Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

dış filtre nasıl yerleştirilir?

potash

Bronz 1 Üye
Katılım
26 Mar 2011
Mesajlar
107
Merhaba,
100*50*50 ebadında akvaryum yaptırıyorum. 20 cm kabuk boyunda tek hayvan yaşayacak. Dış filtre konusunu araştırdıkça iyice kafam karışmıştı. Kiminin çok beğendiği markadan diğeri hiç memnun kalmamış...vb. Sonunda önerdiğiniz bu Tetra'nın (Tetra Ex 1200 Plus) filtresini alacağım sanırım. Yalnız kafama takılan sorular var. 
Dış filtre sadece kova şeklinde gelecek; musluk, hortum, boru ve diğer aparatların hepsini ayrıca alacağız değil mi?
ikincisi, bunların konumlandırılışıyla ilgili. Emiş ve çıkış borularını iki ayrı uca yerleştiriyoruz. Bu tamam. Benim kuru alan, akvaryum içinde akvaryumun tepesinden 10 cm aşağıda ve rampa eğimi sağ tarafta aşağıya 30 cm kadar inecek. Şimdi bunun altından boruyu uzatmak istesem nasıl becereceğim? Rampanın konumu (sağ veya sol uzun cama yapışık oluşu ve aşağıya uzunluğu boruların yerleştirilmesini nasıl etkiliyor? 
 
Filtre komple gelir içinde sünger, seramik ve bioball ile birlikte. Sadece ek filtre malzemeleri var onları biz alıyoruz ki esas performansı onlar sağlıyor.

Kuru alanın hemen ön köşesinden arka cama emiş borusunu indirebilirsin. Su çıkış ise diğer uçtan ön köşeye konumlandıracaksın. Böylece dairesel hareket eden su kiri toplayacak.

Yapıştırma yaptırmasaydın keşke hayvan büyük o haliyle 25 cm'lik mesafeden dahi atlayabilir. Bunu kuru alan civarındaki kenarları mukavva karton ve paket bandı ile yapıştırıp yükseltebilirsin. O şekilde izole edebilirsin.

Ankarada isen benim akvaryumu komple satayım sana. Nakliyesi de benden.

Ben cam üstü kuru alan yaptırdım arka köşeden boru geçecek kadar pay bıraktım.


Akvaryumda bu şekilde

Mobilyalı yaptırıyorsun değil mi? Ağırlığı kum, su vs. 400 kiloyu geçiyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Evet. Akvaryum mobilyası dış filtresi kuru alan ısıtıcı, kumu vs. Var birşeyler daha. Atıl duruyor bakamadım daha neler var.
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

Tamam, o zaman rampanın hangi yönde olduğu sorun değil. Önemli olan, boruları biri bir tarafta diğeri öbür uçta çapraz yerleştirip sirkülasyonu etkinleştirmek. Tabi ben bu cahil halimle nasıl halledicem  o da ayrı konu. yaparken her aşamada size danışacağım zaten.
İç malzeme ilavelerini forumdaki tavsiyelere göre alıp dizilişinde yine size sorarım.
Kuru alanın etrafı çevrili değil maalesef. Cam üstüne cam çok ağır olacak diye göze alamadım bir türlü. Ayrı kuru alan yaptırmak için de yerim müsait değil zaten akvaryum boyu bile en fazla 100 cm olabiliyor yer sıkıntısından. 
Kenarları şimdilik dediğiniz gibi yüksekçe mukavva gibi bir malzemeyle kapatacağım. hiç estetik durmayacak biliyorum ama şu anki çözümüm bu. 
Sizin akvaryumlarınızı görmüştüm. Tam profesyonel işi. Çok çok iyi. Boru girintileri çok sağlam fikirmiş. Ancak ben işi o boyuta götüremem şu aşamada. Keşke sizinkini satın alabilsem :))) ama Eskişehir'deyim ve siparişi çoktan verdim. Belki ilerde hala satmadıysanız talip olabilirim :)
Mobilya işine gelince. Evde büyük sağlam bir ahşap masam var o iş görmez mi? Altı boş olduğundan tehlikeli biliyorum. Altına ortadan destek ayak konulsa mesela kurtarmaz mı? 
Akvaryum gelince kurulum yapmadan resmini ve masanın da resmini koyayım. Olmaz derseniz dolap olayına gireceğim mecbur.
Yeni sistemin hazırlanış aşamalarını buradan düzenli paylaşacağım.
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

Kuru alan ve dış filtre ayrı satış yaparsanız ilgilenebilirim? konuyuda dağıtıyorum biraz kusura bakma potash
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

Estağfurullah. ben ilk defa dış filtreli sistem kuracağımdan konu devam edecek zaten buradan. Sorun yok :)
 
Ufuk şu aşamada komple düşünüyorum kusura bakma. Bu birkaç aydır yoğunum bu işle fazla alakadar olamadım. Herşey kutularda duruyor zaten olur da akvaryumu balık için alan olursa o vakit boşa çıkan olur dağıtırım. Bir iki ufak şey var onları semiha arkadaşımıza söz verdim. Kalan da duruma göre.
 
Potash. Estağfurullah hepimizin acemilik dönemi olmuştur. Akvaryumun resmini atarsın, ona göre konumlandırmayı belirleriz.

Cam üstü kuru alan ağırdır. Cam kalınlığına göre değişir. Bunun ağırlığı ile birlikte su basıncı hazır akvaryumları kasar. Onun için 8 mm'den aşağı incelikteki akvaryumlar için uygun değildir. Hazır akvaryumların geneli 6 mm'dir, bazıları 7 mm olur.

Estetiikten ziyade güvenlik ön planda oluyor. Benim kuru alanım 25 cm yükseklikte olduğu halde dişi atlıyordu, kuru alanı mukavva ile çerçevelemiştim.

Akvaryum ağırlığı 350-400 kilo civarını bulur. Sadece silis kum 40 kg kadar tutuyor. Ben her ihtimale karşı mobilyayı yarım ton kaldıracak kadar yaptırdım. Ortada iki olmak üzere 6 ayaklı ve her ayak kare 4 cm kalınlıkta ayaktan ibaret. Kaplama lakeydi galiba. Tabanda parkeyi ezmemesi için 105*80 ebatta koridor halısı kestirdim. Akvaryum ile mobilya arasında da laminant şiltesi var. Bu şilte 3 yada 5 mm kalınlıkta olabilir. Laminat döşenmeden evvel altına serilen ince strafor. Bu akvaryumun tüm yüzey oturması için yüzeydeki olası eğrilikleri toparlar hem akvaryum ağırlığı tabana eşit dağılır hemde mobilya çizilmez.

Masa nasıl birşey kaldırabilir mi ortası boşluk ise çökebilir, eğilebilir.

Kuru alanı her iki yanda da kullanma ihtimaline karşı iki köşesine de yaptırdım. Sadece bu işçilik masrafını ikiye katladı. Bugün yaptırmaya kalksan 250 tl'den aşağı çıkmaz herhalde. Detaya girdikçe fiyat artıyor. Mecbur yaptırıyorsun.
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

Evet, galiba o masa kaldırmayacak, olmayacak yani çok riskli; mecbur dolap yaptıracağım. Tanıdık bir mobilyacı var, sağlam iş yapıyor, yarın geliyor, konuşup halledelim bu işi. akvaryum da yarın geliyor inşallah (söz verdiği tarihten 3 gün sonra) ve kesinleştirilmiş haliyle dış filtre siparişini vereceğim. Ürün bu değil mi?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Evet bu filtre, eski modellerde üst kapak düzdür. Dikkat et onu okutmasınlar. Onun üzerinde new yazar. Benim masanın resmini göster istersen. Her ihtimale karşı yarım ton çekecek kadar sağlam olsun.

Resimlerini çekip atayım müsait olunca. Telefon pert olunca kayıtlar da gitti. Bir arkadaşa göndermiştim kimdi hatırlamıyorum şimdi. Bakayım konuyu bulursam onun linkini atayım.

Akvaryumun acelesi yoktu. Yeri müsaitse biraz daha dursun hem koku gitsin hem silikonları sertleşsin.
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

Uzun bir aradan sonra nihayet akvaryumu kuruyorum. İlk gelen akvaryumda ciddi sorunlar vardı, yeniden yaptırmak zorunda kaldım, çok bekledim bu sefer. Şimdi dış filtreyi hazırlıyorum. Kafama takılan şu: Filtre çıkış borusunu nasıl konumlandırayım? İlk resimdeki gibi giriş borusuna çapraz olacak şekilde karşı kısa kenara mı koyayım yoksa ikinci resimdeki gibi ikisi de aynı yönde mi olmalı? Yıllardır balık akvaryumu olan bir tanıdık aynı yönde olmalı en iyi sirkülasyon böyle sağlanır diyor.  Fikrinizi almadan sabitlemek istemiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 000_0010.JPG
    000_0010.JPG
    81.5 KB · Görüntüleme: 53
  • 000_0012.JPG
    000_0012.JPG
    91.8 KB · Görüntüleme: 45
Borunun ucundaki tapayı çıkar su oradan gürül gürül aksın. Böylece sirkülasyonda yüksek olur. Bir ikincisi su havadan döküldükçe kabarcık yapar. Şelale delikleri havaya baksın. Su borudan geçerken bu deliklere çarpıp ayrıca hava kabarcığı da yapar.

1. Resimde boru ucu ön cama çok yakın çarpan su dışarı sıçrayabilir.

2. Resimdeki daha uygun duruyor bu haliyle su veren boruyu su emiş borusuna doğru yaklaştırıp kullanabilirsin. Su çıkışı dediğim gibi konumlandırırsan resimdeki haliyle sağ yan cama çarpmadan boşluğa akar. O vakit suya düşen kabarcıkta fazla olur.
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

boruyu kuru alanın sınırına dayadım, böylece sağ duvarla arasında mesafe çoğaldı. ucundaki tıpayı aldım, deliklerin hepsi üste bakıyor. Peki ısıtıcıyı böyle altına mı koyayım yoksa emiş borusuna mı yaklaştırayım?
 

Ekli dosyalar

  • 000_0014.JPG
    000_0014.JPG
    99 KB · Görüntüleme: 43
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Bir de filtre sepetlerinin dizilişini aktarayım. doğruysa filtreyi kapatacağım.[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]En alttaki sepet (alttan birinci sepet diyelim): seramik halka üstüne siyah sünger[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]ikinci sepet: bioball üstüne siyah sünger[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]üçüncü sepet: sünger üstüne eheim substrat pro üstüne jbl symec elyaf[/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]En üstteki sepet: sünger üstüne zeolit üstüne elyaf[/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Zeolit Ocean Max diye bir marka kutusundan kendi torbasıyla çıktı, suyun altında yıkadım, tozundan arındırdım. Bunu önermezseniz iptal edip sadece sünger ve elyaf koyacağım.[/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Substratı kutudan bölme almıştım. Üç tane çorabın içine yaydım yalnız çok şişkinlik oldu, üzerine bir de elyaf binince çok kabaracak. çoraplardan birini çıkarıp geri kalanı yayarak kullansam? [/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Üzerlerindeki elyafları kenarlardan sıkıştırıp boşluk kalmamasına çalışacağım.[/font]
 

Ekli dosyalar

  • 000_0016.JPG
    000_0016.JPG
    172.2 KB · Görüntüleme: 41
  • 000_0015.JPG
    000_0015.JPG
    150.7 KB · Görüntüleme: 46
Su çıkış güzel. Isıtıcıyı tabandan 8-10 cm civarı konumlandır. Sağ uca kaydırabilirsin. Su emiş soldaydı sanırım. Su emişe yakın olursa sıcak suyu filtreye çeker bu da akvaryumun bir miktar geç ısınmasına neden olur. Onun için su emişten uzak durması iyidir. Su veren uç ısıyı akvaryuma dağıtır.

Bu zeolite miymiş? Daha çok çakıl taşına benziyor.
1 ve 2. Sepet tamam. Hatta 2. Sepette alta sünger üste yeterince bioball ve bunun üstüne elyaf koy. İlerde başka bir malzeme alırsan bu zeolite'i 2. Sepete alıp altlı üstlü elyaf yaparsın. Ama şimdilik 3. Sepette dursun. Substratı en üste al. 3 ve 4 sepetlerde süngerleri çıkar altlı üstlü elyaf yap.

Elyafları uygun şekilde kestikten sonra ıslat bu kabarıklığı alır. Sonra bir köşesinden o boru deliği için ufak bir parça delik açıp üstünden geçir. Deliği tüm çevre kapayıp sıkılasın. Çok yırtma gevşek durmasın.

Elyaftan dolayı çok şişkinlik olursa dediğin gibi birini çıkarıp ikisini yay. Yeterli gelir iki tanesi zaten o çıkardığını iyice kurutup kutusuna koy, yedekte dursun. Islak yada nemli koyma sakın.

Sepetlerin iyi oturduğuna emin ol. Boru deliklerine parmağını sokup iki sepet arası ek yerinde aralık olmadığına bak. En üsttekini de koyduktan sonra üst çizgisine bak eşit mi bazen eğri oturur. Kapağı yavaşça oturtup ittir. Kova ile kapak aralığı ince çizgi şeklinde her kenarı oturunca mandalları öyle kapat. Herşeyi kurduktan, su emiş borusunu akvaryuma monteledikten sonra muslukları aç, su çıkış borusu delikli olduğu için onu sök, dirsek kısmından somurup (ben ağız teması olmasın diye parmaklarımı kapıyordum.) suyun kovaya akışını sağla. Su sesini duyunca bırak kendi dolsun. Su, su çıkış hortumunda gözükünce boruyu takıp yerine vantuzla fişi takıp çalıştır. Bazı malzemeler salınım yapar carbon gibi. Bunları kullandığında su çıkış ucunu bir kovaya al. Çalıştır ilk gelen su kirli çıkar sonra berraklaşır. O zaman fişi çekip durdur yerine monte edip çalıştır.

Motordan ses gelirse içinde hava kalmıştır sağa sola 10-15 derece kadar yavaşça eğersin hava çıkınca motorun gürültüsü kesilir.
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

Dediğiniz gibi sepetleri değiştirdim. Söylediklerinizi dikkate alarak sepetleri ve kapağı dikkatlice oturttum. Her şey yolundaydı. 30 kilo kumu saatlerce parça parça yıkadım, tabana bir güzel yaydım. Sonra dinlendirilmiş damacana sularını ocakta kaplarda ısıttım, Çünkü koyacak yerim olmadığından balkonda tutuyorum; balkon kapalı ama gene de soğuyor su. Bu işler, akvaryumu doldurmak  hayli zaman aldı. Neyse her şey tamamdı. Artık sistem çalışmaya hazırdı.
Filtreyi çalıştırmadan çıkış hortumunun ucundan ağzımla çektim. Filtreye su geldi. 
"hortuma niye dolmuyo bu su yaa" diye beklerken saniyeler içinde hortumdan su olanca kuvvetiyle akmaya başladı. Altında beklettiğim kovadan taştı. Anında odanın parkeleri üzerinde gölet oluşmaya başladı. Su durmaksızın akvaryumdan boşalıyor. Ben de beynim durmuş vaziyette öyle seyrediyorum. Hortumu boruya o anda bağlamam mümkün değil. Emiş borusunu dışarı çekmek aklıma gelebildi neyse ki. Ama çok su gitti. özenle dinlendirip ısıtıp tekrar dinlendirip saatlerce hazırladığım tertemiz suyun bir kısmı boşa aktı gitti. Yerleri kurutmak da hiç kolay olmadı. Kaç havlu kullandım saymadım.  Sonra emiş borusunu yeniden taktım. Bu sefer de vantuzlar yapışmıyor. Onları yapıştırıyorum, haydi bakalım en uçtaki delikli aparat çıkıveriyor. Kuru alanın altından müdahale etmek zor. Kolum mecburen suya giriyor. Baya uğraştırdı bu iş. En son çıkış hortumunu da borusuna bağlayıp fişe taktım. İlk başta çok gürültü yaptı. Filtreyi yerinden kıpırdatamıyorum çünkü hortumlar dolabın demir profiline iyice dayanıyor (evet dolap biraz daha yüksek olmalıymış). İşin ilginç yanı pompa da çalışmıyor. Niye çalışmıyor?
Bir süre sonra sanırım hava kalmayınca  gürültü kesildi ve su yüzey akıntısı düzene girdi. Şu an olabildiğince sessiz. Güzel bir şekilde sirkülasyon devam ediyor.
Bir de şu kötü oldu: Isıtıcıyı bağladığım uzatma kablosu  su basması sırasında  fişe takılı halde yerde duruyordu. Keşke vaktinde yukarı alsaymışım. Priz su içinde kaldı. Isıtıcı kapandı. Fişini iyice kurulayıp sağlam başka bir prize taktım. Işığı yanıyor ve işlevini yapıyor şimdilik. Akvaryumun iki ucundaki dereceleri ve ışığın yanıp sönme durumunu aralıklarla kontrol ediyorum. 
İlk dış filtreli akvaryum sürecim böylece başlamış oldu. 
Kaplumbağamı akvaryuma koymak için iki gün bekleyeceğim. Uygun mudur?


Dediğiniz gibi sepetleri değiştirdim. Söylediklerinizi dikkate alarak sepetleri ve kapağı dikkatlice oturttum. Her şey yolundaydı. 30 kilo kumu saatlerce parça parça yıkadım, tabana bir güzel yaydım. Sonra dinlendirilmiş damacana sularını ocakta kaplarda ısıttım, Çünkü koyacak yerim olmadığından balkonda tutuyorum; balkon kapalı ama gene de soğuyor su. Bu işler, akvaryumu doldurmak hayli zaman aldı. Neyse her şey tamamdı. Artık sistem çalışmaya hazırdı.
Filtreyi çalıştırmadan çıkış hortumunun ucundan ağzımla çektim. Filtreye su geldi. 
"hortuma niye dolmuyo bu su yaa" diye beklerken saniyeler içinde hortumdan su olanca kuvvetiyle akmaya başladı. Altında beklettiğim kovadan taştı. Anında odanın parkeleri üzerinde gölet oluşmaya başladı. Su durmaksızın akvaryumdan boşalıyor. Ben de beynim durmuş vaziyette öyle seyrediyorum. Hortumu boruya o anda bağlamam mümkün değil. Emiş borusunu dışarı çekmek aklıma gelebildi neyse ki. Ama çok su gitti. özenle dinlendirip ısıtıp tekrar dinlendirip saatlerce hazırladığım tertemiz suyun bir kısmı boşa aktı gitti. Yerleri kurutmak da hiç kolay olmadı. Kaç havlu kullandım saymadım. Sonra emiş borusunu yeniden taktım. Bu sefer de vantuzlar yapışmıyor. Onları yapıştırıyorum, haydi bakalım en uçtaki delikli aparat çıkıveriyor. Kuru alanın altından müdahale etmek zor. Kolum mecburen suya giriyor. Baya uğraştırdı bu iş. En son çıkış hortumunu da borusuna bağlayıp fişe taktım. İlk başta çok gürültü yaptı. Filtreyi yerinden kıpırdatamıyorum çünkü hortumlar dolabın demir profiline iyice dayanıyor (evet dolap biraz daha yüksek olmalıymış). İşin ilginç yanı pompa da çalışmıyor. Niye çalışmıyor?
Bir süre sonra sanırım hava kalmayınca  gürültü kesildi ve su yüzey akıntısı düzene girdi. Şu an olabildiğince sessiz. Güzel bir şekilde sirkülasyon devam ediyor.
Bir de şu kötü oldu: Isıtıcıyı bağladığım uzatma kablosu  su basması sırasında  fişe takılı halde yerde duruyordu. Keşke vaktinde yukarı alsaymışım. Priz su içinde kaldı. Isıtıcı kapandı. Fişini iyice kurulayıp sağlam başka bir prize taktım. Işığı yanıyor ve işlevini yapıyor şimdilik. Akvaryumun iki ucundaki dereceleri ve ışığın yanıp sönme durumunu aralıklarla kontrol ediyorum. 
İlk dış filtreli akvaryum sürecim böylece başlamış oldu. 
Kaplumbağamı akvaryuma koymak için iki gün bekleyeceğim. Uygun mudur?
 
Bende 24 tane 19 litrelik damacana vardı. Her yer damacana olmuştu. Kaynatma ile uğraşma akvaryuma su koyacağın günün bir evveli damacanaları içeri al. Yer varsa kalorifere yakın koyarsın bir kısmını. En kötü oda sıcaklığında olur. Isıtıcı uygun seviyeye getirir. Süreyi daha kısaltmak istersen hayvan akvaryum dışında olmak kaydıyla akvaryuma kettle da kaynatılmış su döküp suyu karıştırıp ısıyı dengelersin. Sonra hayvanı koyarsın.

Su basma işi kötü olmuş dolmaya yakın fişi çekmedin mi? Çektiğin gibi basınç azalır. Parmağınla ucuna bastırıp hortumu yukarı kaldırır yerine koyarsın. Baktın panik oldun hortumu ikiye katlayıp kıstırırsın. Şelale boruyu en son takarsın.

İlk bir iki seferde herkes sıkıntı yaşar sonra alışınca kolaylaşır. Bir de temizlikte ilk başta biraz zorlanırsın. Temizleme vakit alır. Zamanla rutine döner süreyi kısaltırsın.

Benimde bir kez başıma geldi. Su çıkış vantuzlarını tam bastırmadan kovayı dökmeye gittim yerinden kurtulup düşmüş. Aynı şekilde havlu bez uğraşıp halıyı kaldırıp astık. O kadar işin üstüne birde o bela oldu halıyı balkona bu havada asamazsın ama halıyı seramik olan bir yere götür mutfak balkon gibi, ıslak kısmın altına tabure koyup halıyı havaya kaldırıp koyarsın. Parkeyi aman iyi sil kalkmasın. Geçmiş olsun.

Su emiş borusunun ucu tırnaklıdır tam oturmadı mı acaba o kolay çıkmaz. Ona dikkat et eğer düşerse emiş gücü hayvanın yakalarsa çeker. Hayvan kurtulamaz. Bazılarının başı, bazılarının ayağının girdiği vakalar oldu. Su emiş borusu ise içiçe geçmedir onun max 2 cm kadarı içerde kalacak şekilde en fazla uzatabilirsin. Çok kısa tutarsan yerinden çıkar. Ucu ise tabandan 8-10 cm bir mesafede olsa yeterli çok dibe de indirme, kiri çeker. Hayvanlar eşelenirken kumu bir miktar havaya kaldırır. Bu mesafe kumu çekmesini de azaltır.

O pompa hiçbir halta yaramıyor. Tek fonksiyonu filtre içinde hava kalmışsa o vakit ara ara bir iki basıp havayı boşaltırsın. Yoksa su çekmeymiş falan yalan dolan.

Priz mutlaka yukarıda, yanında dolap masa vs. varsa onun üstüne veya koyacak bir yer yok ise akvaryum arkası bir yere sıkıştırılabilir. Bu akvaryum mesafesinde ayarlama şu açıdan da gereklidir gece lambası kullandığında bu prize takıp akvaryuma doğrudan loş bir ışık verdirirsin. Su temas ihtimali minimum bir yer olmalı.

Jbl pahalı ama hikmetleri var. Koruma sistemi var. Kısa devre veya su azalmasına bağlı hava teması durumunda kendini korumaya alıp kapanır. Bazen bu koruma kitlenmesi sebebiyle bir 10-15 dakika geç devreye girebilir.

Olurda dalgınlığa düşer çalışırken çıkarırsın. O bir anlık çalışmada camı aşırı ısınır. Hemen fişi çekip soğuyana kadar kuru bir yerde beklet. Soğuyunca akvaryuma takarsın.

Quartz cam dayanıklı kolay kırılabilecek bir cam olmasa da kızgınken suya sokman tavını bozar.

O kadar beklemene gerek yok. Su berraklaşıp 27 dereceye gelince hayvanı alabilirsin. Hayvanı akvaryuma al, yerinde duramayacak. O mutluluğu her sıkıntıyı unutturuyor. Belki tek olduğu için ilk başta bir şakınlık yaşayabilir. Akabinde keşfetme başlar. Şimdiden hayırlı olsun hayvana.
 
Cvp: dış filtre nasıl yerleştirilir?

Çok teşekkür ederim. Kaplumbağayı yerleştirdim. Gerçekten o keyifli yüzüşü, merakla ortamı keşfedişi, hareketlerindeki canlanma bütün yorgunluğa değiyor. Tüm çabamız onların sağlığı ve huzuru  değil mi?
Aksilikler aslında çok öğretici olaylar, bunlar biriktikçe bilgilerimiz de o oranda artıyor.
Filtre gerçekten sessiz. Gece etrafta çıt çıkmazken bile uğultusunu duymadım. Umarım böyle gider.
ısıtıcı da sorunsuz çalışıyor.
 
Tabi her şey bir anlamda öğretici oluyor. Başa gelen ile elde edilen tecrübe akılda daha kalıcı oluyor.

Misal öleceğini bildiğim hayvan için bile tedavi uygulamasını öneririm. Bu hayvanı iyileştirmese de o kişi için tecrübe edinmesini harcadığı emeği özveriyi görmesini sağlıyor. Bir sonraki hayvan alımında veya diğer hayvanlarına daha duyarlı bakmasını sağlıyor. Hastalık belirtilerini erken farketmesini sağlıyor. Hasta olmaması için önlem alıyor. Senin filtrede yaşadığın hadise gibi ekipman hadiseleri de birer tecrübe, yaşamayan hemen hemen yoktur.

Benimde yaşadığım tecrübe çok. Bende buraya sıfır bilgiyle geldim, ilk hayvanımı akciğer enfeksiyonundan kaybettikten sonra. Hayvanlara olan ilgim ile bu konuda da çalıştım. O zaman heves vardı serde. Yurtiçi yurtdışı sitelerde çok konu araştırdım, okudum. Yönetici düzeyde yardımcı arkadaşta çoktu. Birimizin aklına gelmeyeni diğeri kapatıyordu. Şimdi tek kalınca bazı şeyler o an aklıma gelmiyor. Başka bir konuda yazdığım oluyor. Onun için herkese bütün konularda yazdıklarımı okumalarını tavsiye ediyorum.

Araştırıp okuduğum kadar başıma gelenlerden edindiğim bilgilerim de var. Hayvanlarımı kobay gibi kullandım mesela. Tedavilerden yem, yiyecek çeşitlerine kadar. Yaşam ortamları, malzemeler, canlı cansız bitkiler, filtre malzemeleri, ekipmanlar. Çok masraf yaptım. Amaç uygun olanlarını bulup herkesin gereksiz masraf yapmasını önlemekti. Belirtilerini öğrenmek için kendime salmonella bulaştırdım. Birçok gereksiz yem aldım. Öyleki bir verdiğim yeme iki hafta kadar sonra sıra geliyordu. Bir kısmı çok kötüydü vermeden direk çöpe attım. Bir tek yavru alma konusunda tecrübem olmadı. İki kez yumurta yatırdım. Birinde su temas ettiği için çürüdü; diğerinde yanlış toprak kullandım. Toprak ısı altında taşlaşıp yumurtayı patlattı. Neyse tecrübelerin hepsini anlatmaya sayfalar yetmez. Şimdi ise bıraktım. Bir arkadaşımıza verdim o doğal ortama uygun bir alanda bakıyor. Bu bir noktada benim için handikap oldu; artık yeni çıkan filtre malzemeleri ve yemler yada bunlardaki değişiklikler konusunda bilgi sahibi olamıyorum.
 
Geri
Üst