Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Buharlaşma Problemi

Şimşek

Bronz 3 Üye
Arkadaşlar Şimşek'in bir buharlaşma problemi var. Suyun sevisiyesi 2 güne kalmadan düşüveriyor ve bu düşme gözle görülür miktarda. Bu normal mi? Herkesde aynı problem var mı?

Yoksa bana verebileceğiniz bir tavsiyeniz var mı, en azından yavaşlatmak için buharlaşmayı.

Bende de aynı problem var.Bu sandığım kadarıyla su sıcaklığının 27-28derece olması ile ilgili yani su normal balık akvaryumuna göre daha sıcak olunca buharlaşma da daha fazla oluyor.Ben her hafta 2 büyük bardak suyu akvaryumun içine boşaltıyorum.

Sicakliga bagli degil. Su her sicaklikta buharlasir. Sicaklik miktari arttirir. Esas sebebi yuzey alani ve derinlik. Yuzey alani ne kadar cok olursa buharlasma okadar fazla olur. Akvaryumun kenar uzunluklarini soylermisiniz

Yapamayacağın bir çok çözüm söyleyebilirim sana :shy:
1.Su sıcaklığını düşürmek (Kesinlikle yapmamalısın)
2.Kapak koymak (Hava alacakları boşluklar bırakmalısın yine buharlaşma devam eder o boşluklardan ama azalır mı bilmiyorum)
3.Odayı su buharı'na (nem) doydurursan buharlaşma olmaz çünkü odada ki hava suya doymuştur ve daha fazla su kabul etmez (Eğer rahatsız olmayacaksan yapabilirsin ama rahatsız olursun tabi ki)

Mesela benim akvaryumum 50x41x32 ve ısıtıcı geldikten sonra çok buharlaşma olacak ve ben bundan kıllanıcam acaba akvaryum akıtıyor mu diye :D

Kısacası buna çözüm yok o buharlaşacak sen koyacaksın :rolleyes:

Odanın sıcaklığı suyun sıcaklığına eşit olursa bir nebze buharlaşma azalır fakat o zamanda oda sıcaklığı çok artmış olur. En iyi çözüm yöntemi bir şişe kenarda dinlendirirmiş su bulundurmak. Zaten su seviyesi akvaryumun camında iz yapar buharlaştığı zaman işlem suyu gereken seviyeye getirmek olacak. Umarım tek sorununuz bu olur. :)

incubus' Alıntı:
2.Kapak koymak (Hava alacakları boşluklar bırakmalısın yine buharlaşma devam eder o boşluklardan ama azalır mı bilmiyorum)
3.Odayı su buharı'na (nem) doydurursan buharlaşma olmaz çünkü odada ki hava suya doymuştur ve daha fazla su kabul etmez (Eğer rahatsız olmayacaksan yapabilirsin ama rahatsız olursun tabi ki)

Mesela benim akvaryumum 50x41x32 ve ısıtıcı geldikten sonra çok buharlaşma olacak ve ben bundan kıllanıcam acaba akvaryum akıtıyor mu diye :D

Söylediğiniz yanlış. Ortam doyma noktasına ulaştığında daha soğuk yüzeyler üzerinde buğulanma yapar. Hava neme doyduğu zaman çiğ noktasına erişir. Daha fazla nemi kabul etmeyerek bulunulan nem damla damla yada buğulanma şeklinde ortaya çıkar. Su da buharlaşmaya devam eder. (Nem ilave etmeden sıcaklığı düşürdüğünüzde yine çiğ noktasına erişir.Yani hava doymuş olur. Buna işba sıcaklığı denir.) Buharlaşma devam eder. Aynı uzun süre duş aldıktan sonra aynanın buğulanması tavanda su damlalarının birikmesi şeklinde örneklendirebiliriz.
Buharlaşmayı durduramazsınız.

tuncomunco' Alıntı:
incubus' Alıntı:

Söylediğiniz yanlış. Ortam doyma noktasına ulaştığında daha soğuk yüzeyler üzerinde buğulanma yapar. Hava neme doyduğu zaman çiğ noktasına erişir. Daha fazla nemi kabul etmeyerek bulunulan nem damla damla yada buğulanma şeklinde ortaya çıkar. Su da buharlaşmaya devam eder. (Nem ilave etmeden sıcaklığı düşürdüğünüzde yine çiğ noktasına erişir.Yani hava doymuş olur. Buna işba sıcaklığı denir.) Buharlaşma devam eder. Aynı uzun süre duş aldıktan sonra aynanın buğulanması tavanda su damlalarının birikmesi şeklinde örneklendirebiliriz.
Bir yerde yağış (yağmur kar dolu) olabilmesi için bağıl nem %100ü aşması gerekir. Yani yoğunlaşma olması için havadaki nem oranı %100ü aşması gerekir. Eğer oda da %100lük bir bağıl nem oluşturulabilirse buharlaşma da yoğunlaşmada olmaz. Zaten dediğiniz mantıklı yoğunlaşma varsa buharlaşma da olur. yani bir yerden kaybederken bir yerden kazanılır. ama ne kayıp ne kazanç varsa 2side olduğu gibi kalır.

incubus' Alıntı:
tuncomunco' Alıntı:
incubus' Alıntı:
Yapamayacağın bir çok çözüm söyleyebilirim sana

Mesela benim akvaryumum 50x41x32 ve ısıtıcı geldikten sonra çok buharlaşma olacak ve ben bundan kıllanıcam acaba akvaryum akıtıyor mu diye

Kısacası buna çözüm yok o buharlaşacak sen koyacaksın

Bir yerde yağış (yağmur kar dolu) olabilmesi için bağıl nem %100ü aşması gerekir. Yani yoğunlaşma olması için havadaki nem oranı %100ü aşması gerekir. Eğer oda da %100lük bir bağıl nem oluşturulabilirse buharlaşma da yoğunlaşmada olmaz. Zaten dediğiniz mantıklı yoğunlaşma vaarsa buharlaşma da olur. yani bir yerden kaybederken bir yerden kazanılır. ama ne kayıp ne kazanç varsa 2side olduğu gibi kalır.

Tam olarak o sekilde olmaz. Yogunlasma olmasi icin havanin isba sicakligina sogumasi gerekir. Isba sicakligi da neme baglidir. Nem arttikca isba sicakligi ortam sicakligina yaklasir. Ayni zamanda yagis icin bulutlanma olmasi gerekli. Bulut olusumuda havadaki sublimlesme cekirdeklerine su zerreciklerinin yapismasi sonucu olusur. (sublimlesme cekirdekleri: toz, is, fabrika bacalarindan cikan dumanlar vs.).Sublimlesme cekirdegi yoksa bulut yok; bulut yoksa ve hava isba sicakligina sogumazsa yagis yok. Bunun yerine daha soguk yuzeylerde su ve nemlilik hissedilebilir. Or: camlar araba yuzeyleri vs.
Kayip daima olur. Kayip olmamasi icin yogunlasan suyun tekrar akvaryuma donmesi gerekir ki bunun icinde odanin tamaminda o nemi toplayip akvaryuma iletecek bir sistem kurmaniz gerekir. Bu da ilkokulda anlatilan yagis dongusunu yapmaniz anlamina gelir ve teoride de pratikte de imkansiz.
Eger buharlasma istemiyorsaniz suyunuz +4 derecede olacak. Sadece bu deger de buharlasmaz. (+4 C 1cm3 su 1gr) Buda kaplumbagalarinizi oldurur.

Ozetle: su buharlasir ve bunu engelleyemezsiniz.
Yada kapak koyacaksiniz iceri oksijen vericeksiniz.

Kapak koyarsanız kapakta damlacıklar halinde kalır yani; giden hertürlü gidiyor ve çok normal birşey.

Geri