Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yardım ve Tavsiyenize İhtiyacım var

Melchiah

Yeni Üye
Katılım
4 Eki 2023
Mesajlar
9
Öncelikle merhabalar, çok uzun zamandır evcil hayvan beslemediğim için kaplumbağa konusunda bu kadar ilgili ve bu işi gerçekten hakkıyla yapan insanların olduğu bir topluluğu keşfetmek beni gerçekten mutlu etti. Aranıza mecburiyetten katılmış bulunuyorum ancak bu sorumluluğu alıp alamayacağımdan emin değilim. Bu hususta hem desteğinizi hemde yardımınızı rica edecem fikir ve görüşlerinize açığım.

Yaklaşık 2 ay önce kayınvalidem, 3 yaşındak oğlumuzun istediğini bildiği için 1 adet su kaplumbağası satın almış. Hayvanı petshop benim şuana kadar hep içinde yaşadıklarını zannettiğim tecrübeli olan sizlerin ismini ölüm kabı koyduğunuz plastik kaplarda hayvanı satmışlar. Bugüne kadar sıcak bir şehirde oturmamız nedeniyle hayvan o kabın içerisinde mutlu görünüyordu daha doğrusu biz mutlu olduğunu sanıyorduk. Ancak 2 gündür sürekli o plastik palmiyenin altında görünce kendisini hasta olduğunu anladım. Forumunuza denk gelince yaşam alanının bu olmadığını ve sağlığına kavuşması için acilen yeni bir yaşam alanı oluşturmam gerektiğini anladım.

Letgo'dan 60x30x30 boyutunda bir akvaryum buldum. Bunun dışında diğer su ısıtıcı, yeni yemler Sera Raffy P ve I gibi şeylerin siparişini vermeye başlayacam ancak kaplumbağa için dış filtre olmazsa olmaz mı. Çünkü evin içerisinde bu kadar ekipmana açabilecek yerim yok. Hayvanın da zarar görmesini istemiyorum bizim yüzümüzden başına bir şey gelirse gerçekten çok üzülürüm. Bu nedenle şu aşamada akvaryum, ısıtıcı, kuru alan oluşturabilecek bir zemin ve yeni yemler dışında acilen iyileşmesi için nasıl bir şey yapabilirim.

Nereden başlayacağımı gerçekten bilmiyorum. Hayvanın iyiliği için herhangi bir petshopa iade etmem daha mı iyi olur. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Foruma hoşgeldiniz.

Dış filtrenin acelesi yok iç filtre ile idare edilebilir.

Bu hayvanlar salmonella taşıyor. 7 yaşına kadar çocuklar için salmonella ölümcül riskli. Yüksek ateş mide ağrısı ve yoğun ishal belirtiler arasında.
 
Son düzenleme:
Merhaba hoşbulduk.

Kaplumbağayı evimize geldiği günden bugüne ben hariç kimse eline almadı. Oğlumuz sadece yemini veriyor. Olabildiğince rahat bir ortam olsun istiyorum ancak forumda okuduklarımda biraz beni ürküttü. Petshoptan alınan kapta ben en geç 3 günde 1 defa suyunu değiştiriyordum. Ancak anladığım kadarıyla iç ya da dış filtre başlangıç aşaması dahi olsa şart.
 
Dış filtre başlangıç için şart değil. bende 60 litrelik akvaryumumda iç filtre kullanıyorum dış filtre kullanmıyorum. Dış filtreyi ömürlük akvaryum alındığında alınmasını öneriyoruz.
 
Foruma hoşgeldiniz.

Küçük akvaryum ve hayvan için dış filtreye gerek yok sadece iç filtre yeterli olur.

Su değişimleri emsal sıcaklıkta su ile olacak. 5 litrelik petşişeye su doldurup ışık görmeyecek şekilde odada bekletin oda ısısında olsun.

Filtre ve ısıtıcıyı akvaryuma göre belirleriz.

Kuru alan için bu örneklere bakın.

Isıtma lambası olarak knitex marka uygun.

Yem olarak tetra reptomin baby yada jbl rugil ayrıca gammarus alın.

Vitamin damla olarak deep fix reptivit alın.
 
Herkese tekrar selam sizlerle görüştükten sonra 65x30x30 büyüklüğünde akvaryumu aldım.

Yine Cem beyin dediği Knitex lamba, Raffy Marka P - I ve vitamin Deep Fix Reptivit aldım. ( Tavsiye ettiğiniz diğer yemleri bulamadım)

Vaktimin az olması nedeniyle kuru alanı kendim yapamadım ancak Amazon Üzerinden aşağıda linkini bıraktığım (link bırakmak reklam vs ise uyarın lütfen forum kurallarınızı bilmiyorum) ürünü satın aldım ve akvaryuma yapıştırdım vantuzu sağlam duruyor oldukça.


Akvaryum evin en sıcak odasında olması ve size sormadan almak istememem nedeniyle henüz ısıtıcı ve iç filtre alamadım. Bana alınacak ürünlerin tam marka ve modelini yazarsanız memnun olurum. Zira konudan çok uzak ve tecrübesizim daha öncede yazdığım üzere bizim yüzümüzden bir canlının zarar görmesini hiç istemiyorum.

Ayrıca bir dip sifonu almam gerekiyor sanırım. Akvaryum 3 günde dahi baya kirlendi. Pompanın da dikkat etmem gereken teknik bir özelliği varsa bana yazarsanız sevinirim.

Bu arada kaplumbağamızı büyük akvaryuma aldıktan sonra hayvan biraz strese girdi sanırım. Çok fazla yüzmek istemiyor genelde kuru alanda olmak istiyor. Hatta gammarus yemin daha kutusunu görünce cama atlayan kaplumbağa suya bile inmek istemedi. Kabukta da biraz beyazlama gördüm. Bu durum beni endişelendirdi. Şebeke suyunu 2 gün dinlendirdikten sonra akvaryuma koyup su düzenleyici damlatmıştım ondan olabilir mi?

Eksikleri tamamlamama yardımcı olan ve cevap yazan herkese teşekkürler.
 
Bir de bu hayvanları nasıl tutuyorsunuz. Ben çıplak el ile elime alamıyorum daha küçük olmasına rağmen. Bulaşık eldiveni mi kullanayım?
 
Başlarda derin su psikolojisi olabilir. Su yüzeyi hizasına paralel, çıta, plastik boru yada küçük oklavayı 3 vantuzla tutturun bu kuru alan civarından uzaklaşmasını sağlar.

Tetra ht 100 watt ısıtıcı alın. Bu suya tam batar. Kaliteli markalardandır.

Yemler 6 cm kabuk boyuna kadar yeterli.

Resunun 2.10 metrelik dip sifonu uygun. Ucunda yeşil şeffaf aparat var mavi pompalı. Bir tek burada buldum. Bunun avantajı uzun olduğu için eli kolu suya fazla sokmuyoruz. Diğer ucu kovaya sarkıttığımız için bir elimiz boşa çıkıyor. Ucundaki yeşil aparatı çıkarınca çekim daha iyi oluyor. Kullandığınız kova akvaryuma ait kimyasal değmemiş olsun. Silis kum temizlerken bir miktar kaçabilir. Pis suyu döktükten sonra temiz su ile kumu çalkalayıp temizler kumu tekrar akvaryuma dökersiniz kayıp olmaz.

Kuru alan uygun. Bunun çift vantuzlu büyükleri de var. Ölçü tutarsa büyük alın daha uzun süre kullanırsınız.
 
Bulaşık eldiveni de olur ameliyat eldiveni tarzı ince kullan at eldivende olur. Marketlerde satılıyor.
 
Yok bu fazla gelir. Sunsun hj752 daha uygun olur. Bunu su derinliği yeterli gelmezse yatayda konumlandırabilirsiniz.
 
Cem bey bu ısıtıcı akvaryum için çok büyük değil mi su derinliğim 20 cm falan. Diğer postlarınızda ısıtıcı tam batmalı yazmışsınız ısıtıcının boyu webde gördüğüm kadarıyla su derinliğinden uzun oluyor. Aşağıdaki ürün muadili olur derseniz onu alacam.


Filtre olarak da teyit etmek adına aşağıdakini alacam ama bu şelale filtre değil dimi ses beni biraz rahatsız edebilir. Çok soru soruyorum ama hiç anlamadığım bir konu mazur görün.

 
Eheimın. Bu modeli dik konumlandırmalı. Mavi yeri kırmızı olan thermocontrol ısıtıcılar tam batar. 100 watt daha iyi olur 100 litre üstü suyuda ısıttığı için sonraki akvaryumda da kullanabilirsiniz. Yalnız buradan almayın. Yorumlara baktım çoğu şikayetçi, arızalı ürün paketlemenin kötü olması kaynaklı şikayet var. Ucuzluğu bundan kaynaklı sanırım. İade ürünleri başkasına kaktırıyorlar.

O akvaryumun hakkı 600 lt/h debi fazlası hayvanı uçurur. Bu yeni nesil motora sahip. Eski modellerde bu debiye sahip olanlar 15 watt olurlardı. Ben kullanmadım. Sessiz diyende var ses çıkarıyor diyende geceleri illa ki az da olsa ses duyulur. Hava kabarcığı hortumun dış ucuna musluk takılırsa gece kapatılabilir.

Derinlik az olduğu için köşe yada sobo wp 1301f tarzı öneremiyorum.

Alternatifleri inceleyip link atın bakayım. 600 lt/h üstü olmasın.
 
Su filtresini aldım akvaryumu sakin bi odaya yerleştirecem. Yalnızca ısıtıcım kaldı. Dediğim gibi su derinliğim 22 cm di yanlış anımsamıyorsam yan yatırırsam ısıtıcıyı sorun yok ama dik koyarsam tamamı su içinde kalmıyor. Şu linkteki ıstıcıyı buldum SOBO marka olur mu yan yatık şekilde yerleştirsem bi sorun olmaz sanırım.

 
Isıtıcı olarak tetra ht alabilirsiniz. bunlar tam batabiliyor yani yatay konumlandırabilirsiniz.
 
Üzerinde totally submersible yada diversible yazıyorsa tam batar.
 
Tekrar selam.

Akvaryumu şu şekilde kurdum. Resimdeki arkadaş da Arif sizlere katkınız için teşekkür ediyor ama sorularım var.

Öncelikle filtre gördüğüm kadarıyla kaplumbağa dışkılarını çekmiyor yalnızca su dolaşımı sağlıyor sanırım. Bunun dışında filtre ve ısıtıcıların yeri doğru mu kuru alan altına mı almalıyım. Arif sistem kurulduğundan beri kuru alan dışına çıkmak istemiyor. Raffy P yemleri plastik kapta iştahla yerken artık suya dalıp yemiyor. Gammarusları ise yalnızca kuru alana yakınsa yiyor. Lambayı yeni takabildim acaba metabolizma yavaşladı falan ondan dolayı mı? Pek mutlu olduğunu düşünmüyorum.

Isıtıcı ve filtrenin konumu noktasında yardımcı olursanız sevinirim. Bi de bu masa lambası beni baya korkutuyor suya falan düşer diye ona ayrı bir çözüm bulmam gerekecek sanırım.

Hayvan hastafalan olmamıştır umarım.
 

Ekli dosyalar

  • 20231027_191803.jpg
    20231027_191803.jpg
    2.6 MB · Görüntüleme: 14
  • 20231027_190250.jpg
    20231027_190250.jpg
    798.5 KB · Görüntüleme: 14
Filtreyi ters çevirin motor köşe tarafta olsun. Bu şekilde kir hazneye gitmez su çıkışı önlüyor. Hayvan ufak fazla kir yapmaz. Şimdilik hava hortumunu çıkarın. Hava gürültüsü ve kabarcıklar hayvanın çekinmesine neden olabilir. Şu an ufak olduğu için özgüveni dip seviyede.

Isıtıcı tam batan model değilse onu hafif çapraz yapın camı komple su içinde olmalı. Şu an dış ortam ısısını algılıyor.

Lambanın çanağının ön kısmını havaya kaldırın düz hiza olsun. Mandal camı sıkı tutuyorsa birşey olmaz. Öne arkaya oynuyorsa camla mandal arasına strafor yada birkaç kat mukavva karton sıkıştırın. Tutacağı yüzey kalınlaşsın. Şimdi gördüm takmışsınız. Biraz daha köşeye doğru çekin.

Mesafe ayarını ilk yarım saatlik ölçümde 32 derece olacak şekilde ayarladınız mı?

Sera Precision iç derece alıp suyu da kontrol edin. Net ısıyı bu verir. Bu dereceyi kıramıyorlar. Kırılsa bile alkol bazlı civa tehlikesi yok.

Hayvan yeni ortama girdi su derin anlamadığı ekipmanlar su içinde zamanla alışır. Derin su psikolojisi onu kuru alan civarında durmaya zorluyor.

Ön cama su yüzeyi hizasında 3 vantuzla küçük oklava, çıta yada plastik boru tarzı birşey ile tünek yapın hayvan suda buna tutunabilme güvencesi ile daha ileriye doğru gider.
 
Geri
Üst