Maşallah çok güzel bir kaplumbağanız var. Ama dediğiniz gibi akvaryumuna sığmıyor artık sanırım, küçük gelmiş. Su yüksekliği nerdeyse boyu kadar :) Taşları çıkartıp silis kum sermeniz çok iyi olmuş. Kullandığınız yemlerin markalarına dikkat edin. 3 yaşında bir kaplumbağa bitkisel ağırlıklı beslenmeli diye biliyorum. Buna forumumuzun beslenme bölümünden bakabilirsiniz. Yem markaları ve çeşitlerini arkadaşlarımız detaylı tanıttı. Ordan bildi edinip istediğiniz bir yemi alabilirsiniz. Kendiniz de marul, fesleğen, ve salatalığın çekirdeksiz kısmından soyup verebilirsiniz.

Öncelikle hoşgeldiniz.

Maşallah kaplumbağanız çok güzel gözüküyor.

Yalnız akvaryumda gözüme çarpan öncelikle su ısıtıcısı oldu. Ben göremedim fotoğraflarda ki yoksa mutlaka temin edip yazın minimum 28 kışında minimum 26 derecenin altına indirmemelisiniz suyu. Kaplumbağaların metabolizmaları açısından suyun sıcaklığının önemi büyüktür. Isıtıcıyı temin ederken birde cam içe takılan derece alırsınız ki suyun derecesini kontrol edebilme şansınız olsun.

Ayrıca doğalarında doğal yoldan güneşten temin edebildikleri devit3 vitaminini akvaryumda da almaları gerekli. Bunun için uvb lambaları mevcut olum kıskaçlı bir mandal ile kuru alana günde 4-6 saat tutulmalıdır. Kabuk gelişimi açısından önemli olan bu konu geçici bir süre için eczaneden alınacak devit3 ü agız yoluyla da kullanılabilir ama dediğim gibi geçici bir süre.

Uvb lambayı şu anda piyasada bulma sıkıntısı çekebiliyoruz ama juen pette jbl markalı mevcuttur.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w

Birde kuru alana çıktıklarında kabuklarını kurutabilecekleri ve büyük zevk aldıkları bir ısıtıcı lamba bulunması gereklidir. Biz bunu bauhaus tipi marketler de "ecolite 52 watt halasoft ampul" ve bu ampulü kaldıracak yine aynı mağazada 60 watt kaldıran "massive beyaz mandallı lamba" kullanarak çözüyoruz. ecolite 4.95, massive masa lambası ise 29.90 TL olması gerekiyor.

Akvaryum konusunda ise tek bir yetişkin kaplumbağa için minimum 100 litrelik bir akvaryum olması gerekiyor. Ama siz rahat yüzüp huzur ve mutlu olabilmeleri için 160 lt civarı alırsanız daha iyi olur.

Ayrıca beslenme programı yapmanız şu zamanlarda sağlıklı olacaktır kaplumbağanız açısından. Gerekli başlıkları okuyup olmadı başlık açarak bilgi alabilirsiniz.

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

Burada beslenme ve akvaryum şartları dahil net bir özet var. Bir çok konuyu bilip hayvana öncelikli bir sistem kurmuşsunuz.

Ancak bildiğiniz gibi akvaryum yetersiz büyüklükte. Bunun için uygun ölçülerde bir sistem kurmalı.

Filtre borularını akvaryumun ayrı köşelerine yerleştirmelisinizki filtrasyon verimli olsun. Bu şekilde suyun bir çoğu akvaryuma girdiği gibi tekrar filtreye döner.

Isıtıcı sanırım yaz olduğu için içeride değil. Sonbahar gibi takmak gerekir.

Isıtma lambası floresansa işe yaramaz. Resimlerde farkedemedim ama ısıtma lambası soft ampullerden olmalıki ısı versin.

Su ve kuru alan ısısını derece ile ölçüp uygun değerde mi diye bakmakta fayda var.

Beslenmede uygun noktaları yakalamışsınız ancak bitkisel besini atlamayın. Sera vital alıp öğünleri düzenleyebilirsiniz. Arada kıvırcık veya soyulmuş salatalığın susuz ve çekirdeksiz yeride taze sebze için iyi olur.

Kaplumbağaya maşallah diyorum. Sağlıklı bir ömrü olsun.

Emin ve Özge benden önce detaya girmiş. Verdiğim konuda iyice fikir verecektir. Gerekenler için tekrar yardımcı oluruz.

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim ilgilendiğiniz için...

Isıtıcımız var yalnız bizim akvaryum kapali balkonda durduğu için bide izmir olduğu için yazin çikariyorum ısıtıcıyı suyu ısıtıcısız bile çok sıcak dediğim gibi hiç kaplumbağa ile ilgili forumlara girmediğim için kuru alan lambasini filan bilmiyodum forumu iyice okuyunca öğrendim senelerdir bizimki çikar kuru alana saatlerce kabuğunu kurutur sonra atlar suya.. Yeni 1 metrelik akvaryumu alinca kuru alan için ısıtıcı lambasıda aklimda onuda takcam bide sormak istediğim konu ben bilmeden akvaryumun içine direk suyuna daha önceden marul filan havuç kabuğu attım ama bizimki hiç orali bile olmadi 1-2 defa daha attım gene iplemedi sonra koku yapmaya başladı bende bi daha hiç vermedim ama mesela tavuk hasliyorum parça parça veriyorum yada kurutulmuş balik atiyorum deli gibi yiyo bizimki etçilmi acaba :) yada bitkisel beslenmeye nasil alistirabilirim kuru bi yerdemi vermek gerekiyo marul vs gibi yemleri tekrar ilginize tesekkür ederim

Normal yem verme zamanınızda vermeyi deneyin elinizle dikkatli bir şekilde. Elden yedirdiyseniz önceden gelip bir koklayacaktır. Benimkisinden örnek vereyim daha çok küçük 3 aydır bakıyorum ama fesleğene bayılıyor. Siz de bundan başlayabilirsiniz. Salatalığı da yiyor fakat marul yediremedim bir türlü. İnşallah ilerki zamanlarda. Bence elinizle verin tokken yemeyebilir ama açken yiyebilir.

Öncelikle sera vital yem şart. Bunda az miktarda proteinde olduğundan daha çabuk kabul edecektir. Taze gıdalarıda denemelerle verip yemedikçe akvaryumdan çıkararak alıştırmaya çalışmalı. Tavuk kesinlikle vermeyin derim. Bu ve kıyma türevleri olmsı gerekenlerden uzaklaştırdığı gibi zaten çok az verilip bu yaşlarda artık tüketmeyi bırakması gerekenler arasında. Öğün düzenlemesini bahsettiğim konuda bu hayvanın boy ölçüsüne göre bakıp ayarlamak mümkün.

Yeni akvaryumla dahada rahatlayacaktır. En az 100 lt su olan kaçış boşluğu ile 160 lt kadar uygun boyutlarda bir akvaryum güzel olur. Örneğin 80*40*50 yada daha iyisini yaparım ona derseniz 100*40*50 gibi.

Bu arada balkon fazla güneş alıp su çok ısınıyorsa uygun değil. Ölçüm yapmakta fayda var. 30 dereceyi geçerse kısmi su değişimi ile serinletmeli.

Emre bey selamlar biraz önce sizin canavar akvaryumunuzun konusuna bakıyordum hayran kalmamak mümkün değil bende 100*40*50 gibi düsündüm yeni akvaryumu ama sizinkini görüncede korkmadım değil tam bi akvaryumcuya gidip görmem lazim çünkü evde koyabilceğim sadece kapalı olan balkon var akvaryum için olmadı dediğiniz gibi 80*40*50 düşünülebilir... Balkon güneş aliyor ama akvaryum direk güneş almiyor bir tarafını açık biraktim diğer tarafları perdeyle kapali balkonun açıkçası 3 senedir hiç merak edip ölçmedim suyu kaç derecedir diye tekrar teşekkür ederim ilginize

Teşekkürler.
Büyük akvaryumlarda bina statiği dahi devreye girer. Benimki boyut olarak çok büyük olduğundan hem cam, hem su, hemde kafes ağırlığı çok yüksek. Tabiki herhangi bir yere konulamıyor. Bu sebeple kirişe denk getirdim. Bendeki 150*80*70h ölçüsünde cam ve su ağırlığı 1100 kg gibi. Kafes, dekorlar, kuru alan vs 1300 kg üzeri değildir sanırım. Siz 100*40*50 yapsanız cam ve su ağırlığı 250 kg ediyor. Diğer ilavelerle 330 kg üzerine çıkmaz. Ölçü 80*40*50 olursa maksimum her şey ile 250 kg olur bence. Bence sorun olmaz ama bina ve balkonun durumuda önemli.

Doğrudan güneş almaması yosun konusu içinde iyi olmuş. Genede bir ölçüm tedbir için iyidir.

Geri