Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Gece-Gündüz

Merve19

Bronz 2 Üye
Katılım
7 Eyl 2012
Mesajlar
80
Merhaba Arkadaşlar bi kaç gündür buraya giremiyordum ama telefi ediyorum. :) . Veteriner bir abimiz bize bir kaç bilgi verdi ve sizinle paylaşmak isterim daha önce bunlar konuşuldumu bilmiyorum.
Gece ( Gün batımından itibaren ;
* su ısısı 3 derece düşürülecek. 28 ken 25 derece yapılacak ( mış ) ' ama birden değil hava kararmaya yakın başlayıp saat başı bir derece düşürülecek ki hayvan şok yaşamasın.
* Tüm lambalar kapatılacak . Ki bana bunun için yavaş yavaş sönen lambaları kullanabileceğimi söyledi. ama söylediği ismi unuttum bilen varsa söyleyebilir. :)
* bulunduğu odaya giriş çıkış bitecek . Perdeler açık kalacak ki az çok ta olsa ışık gelsin .
Güneşlendirme ( 8-11 arası tercih edilmeli )
* Sığ bir su , büyükçe bir kuru alan . Ve şöyle önermeler de bulundu.
kuru alanın bir kısmı toprak bir kısmı boş olmalı ki güneşlenirken kuma gömülmeye bayılıyorlarmış. Suyun tamamı gölgede kalmalı kuru alanın bir parçası gölgelik olmalıymış ve kaçabileciği bir yer olmalıymış.
Not : Büyük kaplumbağalar da mevsim lere göre de ısı ayarlanabilirmiş. :)
Su herzaman max. seviyede tutulmalı suyun içinde girebileceği delikler. Dinlenebileceği uyuyabileceği alanlar olmalıymış . Ve kum ne ince taneli ne de iri taneli taşlar olmalıymış. Ama her zaman yumuşak zemin iyidir. Kaşınabileceği kökler- kütükler vs konabilirmiş. Devit 3 ü sordum. Genelde yavrularda kullanılıyormuş. Evin içinde gezme konusuna gelince de kılsız tüysüz tozsuz bir alanda gezebilir fakat akvaryuma tekrar koyarken ılık bir duş gerekliymiiiş. :) Diyeceklerim bu kadar yeni bir bilgi öğrenirsem paylaşırım arkadaşlar iyi akşamlar.
 
Cvp: Gece-Gündüz

Güzel bilgiler yalnız eheim vs gibi ısıtıcılar haric derece olayları hep 2 şer 2şer artıyor veya azalıyor. Bu arada yavrularda 28 buyuklerdede 26 ideal. Bende ısıtıcı vs olmasına su 28 olmasına rağmen kaplumbagam suan hasta ve tedavi ediyoruz. Hava akımına maruz kaldıgından. Tabi kışın 26 yapmak en ideali.
 
Cvp: Gece-Gündüz

Onun söylediklerini direk aktarmaya çalıştım onun yalancısıyım ve benim kaplumbağam üzerine konuştuğumuz için büyük kaplumbağalara pek bir şey söylemedi. :)
 
Cvp: Gece-Gündüz

Benimkide ufak 4 cm :) Isıtıcım herseyim var su en düşük 28di ama hasta oldu. Eğer kışın 28 e ayarlarsak kuru alana gece cıktıklarında oda ısısı dusuk oldugundan hastalanma ıhtımallerıde yuksek. Yani kış aylarında 26 bence yavru ve buyujler ıcın cok uygun
 
Cvp: Gece-Gündüz

Benim böcüğüm 5 cm 7. ayımıza girdik. :D Su ısımız şuan 29 28 arası gidip geliyor. Işığını kapattığım zaman 27 de sabit kalıyor.
Kapluşunuza çok geçmiş olsun. Ben geçen alt kabuğunu inceledim kahverengi lekeler vardı. Akciğer enfeksiyonu sandım çok korktum. Biraz araştırdım fakat büyüyormuş kamil.
Ayrıca şuan uvb lamba almadım devit 3 aldım ama kullanmıyorum. Bizim bir farımız var uvb falan yazıyor üstünde ısı vermiyor. Sanırım işimi görür o. ? 1 saat açık duruyor fikriniz ne ? :/
 
Bu isi dusurme olayi asla uygulanmamasi gereken bir uygulama. Sabit isi sicakligi istiyorlar ve yavrular icin 25 derece cok dusuk. Surekli isi degisimi kaplumbagalari hastalandirir.
Ben asla uygulamam ve uygulayani mutlaka yapmamasi konusunda uyaririm.

Sig su olmaz. Kesinlikle yanlis bir bilgi. Egzersizi nasil yapacaklarmis, dogada 70 cm suda yasayan kaplumbagalar icin nasil olurda sig su onerir bunu sorarsaniz sevinirim.

Yavru kaplumbagalar ne kadar hijyenik olursa olsun evde dolastirilmamali. Boyle bircok kaplumbaga kaybetti arkadaslarimiz.

Merve hanim paylasiminiz icin cok tesekkurler sizin cok iyi niyetle paylastiginizdan hic suphem yok. Ellerinize saglik ugrasip yazmissiniz fakat cogu bilgi yanlis. Veterinerlerin surungenler konusunda en ufak fikir sahibi olmadigi kanisindayim. Bunlari gordukce fakulteyi nasil bitirdiklerini dusunuyorum.
 
Cvp: Gece-Gündüz

Genel olarak faydalı bilgilendirmelerde bulunmuş.

Gece ısı düşmesini iyi anlatmış. Nereye giderseniz gidin gün batınca ısı düşer. Doğayı taklit etmek iyi ama imkanlar dahilinde. Gece bir saat arayla ısıyı düşürmek bir çok kişi için imkansızdır. Birde aynı şeyi sabah başlayarak tersine yapmak gerekiyorki bunu bir insan kaç gün uygulayabilir bilemiyorum :)


Sığ su konusunu biraz aşağıda düzelmiş arkadaş ama ben ısı konusuna takıldım Ecem. Hadi doğadaki döngüyü taklit etmeye çalıştık, yapılmasına imkan yok ki.
 
Benimde isiticim 2'ser 2'ser artiyor. Suanda boyle birsey denenmedi. Yani kaplumbagalar uzerinde iyi mi kotu mu sonuc verecegini bilmiyoruz. Senelerce sabit isida besledik. Hic sikinti cikmadi. Bence bu yapilan sey sadece rahatlarini bozmak olur. Denenmemis ve daha once sonucunu gormedigimiz bir islemi sahsen ben kendi kaplumbagalarimi riske atarak denemem. Hem biz hep "isitici kullanin cunku isi sabit olmali" demiyor muyuz Emre ?


Sig su konusunda celismis zaten veteriner. Once sig su demis sonrada max seviye demis?? Bilmiyorum ya bana ters geldi soyledikleri. Ozellikle su evde gezdirme konusu.

Ben tecrubeye bakarim. İsi konusu suana kadar denenmedi ama ben hep sabit isida baktim hic saglik problemi cikmadi. Burada da gorduk baska yerlerde de evde gezdirilen ve goya hijyenik ortam saglanan bircok kisinin kaplumbagasi ya mikrop kapti, ya gozleri enfeksiyon kapti, ya mantar kapti. Ayrica vahsi hayvan bunlar. Biz bunlara ortam saglayip sonra kendi haline birakmakla yukumluyuz. Disarda gezdirmek bizi eglendirir onlari degil.

Herneyse konuyu uzatmayacagim. Merve hanimin iyi oldu bu konuyu acmasi bence ucu acik seyler oldugu icin tartismaya cok musait konular :)
 
Su derinliği konusunda belki yanlış anlaşıldığı icin çelişkili ifadeye yorum yapmadım. Tabiki derin olmalı.

Evde gezdirme konusunda tamamen seninle aynı fikirdeyim. Biliyorsun kaplumbağaları akvaryumdan en az çıkaranlardan biriyimdir. Yukarıda onu dikkate almamışım.

Isı ve ışık konusunda veteriner doğadaki gece gündüz ısı farkını ve güneşin batışını simüle edin demiş. Bunları yapmak mümkün değil zaten. Tabiki hepimiz sabit tutuyoruz. Bu konuda farklı düşünmem mümkün değil. Sadece yaz aylarında ısı kontrolümüzden yukarı çıkıyor.
 
Cvp: Gece-Gündüz

Su derinliği konusunda veterinere katılmıyorum. 1 ay önce 15 cm lik su derinliğine sahip akvaryumumda zar zor gezen ve hantal halde olan 1,5 yaşındaki kaplumbağam, 45 cm lik yeni ve 200 lt lik derin akvaryumuna geçtiğinde sanki yeniden doğdu ve çok rahat hareket ediyor. Hareketleri hızlandı ve gördüğüm kadarıyla çok mutlu. Çoğu veterinerin sürüngenler hakkında çok fazla bilgisi olmadığı konusunda belirten arkadaşa katılıyorum.
 
Cvp: RE: Gece-Gündüz

Sığ suyu sadece güneşlenirken yandıklarında serinlemeleri içindir sanırım. :/
 
Ayrica bu veterinerin coğrafya bilgiside yok :)


Karalar denizlere göre erken ısınır , erken soğur. Denizler ise geç ısınır, geç soğur. Sonuç olarak akşamları su soğumaz aksine ısınır.
 
Geri
Üst