Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Geko(Gekkonidae)

Alper_

Gümüş 4 Üye
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
152
Geko(Gekkonidae)

Sınıflamdırma :
Sınıf : Sürüngenler
Takım : Kertenkeleler
Familya : Gekogiller
Tür : Geko

Gekoların oluşturduğu kertenkele familyası cinslerin çokluğuyla bilinir.Ayrıca bu sürüngenlerin ayak yapıları, sesleri, kuyruklarının biçiminin farklı oluşu ve bazılarının rahatlıkla evlerde yaşaması da ilgi uyandırır.En küçük Gekonun boyu 3.3 santimdir.En iri olan ve tokay adını taşıyanın uzunluğu ise 35 santimi bulabilir.Gekolar bütün sıcak memleketlerde bulunur.Afrika'da 41, Madagaskar'da 50, Avustralya'da yaklaşık 50 ve Antil adalarında da yine aynı sayıda tür yaşar.Güney ve güneybatı Asya'da, Endonezya'da, Büyük Okyanus adalarında, Yeni Zelanda'da ve Güney Amerika'da başka türlere de rastlanır.Meksika'nın ve güney Kaliforniya'nın çöllerinde de gekolar vardır.Bazı türler Karaip adalarından Florida'ya getirilmiştir.Güney Avrupa'da İspanya ve Dalmaçya'da, kuzey Afrika'da da duvar gekosu yaşar.

Gekoların çoğu, düzgün yüzeylere yapışabilir.Ayak parmaklarının uçları çaprazlama ya da yelpaze biçimi dizilmiş deri kıvrımları sayesinde genişletilmiştir.Parmakların altlarında çok sayıda mikroskopik, çengel biçimi sert kıllarla dolu yastıkçıklar vardır.Kertenkele, bunlarla camın yüzeyinde bile tutunabilir.Bazı türlerde de kılların ucunda minicik emiciler bulunur.Bu yüzden bir geko fazla cilalı yüzeyler dışında her tarafa yapışabilir.Onun için bu sürüngen, bir ağaca ya da duvara hızla tırmanırken veya tavanda yürürken her adımda, gözün izleyemeyeceği bir hızla, ayak parmaklarını kıvırıp açmak zorunda kalır.Çengellerden bazıları öylesine küçüktür ki bunları seçmek için güçlü bir mikroskoba gerek vardır.Ama bu inanılmayacak kadar küçük çengellerle dolu bir parmak gekonun vücudunun birkaç katı ağırlıktaki bir yükü kaldırabilir.Türlerin çoğunda bu kıllardan başka parmakların ucunda da sivri tırnaklar olur.Bu da yine yüzeylere tutunmak için kullanılır.Bir cins gekonun kuyruğunun ucunda, sürüngenin bir yere tutunmasını sağlayan mikroskopik çengeller vardır.

KUYRUK YAPISI

Gekonun kuyruğu cinslere göre uzun ve sivri, yuvarlak ya da hafifçe yassı ve pullarla çevrili olabilir.Ya da kuyruk yassı ve yaprak biçimi olur.Bir Güney Amerika gekosunun kuyruğu şişkin bir şalgam şeklindedir.Buna Rapicaudus yani Şalgam kuyruk adı verilmiştir.Güneydoğu Asya'nın uçan gekosunun kuyruğu yaprak biçimindedir.Sürüngenin iki yanında geniş bir sarkık deri parçası, başının iki tarafında dar deriler bulunur.Bacaklarının arka kenarlarında da sarkık deriler vardır.Geko düştüğü takdirde bacaklarını açar.Deri parçaları da açılır ve sürüngen böylece paraşütlü gibi aşağıya iner.

Gekolarda, başka kertenkeleler gibi kuyruklarını koparıp yerlerine yenilerini oluşturabilirler.Bazı cinslerde %40'ın kuyrukları yeniden gelişmiştir.Sürüngen, bazen kuyruğunu iyice koparamaz ve kuyruk bir deri parçasıyla gövdeye takılı kalır,yeni kuyruk büyürken eskisi de iyileşir.Böylece ortaya iki kuyruklu bir geko çıkar.Hatta üç kuyruklu gekolar bile görülmüştür.Yeni kuyruk oluşturulmasında ısının önemli bir rolü vardır.Güney Avrupa ve kuzey Afrika'nın duvar gekosu 28 derece sıcaklıkta kuyruk oluşturduğu zaman bunun kısa ve yanları üst üste binen pullarla kaplı olduğu görülmüştür.Isı 35 derece olduğu zaman yeni kuyruk uzun olmakta ve üstü de küçük pullarla kaplı bulunmaktadır.

GÖZ YAPILARI

Yılanlarla kertenkeleler arasındaki bir fark, yılanların göz kapaklarının olmayışıdır.Gekoların çoğunda göz kapakları açılmayacak bir şekilde birbirleriyle birleşmiştir.Alt kapakta saydam bir pencere vardır.Gündüz faal olan birkaç geko cinsinin göz bebekleri yuvarlaktır.Geri kalanları ise gece yaratıklarıdır, göz bebekleri de kedilerinki gibi bir yarık biçimindedir.Bazı cinslerde göz bebeğinin yanlarında dört yerde çentik veya yuvarlar vardır.

Gözünün suyunu içiyor!

geko adındaki kertenkeleler Namibyalı çölünde yaşıyor.Çölde hava sıcaklıkları 45 dereceye çıkıyor.
Aşırı sıcak olan çölde bir damla bile su bulmak imkansız.Pek çok canlı geceleri gündüzün tersine serin olan çölde oluşan nemle su ihtiyacını karşılıyor.
Geko kertenkelesi ise farklı bir yöntem geliştirmiş.Bu kertenkele su ihtiyacını gözünden karşılıyor.Sabahları oluşan sisinin nemini gözünde toplayan kertenkele, bu nemi gözünde suya çeviriyor.Suyu gözünden içen Geko kertenkelesi bilimadamlarını bile şaşırtıyor.
Vahşi yaşam fotoğrafçısı Martin Harvey, bu ilginç hayvanlarla iki gün geçirdi.

BESİN

Gekolar sadece böcekleri yer.Zararsız, insanlar için de çok yararlı sürüngenlerdir.Ama Afrika, güney Amerika ve Malaysiya'da yaşayan kimselerle Avustralya yerlileri arasında, insanı kötü şekilde ısırdıkları için, bu hayvanları ele almanın tehlikeli bir şey olduğu inancı yaygındır.

ÜREME

Yeni Zelanda'da yaşayan ve yavrularını canlı olarak doğuran birkaç cins dışında bütün gekolar, sert, beyaz kabuklu yumurtalar bırakırlar.Dişi genellikle bir seferde iki hatta bazen de sadece bir yumurta bırakır.Yumurtalar ağaç kabuğu ya da taşların altına bırakılır.Bunlar birkaç ay sonra çatlar.


http://www.youtube.com/watch?v=rjEZyhsoIlc


http://www.youtube.com/watch?v=j6LBjQO-CeM


http://www.youtube.com/watch?v=2XYGq--1X9g


Kaynak : Bateş Hayvanlar Ansiklopedisi / http://www.habervitrini.com


65210


36749
 

Ekli dosyalar

  • 0_Gecko.jpg
    0_Gecko.jpg
    63.3 KB · Görüntüleme: 6
  • geko.jpg
    geko.jpg
    109.1 KB · Görüntüleme: 4
  • geko2.jpg
    geko2.jpg
    55.5 KB · Görüntüleme: 4
  • untitled18988989.jpg
    untitled18988989.jpg
    11.9 KB · Görüntüleme: 9
  • geko3.jpg
    geko3.jpg
    44.2 KB · Görüntüleme: 5
  • 319618917.jpg
    319618917.jpg
    273.5 KB · Görüntüleme: 6
  • geko4.jpg
    geko4.jpg
    196.3 KB · Görüntüleme: 5
Cvp: Geko(Gekkonidae)

Çok güzel hayvanlar, üniversite'de bakmayı düşünüyorum, paylaşım için teşekkürler...
 
Teşekkürler Alper. Çok güzel bir hayvanı tanıttın bize. Hatta bildiğimden farklı bir kaç yönünü daha öğrendim. Bir gün kertenkele beslersem kesinlikle bu muhteşem hayvan olacak. Zamanında tutunma özelliğine hayran kalıp bende araştırıp bunu paylaşmıştım.

mailto:/forum/Konu-gecko-nun-muhendislik-harikasi-ayaklari-molekuler-cekim-kuvveti.html
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

İşte en sevdiğim hayvan :) Tokay ve Madagaskar Gün gekosu favorilerim ...
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

Tüm canlıların bir güzel yönü vardır ama geckolar`ın bana göre yeri ayrı Emre abi, gecko küçük olduğu için diğer sürüngenlere oranla daha masrafsız bende bu konuda seninle hemfikirim birgün sürüngen beslersem şüphesiz geckooo!!!
Türkiyede yaşayan gecko cinsleride var. bunları ileri zamanlarda paylaşmayı düşünüyordum ama Alper istiyorsa paylaşsın. Türkçede keler diye geçer Adları: Yaprak Parmaklı Keler(Asaccus elisae), Mardin Keleri(Cyrtopodion heterocercus), Karinalı Keler(Cyrtopodion scaber), İnce Parmaklı Keler(Cyrtopodion kotschyl), Tombul Keler(Stenodactylus grandiceps), Geniş Parmaklı Keler (Hemidactylus turcicus) Fırat Keleri (Eublepharis angramainyu). en son adını yazdığım tür Fırat Keleri diğerlerinden biraz daha farklıdır diğerleri 10cm büyüklüğe ulaşırken o 25cm büyüklüğe ulşaır daha vahşi bir türdür hatta besinleri arasında akrep,kendi türü ve diğer kertenkelelerde vardır.Fırat kelerini google yazdığınızda yabancı ismiyle yazın biraz Leopard Gecko`ya benzer.
Son olarak farklı familyadan 3keler daha var Dikenli Keler(Laudika stellio), Topbaş Keler (Phrynocephalus persicus), Bozkır Keleri (Trapelus ruderatus).hepsinin özelliklerini teker teker seve seve forumda paylaşabilirim isterseniz.
İnsanların sürüngenler hakkında bilinçlenmelerini ve Önyargılarından kurtulmalarını görmek beni çok mutlu eder.(Öyle insanlar varki Geckoya bile hiçbilmeden zehirli diyor benim sınıfım böyleleriyle dolu BrehBreh )
 
Hatta bu konu altında paylaşırsan daha derli toplu bir yazışma olur. Tam bir gecko tanıtımı olur Alican.
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

senin sayende her şeyi öğrendik
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

Öncelikle Agamidae familyasını Anlatıcam

Dikenli Keler (Laudakia stello)

Tanım:Vücut boyu 35 cm. kadar veya daha uzun,baş yassı ve üstü asimetrik küçük plak ve pullarla örtülüdür. Gözbebekleri yuvarlak, boyun ve baş yanlarında diken şeklinde pullar bulunur.Sırt tarafı küçük ve büyük pullarla örtülüdür. Baş altı pulları karinalı, karın taraftakiler düzdür. Kuyruk üzerinde dikenli pullar bulunur ve halkalar halinde dizilmişlerdir. İki halka bir segment teşkil eder ve kolay kolay kopmaz.Sırt tarafı siyahımsı kahverengi ve büyük sarı lekelidir. Alt tarafı kirli sarı veya sarımsı kahverengidir.
Erkeklerde boğaz bölgesi gri ve ağ şeklinde desenlidir. Sırt pullarından bazıları da parlak mavi renkli olabilir
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Kayalıklar ve taş duvarlarda yaşar. Bazen ağaçlara da tırmanır. Yaşlı zeytin ağaçlarının kovuklarına gizlenir. Esas besinlerini böcekler teşkil eder. Ayrıca bitkisel maddeleri de yerler. Bir dişi 8-14yumurta bırakır.Durduğu yerde başını yukarı aşağı indirip kaldırır. Bu hareketinden dolayı yanlış inanış nedeniyle bazı yörelerde öldürülmeye çalışılır. Türkiye`de Batı,Güney,Orta ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunur.Deniz seviyesinden 1500m.yükseklikte görülür.Ülkemizde iki ayrı alttürünün yaşadığı açıklanmıştır.


Kafkas Keleri (Laudakia caucasica)
Tanım:
Vücut boyu 35 cm. kadar veya daha fazla, başın üstü simetrik dizilmemiş küçük ve düz plak ve pullarla örtülüdür. Göz bebekleri yuvarlak, sırt ortasında uzunlamasına bulunan büyük pul sırası, düz veya hafif karinalı ve kiremit gibi birbirini örten pullardan oluşur.Vücut yanlarındaki pullar az dikenlidir. Karın ve baş altı pulları düz, dikenli kuyruk pulları halkalar halinde dizilir ve iki halkası bir segment teşkil eder.Kuyruk çabuk kopmaz. Sırt tarafı grimsi kahverengi, bu zemin üzerinde siyah kenarlı sarımsı leke bulunur.Karın tarafı, dişide pembemsi sarı, erkekte üreme zamanı siyahımsı mavidir.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Kayalık, taşlık kısımlar ve taş duvarlarda yaşar.Esas besinlerini böcek ve örümcekler teşkil eder.Bazen bitki ve çiçeklerin yumuşak kısımlarınıda yerler. Birdişi 8-14yumurta bırakır. Türkiye`de Doğu Anadolu Bölgesi`nde Van Kars ve Ağrı illerinde yaşar. Deniz seviyesinden 3000m. yüksekliklerde görülür.
Bu iki türle ilgili benim yorumum:Bana göre terraryumlarda beslenebilirler vucüt yapıları biraz sakallı ejderleri andııyor ama kelerler (gecko) sınıfına giriyorlar. Besleneceği terraryum`un taban alanının enaz 65,35 ölçülerinde olması gerekir ancak onlar için en iyi yer Doğa`dır

Topbaş Keler(Phyrnocephalus persicus)
Tanım:
Vucüt boyu 12 cm. kadar,başı yuvarlaktır. Sırt ortasındaki pullar büyük, düz ve hafif karinalı yanlarında bulunanlar ise küçük veya büyük ve sivri uçlu olmak üzere karışıktır. Karın pulları düz, arka ayakların üçüncü ve dördüncü parmaklarının iç ve dış kenarlarında sivri çıkıntılar bulunur. Kuyruk pulları halkalar halinde dizilmemiştir. Sırt tarafı griden kahverengimsi griye kadar değişir. Bu zemin üzerinde enine dizilmiş koyu veya siyah lekeler vardır. Bazen lekeler belirsizdir. Karın tarafı lekesiz sarımsı beyaz, kuyruk altında silik koyu renkte enine bantlar bulunur. Kuyruk ucu açık renkli, erkeklerde kırmızımsı, dişilerde ise mavimsidir.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Seyrek bitkili kumluk, çöl veya çölümsü step kısımlarda yaşar.Besinlerini karınca,böcek ve örümcek türleri teşkil eder. Sıkıştırıldığında kuyruğunu havaya kaldırarak bir süre hızla koşar. Sonra yere hareketsiz yatıp gizlenmeye çalışır. Çünkü sırt renk ve deseni yaşadığı ortama çok benzemektedir. Bir dişi bir defada 2-5 yumurta bırakır.Türkiye`de yalnız Ağrı Dağı civarında yaşamaktadır.
Bu üç canlı aynı familyadandır.
Devamı Gelecek...
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

Yaprak Parmaklı Keler (Asaccus elisae)
Tanım:
Vüvut boyu 10 cm. kadar,gözbebeği dikeydir. Sırtta boyuna tüberkül sıraları bulunur. Kuyruk altı bir sıra büyük pulla kaplıdır. Parmakları ince yapılı, uç tarafları geniştir. Bu kısmın alt tarafında boyuna bir olukla ayrılmış iki büyük plak bulunur. Tırnak bu oluk içine çekilebilir. Sırt tarafı grimsi kahverengi ve koyu lekelidir. Karın tarafı kirli beyaz, kuyruğun arka tarafında koyu halkalar mevcuttur.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Az bitkili taşlık kısımlar ve taş binalarda yaşar. Geceleri avlanan türün besinlerini böcek ve örümcek türleri teşkil eder. Kuyrukları çok çabuk kopar. Ayaklarının yapışma özelliği sayesinde duvar ve tavanlarda çok rahat hareket eder.Bir dişi 1-2 yumurtayı taş aralarına bırakır. Türkiye`de Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde Şanlıurfa ve Mardin il sınırında yayılmıştır. Deniz seviyesinden 1000m yüksekliklerde görülür.
Benim yorumum:Küçükken 4-5kere evin içinde gördüm. 1 defasında sıkıştırarak yakalamayı başardım ama babam`a gösterdim oda bunun üzerine tuvalete atıp üzerine sifonu çekdi :( genelde evlerde çok sık rastlanır ama öldürülmemesi gereken canlılardır evdeki böcekleri yiyip gider. Tamamen yararlılardır. ben internet`te geceleri balkonda gece lambasını açınca geldiğine dair yazı duydum; denedim ama gelmedi bu yazın hergün deniyecem. hatta evin içinde sinek bulduğumda öldürüp oraya koyabilirim veya balkona çürüyecek bir meyve yerleştiririm ve o çürürken böcekler orada toplanır ve geckolar belki gelebilir.

Mardin Keleri (Cyrtopodion heterocercus)
Tanım:
Vücut boyu 12cm. kadar gözbebeği dikeydir. Sırtta boyuna uzanan tüberkül sıraları vardır. Parmakları ince yapılı, kuyruk altı küçük ve karinalı pullarla örtülüdür. Sırt tarafı gri, gövde ve kuyruk üstünde enine koyu şeritler bulunur. Alt tarafı açık renktedir.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Seyrek bitkili taşlık ve kayalıklarda, içinde yaşanılan evlerde görülür. Geceleri avlanan tür,böcek ve örümcekle beslenir. Geceleri böcekleri avlamak için sokak lambalarının yakınlarında sık görülür. Bir dişi 1-2yumurtayı taşların arasına, bazen de diğer dişilerle grup halinde bırakır. Türkiye`de Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yayılmıştır.Deniz seviyesinden 1000m. yükseklere çıkabilir.

Karinalı Keler (Cyrtopodion scaber)
Tanım:
Vücut boyu 12 cm. kadar olabilir. Sırtta sık, boyuna karinalı tüberkül sırası bulunur. Gözbebeği dikey, parmaklı ince yapılıdır. Kuyruk altı iri ve düz plaklarla örtülüdür. Sırt tarafı açık gri renkte ve yuvarlağımsı koyu lekelidir. Bazen silik olabilen bu lekeler, üç boyuna sıra teşkil edecek şekilde dizilirler. Koyu lekeler kuyrukte enine bantlar teşkil eder. Gövde yanlarındaki lekeler sırttakilerden daha siliktir.Alt tarafı beyazımsı açık renktedir.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Seyrek bitkili taşlık ve kayalık kısımlarda yaşar. Oturulan evler de sık görülür. Kuyrukları çok çabuk kopar. Besinlerini böcek ve örümcek türleri teşkil eder. Geceleri taş binalarına duvarlarında ve bilhassa sokak lambalarının yakınlarında avlanır. Bir dişi 1-2 yumurtayı taş aralıklarına ve duvar oyuklarına bırakır. Türkiye`de Şanlıurfa ile Mardin illerinde yayılmıştır. Deniz seviyesinden 1800 m. yüksekliklerde görülebilir.

İnce Parmaklı Keler (Cyrotopodion kotschyi)
Tanım:
Vücut boyu 10 cm. kadar, gözbebekleri dikeydir. Sırtta boyuna karinalı tüberkül sıraları vardır ve bunlar kuyrukta da devam eder. Parmakları ince yapılı, kuyruk altı pulları karinalı değildir. Sırt tarafı açık veya koyu gri, üzerinde zikzak şeklinde ve enine koyu şeritler bulunur. Alt tarafı beyazımsıdır.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış: Az bitkili taşlık kısımlar ve kayalılarda yaşar. Ayrıca evlerde de görülür. İnce yapılı parmaklarına rağmen duvar ve tavanlarda çok rahat hareket edebilir. Kuyrukları çok çabuk kopar. Besinlerini böcek ve örümcek türleri teşkil eder. Dış ortamın ışık durumuna göre belirgin şekilde renk değiştirirler. Bir dişi 1-2yumurtayı taş arası veya kaya yarıklarına, bazen de grup halinde bırakırlar. Türkiye`nin uygun ortam olan her tarafına yayılmıştır. Deniz seviyesinden 2500 m. yüksekliklerde görülür.
Benim yorumum:güzel bir tür asıl ilgimi çeken özelliği: Dış ortamın ışık durumuna göre renk değiştirmesi. gecko türlerinde nadir görülen bir özelliktir. Renk değiştirmesinin bukelamunlara göre farkı ise bukelamunlar dokundukları alanın rengini alır ancak bu tür ışık durumuna göre rengini değiştiriyor gerçekdende ilginç.
Tombul Keler (Stenodactylus grandiceps)
Tanım:
Vücut boyu 10 cm. kadar, gözbebekleri dikeydir. Vücudun üst tarafındaki pullar benzer şekilde, ancak bazen birz genişlemiş birkça pul bulunabilir. parmaklarında genişlemiş plaklar bulunmaz. Sırt tarafı devetüyü veya kahverengi olup, üzerinde açık renkli noktalarla koyu renkli birkaç çapraz çizgi deseni vardır. Kuyruk vücuttan daha koyu renkte ve koyu halkalıdır. Karın tarafı beyazımsıdır.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Az bitkili taşlık ve kayalıklarda yaşar. Böcek ve örümcek türleriyle beslenir. Türkiye`de şimdiye kadar yalnız Kilis civarında saptanmıştır.Güneydoğu Anadoludaki yayılışının tespiti için yeni ve etraflı araştırmalar gereklidir.
Benim yorumum:Ben denizlide yaşıyorum denizlide çoğunuzun bildiği gibi Laodikya Antik Kenti var. Orada bulunan harabelerin içinde bunlara sıkça rastladım renkleri kesinlikle aynıydı ama desenlerini farketemedim. Kaynakta vücut boyu 10 cm kadar demiş evet hemen hemen o boylardaydılar ancak bu farklı bir türde olabilir çünkü kaynakta yalnızca Kilis civarında saptanmıştır`da diyor.

Geniş Parmaklı Keler (Hemidactylus turcicus)
Tanım:
Vücut boyu 10 cm. kadar, gözbebekleri dikeydir. Sırtta boyuna sıralar teşkil eden karinalı tüberküller bulunur. Bunlar kuyruk üzerinde de devam eder. Alt taraftaki pullar düz, orta sıradakiler daha büyüktür. Ayak parmaklarının dip kısmı dar, uç kısmında genişlemiş plaklar vardır.Sırt tarafı grimsi veya açık kahverengi, üzerinde de koyu lekeler bulunur. Alt tarafı kirli beyaz renktedir.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Taş altı, kaya yarıkları ile evlerde ve harabelerde yaşar. Kuyrukları çok çabuk kopar. Duvar ve tavanlarda çok rahat hareket ederler. Besinlerini böcek ve örümcek türleri teşkil eder. Daha çok geceleri avlanır. Bir dişi iki yumurta bırakır. Türkiye`nin bütün sahil bölgelerinde yayılmıştır. Deniz seviyesinden 1000 m. yüksekliklere çıkabilir.

Fırat Keleri (Eublepharis angramainyu)
Tanım:
Vücut Boyu 25 cm. kadar, dişilerde biraz daha kısadır. Sırtta boyuna sıralar teşkil eden belirgin tüberküller bulunur. Parmak altı lamelleri düzdür. Anal yarığın önünde yer alan delikler (preanal delikler) dişilerde daha az barizdir. Sırt tarafın zemini sarımsı kahverengi olup, üzerinde morumsu kahverengi olup, üzerinde morumsu kahverengi koyu lekeler bulunur. Lekeler baş üstünde geniş aralıklarla kısmen boyuna sıralar halinde dizilirler. Sırt ortasında kuyruk başlangıcına kadar uzanan açık renkli, boyuna şeridin yanlarındaki koyu lekeler, yer yer kesikli boyuna bantlar teşkil ederler. Kuyruk üstünde enine koyu bantlar mevcuttur. Bacakların üstünde düzensiz dağılmış koyu lekeler yer alır. Alt tarafı beyazımsı renkte ve az sayıda küçük koyu lekelidir.
Biyolojik-Ekolojik Özellikler ve Yayılış:Seyrek bitkili taşlık kısımlar ile harabelerde yaşar. Genellikle geceleri yol kenarında görülür. Rahatsız edildiklerinde durduğu yerde vucüdunu ayaklarının üzerinde yukarıya kaldırarak, daha heybetli görünmeye çalışır. Yakalandıklarında ısırmaya çalışırlar. Çekirge, akrep, örümcek ve diğer böcek türleriyle beslenir. Ayrıca kendş türü ile diğer keler türlerini de yerler. Bir dişi iki yumurta bırakır. Tür şimdilik Türkiye`de yalnız Birecik ilçesinin yaklaşık 8km. güneydoğusunda yer alan Kara Dağ`dan bilinmektedir. Bölgedeki yayılışı hakkında fazla bilgi mevcut değildir. Deniz seviyesinden 1000m. yükseklikte görülebilir.

Genel yorumum:Türkeyede yaşayan gecko türlerini burada anlattım artık bildiğiniz gibi ekosisteme böceklerin aşırı çoğalmasını önleyerek büyük miktarda yarar sağlayan canlılar`dan biri dir diyebiliriz.


Kaynak:Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

gerçekten müthiş...
http://video.mynet.com/irem_betul/Gekonun-Tutunma-Teknigi/1050397/
 
Teşekkürler arkadaşlar. Hayran olunmayacak gibi değil.
 
Bu guzellikten almak istiyor abim :) Evet gercektende harikaa bir hayvan :) Biz leopar geko almayi dusunuyoruzz!
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

Leopar geko içlerinde benimde en beğendiğim. Renkleri çok güzel.
 
Cvp: Geko(Gekkonidae)

benimde bunların göz temizlemesi hoşuma gidiyor dili uzatıp şapur şupur. 1. yorum 4. resimde de yapmış vatandaş.
 
Geri
Üst