Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

çok ama çok garip sesler çıkartıyor!!!

potash

Bronz 1 Üye
Katılım
26 Mar 2011
Mesajlar
107
Merhaba,
Kaplumbağa beslemeye yeni başladım ve yaptığım en doğru şey bu foruma üye olmak oldu. Buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda minklerime en iyi şekilde bakmaya çalışacağım. Bu foruma emek veren, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.
Dört ay önce iki tane kaplumbağa alıp aynı kapta bakmaya başladım. Bir süre sonra, daha büyük olanın ufak olana saldırgan davranışlar gösterdiğini fark ettim ve derhal ikisini ayırdım. İki büyük akvaryum ve diğer temel şeyleri aldım. Yeni evlerinde çok mutlu oldullar ve ayrı oldukları için hiçbir şikayetleri yok. Ancak son iki haftadır, ufak kapluşum beni geceleri ses yaparak uyandırıyor. Suyuna vitamin damlattığım bir gece hıçkırık, hapşırık benzeri sesler çıkardı Sabah suyun yüzeyi yağ tabakasıyla kaplanmıştı. Hemen suyun yarısını değiştirdim. Akvaryuma mavi damla (Contra Ich...) damlattığım ve filtreyi kapalı bıraktığım bir başka gece yine boğulur gibi sesler çıkararak beni uyandırdı. Yine dün gece ses duyarak uyandım: miniğim bir yere sıkışmıştı ve kurtulmak için çırpınıyor, akvaryumun camına "tak tak" diye vuruyordu. Ama yanılıyordum; baktım ki, her zamanki yerinde uyuyor ve akvaryumda her şey yerli yerinde. Ses hayvanın boğazından geliyordu!!! Bir kaplumbağa bir katı cismin başka bir cisme vururken çıkardığı sesi ağzından nasıl çıkarabilir? Miniğimde akciğer enfeksiyonu belirtileri-bu garip sesler dışında-yok. İştahı iyi, hareketli. Acaba su dengesini mi bozuyorum farkında olmadan. Bu arada, bu kapluşum diğerine göre hep daha hassas oldu, o yüzden ona çok daha iyi bakmam gerekiyor ama neyi yanlış yapıyorum?
Neden böyle ürkütücü sesler çıkarıyor?
 
Akvaryumlarınızı merak ettim diyerek söze başlayayım :)
Arada birlikte tutarak kaplumbağaların alışmasını sağlayabilirsiniz.Bir süre sonra alışmaya başlıyorlar.
Suya vitamin damlatmanın çok doğru olduğuna emin değilim.Bir çok vitamin suda çözünmüyor ve suyun üstünde bir tabaka halinde kalıyor.
Vitamini yemlerine damlatarak ayrı bir kapta verme taraftarıyım ben.
Ses çıkarma olayına gelince suyun üstünde çırpınıyorsa şımarıklığından :)Benimkiler yem isteyince, acıkınca,beni görünce de çırpınma hareketleri yapıyorlar.
Büyük kaplumbağamda bu çırpınma sesleri yüzünden uykusuz kaldığım gece sayısı fazladır :)
Dediğiniz boğazından gelen sesler içinde ben çok nadir bizimkilerin esnerken bu tarz sesler çıkardığını duydum.Ama sizin ki devamlıysa büyük ihtimalle nefes almakta zorlandığı için yapıyordur.Akvaryumunuzun tabanında ya da içinde yutabileceği bir malzeme var mı?Boğazına takılma şansı olabilir.
Akciğer enfeksiyonu belirtileri yoksa boğazında bir şey kalma ihtimali aklıma geliyor.
 
Merhaba Zencefil,
Akvaryumlar 65*40*24 ve 65*30*24 ölçülerinde (maalesef biri daha alçak). Enleri dar olduğundan içlerine kum, yapay bitki...vb. bir şey koymadım. Sadece orta büyüklükte birkaç çakıl taşı var. En kısa zamanda resimlerini foruma ekleyeceğim. Kapluşlarımdan biri 5 cm, diğeri 4 cm; en azından bir süre için akvaryumlar yeterli gelecektir, değil mi?
Vitamin konusunda çok haklısınız. Suya damlatmak iyi bir fikir değil; hiç çözünmeden su içinde asılı kaldı demek ki. Bir de, az önce biyolog bir arkadaşım mavi damlanın mantar hastalığı yoksa suya katılmasının çok gerekli olmadığını söyledi. Ben temizlik olsun diye bir sürü damlayı boca etmiştim! Her şeyin bir adabı var yahu, durup dururken suyu laciverde boyamanın bir anlamı yok sanırım. Suyun biyolojik dengesiyle oynadım ve miniğim belki de alerjik bir tepki gösterdi. Ayrıca sizin de dediğiniz gibi boğazına bir şey takılmış olabilir ama akvaryumda, dediğim gibi, minik taşlar, objeler falan yok. Bir de, yem istediklerinde benimkiler de suyu şapırdatıp çırpış çırpış çırpınıyorlar ama bu ses sanki bir yere takılmış da ayaklarıyla cama vurup kurtulmaya çalışıyormuş gibiydi, yani ben uyku sersemliğiyle öyle zannetmiştim. O vuruş seslerinin vücudundan değil boğazından geldiğini anladığımda dehşete kapıldım zaten. Boğazında bir şey kalmış olma ihtimalini göz önüne alıp bebeğimi veterinere götüreceğim. Ayrıca, bundan sonra vitamini ayrı bir kapta yemlerine damlatarak vereceğim. Umarım bir daha ondan böyle sesler duymam ve umarım başka türlü bir hastalığı yoktur. Tavsiyeleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
 
Rica ederim :)
Asma kat kuru alanlarla kaplumbağalarınıza bir süre daha yetebilecek boyutta akvaryumlarınız.
Bende bir kimya öğrencisi olarak metilen mavisinin yani mavi damlanın su değişimlerinde kullanılması gerektiğini söyleyeyim o zaman :)
Akvaryumu dezenfekte etmekte ve mantardan korunmada büyük bir rol oynuyor :)
Eğer ses çıkarmaya devam eder ve bunu sıklıkla yaparsa bir uzmanın görmesi daha doğru olur.
 
Geri
Üst