Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Acil Tedaviye Başlamm Gerek Ama..

AlperDeniz

Bordo Bereli
Katılım
3 Ocak 2012
Mesajlar
1,247
Arkadaşlar kapluşum 1 haftadır hasta. Kuru alanın suyun içinde kalan kısmında vakit geçiriyor. Yemini arada yiyor. Gözleri kapalı(Göz için damla kullanıyorum 2 tane). Fakat ağzını açıp kapama , yan yüzme ve pempelik yok. Akciğer enfeksiyonu diye tahmin ediyorum. Sizce nedir?

Birde elimde tetradox var. Hazır yem yiyorken yeme damlatarak tedavi ediyim dedim. Ama kaç damla atmam gerek yemine? Ve karışımı yaparken su ne kadar olmalı? Fakat yem suya girince ilaç etkisini kaybetmez mi?

Son sorum ise mavi damlayla suyumu dezenfekte etmeli miyim?
 
Cvp: Acil Tedaviye Başlamm Gerek Ama..

Gözleri iltihaplandıysa ve su kaynaklı bir enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız suyu dezenfekte etmeniz gerekir. Davranışlarını göz enfeksiyonu da açıklar ama siz kapluşunuzu daha iyi bilirsiniz akciğer enfeksiyonu başlıyor diyorsanız ilaç kullanabilirsiniz. Su ısısını 2 derece yükseltin, bir bardak suya bir kapsul ilacı döküp yapabilirseniz direk ağzına iki damla damlatın, olmuyorsa yemine damlatıp yemi elinizle vermeye çalışın, yemi suya atmak zorunda kalırsanız bir iki damla daha fazla damlatın yemine çünkü suda çözünür doz azalır muhakkak. Geçmiş olsun inşallah biran önce iyileşir kapluşunuz.
 
Mavi damlayı kullanırken kapluşları suyun içinde bırakıyordum hep doğru mu?
Bir de yazmayı unutmuşum. Gözlerini arada açıyor sonra kapiyor. Nedir bu?
 
Cvp: Acil Tedaviye Başlamm Gerek Ama..

Enfeksiyon ilerleyene kadar açmaya çalışıyordur. Ancak erken tedavi ile komple kapanmadan sonuca ulaşmanız mümkün. Akciğer enfeksiyonu belirtileri yok ise bununla ilgili tedaviye başlamayın bence.
Zaten bir enfeksiyon durumu söz konusu ise suyu komple dökmek en uygunu. Yeni su ile doldurup bu esnada başka bir yeriniz varsa kaplumbağayı oraya alıp bir gün yoğun mavi damlayı filtre çalışır şekilde tutun. Ertesi gün tekrar yeni su ekleyip uygun ısıya gelince kaplumbağaları içine koyabilirsiniz. Birde bence en uygunu tedaviyi diğer yerde yapmanız.
 
Cvp: Acil Tedaviye Başlamm Gerek Ama..

Ben de tüm su değişimlerinde mavi damla kullandığım zamanlar kapluşları içeride bırakırdım ama akvaryumu tamamen dezenfekte etmek gerektiğinde bunu kapluşsuz yapmanız daha doğru olur. Gözlerinde şişme kızarıklık ya da sarı sulanma varsa enfektedir. Bu da kapluşun gözünü açmasını zorlaştırır zaman zaman kendini zorlayıp gözlerini açmaya çalışıyor olabilir. Gözlerini açtığı zaman damlayı damlatabilirseniz daha iyi olur. geçmiş olsun hareketlerinde yavaşlama ağzını açıp kapama kuru alanın eğim yeri değil de kuru yerinde bekleme gibi durumlar olursa ilaca başlarsınız. Çok iyi gözlemlemeniz gerekiyor kolay gelsin acil şifalar inşallah..
 
Teşekkür ederim arkadaşlar. Hareketlerinde büyük ölçüde azalma var zaten. Gözleri sadece şiş. Kızarıklık filan yok. Göz enfeksiyonu büyük ihtimal çünkü hiç bir hastalığı yokken kaybettiğim kapluşumda da vardı bu belirtiler. Veteriner enfeksiyon demişti ve verdiği damlaların aynılarını kullanıyorum şuan.
AEK, maalesef 20 LT'lik alvaryumda balıklar var. Oraya koyamam. Suyunuda tamamen değiştiremiceğim için maalesef mevcut suya mavi damla uygulamak zorundayım.


Ama ben akciğer enfeksiyonundan şüpheleniyorum. Nasıl emin olucam ki?
 
Cvp: Acil Tedaviye Başlamm Gerek Ama..

Bu arada atlamışım, geçmiş olsun. Hemen iyileşir umarım.
Mavi damla dezenfekte için canlı olmayan akvaryumda yoğun kullanılabilir. Ancak kaplumbağa varken kutu üzerinde yazan dozda damlatılmalı.
Akciğer enfeksiyonunu bilirsin. Ağzını sık sık açması, hapşırması, kuru alanda sürekli durması, alt kabukta pembelik, yamuk ve eğri yüzme, dibe batamama, dipten çıkmama. Bunlar yoksa bence sadece göz enfeksiyonudur. Genede için rahat etmezse veterinere gitmekte fayda var.
 
Peki yoğun kullansam kaç saat sonra kapluşları koymalıyım akvaryuma?
Ve filtre kapalı mı kalmalı?
 
Cvp: Acil Tedaviye Başlamm Gerek Ama..

Yoğun kullanımda amaç akvaryum aksesuarlarını, yüzeylerini ve filtre içini temizlemektir. Filtrede açık olur. Daha sonra komple akvaryum ve filtre suyu dökülüp yeni su konur, az miktarda damlatılarak filtre çalıştırılır ve kaplumbağa içine konur.
Yoğun kullanımda su tekrar değiştirilmeden içine kesinlikle canlı koymayın. Fazlası zararlıdır.
 
Cvp: Acil Tedaviye Başlamm Gerek Ama..

Benimde küçük kapluşum hasta yem yemiyor arada hapşuruyor bende tedavi uygulamak istedim ama oda sıcaklığımız düşük,başka yere alıp tekrar akvaryuma koyma sırasında da üşütüyor gibime geliyor ve korkuyor daha kötü oluyor bu yüzden tedavi uygulayamıyorum..Bir kere azına ilaçlı su damlatabildim,büyük kapluşumda bir defa hapşurdu onada günde yarım yemine ilaç damlatıyorum..Bu hastalık çok zor geçmiş olsun Alper en kısa zamanda iyileşir inşaallah ^^
 
Geri
Üst