Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Gece kafalarını kuma sokuyorlar, sebebi?

AEK

Bordo Bereli
Merhaba,

Benim 6-7 cm kabuk boylarında 2 RES kaplumbağam var. 11,5 cm kabuk boyundaki çizgili geldiği zaman ufak 4 cm olan diğer cumberland olanı küçük bir akvaryuma tüm ekipmanlarıyla almıştım. Bu sürede sadece bir kez çizgili olan yem yerken daha iri olan kırmızı yanağın birini bence bilinçsizce boynundan dibe çekmişti. Günler geçtikçe gerilim arttı, ancak ısırma fiziksel müdahale olmadı. Kuru alanda bile üst üste duruyorlardı. Ancak birbirlerine bakışları, çizgilinin bazen su içinde diğerinin üzerine çıkması çoğalmaya başladı. RES olanlar sürekli kuyruklarını içeriye çekiyorlardı. Bende ufak geçici akvaryuma çizgiliyi alıp gene 4 cm olan miniği yanlarına koydum.

Ancak kırmızı yanaklar hatta özellikle çizgili ile hiyerarşi savaşı yapan 7 cm olan benim çizgiliyi çıkarmamdan 2-3 gün öncesinden beri geceleri kafasını kuma gömerek uyuyor. Muhtemelen bu işlmden 2-3 hafta geçmesine rağmen hala aynı şekilde uyuyor. Bir ihtimalde havadaki geç kararma yüzünden alıştığı uyku saatinde uyuyabilmek için yapıyor diye düşündüm. Geç saatte nefes almaya çıktığında yada normal olarak uyurken gördüğümde oluyor. Ama eski yerlerinde değil, genelde gizlenerek uyuyorlar. Acaba ayrılan kaplumbağanın etkileri mi devam ediyor?

Başka akvaryuma geçecekler. O zaman bu tavırların geçme ihtimali var mı?

Cvp: Gece kafalarını kuma sokuyorlar, sebebi?

Çizgili sizin kırmızı yanaklılardan daha büyük boyutta olduğu için rekabet sorunu çıkmış anladığım kadarıyla. Büyük boyutlu kapluşu ayırmanız en doğrusu bence. Sanıyorum sizin mininkler biraz ürkmüşler. Akvaryumları ayırdığınız takdirde ben bu durumun düzeleceği kanısındayım :)

Aslında çizgliyi kışkırtan akvaryumun hakimi 7 cm olan RES. Ama çizgili boyutundan ötürü bunu kabullenmedi sanırım. Çünkü eski sahibinde daha küçük akvaryumda 4 cm lik kırmızı yanaklılarla yaşıyordu. Büyük bir akvaryum kuruyorum. Kırmızı yanaklıları ufak olanla birlikte oraya alınca çizgiliyi buraya tekrar alıp tek bakacağım. Ama şimdilik ekipmanları tam olsada sıkıcı bir yerde bana kızgın olarak yaşıyor.
Aslında yukarıda dediğim gibi ayıralı 15 gün civarında oldu. Ama hala aynı ürkeklikleri ve kuma kafalarını gömmeleri devam edince yazmak istedim. Hatta resmini de çektim de evdeki makinada kaldı. Bunun dışında gün içinde maşallah her hareketleri düzgün. Yemlerinide kıtlıktan çıkmış gibi yemeye devam ediyorlar :)
Teşekkürler

Bunlarda yakaladığım ilginç görüntüleri...

resim024o.jpg

mailto:/img171/6800/resim020c.jpg
mailto:/img31/8523/resim021s.jpg
mailto:/img39/3300/resim023xx.jpg

:O Cok ilginc.

Yavaş yavaş bu huyu bırakmaya başladılar. Artık güvende olduklarını farkettiler sanırım.

Ben açıkcası meydana gelen gerilimden dolayı olacağını sanmıyorum. Çünkü gün içerisinde davranışlarında hiç bir problem yokmuş, ayrıca kafalarını da kuma akvaryumun görülür bir yerinde sokmuş. Sürüngenler gerçekten karakter olarak çok değişken hayvanlar, zaten çoğu insanda sürüngenlerin bu yönüne ilgi duyuyor. Özellikle yaptıkları şebeklikler sayesinde bize enerji veriyorlar. Mesela vakti zamanında bir yerde vatandaşın biri kaplumbağalarını alıp evdeki saksıların dibine bırakmış ve ortalama 1 saat sonra geldiği zaman kaplumbağaları toprağa gömük vaziyette bulmuş. Bence dönemsel veya karakteristik bir durum, üstüne gidilmemeli :)

Dediğiniz gibi korkmuşlar ve kendilerini güvende hissetmek için böyle bir davranışda bulunuyorlardı ya da iç güdüsel de olabilir. Durumları genel olarak normalse endişelenecek bişey zaten yok demektir :)

kerberos' Alıntı:
Ben açıkcası meydana gelen gerilimden dolayı olacağını sanmıyorum. Çünkü gün içerisinde davranışlarında hiç bir problem yokmuş, ayrıca kafalarını da kuma akvaryumun görülür bir yerinde sokmuş. Sürüngenler gerçekten karakter olarak çok değişken hayvanlar, zaten çoğu insanda sürüngenlerin bu yönüne ilgi duyuyor. Özellikle yaptıkları şebeklikler sayesinde bize enerji veriyorlar. Mesela vakti zamanında bir yerde vatandaşın biri kaplumbağalarını alıp evdeki saksıların dibine bırakmış ve ortalama 1 saat sonra geldiği zaman kaplumbağaları toprağa gömük vaziyette bulmuş. Bence dönemsel veya karakteristik bir durum, üstüne gidilmemeli :)

Çizgili varken kuyruğu hep içerde yüzmeye başlamıştı. Tacizlerde kısmen başlamıştı. İlk başta mango kökünün altını oyup orada başını kuma gömüyordu. Sonraları herhalde ne olur ne olmaz gene gelir diye resimdeki gibi ortalıkta gömmeye başladı. Bu günlerde daha rahat, artık başını gömmüyor. Çiçeklerin arasında rahatça uyuyor. Kaplumbağalar gerçekten ilginç gösteriler yapıyorlar.
Şimdiki hareketleri o kadar yem içinden aynı yemi tutup çekiştirmeleri. Sanki halat çekme yarışı gibi. Güçlü olan yem kopana kadar diğerini de çekiyor :) En ufak olanda bu arada yukarıdaki yemleri götürüyor :)

Jadeite' Alıntı:
Dediğiniz gibi korkmuşlar ve kendilerini güvende hissetmek için böyle bir davranışda bulunuyorlardı ya da iç güdüsel de olabilir. Durumları genel olarak normalse endişelenecek bişey zaten yok demektir :)

Çizgiliyi başka yere alınca endişe kalmadı şükür :)

Aynı sorun benim kaplumbağamda da var. Dişi olanı çok ürkek, herhangi bir hareket fark ettiğinde hemen kaçacak yer arıyor. Güneşlenmeleri için 8 cm çapınca bir taşları var, gece altını eşip içinde uyuyor. Sürekli kumunu eşeliyor. Diğeri sakin ama, neden böyle yapıyor?

İki seçenek var; Ya ürktüğü için saklanıyor yada odada ışık akşamda yanıyorsa uyuyamadığı için yapıyordur. Ama ağırlıklı sebep ürkeklik. Buda ya insanlardan yada erkeğin sürekli rahatsız edip korkutmasından kaynaklanır bence.

korktukları için olabilir ilginç bir durum :whistling:

Benimkilerin durumu farklı tür olan ile anlaşamamaları ve stres yaşadıkları içindi. Ama şimdi ayrılar ve çok rahat uyuyorlar :)

Ah Emre ben de ilk senin kapluşta görmüştüm bu hareketi ama benim golgi de son zamanlarda aynan bu şekilde uyuyor :D
Kabuğunda minare salyangozları, kafa kumun içinde :D

Çok komik bir ama bir o kadar ilginç bir görüntü :) Ben ilk gördüğümde endişelenmiştim. Gerçi reslerde olması daha ilginçti. Çizgililerin kendini kuma gömme durumu doğal. Bakalım daha neler yapacak. Gerçi benim kocaman çizgili kendini gömecek kadar bir kumu bulamıyor tabi. Senin yavru ufak olduğu için yeterli kumunda varsa belki bir gün komle içine girer.

Senin salyangozlarda neye uğradığını şaşırmıştır. Benim çizgili akvaryumumdaki salyangozlarda sayıca arttı.

Geri