Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Birini Vermek Zorundayim Sanirim...

Artemis80

Yeni Üye
Katılım
16 Kas 2009
Mesajlar
3
Herkese Merhabalar,

buraya yazma konusunda cok kararsiz kaldim ama en son care sanirim burasi. Iki tane su kaplumbagam var, biri digerine göre daha az gelismis, ufak ve cok hassas (Tello), digeri ise oldukca güclü bir yapida, gayet saglikli bir kaplumbaga (Windi). Ikisine de iyi sartlar da bakiyorum, kendilerine ait bir odalari var (cok sIk kullanmadigimiz bir oda), 110*60*60 akvaryum, su isiticilari, dis filtre, kara isiticilari, UVB lamba, termometre vs. Sera, Tetra gibi marka mamalarla besledim ikisinide. Simdiye kadar sadece Tello'da sorunlar yasadim, aldigim bebekliginde akciger enfeksiyonu gecirdi, sonra da ayaklarinda ve kafasinin arkasindaki deride yaralar oldu. Onlari da atlattik cok sükür ama belli bir boyuta geldikten sonra, akvaryumda anlasmazliklar basladi. Ikiside disi, 15-17cm boytundalar asagi yukari. En kisa zamanda aktüel ölcülerini yazacagim. Windi, yani büyük olan egemenligini kurmus durumda ve digerini dönem dönem takip ediyor. Firsat bulunca da isiriyor maalesef. Tello'daki yaralarin basta yanik olabilecegini düsünmüstüm, yada kendi kabugundan oldugunu söylemisti veterinerimiz, isirik izi degil demisti ama dün hicbir yerinde yarasi olmayan kaplumbagamin, bugün kafasinin arkasindaki deride yine yaralar mevcut :( Bu durumda ister istemez digerinin onu isirmis olabilecegini gösteriyor. Tello artik suya hic girmiyor, su da oldugu zaman ise sürekli ön ayaklari cekik bir vaziyette ve digeri yaklastigi anda kafasini da icine cekip, kaymaya calisiyor. Geceleyin de kara da uyuyuyor... Tedavimize baslamak istiyorum ancak, Windi ayni akvayrumda oldugu sürece Tello'nun yaralari gecmeyecek. Akvayrumu ayirmam ise biraz zor, cünkü rampa tek tarafta ve sabit, ayrica ayirmaya kalkarsam yerleri daralacak. Yeni bir akvaryum söz konusu olamaz, cünkü yerim yok. Maalesef Windi'yi sahiplendirmeyi düsünüyorum bu durumda :( Cok üzgünüm, yinede bugün Bauhaus'a gidip nasil ayirabilirim diye tel falan bakacagim. Ama o zamanda biri kara alanina cikamayacak. Gercekten Windi'Ye cok iyi bakacak, rahat bir ev verebilecek birileri varsa, benimle özelden irtibata gecebilir. Ancak benden daha iyi bakabilecek veya ayni sekilde büyük bir akvaryuma sahip (arti tüm ekipmanlara) birine verebilirim.

Selamlar...
 
Cvp: Birini Vermek Zorundayim Sanirim...

Aylin Hanım, karar size kalmış ama kaplumbağaların en iyi evi doğası oluyor. Konunuzu baltalamak istemiyorum, ama bu canlılara ilginizi ve sevginizi görünce size bir tavsiye vermek istedim. Belki özel mesaj kutunuza bakarsınız.
 
Cvp: Birini Vermek Zorundayim Sanirim...

Kaplumbağa kırmızı yanaklı ise doğası Amerika kıtası. Oraya götürüp bırakacaksanız belki olabilir. Ancak doğaya salmanında sakıncaları var. Bu hayvan hiç avlanmadı ve bu güdüsü köreldi. Doğada da hem avlanma hem savunma mekanizmaları eksikliğinden yaşaması orada doğanlara göre daha elverişsiz.

Bir çok RES ülkemizde bakılamayıp derelere göllere bırakılıyor. Bunların yaşadığı iklim şartlarını biliyorsunuz. Hemen hepsi bir kış dahi geçiremez. Bu şekilde ülkemiz doğası da olumsuz etkileniyor. Çizgili kaplumbağalar ile anlaşamayan ama bulundukları ortama bırakılan RES ler büyük tehlike. Çizgili kaplumbağaların ticari çıkarlar için toplanmasının yanısıra bu türlerin doğasına girmesi neslini olumsuz etkilemekte. Aynı durum benekli içinde geçerli.

Konudan sapmadan şunu söylemeliyim. Ya birini sahiplendirin derim. Yada akvaryumu blmeniz gerekecek. Akvaryumu 55*60*60 olarak ikiye bölüp iki tarafa kuru alan yapmanız gerekecektir. Bence diğeri sökülüp bu işlem yapılabilir. Tabi değerlendirme sizin.

Bu konu iki kaplumbağa besleyen yada beslemek isteyenlere örnek olacaktır.
 
Cvp: Birini Vermek Zorundayim Sanirim...

Yalnız bakılamamak değil, ben kaplumbağaların evcil ya da sokak tabiri ile "pet" olduklarını düşünmüyorum lakin eve hapsediliyorlar ve en iyi bakabilen dahi 250 litrede bakıyor genellersek. Bir ömür boyunca 250 litre, içinde ne değişirse değişsin.

Belki bu konuda araştırmalarınız vardır, fakat benim de gözlemlerim var(amatör) ve kısa vadeli tecrübem de olsa Akdeniz taraflarında yaşamalarına uygun ortamlar olduğunu düşünüyorum.

Açıkçası Amerika'da doğasında su sıcaklığı nedir, oraya nasıl geldiler, şu ya da bu; ama biliyoruz ki oraya gökten düşmediler. Ve zaman içinde tüm canlılar, kaplumbağalarımız da dahil ekosistem/ortam/konum değiştirdi.


Belirtmek isterim ki, uzman değilim, tavsiye alınacak biri değilim, ama tartışmak için buraya gelmiş taraf/muhalefet de değilim.

Yalnızca; evde 4 camdan duvar arasında tutmanın, doğaya salmaktan daha iyi olduğunu düşünmüyorum.
 
Cvp: Birini Vermek Zorundayim Sanirim...

Ben zaten tartışma ortamı sağlanması için yazmadım. Size biz insanların bilinçsizce canlı besleyip daha sonra doğaya salarak eko sistemi nasıl bozduğumuzu belirtmeye çalıştım. İyi niyetle canlıyı düşünüyorsunuzdur tabiki ama malesef bu önerinin sonuçları daha kötü sonuçlar doğuracaktır.

Bizim ülkemizde doğaya bırakılan her RES başka canlı türleri en çokta yerli kaplumbağalarımız için ek tehlike sebebidir. Ancak park ve bahçelere yer değiştiremeyecek şekilde bırakılabilir. Bende buradaki bir kaç kişide biliyoruzki bakılamayıp gelişigüzel derelere, göletlere bırakılan RES ler mevcut. Bu hem onlar hemde diğer türler için çok hatalı bir uygulamadır. Bu hayvanlar Akdenizde sağ kalsa dahi oradaki ekosisteme dışarıdan gelmiş işgalci bir tür halini alacaktır.

Örnek verecek olursak; Avustralya kıtasına avrupadan götürülen farklı hayvan türleri yüzünden yerel bir kaç türün yok olma tehlikesine gelmesine sebep olduğunu defalarca belgesel programlarında anlattılar. Şimdi ne yapacakları hakkında çaresizler. Ya sonradan gelen o hayvanları imha edecekler ya da onları yok edecek başka canlılar bulacaklar.
 
Geri
Üst