Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum Filtresi Ne İşe Yarar?​

Akvaryum filtreleri iç filtre, dış filtre, şelale filtre, pipo filtre ve Sump filtresi olmak üzere 5 e ayrılır. Akvaryum suyunun mekanik, kimyasal ve biyolojik filtrasyon işlemlerini gerçekleştirir. Suyun temiz kalmasını ve akvaryum su koşullarının istenen seviyede tutulmasını sağlar.

asdasdasdas.jpg

İç filtre ne işe yarar?​

Küçük hacimli akvaryumlarda kullanılan mekanik ve biyolojik filtrasyon yapan filtrelerdir. Büyük hacimli akvaryumlarda da filtrasyona yardımcı olarak kullanılırlar.

Kafa motoruna bir haznenin takılmasıyla oluşan sistemdir. Haznenin içinde filitrasyonda kullanılacak malzeme bulunur. Filtre vantuzlarla akvaryum camına sabitlenerek tamamen su içinde kalacak şekilde kullanılır. Kafa motoruna bir hortum takılarak suya oksijen verilmesi de sağlanabilir. Hortum kaplumbağa akvaryumlarında kullanılması zorunlu bir ek değildir. Çünkü su kaplumbağası akciğer solunumu yapan hayvanlardır. Suda ki oksijeni kullanmazlar fakat akvaryuma oksijen vermek, oksijnli alanda yaşayan bakteri kültürleri için gereklidir. Suya oksijeni yalnızca hava hortumu ile sağlamanız gerekmez. Akvaryum suyunu dalgalandırmak suya oksijen kazandıracaktır.

İç filtrelerde filtrasyon malzemesi olarak genellikle biyolojik süngerler ve elyaf kullanılır. Bu malzemelerle hem mekanik hem de biyolojik filtrasyonun gerçekleşmesi mümkündür. Fakat iç filtrelerin içinde ki malzemelerin sıkça temizlenmesi nedeniyle bakteri oluşumunun gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Bunun için mekanik filtrasyonda kullanılır.
iç filtre ne işe yarar

Şelale filtre ne işe yarar?​

Akvaryumun camına asılarak kullanılan filtrelerdir. İç filtre ve dış filtre arasında bir filtre çeşitidir.

İçine yapılmak istenilen filtrasyona göre malzemeler konularak kullanılır. Yüzeyi temizleyerek istenmeyen tabakanın oluşmasını önler. Orta büyüklükte ki akvaryumlar için kullanılabilir. Su sirkülasyonu az olduğu için yavru akvaryumlarında tercih edilmektedir.
şelale filtre ne işe yarar

Dış filtre ne işe yarar?​

Akvaryumlar için hem mekanik hem de biyolojik filtrasyon yapar. Bir motordan, kovadan ve suları taşıyan hortumlardan oluşur. Kovanın içine kullanılacak filtrasyon malzemeleri yerleştirilir. Sessiz çalışmaları ve yüksek kapasitede su temizlemeleri nedeniyle tercih edilirler.

Filtreler üstünde yazılan kadar çok suyu çevirmezler. Bunun için uygun olan filtreden debisi daha yüksek olanları almak biz kaplumbağa sahiplerinin işini kolaylaştıracaktır.

Dış filtrelerde markanın yanı sıra malzeme dizilimi de çok önemlidir. Yapmak istediğiniz filtrasyona uygun olarak malzemeleri dizmelisiniz.

Örnek bir dizilim; (Suyun ilk girdiği yerden başlayarak)

Seramik halkalar, biyolojik sünger, elyaf, substrat, zeolit gibi olabilir.

Bu dizilimle hem mekanik hem biyolojik filtrasyon yapabilirsiniz.

Dış filtre malzemelerini, özellikle bakteri kolonilerine yüzey hazırlayan malzemeleri kesinlikle musluk suyuyla yıkamamalıyız. Yıkanması durumunda oluşan bakterileri yok etmiş oluruz. Bunun için akvaryumdan alınan su ile yıkanması uygundur.
dış filtre ne işe yarar

Sump ne işe yarar?​

Sump dış filtrede olduğu gibi hem mekanik hem de biyolojik filtrasyon işlemlerini sağlar. Akvaryumun içinde veya altında konumlandırılabilir. Merdiven metoduyla çalışır ve en az 3 bölümden oluşur. Genellikle akvaryumun arka cama ve tabana yakın alanda su girişi bulunur. suyun ilk dolduğu bölüme kaba pisliklerin parçalanması için filtrasyon malzemeleri konur. Orta katmanda mekanik ve biyolojik filtrasyon malzemeleri ve son katmanda sump motoru bulunur. Sump motoru filtrelenmiş suyu akvaryuma geri gönderir.

Genellikle sumpın ilk bölmesine akvaryumda gizlemek istenen ısıtıcı gibi malzemeler yerleştirilir. Bu akvaryumdaki görsel bozulma sorununu çözmektedir.

sump ne işe yarar

Pipo filtre ne işe yarar?​

Pipo filtre genellikle yavru balık akvaryumlarında suyu mekanik olarak temizlemek için kullanılır. Pipo filtre su çevirme kapasitesine göre büyük ebatta olanlar genelde akvaryumun zemininde konumlanır. Daha küçük olan pipo filtreler akvaryumun camına vantuzla sabitlenebilir. Her nekadar mekanik filtrasyon aracı olarak gözükse de aslında çok iyi bir biyolojik filtrasyon yapma özelliğine sahiptir. Barındırdığı süngere yerleşen bakteri kolonisi musluk suyuyla temizlenip yok edilmediği sürece akvaryum filtrasyonunda büyük yardımcıdır. Kaplumbağa akvaryumlarında çok tercih edilmeme sebebi kaplumbağaların fazlasıyla mekanik filtrasyona ihtiyaç duymasıdır.

pipo filtre ne işe yarar

Dip süpürgesi ne işe yarar?​

Dip süpürgeleri akvaryum temizliğinde filtrelere yardımcıdır. Belirli aralıklarla tabanda ki malzemeden yapılan çekimlerle, birikmiş artıklar temizlenmiş olur. Daha sağlıklı ve temiz bir ortam elde etmemize yardımcı olurlar.

dip süpürgesi ne işe yarar
 
Son düzenleme:
Geri
Üst