Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryumum ve Sump Sistemim

ulfet931

Gümüş 4 Üye
Katılım
2 Eki 2010
Mesajlar
144
Sanırım aramızda sump sistemi kullanan yok, birçok tartışma yapılıyor, dış filtre/iç filtre/şelale tarzında...

Ben araştırmalarım ve netteki yazışmalarım sonucu 65 litrelik akvaryumuma sump yaptırdım. Daha önce iç/şelale/dış hepsinin beraber ve ayrı ayrı kullanmış biri olarak gönül rahatlığı ile söyleyebiliyorum ki, deneyimlerime göre en iyi filtreleme sistemi sumptur.

Geniş bir zamanda daha açık ve net bilgiler vermeye çalışacağım. Şu an gönderdiğim resimdeki sump sistemini henüz kurdum, su henüz oturmadı, aynı şekilde biyolojik ortam da...

Şimdilik yalnızca sump ve akvaryumdan görüntüler;

mailto:/28530/0095.JPG



mailto:/28530/0111.JPG



mailto:/28530/0121.JPG



mailto:/28530/0131.JPG
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Ben de yaklaşık 3 aydır sump sistemlerini ve sump sisteminde filtrasyon malzemelerini inceliyorum. Ancak 40 litrelik bir akvarytumum olduğu için sump, yerine dış filtre yaptım. Oysa sump için cam kestirip, delik bile yaptırmıştım.

Üst sump yaptırmanız iyi olmuş, hem overflowa gerek kalmamış hem de elektrik kesintilerinde evi su basma derdi olmaz. Ben de bir sonraki akvaryumumda dış filtre yerine kesinlikle sumpdüşünüyorum. Eğer yere gömme bir sistem yapmaz isem(sert plastikten su/kara dahili bir sistem düşünüyorum) kesinlikle sump yaptırıcam.

En büyük rahatlığı ise malzeme değiştirmede yaşayacaksınız. Özellikle dış filtrelerde biyolojik malzemeler sabit kalırken, elyafı değiştirmek gerekiyor debi düştüğü için ama tüm filtreyi boşaltmak gerekiyor. Oysa burada üst kapağı açıp istediğiniz yere müdahale etme hemde 5-10 saniyede yeni malzeme koyma şansınız var. Kesinlikle sump ile dış filtre bile yaramaz ancak dediğim gibi özellikle 200 litre ve üstü akvaryumlarda kesinlikle olmalı.

Sizi tebrik ediyorum tekrar, saygılar :)

Bir de sump'ın hacmini, kafa motorunun kapasitesini ve malzemelerin sırasını paylaşırsanız sevinir. Sanırım bizim forumumuzda ilk ayrıntılı sump konusu olacak.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Filtrasyon mükemmel gözüküyor.Akvaryum boyut olarak biraz küçük olsada şık bir görünüme sahip.Kuru alan farklı bir bölmeden oluşuyor ve halı çim serili.Güzel görüntüler meydana gelmiş :)
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Sump ölçüleri 60x12x12, bu da 8 küsur litreye tekabül ediyor.

Görüldüğü üzere 6 bölme, 5ine malzeme koyuyorum fakat ilk 2 bölmeyi şu anlık iptal ettim. Uygun malzemeler ile dolduracağım.

Sump sistemini yapmayı "hobi" olarak tavsiye etmem. Parçaları ve silikonu düzgün yerleştirmek zor, fakat daha önce kendiniz akvaryum birleştirdiniz ya da silikonla "fazla fazla" haşır neşir olduysanız, kendiniz yapın derim. Yoksa, bilen birine yaptırın.

Bu konularda camcılar genelde fazla yüksek fiyat veriyor ve sadece işçilik için bu kadar yüksek veriyorlar fiyatı.



Malzemeler;
Atman AT-102, 14 TL (fiyatları petshoplarda 30 civarı, ben netten aldım)

Lav Taşı(kahverengi olan), 1 litre, Eheim, 14 TL
Aktif Kömür, 1 litre(sumpdaki 500 ml), Eheim 10 TL
Zeolit, 500 ml, Azoo marka, 12 TL

Beyaz su boruları, dirsekler, cam ile boruyu birleştiren aksam hepsi 8 TL.

Bu arada sumptan akvaryuma geçen kısımdaki parçaya yarım parmak bir şey deniyor, adını tam öğrenip yazacağım. O parça zaten 5 lira, devamı ucuz.

Boruları kaynatmak için bir yakınımdan boru kaynak makinesi aldım 1 günlük. Oldukça kolay bir işlem, gözünüz korkmasın.


Bundan sonra tek yapmam gereken, ilk bölümde suyun döküldüğü yerdeki elyafı düzenli değiştirmek, içeride biraz daha lav eklemekten başka yalnızca aktif kömürü çıkaracağım, çok iyi bir biyolojik filtrasyon oluşturacağıma inanıyorum.

Atlamışım, bu arada kafa motorunun debisi 600 l/saat olarak belirtilse de, yükseğe bastığından oldukça düşüyor. Debisi ayarlanabilir bir kafa motoru, girişinde debiyi kısabileceğiniz bir parça var.

Sump sistemlerinde amaç yüksek debi değil, doğru debidir. Aşırı debide bakteriler tutunamaz, az debide yeterli bakteri kültürü elde edilemez. Bu sebeple ideal debi hedeflenmeli, ilgilenenler bunu göz önünde bulundurmalı.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Aşağı yukarı silikon ve cam birleştirme ile ilgili bilgim var. Boru kaynatma makinesi de kullanmışlığım var bir iki tesasat tamir işi olmuştu evde. Dediğiniz gibi düzgün yapmak gerekir birleştirmek için. Mühendislik stajlarında bu işle epey uğraşmıştık, baba da bu işlerden anlayınca sorun kalmıyor.

Aynı malzemeleri ben de dış filtremde kullanıyorum, lavtaşı zeolit.. oldukça faydalı filtre malzemeleri.

Bir gözü sırf suyu dinlendirmek için kullanabilirsiniz. Bioball ya da seramik halka öneririm. Genelde sump kullananların vazgeçilmezi oluyor. Lav taşından bir önce elyaftan bir sonraya koyabilirsiniz.

Bilgilendirme için teşekkür ediyorum.

Bu arada o parçann ismi rekor ya da hortum bileştirme rekoru. 1/2 yarım parmak ve 3/4 olarak iki boyu var kullanılan hortum çapına göre. Evde yaptığım dış filtremde onu kullanıyorum, 0 sızdırmazlık sağlıyor cantasıyla birlikte :)
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Bioball kullandım fakat yükselirken su seviyesini yükselttiler, ben de çıkarmaya karar verdim.
Bu, kendi sınırlarım ve bütçem dahilinde yaptırdığım bir sump oldu, yani hayalimdeki sump olmadı. Yüksekliği fazla yapmadığım için, taşma riskine karşı bölmeleri fazla doldurmuyorum.

Ama ben seramik halka yerine lav taşından yanayım, seramik halka daha çok pislik tutmak ve suyu eşit dağıtmak için dış filtrelerde tercih ediliyor diye biliyorum, yüzey alanı lav taşına göre az oluyor seramiklerde.

Elyaf için ayrıca süzme bölmesi kullanırken, suyu da bu bölme sumpa yayarken, seramik düşünmüyorum. Ama bioball kullanmak istemiştim, dediğiniz gibi suyu havalandırmak için de ideal bir ürün ama imkanlar elvermiyor.


İşin doğrusu bu sump, benim için sadece bir deneme oldu. Bu sene, LYSden sonra yeni ve geniş(hedefim 300 litre) bir tank kuracağım. O zaman ıslak/kuru destekli bir sump yapacağım. Dediğim gibi, şimdi tecrübe kazanıyorum =)

İsmi rekor olabilir, sanırım doğru :)
Mümkün olduğunca büyük seçilmeli, benim için yarım parmak yeterliydi.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Tekrar teşekkürler bilgiler için, detaylı bir açıklama oldu.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Ben ilk defa gördüm çok yarayışlı bir mekanizma anlattığınıza göre.
Kapluşlarım birazdaha büyüsün suyu çok kirletmeye başlasın bu mekanizmadan başka bir mekanizma kullanıcağımı sanmıyorum.
Bilgi ve paylaşım için teşekkürler..
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

dış filtrenin baya pratik :) hali ama verimleri yaklaşık olarak aynı sanırım :)
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Eline sağlık güzel olmuş :)
Bu arada o dediğin parça Yarım parmak 1/2 Dış dişli dirsek :) Eski tesisatçılık günlerinden aklımda kalan bu yanılmıyorsam :)
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

n1clos4' Alıntı:
dış filtrenin baya pratik :) hali ama verimleri yaklaşık olarak aynı sanırım :)

Verim ve imkan olarak da daha üstün ve elverişli bir sistem, şahsi düşünceme göre.

Kendiniz ihtiyacınıza göre dizayn edebiliyor, biyolojik filtrasyon ve havalandırma için extra birimler dahil edebiliyorsunuz.

Ayrıca temizleme sıkıntısı yok, en azından benim sistemim için.
Dış filtrelerde her temizlik, malzeme değişimi sırasında sistemi sıfırdan çalıştırırsınız ve bu, hem bakteri kaybına hem de verimde düşüklüğe neden olur.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Hatta alt sump yapanlar(genelde 100 litrelik sumplar için) kafa motorunu ve ısıtıcıyı da sumpa koyarak, akvaryumun içinde hiç bir ekipman tutmuyorlar. Hem de 300 litrelik akvaryum 100litre sump ile birlikte hacmi 400 litreye çıkmış oluyor.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Ayrıca sump'a bitki ekleyerek, suyu temizlemesini sağlayabiliyorsunuz. :)

Bkz;

mailto:/ProductImages/refugium30-large.jpg
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Akvaryum biliminin içinde sump ayrı bir başlık zaten :) Hayal gücüne bakıyor biraz da..
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

Aynen dediğiniz gibi. :)

İleride akvaryuma üstten bir delik açıp taşmalı bir alt sump düşünüyorum, belirttiğiniz gibi tüm ekipman ve kafa motoru sumpta bulunacak.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

140*60*60h boyutlarındaki akvaryum için iç yan sump yaptıracağım. Çizim ve ölçüler için yardımcı olur musunuz?
Teşekkürler...
 
Bu konuda detaylı ölçümleme bilmiyorum ama akvaryum.com sitesinde yardımcı olabilirler. Yada özel akvaryum yapan firmalar ile görüşebilirsiniz.
 
İçine yapmayı önermiyorlar. Ayrıca 40-50 cm olan kısım buna ayrılacak. Buda akvaryumu tamamen öldürür. Dış filtre bile daha iyi.
 
Cvp: Akvaryumum ve Sump Sistemim

akvaryum.com'dan hiç yanıt alamadım. Hortumlar, ısıtıcı meydanda olmayacağı, daha fazla filtrasyon malzemesi koyulacağı için yan sump diyorum. Çok yer kaplaması görüşüne katılmıyorum. En fazla 15cm alan kaplayacak.
 
Geri
Üst