Şimdi detaya ineyim. Res açılımı red eared slider. Yani ana tür slider. Sarı yanak diye geçen tür yellow bellied slider, birde gene sarı yanakta derler bazen cumberland slider var. Bunların tümü slider türünün alt grupları. Yani uzaktan akraba gibi düşünmeli. Rio grande sliderde var ama ondan daha hiç denk gelmedim. Benim konularım arasında slider alt türleri diye başlık var, bakılabilir. Bu tür başka türlerle geçinenez. Ancak alt türlerin kavga ihtimali kendi türü ile aynı riskte hatta benim gözlemim gençken yada ergenken kendi türü ile daha çok diyaloğa girdiği. Örneğin bende çizgili vardı anlaşamadılar ve zaten yaşam koşulları su ısısı ve kuru alan ısısı gibi farklı olduğu için aynı akvaryumda yaşamaları uygun değil. Bunun dışında kendi alt grupları ile yaşar. Benim 10 cm üzerindeki iki resin akvaryumunda bir tane hemen hemen aynı boyda cumberland var. Reslerin ikiside erkek ve sürekli el titretme var ama cumberlandla ilgilenmiyorlar. Bazen oda araya girip el titretiyor ama gerilim hiç yok. Diğer akvaryumdaki daha ufak olanlarda iki yellow belkied, bir cumberland ve bir cumberland-yellow bellied mix var. Bunlarda da hiç sorun yok. İki yellow bellied biraz daha yanyana geziyor. Baskınlıkta ne olur bilemem ama cinsel dürtü kendi alt türü dışında yok. Birkaç yerde alt türler arasında biyolojik duvar olduğunu okumuştum. Bilgiyi okuduğum yeri hatırlamadığım için bunda kesinlik vermek istemem. En azından cinsel anlaşmazlık sadece kendi aralarında oluyor. Buda bir artı. Tabi çiftliklerde mix yani kırma olanlar basıl oluyor bilmiyorum. Belki sadece genetik oynama ile oluyordur. Konu bu şekilde.