Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Dış Filtre Seçimi

Vetch

Bronz 5 Üye
Katılım
23 Tem 2012
Mesajlar
29
Merhabalar, yaklaşık 10 yıldır akvaryumumda Tetra Ex 800 Plus filtresini kullanıyorum. Dönem dönem sorunlar yaşasamda işini iyi şekilde yaptı. Şimdi ise yeni bir filtreye ihtiyacım var. Kaplumbağam kırmızı yanaklı slider ve 12 yaşında.

2-4k TL bandında en azından bunun kadar iyi, mümkünse daha iyi, kaliteli, uzun ömürlü bir filtre düşünüyorum. Akvaryumum 130 litre.

Uzun zamandır bunları takip etmediğim için pek emin değilim. Acaba bu aralıkta alınacak ürün budur denen, öne çıkan bir ürün var mıdır? Teşekkürler.
 
130 litre için en uygun filtre tetra 800. Filtre malzemeleri olarak ne kullanıyorsunuz.

Bundan iyi olan jbl e902 greenline, bu e901'in üst versiyonu. Ama bu da sorunu çözmeyecektir.

Hayvan 15 cm kabuk boyu üstünde ise ki 12 yaşında olan hayvan 23-25 cm civarlarıdır. Siz filtre yerine ömürlük akvaryuma geçin. Az su daha çabuk kirlenir.

100*50*50h veya 60h ve 10 mm cam kalınlığında akvaryum uygun. Hayvan tek olduğu için uygun filtre malzemeleri ile bu tetra sizi götürür.

Hava kabarcığı ve uçuşan deriler içinde bir içfiltre takviyesi lazım. Hava kabarcığı suya oksijen vererek amonyağa (idrar kaynaklı) bağlanıp uçmasını sağlar ve su kalitesini biraz daha korumasını sağlar.
 
130 litre için en uygun filtre tetra 800. Filtre malzemeleri olarak ne kullanıyorsunuz.

Bundan iyi olan jbl e902 greenline, bu e901'in üst versiyonu. Ama bu da sorunu çözmeyecektir.

Hayvan 15 cm kabuk boyu üstünde ise ki 12 yaşında olan hayvan 23-25 cm civarlarıdır. Siz filtre yerine ömürlük akvaryuma geçin. Az su daha çabuk kirlenir.

100*50*50h veya 60h ve 10 mm cam kalınlığında akvaryum uygun. Hayvan tek olduğu için uygun filtre malzemeleri ile bu tetra sizi götürür.

Hava kabarcığı ve uçuşan deriler içinde bir içfiltre takviyesi lazım. Hava kabarcığı suya oksijen vererek amonyağa (idrar kaynaklı) bağlanıp uçmasını sağlar ve su kalitesini biraz daha korumasını sağlar.

Filtre malzemelerinin orijinal yedeklerini alıp bir süre önce değiştirdim. Herşeyi önceki gibi aynı sırayla yerleştirdim fakat sanki aynı performansta değil gibi. Hortumları kirleniyor ve temizlemekte zorlanıyorum onları. Birde musluk tarafından sızdırma sorunu yaşadım fakat onu youtube'dan izlediğim bir teknik ile tamir ettim. Ne denediysem filtreyi ilk 7-8 yıldaki performansına geri döndüremedim. Sızma gibi sorunlar ise biraz soğuttu. Çok uzun zamandır kullandığım için ise sıfır bir filtreye geçmek daha az uğraştırıcı olur gibi geldi.

JBL e902 Greenline'ı alsam, bir de bana bir iç filtre önerseniz sizce kalıcı bir çözüm olur mu? İç filtre ile ilgili söyledikleriniz mantıklı geldi. Akvaryum 80*35*60 şeklinde, en az 50 cm yükseklik olacak şekilde su koyuyorum ve kendi kuru alanı, UV lambası da var.
 
New yazan modellerde kapak contası (O ring) gidiyor. Şeffaf olan conta bu sorunu hallediyor.

Hortumlar ışığı görünce alg yosun bağlıyor. Bunun için jbl hortum temizleyicisi kullanıyordum ben. O zaman tertemiz oluyor.

Hayvan sürekli büyüdüğü için kir oranı da paralel olarak büyüyor.

Sobo 808c köşe filtre olur. Ben alt haznesine elyaf koyup kullanıyordum iyi kir çekiyor. Haftada bir kirlenen yerini koparıp atarak eksilen elyafı tamamlıyordum. Bu şekilde fazla ziyan da olmuyordu. Hazne tırnağı sıkıntılı çıkarırken dikkat etmek gerekiyor. Yanlama tutarak ayrılıyor.

Malzeme olarak neler kullanıyorsunuz. Sıkıntı dışkı kaynaklı mı çabuk sararma mı?
 
Birebir olarak Tetra ex800 plus'ın iç malzemelerini kullanıyorum. En üstte elyaf, altında karbon, plastik toplar, süngerler ve en altta da seramik/ taş olan silindir malzeme var. Fakat filtre sanki çok hızlı bir şekilde tıkanıklık seviyesine geliyor ve çıkış kısmından gelen su sanki azalıyor. Hortumlar gerçekten çok hızlı kirleniyor, bir kaç defa tıkandıklarına şahit oldum. Şu hortum temizleyicisi güzel gözüküyormuş gerçekten bir tane edineceğim.

Herhangi bir iç filtre kullanmıyordum, fakat bu tavsiyeden sonra bu hafta bir tane alacağım. Eğer daha az temizlik gerektiren bir hayat kolaylığı sunacaksa, varsa öneriniz daha üst seviye bir model de düşünebilirim. Ayrıca yeni bir Tetra Ex 1000 Plus almanında fiyatı açısından mantıklı olabileceğini düşündüm. Yaklaşık 2800-3000TL fiyat görüyorum ama bu "new" yazan modelleri söylediğiniz için emin olamadım acaba bunlar eski mi diye. Bu ürünlerin acaba new yazan modeller olduğunu nasıl anlayabilirim?

Yazdıklarımı toparlarsam,

- Tetra dış filtrelerin daha sorunsuz yeni modellerini nasıl ayırt edebilirim?
- İç filtre için kaliteli seçenekler de biliyor musunuz?

Çok teşekkürler yardımınız için.
 
Onlar olmaz. En alt sepette seramik üstü sünger
2. Sepette elyaf üstü zeolit üstü elyaf
3.sepette elyaf üstü carbon üstü elyaf
Üst sepette elyaf üstü lavtaşı yada substrat üstü elyaf

Eurostar markanın malzemeleri hesaplı. Elyafı 500 gr yada 1000 gr alın. Makasla sepete uygun ölçüde kesip ıslatarak kabarıklığını alıp koyacaksınız.

Bulabilirseniz percell water resin malzemeyi alın. Ona göre dizilimi yaparız.

Birkaç filtre torbası alın. Ti-sert markanınki kullanışlı.

İlk çıkan suyu kovaya boşaltın. Carbonun siyahı ve tozlar aksın su şeffaflaşınca fişi çekip akvaryuma monte edin.

Sizde sorun uygun filtre malzemesi kullanmadığınızdan kaynaklı. Bu şekilde yaparsanız sorun çözülür.

Tetranın yeni modeli plus adıyla çıktı. Bunda su kaçağına çözüm buldular sanırım kullananlardan şikayet gelmedi.

Ama siz bu malzemeleri kullanın sonra duruma bakalım.

Eheim 2012 ve emsali sobo 1301f ve 1302f modelleri var. Bunları elyaf ile kullanabilirsiniz. Zeolitte konabilir. Tetranın iç filtresi de güzel görünüyor ama kullanmadığım için bilemiyorum.
 
Ben yerleştirirken kutu üzerindeki yan tarafta gözüken sıralamayı referans alıyordum. Benim cihazda da plus yazıyor, fakat yaygın görülen sızdırma sorununu yaşadım. Sizce bu sıralama da bir sorun var mı? Örneğin sizin söylediğiniz gibi ekstra elyaf katmanları eklemeyi düşünmemiştim. Çünkü orijinalinde yalnızca bir tane vardı.

tetra_ex_800_plus_1660438405_73996068_progressive.jpg
 
O resimdekiler basit düzen iç filtre tarzı, performans için dediğim malzemeleri kullanmanız lazım. Süngerler yedekte dursun sadece seramik üstünde sünger kullanıyoruz. Bioball'ların bir kısmını seramikte boşluk varsa oraya takviye yapın.

Kaplumbağalar balıklara göre kat kat kir ve idrar üretiyor. Bu sebeple filtrasyon çok iyi lmalı.

Plusta da bu sorunun çözülememesi kötü olmuş. Sizde kapaktan mı geldi musluk altından mı?
 
Bende sızdırma musluk tarafında olmuştu.

Şimdi sizin söylediğiniz şekilde filtre malzemelerini tekrar dizeceğim. Fakat bazılarını satın almam gerekiyor. Şöyle bir dizilim, linklediğim ürünler ile uygun olur mu?

En Alt Sepet:
Seramikler ve Sünger (Tetra filtre ile gelen seramikler ve sünger mevcut)

2. Sepet:
Elyaf + Zeolit + Elyaf
Şu zeolit uygun mudur: https://www.amazon.com.tr/EuroStar-Berraklaştırıcı-Filtre-Malzemesi-500/dp/B07QP8714L/

3. Sepet:
Elyaf + Carbon + Elyaf (Carbonum var)

4. Sepet:
Elyaf + Lavtaşı/Substrat + Elyaf (Bu sepetin orta bölümü için bir ürün önerebilir misiniz?)

Bir de percell water resin'den bahsettiniz. Bunu nereye yerleştirmeli?

Son olarak böyle bir düzenekte ne kadar süre sonra temizlik veya değişim yapmalıyım?

Çok teşekkürler
 
Zeolitler birbirine emsaldir. Genelde hammade olarak biri italyan biri doğu asya kökenlidir.

Eurostar marka en ucuzları.

Water resin alırsanız bunu alttan ikinci sepete koyun. Üst sepete zeolit en üste carbon + lavtaşı yada substrat.

Bu ürünleri kullandığınızda 3-6 ay arası gider.

Water resini bu konuda anlattım.
 
Geri
Üst