Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum Su Tamamlama Devresi

sarcoptes

Bronz 4 Üye
Katılım
22 May 2015
Mesajlar
53
Merhaba arkadaşlar, sizlere kendi yaptığım su tamamlama devremi sunmak istiyorum. Forumda daha önceden açılmış ancak ben işi biraz daha ileriye taşıyarak kapsamlı bir sistem kurdum. Eminim faydalı olacaktır. Öncelikle videoyu izleyin.

https://www.youtube.com/watch?v=h6uYbFJLz7o

     Öncelikle ben kaplumbağa ve midye beslediğimden kuru alan lambam 12 saat yanıyor yaz aylarının gelmesi ve hava motorunun da yüzey basıncını düşürmesiyle günlük 1 litreye yakın su kaybı yaşamaktayım. Hergün su eklemekten sıkılınca oturup bir şema çizdim.

[attachment=2134]

    Gördüğünüz üzere bir kovanın içerisinden suyu aktarıyorum. Kovanın içerisindeki sensöre bağlı bir yeşil LED imiz var bu led, kovada su olduğu sürece yanacak, kovada su azalınca sensör devrenin iletimini kesip LED i söndürecek. Yani su varken LED sürekli yanıp, su azalınca sönecek ve motor susuz çalışmasın diye devrenin çalışmasını durduracak.

Malzeme Listesi

2 x Şamandıralı seviye sensörü (float switch) - Ebaydan yaklaşık 2 dolar gibi fiyata getirtebilirsiniz.
1x 12V DC Güç kaynağı (Röleyi tetiklemek için)
1x Kafa motoru + Hortum (Kovayla tankınızın mesafesi ölçülüp yerden yükseklik mesafesine göre kafa motoru ve hortum alınız.)
1x12v - 220v Röle (3 amper veya daha üstü olmalı- 220 V yi switch etmek için)
1x Çekvalf (Hortumda kalan suyun kovaya tekrar akıp su seviyesini yükseltmemesi için - aksi halde sürekli motor açılıp kapanır.)
1xLED (Kovadaki su durumunu belirtmesi için)
Tekli Uzatma Kablosu (Kafa motoru - Röle - Şebeke bağlantısı için)

    Evet arkadaşlar devre çok basit. Gözünüzde büyümesin internette 200 liraya bu devrenin çok daha ilkel hali satılmakta bu devrenin bana toplam maliyeti 50 TL olmuştur ki hazır satılandan çok daha fonksiyonlu ve işlevli. Çizdiğim şemada bağlantılar mevcut ben size neyi neden kullandığımızı özetleyeyim.

2 x Şamandıralı seviye sensörü : Biri akvaryumda düz, diğeri yedek su deposunda ters olarak bağlanacak çünkü bizim istediğimiz, akvaryumdaki su azalınca ve kovada yeterli su varsa basması. Bunlardan herhangi biri olmazsa devre çalışmaz. Elektronikteki VE kapısı gibi düşünün. Sonucun 1 olması için 2 tane 1 gerekir. Sensörlerin yapısı gereği  Akvaryumda su azalınca sensör iletime geçecek, depoda su azalınca iletimi kesecek...ters mantık olduğu için kovadakini ters bağlıyoruz.

Kafa motoru :  Yedek su deposundan (ben evde bir kova bulup onu kullandım) tankımıza su basması için kullanacağız.

12 V DC adaptör : herkesin evinde bozuk modemden vs. kalan kullanılmayan bir adaptör olduğunu düşünüyorum yoksa da 12V 1 Amper bir güç kaynağı almanız yeterli olacaktır. Bunu röleye bağlayıp 220 V yi iletmesi için anahtarlama olarak kullanıyoruz.

Röle :  220 V nin devreye ne zaman verileceğini sensörlerle belirlemek için.

Hatırlatma : Bilmeyenler için, röle; küçük akımlarla yüksek akımları kontol etmemizi sağlar arkadaşlar. Biz akvaryumun içindeki sensöre eğer destekliyorsa direkt 220 Voltu da verebiliriz ancak bu akvaryumdaki canlarımız için tehlikeli olduğundan güvenli olan 12 Voltu sensörlere verip 220 voltu röle aracılığıyla ileteceğiz.

Çekvalf :  (Eğer kova, tanktan daha aşağı seviyedeyse kullanımı zorunludur aksi halde gerek yok). Kovadan tanka basılan su tankta istenilen seviyeye getirdikten sonra elektriğin kesilmesiyle, hortumda kalan suyun tekrar kovaya dolmasını engellemek için arkadaşlar. Şöyle düşünün; bildiğiniz gibi devremiz kovada az su kalınca siz su ekleyene kadar koruma amaçlı kendini kapatacak. Su azalmaya başlayınca, sensörün elektriği kesmesini sağlayacak olan son su damlalar tankımıza doğru ilerlerken sensör devreyi kapatacak ancak su daha tanka ulaşmadan yolda giderken motor çalışmayı kestiği için tekrar geldiği gibi kovaya doğru geri dönecek ve kovadaki su seviyesini yükseltecek ve yükselince sensör kovada yeterli su olduğu için tekrar devreyi çalıştıracak, tekrar su yoldayken sensör elektriği kesecek tekrar su kovaya geri dönecek... böylece kısır döngü oluşacak arkadaşlar. O yüzden kovadan çıkan suyun tekrar kovaya akıp kovadaki suyun seviyesini arttırmaması için çekvalf kullanıyoruz. Bunu da ebay den 3 dolar civarı getirttirebilirsiniz.

LED :  Şemadan da anlayacağınız üzere buradaki LED imizin + ucu sensörden geçerken - ucu direkt güç kaynağından alıyoruz. Böylece LED imizin yanması kovadaki sensörümüzün açık veya kapalı olmasına bağlı olacak.

Tekli Uzatma Kablosu :  Kafa motorunun kablosunu röleye bağlamamız gerekiyor ancak ben kafa motorunun kablosunu kesmek istemediğim için tekli uzatma alıp uzatmanın kablosunu kesip Kafa motoru - Röle - Şebeke bağlantısını gerçekleştirdim. O yüzden eğer kafa motorunun kablosunu keserseniz uzatmaya gerek olmaz.

Hepsi bu kadar arkadaşlar elimden geldiği kadar açıklamaya çalıştım umarım faydalı olmuştur. Sorunuz varsa lütfen sorun ürünler için link te verebilirim ancak kuralları bilmediğimden çekindim.

Teşekkürler kolay gelsin.
 
Cvp: Akvaryum

Ben çok beğendim şahsen özellikle sık seyahate çıkanlar için gerekli bir sistem.Aynı zamanda benim gibi üşengeçler için :10: Eline emeğine sağlık.
 
Cvp: Akvaryum

Bende begendim, paylasim icin cok tesekkurler, sumpun bir kismi benim su deposu olacakti ve boyle dir sistem yapacaktik isin basinda daha sonra orayı hasta hayvanlar icin yada yavrular icin yapinca olmamisti. Simdi bu paylasimi gordukten sonra kesinlikle kafama koydum yapacagim, 20 Agustosa kadar evde degilim ve bu su ekleme isi evdekilere kulfet oluyordu bu paylasim cok yararli oldu.
 
Cvp: Akvaryum Su Tamamlama Devresi

Çok sevindim ben de üni biter bitmez askere gitmeyi düşündüğümden evdekileri pek uğraştırmak istemiyorum ki evdekiler benim gibi ilgilenmiyor açıkçası. :D O yüzden onlar için iş yükünü azalmaya çalışıyorum. Bir sonraki devrem sıcaklık 28 dereceyi aştığında otomatik fan sistemini çalıştırıp sıcaklığı belirlediğim dereceye düşüren diy devre olacak onu da paylaşırım. İlginiz için teşekkür ederim. :)
 
Sistemi güzel yapmışsın eline sağlık. Yaptığın bağlantıları da güzel dizayn etmişsin. Fişi prize ters taksan dahi sistem o şekilde de çalışmaya devam edecek. İşin güzel tarafı su kovada dururken hem dinlenecek hem de oda ısısına gelecek.

Eğer elektrik kesintileri oluyor ise bir güç kaynağına fişi takmanda fayda var. Daha doğrusu akvaryumda kullanılan her ekipmanı.

Kova bölümü karanlıktı göremedim. Kova üstünde kapak gibi bir şey var mıydı. Toz girmesin.


Dikkatimi iki şey çekti birincisi silis kum almalısın o kum kalınca geldi bir diğeri ise kuru alan kaçış boşluğunu ayarlamak olacak askerde kalacağın süre zarfında hayvanlar büyüyüp kaçma teşebbüsleri olacaktır.

Eğer olanağın varsa ömürlük sistem kurup ayarlamayı yapman iyi olur. Yada ailene bu boşluk işini göstermen gerekecek. Tabi bu arada o ayarlama yapılırken şamandıralarında tekrar ayarlanması gerekecek.
 
Cvp: Akvaryum Su Tamamlama Devresi

Teşekkürler videoyu akşam çekme fırsatım olduğundan alt kısım karanlık çıkmış evet kapak var. Silis kum konusunda haklısınız. Benim de aklımda o. Kuru alan üzerinde cam var ama dediğiniz gibi büyüyünce çok rahat camın kenarından çıkabilirler. Onu da düşüneceğim. Teşekkürler.
 
Cvp: Akvaryum Su Tamamlama Devresi

DIY inkübatörden sonra gördüğüm en kullanışlı tasarımlardan biri.Geliştirmeye açık.Tebrikler.
 
Geri
Üst