Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Gaga sesi

toprak2817

Bronz 3 Üye
Katılım
2 Eyl 2019
Mesajlar
66
Merhaba,yetişkin kaplumbağamın son iki üç gündür kuru alandayken arka arkaya ağzıyla tıkırtı sesleri çıkardığını duydum.(Gıcırtı sesi gibi de içinden değil ağız,gaga hareketlerinden kaynaklanan bir ses sanırım).Daha önce de olmuştu ama şimdi ki bir kaç gündür devam ediyor.Yanına gittiğim de ağzı çok hafif aralıktı.Tam olarak neden yaptığını anlayamıyorum.Sıcaklıklar arttı yine de kuru alanda lamba kullanmaya devam ediyorum acaba sıcaktan mı bunaldı ağzı mı kurudu diye düşündüm ama dereceyi sürekli kontrol ediyorum sıcak olsa da lamba da belli bir sınırda ısıtma sağlıyo.İki üç gündür gün içinde arka arkaya bu sesi çıkarması endişelendirdi biraz.Her ihtimale karşı gözlerine bir iki damla genta damlattım.Sorun Tam olarak ne olabilir?
Bir de yarın 5-6 saat kadar yolculuk yapmamız gerekiyor kuru alanında ki ortamı taşını,derecesini vs büyük saklama kabına koyup sanki kuru alanda güneşlendiği gibi bir ortam yaratarak yolculuğu geçirmeyi düşünüyorum.Umarım sakin durur.
O gün yem vermeli miyim? Bir de yolculuk esnasında basınç gibi durumlardan etkilenir mi?
 
Hayvan sıcaklandığında timsahlar gibi ağzını açıp nefes yollu kendini soğutur.

Çene altını şişirip indirerek oradaki kılcal damarlara gelen kanı soğutup vücuduna gönderir. Yani radyatör görevi görür. Aynı zamanda ısınmak içinde.

Başı çok ısınırsa kabuk içine çeker.

Başka tarafa dönerek ısıyı başka bölgesine tutar yada doğrudan suya iner.

Sıcaklığa karşı tedbirleri bunlardır.

Gaga takırdatmayı sadece seni gördüğü zamanlar yapıyorsa ya senin ilgini çekip yem vermen için seni çağırıyordur. Ya da rahatsız etmemen için benden uzak dur diyordur. Hayvan kuru alanda keyif yaptığına göre ikinci şık daha olası. Yem için olsa hayvan suya inip cama yapışır.

Hayvanı doğrudan güneşe ve ısıya maruz bırakma gölgede dursun. Saklama kabına koyabilirsin ama ama kapağını takma, hava alsın. Hayvan sarsılmadığı sürece araba tutmaz. Su içindeyken sallandığı için kusar onun için kuru yerde götürüyoruz. Sabah yola çıkacaksan sabah yem verme, öğleden sonra çıkacaksan sabah normal öğününden az ver. Yem hem susatır hem de kusma, dışkılama yapabilir.

Yalnız hava sıcak olduğu için yol ortası bir yerde normal sıcaklıkta küçük petşişe su al. Petşişeyi hafif yatık biçimde tutup hayvanı su içebileceği şekilde şişenin ağzına tut. Sonra bir miktar üstünede dökebilirsin. Derisinin kuruluğu gitsin. Sonra kaba koyarsın hayvanı. Bagaj sıcak olabilir. Arka koltuğa sabitleyebilirsen iyi olur.

İyi yolculuklar!
 
Geri
Üst