Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

eminemre

Bordo Bereli
Katılım
21 Eki 2011
Mesajlar
2,402
Arkadaşlar her ne kadar şelale filtremden memnun olsam da haznesi küçük olduğu için istediğim kadar filtre malzemesi kullanamadığımdan ve her hafta temizlik yapmak sıkıcı olduğundan internetten araştırdığım projeleri karıştırarak kendime turşu bidonundan filtre yaptım. Size malzeme listesi, maliyet ve yapımı hakkında bilgi vermek isterim. Aynı zamanda hem tanıtmış olurum hem de 3 gündür çalışan filtremin performansından bahsetmek isterim.​

Malzeme Listesi

1. 3 litre turşu bidonu [1.25TL]
2. 1.7mm çaplı 2 metre hortum [2TL]
3. Plastik hortum birleştirme aparatı, 2 adet [1.50TL]
4. Akvaryum silikonu [Evde vardı]
5. Seramik halka 500gr [5TL]
6. Plastik bulaşık teli [1TL]
7. Elyaf [Evde vardı]
8. Sert gri sünger[1TL]
9. Lav taşı 500gr [5TL]
10. Zeolit 700gr [7TL]
11. Kafa motoru yada iç filtre motoru 7.5watt [evde vardı]
12. Conta ve sızdırmaz bant [50 krş]

Öncelikle bir hırdavatçıdan 3 litre turşu bidonu aldım. 3 litre seçmemin nedeni hem kafa motorumun bastığı su miktarına hem de akvaryumumun hacmine uygun olmasıydı. Ayrıca 3 litre seçmemin bir diğer nedeni de kafa kısmından kıç kısmına kadar çapının aynı olması yani malzemeleri rahat takıp çıkarabiliyorum.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/K3-5000-1_zeytin_tursu_bakliyat_ambalaj.jpg

Daha sonra herhangi bir havya yardımı ile turşu bidonunun alt kısmına yakın ve üst kısmına yakın uygun mesafelerden hortumun çapına uygun delikler açılabilir. Benim havyam bozuk olduğu için ocakta ısttığım tornavida yardımı ile iki adet delik açtım. Daha sonra contalaramızı turuncu olan bağlantı aparatına geçirip açtığımız deliklere uygun şekilde oturtuyoruz.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7684.jpg

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7688.jpg

Contaları oturttuğumuz bağlantı aparatlarına ekstradan sızdırmaz bant da koyarsak kullanım sırasında oluşan zorlamalardaki su suzdırmalarının da önüne geçeriz. Bağlantı aparatının deliğe oturan kısmına bu bantı uygun kalınlıkla sarabilirsiniz.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7697.jpg

Bağlantı aparatlarımız sıkı bir şekilde deliklere oturduktan sonra akvaryum silikonu ile hem içten hem de dıştan kapatma işlemini uyguluyoruz. Yalnız burada akvaryum silikonu kullanmaya özen gösterelim ki suya zehirli maddeler karışmasın. Akvaryum silikonu ile sızdırmazlığı ve yapıştırma işlemini gerçekleştirdikten sonra 24 saat kurumaya bırakıyoruz.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7696.jpg

Yukarıdaki şekilde bağlantılarımız güvenli olarak yapıştıktan sonra hortumu aparatlara geçiriyoruz. Eğer bir kase içinde sıcak suya hortumları batırırsanız ve sıcaklık ile genleşen hortumu aparata takarsanız daha sonra soğuyan hortum bu aparatı iyice sıkacak ve bir daha kolay kolay sıkmayacaktır. İsterseniz güvenlik amaçlı kelepçe ile de sıkabilirsiziniz.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7685.jpg

Daha sonra bu işlemler bittikten sonra ben filtremi boş bir şekilde kaya tuzlu bir su ile 12 saat çalıştırdım. Hem silikonda olan az miktadraki maddeler hem de plastik kabın içindeki pislikler temizlenmiş oldu. Bunu yaparken 20 litrelik bir kovayı kullandım.

Ayrıca açıklamak gerekirse kafamotorumuz suyun içinde kalacak, bağladığımız hortum ile suyu bidonun altına açtığımız delikten içeri basacak ve yükselen su üstte açtığımız delikten geçerek diğer hortum ile akvaryuma geri dönecek. Burda dikkat etmemiz gereken unsurz su motor ile basılıyor fakat yer çekimi ile akvaryuma dönüyor. O yüzden bidonun üstüne açtığımız temiz su deliği akvaryumun suyunun üst seviyesinden yüksek olmalı.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7694.jpg

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7696.jpg

Bunlara dikkat ettikten sonra malzeme dizilimine geçelim. Dış filtrelerdeki mantık ilk olarak su mekanik, sonra biyolojik ve son olarak ise kimyasal olarak temizlenmeliz.

Mekanik Filtrasyon

Seramik halkalar dış filtrelerin vazgeçilmezidir. İlk katmanda dururlar akvaryumdan gelen sudaki büyük dışkı, kaba pislik gibi iri partikülleri parçalarlar ki diğer katmanlar tıkanmasın. Az da olsa yararlı bakterilere ev sahipliği yaparlar ve suda girdaplar yaratarak suyun bir sonraki katmana homojen olarak geçmesi sağlanır.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7683.jpg

Bu katmandan sonra geniş gözenekli sünger kullanılacağı gibi bu işi görecek banyo lifi ya da plastik bulaşık teli de kullanılabilir. Bu aşama parçalanan iri pislikleri tutacak ve bir sonraki aşamaya suyu daha temiz yollayacaktır.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7686.jpg

Mekanik temizliğin sonuna gelirken, orta kalınlıkta bir elyaf tüm kaba pislikleri tutacak ve bir sonraki aşama olan biyolojik temizliğe yarayacak malzemelerin tıkanmadan iş yapmasını sağlayacaktır. Yalnız bu katmandaki elyafı abartmayın ki suyun debisi düşmesin.

mailto:/ilanlar/elyaf3.jpg

Biyolojik Filtrasyon

Artık kaba pisliklerden temizlenmiş suyumuz bakteri oluşturmak için hazır. Bu katmanda bakteri tutabilecek herşey kullanılabilir. Kaliteli markaların pahalı ubstratları kullanılabileceği gibi, bioball da kullanılabilir. Benim yaptığım gibi küp küp kesilmiş sert gri süngerler gözeneklerinde milyonlarca bakteriye ev sahipliği yapacaktır. Küp küp kesmemizin sebebi yüzey alanını genişletmek. Ben daha verimli olması için internetten aldığım lav taşlarını da küp süngerimin yanına ilave ettim. Lav taşının özelliği tamamen doğal ve volkanik olması ve gözenekleri sayesinde inanılmaz bakteri tutmasıdır. Küp süngerler için kesme şeker büyüklüğü uygundur.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7687.jpg

Lav Taşı:

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7689.jpg

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7691.jpg

Bu katman son olarak uygun bir elyaf kalınlığı ile kapatılmalı ve son aşamaya temizlenmiş su gönderilmelidir.

Kimyasal Filtrasyon:

Bu katman sudaki ağır metalleri, amonyağı, kloru ve benzeri maddeleri absorbe etmek için kullanılmalıdır. En verimli ve yaygın kullanılan malzeme zeolittir. Aktif karbon da güzel bir imyasal temizlyecidir. Bu katman su değerlerini koruduğu gibi aynı zamanda akvaryumun berrak kalmasını da sağlar. Ayrıca son katmana koymamızın sebebi suyun yeterince temizlenmiş olması ve partiküllerin zeolit ve karbonun gözeneklerini kapatmamasıdır. Bu katmandan sonra tercihen ince bir elyaf konulabilir ya da file içinde malzemeler konumlandırılabilir.

Zeolit:

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7690.jpg

Aktif Karbon:

mailto:/images/yaz/urunler/3920_920.JPG

BBurda önemli olan seramik dışındaki malzemelerin; yani lav taşı, substrat, zeolit ve aktif karbon gibi sağlıklı konumlandırabilmek için file torba içinde kullanılması. Ayrıca tüm ürünleri çeşme suyu altında uygun miktarda yıkamalıyız ki çamuru ve tozu aksın. Ondan sonra filtreye yerleştirmeliyiz. Şimdi size sırasını tekrar yazıyorum. Su aşağıdan girip, yukarıdan çıktığı için dizilime en aşağıdan başlamak doğrudur.

Aşağıdan Yukarıya Sırasıyla Dizilim:


1.Seramik --> Bulaşık Teli --> Elyaf

2.Lav Taşı --> Küp Sünger --> Elyaf

3. Zeolit

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7695-1.jpg

Özetlemek gerekirse kafa motorunun bastığı su bidonun alt deliğinden girerek çeşitli malzemelerden süzülür, temizlenen su en üstteki açılan delikten yer çekimini kullanarak akvaryuma geri döner. Dikkat edilmesi gereken husus üst deliğin akvaryumun su seviyesinden yukarıda olmasıdır. Ayrıca güvenlik amacıyla contalar ve akvaryum silikonu iyice kontrol edilerek yapıştırılmalı ve üst kapak bidona takılırken güvenlik açısında sızdırmaz bant ile sarılmalıdır.

Yine test amaçlı 1 gün boş küvette çalıştırılmalı, sızıntı olmadığı kesinleştirğinde akvaryuma konulmalıdır.

Şu anda 3 gündür kesintisiz ve sorunsuz olarak akvaryumumda çalışıyor. Normalde haftada bir yapmam gereken dip çekimini erteledim çünkü suda gözle görülür hiç bir artık yok. Sanırım 15 günde bir yapıcam. Genel maliyeti bana 25TL civarına geldi; çünkü bazı malzemelerim evde vardı. Ancak unutmayalım ki en düşük kapasiteli dış filtre piyasada 80 TL, siz akvaryum silikonu dahil malzemelre 35 TL den fazla vermezsiniz.

Proje tamamen bana aittir; internetten örnek projeleri baz alarak ve geliştirerek uyguladım.

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7696.jpg

mailto:/albums/vv130/eminemre/Ev%20El%20Yapimi%20Dis%20Filtre/IMG_7695.jpg

sukaplumbagasi.com ve adım kaynak olarak gösterilerek alıntı yapılabilir ve tüm sitelerde kullanılabilir; çünkü önemli olan herkesin bilgiye ulaşmasıdır. Emeğe saygı göstererek!
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Emre tebrik ediyorum.Gayet güzel bir çalışma olmuş.
Konuyu sabitliyorum
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Bu tarz seylerden anlamayan ben bile yapımını anladım :D
Çok yararlı olacağına eminim. Tesekkürleer
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Yakın zamanda deniyeceğim :) İç filtre bir yere kadar gidiyor.
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Çok teşekkürler emin bey çok yararlı peki memnunmusunuz gerçekten temizliyormu ?
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Emre bey çok güzel bir anlatım olmuş gerek çalışmaya gerekse anlatıma büyük özen göstermişsiniz. Yaza bende böyle bir dış filtre yapmatı düşüyorum. Elinize emeğinize sağlık :)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

ben böyle bir şey yapmıştım fakat kafa motorunun önü açık olduğu için kaplumbağamı çekerek nefessiz kalacağını düşündüm ve yapmadım çünkü başka bir filtremin kullanımında bunu yaşamıştım son anda kaplumbağamı kurtardım. O yüzden kaplumbağaları çekmediğinden tam emin olup kullanın derim
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Öncelikle beğenisini sunan herkese teşekkür ederim.

Melih Bey, filtre 3 gündür çalışıyor ve normalde dip çekimi zamanım gelmişti ancak suya baktığımda çekim yapacak bir pislik bulamadım :)

Ahmet Bey kaplumvağalarım 6 cm kabuk boyunu geçtiler, bahsettiğiniz olay için ben de endişelendim ancak şu andaki gözlemlerim kendi istekleriyle gidip kendilerini su çekiş deliğine yapıştırıyorlar. Sanırım kabukları kaşındıkları için hoşlarına gidiyor. İlk gördüğümde telaş yapmıştım ancak baktım ki bilerek yapıyor ve istediği zaman kendini kurtarıyor. Ancak küçük kaplumbağalar için tehlikeli olabilir. O zaman iç filtre motoru değil de kafa motoru kullanılır, onların su çekiş yerleri ızgarayla kapalı oluyor.

Melis Hanım, ben de teknik bilgisi olan olmayan herkesin anlayabilmesi ve yapabilmesi için açıkça anlatmaya çalıştım. Görüyorum ki başarılı olmuşum, beğeniniz için çok teşekkür ederim :)

Mısra Hanım, ben de bunu bir süre kullandıktan sonra daha sert malzeme olan ve klipsli olan bir saklama kabından imal etmeyi planlıyorum. Umarım sizde yaparsınız :)

Meriç Bey iç filtre dediğiniz gibi kaba pislikleri tutmak dışında bir işe yaramıyor; bu tarz filtrelerin en güzel yanı su her şekilde filtre ediliyor :)

Son olarak Arzu, konuyu sabitlediğin ve beğendiğin için teşekkür ederim :)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Güzel bir çalışma olmuş. Teşekkür ederiz.
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Beğeniniz için teşekkür ederim..
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

forumda daha önce görmüştüm ancak bu çok daha açıklayıcı ve kullannışlı olmuş emeğinize sağlık :)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Emre bey tebrik ediyorum bende başlicam bu işe :D Sizin anlatmanız çok daha açıklayıcı olmuş diger okuduklarıma göre.Anlamadigim konu olmadi ve yazılarınız son derece özet bir şekilde.Neyin neye yaradigini falan da yazmışsınız çok başarılı olmuş :)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Burak Bey ve Kamer Bey çok teşekkür ederim, niyetim nasıl yapıldığından çok açıklayıcı bir şekilde göstermekti. Çok sağolun:)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Çok güzel olmuş iyi filtreliyorsa çok iyi.
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Ahmet Bey ve Yiğit çok teşekkürler :)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Hayranlıkla baktım fotoğraflara :)
Mükemmel bir çalışma emeğine sağlık :)
İsteyen insan neler başarıyor bknz : Emin Emre Çakır :)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Sağol Ecem :) Çok mükemmel değil ama geliştirilebilir :)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

çok süper olomuş ya denicem:)
 
Cvp: El / Ev Yapımı Dış Filtre [Resimli Anlatım]

Çok güzel ve kullanışlı bir filitre olmus.Teşekkür ederiz
 
Geri
Üst