Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Garip görünümlü dışkı ve salya

guzelz15

Bronz 3 Üye
Katılım
18 May 2020
Mesajlar
74
Merhaba herkese, kaplumbağalarım 1 yıldır yumurtlama tedavisi görüyor. Bir yılımızı doldurduk. Her şey yolundaydı fakat birkaç gündür bir kaplumbağamın ağız kısmında kaygan şeffaf birikmeler hissettim dokununca. İnceleyince su içinde de ağzından bu şeffaf tanımlayamadığım kaygan şeylerden çıktığını gördüm. Çok yoğun değil ama su yüzeyinde görüyorum gün içinde bunu ağızdan çıkarıyor ve ağız etrafı da sürekli kaygan durumda. Bir salgı olduğu kesin. Bunu hekime danıştım. Biz ilaçları şırınga ile verdiğimiz için ağız yarası yapmış olabileceğini o yüzden salgının oluşmuş olabileceğini söyledi. Tamam. Ağıza baktım yara göremedim, belki ben göremedim emin değilim. Olası sebepler akciğer enfeksiyonu fakat imkansız bence çünkü nefeste iştahta herhangi bir sıkıntı yok. Birkaç gün geçtikten sonra dün kuru alanda ilk defa sıvı sayılabilecek bir dışkılama yaptığını gördüm. Hiç kuru alanda yapmazdı. Bu kadar cıvık da olmazdı. Ve görsel için kusura bakmayın ama dışkı içinde ipliksi siyah şeyler gördüm. Bu ipliksileri peçete ile parçalamaya çalıştım ama parçalanmıyorlar canlı durmuyorlar . Hareket yok, ezilme yok. Pütür pütür bir yapısı var. Tabi ki hekime götürüp kültür baktırmam gerek fakat maddi açıdan tamamiyle bitik durumdayım. Bir yıldır her ay ciddi masraflar çıktı. Yem, akvaryum, eczane ilaçları, homeopatik ilaçlar vb sürekli ve şuan ne yapacağım bilmiyorum. Sonuç olarak dışkıdaki bu durum ve salyanın bir bağlantısı olabilir mi sizce ? Bu dışkıdaki şeyle karşılaşan okuyan oldu mu acaba? Şimdiden teşekkür ederim
* Image 2021-04-22 at 01.36.32 (1).jpeg
* Image 2021-04-22 at 01.36.32.jpeg
 
Beslenme hakkında da bilgi vereyim. İlaçları iki öğün verdiğim için günlük öğünü ikiye bölüyorum . Sera yemleri ve Tetra Reptomin dışında yem kullanmıyorum. Hepsini paketli alıyorum parazite karşı. Marul, havuç, salatalık, muz, çilek, kıyma, tavuk göğsü, karides, patates, blueberry dışında herhangi bir gıda ile beslenmediler. Sorun nedir anlamıyorum. İki kaplumbağa var. İki akvaryum çünkü kavga ediyorlar. Akvarumlardan birinin ömrü geçti suyu az kuru alanı yok su içinde kalacak kadar dolduruyorum. tabi ısıtıcı filtre vs var. Büyük akvaryum tam teşkilat. Dönüşümlü olarak yaşıyorlar. Günün yarısında biri akvaryumda diğer yarısında diğeri büyük akvaryumda, yüzme ve güneşlenme için. Cam asla açmıyorum. Nem alıcı cihaz kullanıyorum. :(
 
Şunu da not düşeyim. Bu sorun yaşayan kaplumbağam küçük akvaryumda pek mutlu değil gibi. Suda gözlerini kaşıyıp su yüzeyine çıkarırken gözlerini kırpıştırıyor.Büyük akvaryumda bunu yapmıyor. Bu nedenle su ve akvaryumu tamamen cuma temizleyeceğim. Sorun sudan kaynaklanabilir diye düşünmek istiyorum. Filtrede bioball,seramik, bio sünger, aktif karbon ve elyaf var. Fazla uzun oldu kusura bakmayın. Bu hayvanları anlamak gerçekten zor
 
Gece hayvan su yüzeyinde uyurken dinle nefeste bir hırıltı duymuyorsan akciğerle alakalı değildir. Sıvı dolu akciğerler hırıltılı ses çıkarır. Dolayısıyla ya mideden geliyor yada hekimin dediği gibi yara kaynaklı yarayı izole etmek için bünyesi salya üretiyor.

Dışkıya gelirsek ilaç kaynaklı da olabilir. Verdiğin meyvelerden kaynaklı da. Dışkıdaki larvaya benzeyen şeyler çilek dışındaki çekirdek tanelerine benziyor blueberry çekirdeği de olabilir. Blueberry ve çilek verme. Salatalıkta verme bu hormonludur daha. Ve sebze konusunda da çok aşırıya kaçma haftada 1-2 defa yeterli.

Paketli dediğin yem jelatini açılmamış kutu değil mi?

Akvaryumda az su olması sebebiyle amonyak daha çabuk yoğunlaşır hayvanın gözleri bu sebeple yanıyordur. Bu akvaryumda zeolite de kullan. Filtreyi su kabarcığı yapacak şekilde konumlandır suya oksijen girsin.

Bu bir senedir süren yumurta tedavisi nedir? 1 sene sürecek ne var?
 
Evet hırıltı yok neyse ki. Dışkı ilaç kaynaklı olamaz sanırım çünkü 1 yıldır hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım hep incelerim atıklarını. Yakın zamanda sadece muz yedi bir ay içinde çilek yemiştir belki. Meyveleri çok az veriyorum. Ardarda 3 dışkısında da bu siyah şeyleri görünce yedikleriyle ilgisi olmadığını düşündüm. Yem carnivor ve reptomin. Dediğim gibi ağzını açabilmek için kıyma tavuk kullanıyorum. Bu kadar. Onları da pişirmiş halde.
Evet paketli jelatini açılmamış.
Sebzede sadece marulu çok veriyorum her yerde her gün verilmesi için güzel bir yiyecek diye okudum. Her gün vermiyorum 2 günde bir. Zararı olmuyordu aslında dışkılamaları da rahatlıyordu.

Amonyak mantıklı. Galiba ondan. Bugün suyu filtreyi falan değiştireceğim. Zeoliti şuan alamıyorum ama tamamen su değişince umarım sorun kalmaz. Hava kabarcığı yapması için konumlu .

1 yıldır süren yumurta tedavisini tam olarak paylaşmamamın nedeni insanlar kendi kaplumbağalarına da uygulayabileceğini düşünmesin diye. Yaşa ve kiloya hayvanın geçmişine göre karar verilen tedaviler olduğu için yönlendirmek istemedim. Tedavi genel olarak yumurtaların olgunlaşması için gerekli desteği sağlayıp, sıkışma yaşamaması için ona habitatındaki bitki özlerinden hazırlanmış bir kür tedavisi uygulamaktı. Çok dertlilerdi akvaryumda duramıyorlardı. Yumurta da çıkardılar. İşe yaradı diyebilirim. Çok yorucu bir süreçti o ayrı mesele. Eczaneden alınan şeyler sadece takviye edici gıdaydı. Aslında ilaç tedavisi görmediler. Takviye edici gıdalarla düzeldiler. Ama şuan bu dışkı olayı mahvetti iyi giden durumu.
 
filtreyi normalde akvaryumun kendi suyunda yıkamaya özen gösteriyordum ama her şeyi çeşme suyuyla yıkamamı mı önerirsiniz bu durumda?
 
Şebeke suyu ile iyice yıka. İç filtre döngü bakterisinden çok zararlı bakteri kolonisi üretir. Bir de suyunda klorlu su kullanıyorsan hiçbir esprisi de olmaz. Zaten ölen ölüyordur. Bir de metilen mavisi var tabi!

O siyah şeyler ne ise verdiğin birşeyden kaynaklı. Gördüğünde dikkat et canlı mı değiller mi? Canlı iseler parazit tedavisi gerekecek.

Sen o yumurta tedavisini sanki gereksiz yapıyorsun gibi geliyor bir de o kadar masraf yapmışsın.

Hayvan yumurtlamaya yakın yer aramak için hareketlenir bu normal. Yumurta sıkışması yada içerde kırılması da sürekli görülecek bir durum değil. Yani gensel değil. Yumurta kanalı zaman içinde genişleyip uygun hale gelir.

Tedavi olarak ne veriyorsun bilmiyorum ama emin olmadığın şeyler verme bize uygun olan onlara olmayabilir. Tedavi edeyim derken zehirleyebilirsin.
 
Hekime alanında güvenim tam o yüzden verdiği gibi uyguladım tedaviyi. Kaplumbağalarının habitatı dışında yumurta çıkarması çok stresli bir durum demişti. Onun da kara kaplumbağası vardı o da yumurtlama dönemini çok uzun yaşamıştı vs. Tecrübeli hekim araştırmalarıma göre. Maddi kısmı yoran durum.

Gördüğüm şeyler hareket etmiyor canlı değiller. Bugün dışkısında görmedim umarım iyiye işarettir.

Filtreyi çoktan temizledim ama bir kısmını şebeke bir kısmını içme suyu ile çalkaladım. İçme suyu kullanıyorum arıtıcıdan :(
 
Biz yumurtlama alanı ile uğraşmadığımız için hayvan suda yumurtluyor. Islak ortamda yumurtlaması biraz daha kolay oluyor. Gerçi su kirleniyor o ayrı.

Hekimden eminsen birşey diyemem ama sonraki yumurtlama zamanında kendi haline bırakıp dene derim. İlk yumurtlama süreci sıkıntılı olur.

O oluşumlar bir daha çıkmadı ise yediği birşeyden gelmiştir muhtemelen.

Akvaryum ve ekipmanları şebeke suyu ile yıka. Akvaryuma koyacağın su arıtmadan olsun. Döngü bakterileri dış filtre içinde zeolite, substrat ve lavtaşı malzemeler üzerinde kolonileşir. Bunların ışığa dayanıklı olan ve ışığı gördüğünde ölen türleri var. Aynı şekilde oksijen kullanan (aerobik) ve kullanmayan (anaerobik) diye de ayrılıyorlar. Döngü yani nitrifikasyon bakterilerinin oluşup aktivasyona geçmesi ortalama 28 gün sürüyor.

İç filtrelerde bu fayda sağlamıyor. Bu hayvanlar yoğun kir üretiyor, balık gibi değiller. Kir iç filtrede uzun süre durduğunda mayalanıp göz ve kulak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakteri üretiyor. Onun için komple temizlik yerinde olur.
 
Tekrar merhaba büyük akvaryum için zeolit alacağım ilk kurulumda akvaryumcu vermişti bana. Hangi marka önerirsiniz kullandığınız güvendiğiniz varsa tavsiye alabilirim
 
Zeolite doğal ürün olduğu için birbirlerine emsaldir. Bazıları işlenir, bazıları doğal olarak satılır. Tedarik iki yerden sağlanıyor biri italya diğeri doğu asyadan. Kullandıklarım içinde en kalitelisi yada en verim sağladığım diyelim, jbl ammo idi. Bunun gelişi durunca prodac kullanmaya başladım. Seachem denitrate ve seachem matrix'te kullandım ama memnun kalmadım.

Ucuz olanlarda kötü değil. Onlardan da kullanabilirsin.
 
Ben karbon ve zeolitin bir arada olduğu Fluval Zeo Carbon kullanmıştım. Bu ikisi birleşik olduğundan dolayı 2 sepete ayrı ayrı koymak yerine tek sepete bundan konulabiliyor.

Benim akvaryumumda daha fazla carbon filtre malzemesine gerek kalmadığından dolayı artık tek bir şekilde satılan Fluval ammonia remover kullanıyorum. Akvaryumumdaki amonyak göstergesi 3 aydır en düşük amonyak seviyesini gösteriyor. Ben dış filtreyi 5-6 ayda bir tamamen temizliyorum ve bu zeolit beni o aylara kadar götürüyor.

Ama Cem beyin dediği gibi bu bir substrat değil doğal bir malzeme o yüzden istediğiniz markayı alabilirsiniz. Forumda Eurostar marka zeolit kullananlarda vardı.
 
Geri
Üst