RE: merhaha
Merhaba hoşgeldiniz.
Akvaryumun en boy yükseklik ölçülerini verirseniz daha net değerlendiririz. Özellikle ilk başta en büyük eksiklik su derinliği oluyor. Tek hayvan için ömürlük su hacmi 100 lt olmalı. Sizde iki hayvan var ve yavrular. Bir sene boyunca 80-100 lt gibi bir akvaryumda yaşayabilirler. Bu hayvanlar sığ suda değil derin suda rahatça yüzmeliki iyi gelişsinler. Şimdiden ömürlük akvaryumu almak tekrar filtre ve ısıtıcı almayı önler. Ama şimdi imkan yoksa seneye bu zamanlar 100*50*60 gibi bir akvaryum gerekecek.
Suyu filtre ile temizlemelisiniz. Dış filtre tabiki daha iyi ama olmazsa iç filtrede bir süre idare eder.
Su için ısıtıcı gerekir. Su ısısı sabit 26-28 derece ısıda olmalıdır.
Kuru alanı ısıtmanız çok iyi. Sıcaklık bu bölgede 31-33 derece olmalı.
Hem kuru alan hem su ısısı derece ile kontrol edilmeli.
Beslenme konusuda önemli. Kesinlikle haşere vermeyin. Şehirde yakaladığınız sinek böcek çok çok tehlikeli riskler içeriyor. Parazit, haşere ilacı gibi.
Kaplumbağalara iki grup yem veriyoruz. Biri ana yem diğeri ek yemdir. Ana yem olarak tetra reptomin yada sera raffy p alabilirsiniz. Ek yem olarakta sera raffy I yada tetra gammarus alabilirsiniz. Hayvan başına günlük kafa hacmi kadar yem verilir. Bunu sabah ve akşam üzeri olarak iki öğünde vermelisiniz. Günlük öğünün 2/3 miktarı ana yem 1/3 miktarı ek yemden oluşur. Yada iki gün sadece ana yem bir gün sadece ek yem verip döngüyü sağlarsınız. Vitamin vermek için sera reptilin alıp haftada bir gün bir yeme bir damla hayvan başına verilir. Doğrudan hayvanın ağzına uzatmak daha etkili. Kalsiyum ihtiyacı için mürekkep balığı kemiği alıp toz haline getirerek ıslak yada vitaminli bir yeme bulayarak hayvanın ağzına verebilirsiniz. Suya atınca toz dağılır ve etki kaybolur. İki haftada bir kez uygun. Ama bu zorlukla uğraşmamak için sera mineral yem akıp hem vitamin hem kalsiyum ihtiyacını zahmetsizce karşılamak daha iyi. Bunu diğer yemlerden vermeyerek haftada bir gün her iki öğünde verebilirsiniz.
Akvaryuma yani kuru alana ayrıca uvb ampul gerekir. Bu ampul ile yapamadığı güneşlenmede eksikliğini duyduğu uvb ışınına maruz kalarak d vitamini sentezi yapar. Bu sayede kabuk ve kemik gelişimi sağlıklı olur. Bunu edinene kadar kısa bir süre eczaneden sıvı devit 3 damla alıp haftada bir yeme bir damla ile yemi doğrudan hayvanın ağzına verin. Suya dağılan devit etkisini kaybeder ve suda yağlı bir tabaka meydana getirir. Ama bunu uzun süre yapmak uygun değil. En doğrusu uvb lamba.
Bir konuda iki farklı türün aynı yerde olması. Her şeyden önemlisi şimdi sorun olmasada ilerde bu hayvanlar ölümcül kavgaya tutuşacaktır. Ben farklı türlerin ömür boyu aynı yerde yaşayamayacaklarını düşünüyorum. Bir konuda kırmızı yanak ile yerli türün habitatlarının farklı olması. Yani su ısısı, kuru alan ısısı ve uvb lambanın yanma süresi dahi her ikisi için farklı. Ben bu sebeplerle çizgili kaplumbağama slider türlerinden ayrı bir sistemde bakıyorum.